Богатството често отразява контрола на мощността. Досега разпределението на богатството беше предизвикателство за проследяване. Хората често крият своето богатство или действителния размер на активите, които притежават. Криптовалутите направиха голям скок в прозрачността на разпределението на богатството. Това е изцяло нов клас активи, който ви позволява да анализирате задълбочено разпределението на предлагането от самото начало.

Като се има предвид, че всички крипто транзакции (с изключение на някои анонимни монети) са прозрачни, проверими и лесни за анализ, данните от блокчейн могат да се използват за изчисляване на баланса на всеки адрес. Впоследствие можем да оценим цялостното разпределение на предлагането, като изследваме салдата на отделните адреси. В днешната статия бихме искали да се спрем на тази тема по-подробно.

 

Глобално разпределение на богатството 

Нека започнем с традиционната финансова система и да видим колко справедливо е нейното разпределение на богатството. През май 2020 г. Световната банка прогнозира, че след приключване на пандемията броят на хората, живеещи с по-малко от два долара на ден, ще се увеличи с 60 милиона. През последните десет години бяха написани много статии за разпределението на световното богатство. Цифрите в тези статии са взети най-вече от годишните отчети на банката Credit Suisse. Да разгледаме следните цифри от техния доклад за 2019 г., публикуван по-рано тази година:

  • Общото глобално богатство се оценява на 361 трилиона долара.
  • Броят на доларовите милионери е около 47 милиона.
  • Средната стойност за всеки възрастен е близо 71 000 в доларово изражение.
  • Прогнозата за общото глобално богатство за 2024 г. е 459 трилиона долара.

Неравномерното разпределение на богатството се изчислява с помощта на Коефициент на Джини. През последните 20 години този показател се е подобрил в световен мащаб от 91,9% на 88,5%, което представлява постепенен напредък към по-честна икономика. Въпреки че 1% от най-заможното население все още притежава почти половината от световните активи.

Биткойнът е по-лош?

Според Bitinfocharts едва 0,5% от адресите притежават над 85% от всички BTC, което изглежда да е доста неравномерно. Но всичко не е толкова просто. На първо място, най-големите портфейли в биткойн мрежата са студени портфейли на борси, съхраняващи средствата на техните потребители и не е правилно да се вземат предвид. Също така не е съвсем точно да се разглежда по-голямата част от адресите, съдържащи много стари неизразходвани изходи (2011 г. и по-стари). Според експерти повечето монети, държани на тези адреси, няма да се движат отново. Освен това е добре установено, че около три процента от всички монети са загубени по различни причини. 

Ето защо представените данни не са напълно справедливи. Коя е по-точната картина тогава? Тази, която е по-прозрачна и разбираема? 

The CoinMetrics доклад идва на помощ; в този доклад анализаторите изключват дълги адреси, както и тези, създадени за бизнес цели, и се концентрират само върху адресите с еквивалент на повече от една десет милиардна част от общото предлагане или 20,5 долара по време на писането. Анализаторите установиха, че броят на адресите, които държат повече от една хилядна от общия тираж като процент, е намалял от 33% на 11% от всички BTC между 2011 и 2020 г. Същото се отнася и за останалите доста големи притежатели ( повече от една десетхилядна, повече от сто хилядна), стойностите им намаляват. В същото време броят на малките депозити в мрежата нараства. Оказва се, че с течение на времето разпределението на богатството в биткойн мрежата постепенно става по-равномерно.

Какво предлагат другите криптовалути?

Нека да разгледаме други крипто активи, за да ги сравним и разберем дали този анализ поддържа позицията си. Според първоначалното разпределение, повечето от монетите в мрежата на Ethereum първоначално са принадлежали на ограничен брой лица (разработчици, участници в ICO и екипа). В случая с Ethereum процентът на притежателите на повече от една хилядна част от акцията също намалява от 60% на 40% с течение на времето. Оказва се, че разпределението на богатството постепенно се изравнява и с течение на времето. Това има пълен смисъл, защото мрежата Ethereum работи с голям брой продукти и ETH се използва активно. Ето защо големите дългосрочни притежатели, така наречените „китове“, трябва да се разделят с богатството си и все повече и повече потребители с малки депозити се появяват в мрежата. В допълнение, Ethereum работи на модел, базиран на акаунти, за разлика от Bitcoin, който използва модела UTXO. UTXO е основно модел на входове и изходи, а Базираният на сметки модел е донякъде подобен на банков механизъм за проследяване на салда. Аналогична ситуация може да се види в мрежата Litecoin, където значителният дял на китовете е намалял почти наполовина с времето от 80% на 40%.

Що се отнася до BTC вилиците, виждаме обратната картина в Bitcoin Cash – можем да видим как броят на „китовете“ се увеличава с времето, което е аргумент срещу гъвкавостта на мрежата и следователно ниско ниво на интерес към нейните монети, създадени за личното обогатяване на създателите му. Същото може да се каже и за Bitcoin SV: най-общо казано, към BSV не се присъединяват нови потребители и водещите членове на мрежата натрупват монети. В XRP мрежата виждаме, че около 80% от потребителите притежават над една хилядна част от акциите. Това интересно се съгласува с неотдавнашното проучване, което показа, че едва 18 акаунта в мрежата Ripple са отговорни за над 50% от транзакциите, които, честно казано, изглеждат като спам. Това се дължи на факта, че банките не използват XRP монетата, а графиката на разпределение на богатството в самата XRP е много подобна на разпределението на глобалното богатство според докладите на Credit Suisse. За да бъдем честни, заслужава да се отбележи, че подобно на глобалната икономика ситуацията също леко се подобрява с течение на времето. Stellar има абсолютно същата ситуация, когато повече от половината от монетите са в ръцете на Фондацията за развитие на Stellar.

По-интересна е ситуацията с USDT. Ситуацията определено се е променила към по-добро в блокчейна Omni. Но USDT ERC-20 наистина се превръща в метод на плащане, тъй като разпределението стана много по-равномерно само за една година. Делът на адресите с по-малко от една хилядна се е увеличил десетократно. В USDT TRC-20 концентрацията е много по-лоша, справедливото разпределение е извън масата в този случай. Нулевите такси за трансфер са единственият плюс на USDT, базиран на блокчейн Tron. USDT TRC-20 обаче беше въведен наскоро (май 2019 г.); следователно е сравнително ново за такъв анализ.

Вземането

Крипто разпределението на активи осигурява по-ясно разбиране за разпределението на богатството от всеки предишен клас активи и носи някои интересни прозрения и показатели за прозрачността на самата система. Нарастващото разпределение на активи като BTC и Tether е положителен знак, че тези активи могат да намерят реални случаи на употреба и в крайна сметка да попаднат в ръцете на по-голям брой отделни потребители. Като цяло горните данни предполагат, че биткойнът може да действа като основа за по-честна икономика. Ще продължим да анализираме разпределението на доставките и да докладваме за нашите констатации в бъдеще.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me