Ако погледнете екосистемата DeFi през по-широк обектив, можете да видите, че децентрализираните финансови проекти работят и се развиват в приблизително дванадесет посоки. Опитът да се премине към децентрализирана форма на почти всичко, свързано с традиционната финансова система, също означава опит да се премине възможно най-бързо към нови видове взаимодействия с финансови инструменти и децентрализация на тези взаимодействия.

В днешната статия ще разгледаме областта на финансите, известна като „пазари за прогнозиране“. Ще опишем проекти, които разработват платформи, за да спекулират не само с резултатите от реални събития, но и да хеджират рискове и да съберат ценна информация за събития, които могат да се случат в бъдеще.

Предвиждане на пазара

Един от първите добре познати пазари за прогнози е проект, представен от Университета в Айова – Iowa Electronic Market. IEM е организация с нестопанска цел с изследователски и образователни цели, която позволява на търговците да изпълняват договори въз основа на резултатите от политическите избори и икономическите резултати. 

Формирането на пазари за прогнози и експериментите, проведени от самото им създаване, демонстрират способността да се превръщат отделните предположения в прогнози. Пазарите за прогнози позволяват на хората да събират обективна информация без предубеждения, които пречат на традиционните методи за прогнозиране, като проучвания или експертен анализ.

Възможностите за такива пазари са много по-широки, отколкото може да се мисли. Всеки пазар е предимно механизъм за събиране на огромни количества информация, съхранявана от физически лица. Данните, събрани от такива пазари, могат да служат като основа за вземане на решения. Такива данни се използват например на Холивудската фондова борса, която е свързана с киното пазар за прогнозиране. По този начин през 1996 г. 7 от 8 носители на Оскар бяха предсказани правилно.

Механизъм за прогнозиране на пазара

Виртуалните пазари се използват за прогнозиране на промени в различни области на обществото, хазарт, спортни събития, прогнозиране на търговията, управление на риска или застраховка.

Появата на блокчейн технология реши един жизненоважен проблем на всеки пазар за прогнозиране, а именно прозрачността на данните. В крайна сметка прогнозните пазари бяха централизирани страни и потребителят не можеше да бъде сигурен, че резултатите няма да бъдат манипулирани. 

Доверие

Оракулите, които вече обсъдихме в една от предишните ни статии, са важна част от децентрализираните пазари за прогнозиране. Те предоставят външни данни, събрани извън блокчейна. Когато се използва виртуалният пазар, се създава договор и точно преди затварянето му мрежата трябва да получи информация за резултата от съответното събитие. Оракулът е агентът, който намира, потвърждава и предава данни за събитието.

Разбира се, в зависимост от вида на оракула, степента на доверие в предоставените данни също се регулира. Най-надеждният начин е да се използват консенсусни оракули – група оракули, които имат достъп до информация от собствения си източник, независимо от другите. След това групата агенти трябва да постигне консенсус, който може да бъде постигнат в зависимост от условията на платформата или тези, посочени в договора.

Пазарите за прогнози събират информация по два начина. Първият принцип, наречен „мъдрост на тълпата“, гласи, че група хора с достатъчно широк кръг от мнения могат да бъдат по-умни от всеки отделен човек. Но този подход ще бъде правилен, ако има много различни мнения. Ако случаят не е такъв, независимите решения могат да бъдат изкривени.

Вторият начин за събиране на информация предполага, че винаги ще има такива, които смятат, че тълпата греши. Такива търговци ще идентифицират подценени договори за покупка и надценени договори за продажба, което ще доведе до равновесие на цените.

Правилно проектираните пазари за прогнозиране са ценен източник на колективни знания и точни прогнози. Прогнозните пазари получават най-ценната информация, когато участниците вземат собствени решения въз основа на различни източници на данни. 

Въпреки че все още има огромно количество изследвания в областта на психологията на социалното поведение и вземането на решения, основани на това поведение, пазарите за прогнозиране стават все по-популярни. Особено с появата на блокчейн технологията, позволяваща вземането на решения въз основа на напълно прозрачни външни данни. 

PlotX

PlotX е децентрализиран протокол за предвиждане без лишаване от свобода, който използва автоматизиран модел на маркетмейкър (AMM) вместо книга с поръчки. Този подход позволява създаването на пулове за ликвидност за подпомагане на пазара и разпределяне на награди.

