Наполовина. Какво е това и защо всички говорят за това?

„Печеленето на много пари е смелост; спаси ги – мъдрост, но умело харчи – изкуство.”

Ауербах Бертолд

През последните 18 месеца крипто общността се сблъска със значителен мечи пазар. Основните цифрови активи като Bitcoin и Ethereum претърпяха 70-80% спад, докато останалата част от пазара на altcoin изглеждаше много по-зле. За щастие 2019 г. се оказа по-обещаваща година за дигитални активи, тъй като Bitcoin и Ethereum са нараснали с 55,45% и 48,69% през последните три месеца. Тъй като перспективите стават все по-положителни, общността очаква с нетърпение едно голямо събитие, което идва през следващата година – биткойнът да се намали наполовина.

Какво е наполовина

В пространството на криптовалутите терминът “наполовина” се отнася до процес, който забавя скоростта, с която се издават нови монети. По-конкретно, наполовина е периодично намаляване на блоковата субсидия, давана на миньори. Намаляването наполовина гарантира, че крипто активът следва стабилна скорост на освобождаване, докато в крайна сметка се достигне максималното му предлагане..

Що се отнася до биткойните, нови монети се генерират непрекъснато като част от блоковата награда (която се състои от субсидията на блока плюс таксите за транзакции). Следователно, всеки път, когато миньор успешно „открие“ и провери нов блок, той печели новосъздадени монети като компенсация за работата си..

По този начин процесът на добив въвежда нови биткойни в системата и това се случва с предсказуемо и контролирано темпо. Новите блокове Bitcoin се добиват средно на всеки 10 минути, като субсидиите за блокове следват контролирана скорост на разпадане. Съответно, наполовина гаранциите, че блоковите субсидии ще намаляват с 50% на всеки 210 000 (приблизително на всеки четири години).

Започвайки с блока Genesis – първия блок на мрежата, субсидията за блокове на Биткойн първоначално беше определена на 50 BTC. След това беше намален до 25 BTC през 2012 г. и до 12,5 BTC през 2016 г. Следващото намаляване наполовина през май 2020 г. се очаква да намали блоковите субсидии до 6,25 BTC. След като се получат 64 половинки, процесът ще спре и MTC вече няма да се създава. Ще бъде достигнато максимално предлагане от 21 милиона BTC.

Защо наполовина е важно

Както казахме, една от най-важните характеристики на Биткойн е, че той има фиксирана доставка от 21 милиона монети. Това означава, че след като всички те бъдат получени, по-нататъшното им извличане ще стане невъзможно. Това прави битката по същество оскъдна с дефлационен ефект с течение на времето..

Това е в ярък контраст с фиатната валута, която редовно се отпечатва по желание, което намалява нейната стойност за нейните собственици..

Ако биткойнът нямаше ограничено предлагане, покупателната му способност постепенно щеше да спада с течение на времето, какъвто е случаят с фиатните валути. Ограничавайки предлагането, притежателите на биткойн никога няма да се наложи да се сблъскат с този проблем, превръщайки него и други криптовалути в добър запас от стойност..

Свиването и вграденият недостиг също увеличават съотношението запас / поток на биткойн. Съотношението запас / поток е сумата на актива, държана в резервите, разделена на количеството, произведено всяка година. Колкото по-високо е съотношението запас / поток, толкова по-ниска е годишната инфлация на актив. Стоки като златото имат много високо съотношение запас / поток, тъй като има малко от него. Това означава, че с времето се произвежда още по-малко от него..

Понастоящем биткойнът има значително по-ниско съотношение запас / поток от златото. Намаляването обаче увеличава съотношението запас / поток на актива с течение на времето, което го прави още по-мощен и ценен. Това е и причината, поради която биткойните често се сравняват със златото или се наричат ​​„цифрово злато“. Много хора са убедени, че съотношението на запасите към потока на биткойн ще се увеличи с течение на времето и че цената му също ще нарасне..

Икономическа динамика на наполовина

В исторически план биткойнът наполовина показа изключително положително въздействие върху ценовите промени. За тези, които не знаят, биткойнът е разделен наполовина, когато скоростта на освобождаване на мрежата (или инфлацията) спадне с 50% на всеки четири години. Намаляването на инфлацията наполовина не само намалява броя на новите монети, които влизат в обращение всеки ден, но също така увеличава разходите за добив за защита на мрежата. Това беше един от движещите фактори зад предишните биткойн пробези в миналото.

Преди да се потопим в историческите последици от спада на Биткойн, първо искаме да очертаем икономическата динамика на неговия спад.. 

Графикът за издаване гласи, че възнаграждението на блока непрекъснато ще намалява с 50% на всеки 210 000 блока, което ефективно намалява издаването на биткойн до нула с течение на времето..

Биткойн започна с блокова награда от 50BTC. Историческите данни показват, че нов блок се създава приблизително на всеки 10 минути. Имайки предвид това, можем да предположим, че наградата на блока ще се намали наполовина на всеки 4 години. Математиката изглежда така:

210 000 блока х 10 минути на блок / 60 минути на час / 24 часа на ден / 365 дни в годината.

