Какво представлява TXID на транзакцията и как да я разпознаем?

„Придобиването на пари изисква доблест, запазването на пари изисква дискретност, харченето на пари изисква изкуство“

Бертолд Ауербах

Днес светът на криптовалутата има своя специфична терминология, която често не е напълно ясна за начинаещите. Ако сте един от тях, тогава ще ви помогнем да разберете едно важно нещо, за което всеки търговец на крипто трябва да знае. И това е TXID на транзакциите с цифрова валута. Днес ще обясним какво означават тези четири букви, какво представлява функцията TXID, как да я намерим и как да я използваме..

Какво е TXID и защо е необходим

За да разберем същността, нека първо разберем какво е транзакция. Парите се изпращат от една сметка на друга, това е всичко. Ако говорим за цифрови валути, тогава монетите се прехвърлят от един портфейл за криптовалута в друг. Как обаче се извършват технически транзакциите с криптовалута? Какво наистина се случва зад блокчейн сцената при прехвърляне на криптовалута? 

Е, транзакцията всъщност е информация за прехвърлянето на активи. Тази информация се записва в блоковете на блокчейна на определена цифрова валута. Всеки блок съдържа заглавка и списък с транзакции. Заглавката включва хешовете на транзакциите, хеша на самия блок и хеша на предишния блок. За да станете валидна част от блокчейна и да бъдете записани в блок, всяка транзакция трябва да бъде потвърдена от майнер. 

Тъй като валидността и коректността на всеки запис се осигуряват от децентрализираната блокчейн мрежа, става невъзможно манипулирането на информация в разпределената база данни..

Времето, необходимо за потвърждаване на транзакции, е един от проблемите с Bitcoin (и някои други виртуални валути). Първоначално се планираше трансферите на криптовалута да бъдат незабавни, но скоро стана ясно, че предвид многократното увеличение на броя на потребителите, потвърждаването на транзакциите може да отнеме все повече и повече време.. 

По-големите транзакции, както и транзакциите с по-висока такса от потребителя, се потвърждават по-бързо. Майньорите потвърждават транзакциите, когато създават нови блокове в блокчейна, като извършват изчисления за намиране на хеш.

Транзакциите в мрежи като Bitcoin се извършват с помощта на модела UTXO (неизразходвани транзакции). С този модел възлите в мрежата проследяват всички налични изходни данни за транзакциите или за кратко UTXO (неизразходвана транзакция – изход), които могат да се използват за генериране на транзакция. TXID действа тук като идентификатор за всяка неизразходвана транзакция или хеш на транзакция. С други думи, TXID е уникална част от данните, която се използва за идентифициране на транзакция..

транзакции

Както е показано на снимката по-горе, всяка транзакция има поне един вход и един изход, като всеки вход изразходва биткойните, съдържащи се в предишния изход. Изходът, сега UTXO, е в набора UTXO, докато се изразходва за по-късен вход. По този начин, когато портфейлът на потребителя показва баланс на консуматив от 5 BTC, това може да се тълкува в смисъл, че потребителят има 5 UTXO с номинал 1 BTC или 1 UTXO с деноминация 2 BTC и 1 UTXO с деноминация 3 BTC . Всъщност деноминацията и броят на UTXO могат да бъдат всякакви, в едно нещо можем да бъдем сигурни, че общата им номинална сума ще бъде равна на 5 биткойни. Важно е да запомните, че UTXO е неделима величина. Следователно, ако например искате да закупите нов iPhone, последен модел, за 0,5 BTC и имате само две UTXO в деноминации от 2 и 3 BTC, тогава блокчейн мрежата ще вземе безплатния ви UTXO с най-ниската деноминация – в размер на 2 BTC и създайте в замяна 2 нови UTXO, единият от които ще бъде 1,5 BTC минус таксите за транзакция, а вторият UTXO – 0,5 BTC, които ще станат собственост на продавача на телефони.

Следователно нашата транзакция ще съдържа пълна информация, че сте прехвърлили конкретен UTXO с номинална стойност 2 BTC на блокчейн мрежата, от които 0,5 BTC на конкретен продавач и сте получили в замяна друг конкретен UTXO с номинална стойност 1,5 BTC минус a конкретна комисионна.

Всички тези данни са криптирани в транзакцията.

Освен това, когато купувате нещо друго, вече използвате нов UTXO с номинална стойност 1,5 BTC и цялата история със записа на сумата и контрагентите на операцията се повтаря. Формира се следващата транзакция. И така до безкрай, докато парите на остатъка свършат &# 128578;

Събраните транзакции се превеждат в сериализиран байт формат, наречен суров формат на транзакцията. В компютърните науки сериализацията е процес на преобразуване на вътрешното представяне на структура от данни във формат, който може да се предава по един байт наведнъж. След това този суров формат на транзакция се хешира два пъти с помощта на криптографски алгоритъм за хеширане, който в случая на Биткойн е кодиране SHA-256, за да се създаде TXID на транзакцията.