Протоколът PlotX използва Chainlink и Provable оракули за получаване на оферти. Проектът работи и с Matic за създаване на решение от втори слой и мащабиране допълнително. Понастоящем PlotX работи в тестовата мрежа Ethereum Kovan и разработчиците се подготвят да стартират напълно проекта в основната мрежа. 

Авгур и Гнозис

Augur е проект, ангажиран с разработването на децентрализиран пазар за прогнози на блокчейна Ethereum. REP е естествен токен, използван като платежно средство на платформата и като инструмент за инвестиция.

Заслужава да се отбележи, че на платформата има три вида събития:

1) двоичен – има две възможности за изход (да / не);

2) Категорични – имат много възможности за изход;

3) Скаларни събития – имат редица резултати (диапазон от стойности).

На платформата Augur можете да създавате свои собствени пазари за прогнозиране и прогнозиране с допълнително финансиране, както и да печелите REP токени за участие в поддръжка на системата

Интересен факт е, че през декември 2019 г. потребители на Augur прогнозираха импийчмънта на президента Доналд Тръмп с 75% мнозинство. 

Gnosis е алтернативна децентрализирана платформа за организиране на пазари за прогнози в мрежата Ethereum. Платформата е доминирана от пазари за прогнозиране на застрахователни и финансови пазари.

В момента проектът Gnosis е представен от три платформи за прогнозиране на пазари:

1) Apollo – платформа за пазара на прогнози с възможност за създаване на собствени активи;

2) DutchX – децентрализирана борса за търгове и търговия с активи;

3) Gnosis Safe – крипто портфейл и браузър за взаимодействие с приложения на Ethereum.

И двата проекта се различават само по отношение на предоставените възможности за потребителите, имащи обща визия и насока.

Мрежа на Хелена

Helena е децентрализирана платформа Web 3.0, която използва пазарите за прогнозиране, за да представя количествените данни на блокчейна в реално време, създадена като xDai странична верига в мрежата Ethereum. Helena е построена заедно с Maker DAO, където опакованият маркер Dai е вътрешно платежно средство, а автономна DAO организация управлява самата платформа. 

Потребителите на платформата имат достъп до 10 пазара за прогнози. Тук можете да намерите прогнози за такива събития като ETH хешрейт, общ капацитет на Lightning мрежата или общия DAI в обращение.

Решението за създаване на отделна странична верига е взето поради ограничената мащабируемост на мрежата Ethereum. XDai страничната верига осигурява ограничено взаимодействие с основната мрежа на Ethereum, което води до по-бързи транзакции и по-ниски разходи за газ.

Заключение

Има много повече нововъзникващи платформи в областта на пазарите за прогнозиране: Bodhi – платформа за създаване на пазари за прогнози, фокусирани върху Китай; Guesser – платформа, фокусирана върху политически прогнози и събития.

В историята на децентрализираните виртуални пазари, въпреки всички приказки за бъдещи перспективи, даден проект не успя да постигне целите си. Платформа за прогнозиране на събития – Veil, беше затворена през лятото на 2019 г. поради малък брой потребители, недостатъчна децентрализация и липса на удобен за потребителя интерфейс.

Децентрализираният подход за събиране на информация за бъдещи събития с помощта на блокчейн технология за прозрачно и сигурно съхранение на тези данни противоречи на регулаторните стандарти за хазарта в много страни. Появата на такива решения е отговор на цензурата от държави, които имат дял в такива видове пазарна организация като офисите на букмейкърите и пазарите за прогнозиране. И с нарастващата популярност на DeFi, децентрализираните пазари за прогнози, позволяващи на всички да имат достъп до тях от всяка точка на света, ще срещнат нова вълна от потребители и тонове приложения, базирани на тях. 

Отказ от отговорност: Съдържанието на тази статия не е предназначено да бъде финансов съвет и не трябва да се третира като такова. 3commas и неговите автори не поемат никаква отговорност за вашите печалби или загуби, след като прочетете тази статия. Статията е представена, за да предостави на читателите обща информация. Има само личен опит, описан тук. Потребителят трябва да направи свое собствено независимо проучване, за да вземе информирани решения относно своите крипто инвестиции.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me