Ето поглед към това как се е случило в миналото:

Икономическа динамика на наполовина

Едно от най-големите предимства за биткойн е неговата прозрачност и алгоритмична парична политика – характеристика, която липсва в настоящата финансова система. В момента всеки ден се пускат около 1800 нови крипто активи. След третото събитие наполовина през 2020 г., дневният процент на емисии ще спадне до около 900 BTC на ден, което ще доведе до спад на годишния курс на биткойн от 3.70% на 1.79%. Това е интересно развитие, тъй като пускането на биткойни вече ще бъде под нивото на инфлация в повечето развити страни. За сравнение, инфлацията в САЩ е 1,9% за 12 месеца. Като се има предвид това, основната разлика е, че биткойнът е актив с фиксирана доставка, докато американският долар не е такъв..

Историческото въздействие на наполовина върху цената

За тези от нас, които гледаха на цифровите активи като на средство за инвестиции, историческото движение на цените на Биткойн в отговор на съкращаването наполовина беше много интересно за потенциалните инвеститори. Въпреки че миналото представяне не е показателно за бъдещо представяне, ние искахме да анализираме някои от предишните резултати от предишните полуразположения, за да разберем какво може да предстои. Ето таблица, описваща някои от тези статистически данни..

Историческото въздействие на наполовина върху цената

Първото официално намаление (намаляване на възнаграждението на блока до 25 BTC) се случи на 28 ноември 2012 г. Историческите данни показват, че след голямата помпа през юни 2011 г. възходяща тенденция започва да се формира през ноември 2011 г., около година преди наполовина.

Този възходящ тренд доведе до + 341.90% ръст на цените на биткойн, търгувайки средно 12.31 долара за BTC през ноември 2012 г..

Първо наполовина

Първото наполовина намали дневния процент на биткойн от ~ 7200 BTC на ~ 3600 BTC на ден. Почти веднага Биткойн продължи да генерира исторически печалби, като скочи с близо 8000% през годината, достигайки около $ 1000 в края на ноември 2013 г. (в зависимост от данните за акциите).

За съжаление не отне много време. През декември 2013 г. Биткойн започна многогодишен мечи пазар (благодарение до голяма степен на скандалния хак Mt. Gox). В резултат на това активът падна с повече от 80%. След това обръщането започна едва 2 години по-късно, през октомври 2015 г..

Второ наполовина

Второто официално съкращаване (намаляване на възнаграждението на блока до 12,5 BTC) се случи на 9 юли 2016 г. Важно е да се отбележи, че времето между първото и второто намаление беше 1316 дни, или 3,6 години. В същото време данните показват, че възходящата тенденция е започнала да се формира през октомври 2015 г., около 9 месеца преди наполовина.

Възходящият тренд доведе до 112.0% ръст на биткойните за период от 9 месеца и средна цена на търговия от $ 650 за BTC по време на свиване през юли 2016 г. (52 пъти последната цена на спад). Второто наполовина понижи дневния процент на емитиране на биткойни от ~ 3600 BTC до сегашните ~ 1800 BTC на ден. Това в крайна сметка тласна BTC към най-новата бича тенденция през 2017 г., където активът се повиши с 2800% през следващите 18 месеца. Най-накрая пикът настъпи в средата на декември 2017 г. с цена от около 20 000 долара за BTC.

Второ наполовина

Подобно на предишния мечи пазар на бикове през 2013 г., биткойнът падна с близо 80% за 12-месечен период и достигна дъно около 3200 долара през декември 2018 г..

Трето наполовина

Третото официално съкращаване (намаляване на възнаграждението на блока до 6,25 BTC) се планира за приблизително 57 455 блока (въз основа на височината на блока 572 545) на 20 април 2019 г. Въз основа на предположението за 10 минути на блок, очакваната дата на наполовина трябва да настъпи в края на май – началото на юни 2020 г..

Ако историческите данни са добър показател за предишен успех, тогава BTC може да се очаква да покаже положителни резултати. Възможно е в началото на януари Bitcoin да се търгува на четвърт от пиковата стойност, но през май-юли цената ще се повиши. Според най-консервативните оценки около 10 000 долара за 1 BTC. С нов очакван ATH (рекорден максимум) в рамките на 12-18 месеца след наполовина.

Трето наполовина

Изход

Разбира се, въпросът е на устните на всички: предстоящото наполовина на 2020 г. ще повлияе ли цената на биткойните по същия начин? Ако разглеждате предишни съкращения като доказателство, със сигурност изглежда вероятно бъдещото наполовина да увеличи значително цената на BTC. И по-важното е, че след двете предишни събития, цената на първата криптовалута никога не е падала под стойността си, преди да е станало наполовина..

За тези от нас, които са сравнително нови за дигиталните активи, се надяваме тази статия да даде известна увереност, че бъдещето на криптовалутния пазар все още е доста светло.. 

Струва си обаче да си припомним, че е невъзможно да се предскаже със сигурност как би реагирал биткойн в бъдеще..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map