Следователно TXID е „паспорт“ на транзакция, уникален номер, който може да се използва за идентифициране на текущото състояние на конкретна транзакция, както и за определяне дали тя действително е била записана в блокчейна или не. TXID (Transaction ID) или Transaction Hash се присвоява на всеки трансфер на криптовалута. Тъй като криптовалутата съществува като записана информация, е много важно да се проследи състоянието на такъв запис.

TXID се присвоява от транзакция с криптовалута веднага след присъединяването към мрежата и е нейният уникален маркер. Той се генерира на случаен принцип и изглежда като поредица от букви и цифри. Общият размер на TXID е 64 знака.

Всички тези транзакции се сумират в един блок, който формира веригите и цялата блокчейн. По този начин получаваме пълен и прозрачен и в същото време устойчив на хакване отчет на всички потребители на системата с подробни данни на кого и колко пари сме превели и колко сме оставили на баланса.

Как да използвам TXID

Транзакцията получава своя TXID автоматично и потребителите обикновено дори не се интересуват от нея, освен ако няма проблеми – тяхната транзакция се забавя, активите не са получени и т.н. В такива случаи става необходимо да се провери състоянието на транзакция, за да разберете дали е записана в блокчейна и потвърдена или не.

TXID не се гарантира, докато транзакцията не бъде потвърдена от мрежата. Проследяването на плащанията с помощта на TXID обаче може да бъде повлияно от податливостта на транзакциите. Това се случва, когато TXID на транзакцията се промени, преди да може да бъде потвърден в блок. Това е проблематично, тъй като създава възможности за атака срещу лошо кодиран софтуер на портфейла, който предполага, че непроверените TXID са неизменни. В случая с Биткойн, внедряването на Segregated Witness или SegWit е предназначено да отговори на проблема с гъвкавостта на транзакциите..

С въвеждането на SegWit транзакциите в мрежата на Биткойн вече имат два идентификатора, TXID и WTXID. TXID е традиционен идентификатор на транзакция, който е двоен хеш SHA-256 на сериализирана транзакция без данни за свидетели. Докато новата транзакция WTXID е SHA-256 двоен хеш на новия формат за сериализиране на транзакции със данни на свидетели. По този начин, тъй като транзакциите SegWit не съдържат доказателства във всеки вход, няма част от транзакцията, която може да бъде променена от трета страна.

Можете да използвате специални услуги за проследяване на състоянието на транзакцията. Ако се интересувате от биткойн транзакции, има услуга blockchain.com, която може да ви помогне с BTC Explorer. За да проверите транзакция с Ethereum, можете да използвате Etherscan. В допълнение, има и услуги с множество блокове, където можете да намерите подробна информация за редица трансфери на криптовалута и да изследвате различни блокчейн. Например, SoChain може да ви предостави информация за трансфери на Bitcoin, Ethereum, Dash, Dogecoin, Zcash и Litecoin. Потребителите просто трябва да въведат хеш на необходимата транзакция в съответното поле и да получат резултата.

Как да намерите TXID

TXID може да се показва директно в портфейла за криптовалута, когато потребителят извърши конкретна транзакция. Като алтернатива можете да намерите TXID с помощта на приложения. Вземете за пример приложението Freewallet..

Кликнете върху Транзакция> Намиране на хеш в списък> Проверете транзакцията в блокчейна.

Как да намерите TXID

В други услуги получавайте подробности за транзакциите и търсете нещо като идентификатор на транзакция, TXID, хеш на транзакции и т.н..

Пример за хеш: 

6146ccf6a66d994f7c363db875e31ca35581450a4bf6d3be6cc9ac79233a69d0

Можете да имате връзка от платформа като etherscan.io, например:

връзка от такава платформа

Ако имате такъв, имате нужда от всички знаци след „tx /“. Например в връзката над хеша:

0x2446f1fd773fbb9f080e674b60c6a033c7ed7427b8b9413cf28a2a4a6da9b56c

в линка над хеша

На тази екранна снимка можете да видите цялата информация за трансфера на 10 хиляди BTC, извършен през май 2010 г. от един от първите разработчици на Биткойн Ласло Ханиц, който достави две пици. По това време беше много важно за разработчиците и общността на първата криптовалута да покажат, че Биткойн наистина може да се използва като средство за плащане..

Заключение

По този начин TXID е важен и полезен елемент от всяка криптовалутна транзакция. Това е уникален идентификационен номер за всеки превод, който може да помогне на потребителите да проследяват транзакциите в публичната блокчейн и да получават цялата информация, от която се нуждаят за тях. Съществуващите услуги осигуряват лесен достъп до информация, съхранявана в блокчейна на определена цифрова валута, и позволяват на потребителите бързо да четат блокове и да намират необходимите им данни.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map