Ако погледнете екосистемата DeFi през по-широк обектив, можете да видите, че децентрализираните финансови проекти работят и се развиват в приблизително дванадесет посоки. Опитът да се премине към децентрализирана форма на почти всичко, свързано с традиционната финансова система, също означава опит да се премине възможно най-бързо към нови видове взаимодействия с финансови инструменти и децентрализация на тези взаимодействия.

В днешната статия ще говорим за сферата на кредитирането, налагано от блокчейн технологията, интелигентните договори и стабилните монети. Децентрализираните финансови пазари позволяват изграждането на p2p транзакции между кредитополучатели и заемодатели, където интелигентен договор действа като посредник. Това е една от най-бързо развиващите се и популярни области на децентрализирано финансиране в момента.

Децентрализирано кредитиране и заемане на крипто активи

Протоколите и платформите в областта на кредитирането и заемането на крипто активи предлагат различни възможности за своите потребители. В същото време децентрализираните приложения апелират към това, че участниците поддържат пълен контрол върху своите лични ключове и не се изисква да се доверяват на централен орган.

Притежателите могат да генерират пасивен доход чрез лихвени проценти от кредитополучателите. Приложенията и протоколите в екосистемата DeFi позволяват на всеки потребител достъп до финансови инструменти, които не са налични на традиционния финансов пазар. Потребителите могат да получат лихва от своите активи чрез отпускане на заеми, а кредитополучателите могат да получат заем при по-ниски лихвени проценти. 

В областта на кредитирането впечатляващ пример за използването на децентрализирани платформи за кредитиране е маржин търговията, като търговия на къса позиция или използване на ливъридж за търговия. Като цяло платформите за децентрализирано кредитиране разчитат на излишното обезпечение от кредитополучателите, за да инициират заема, както и на правилата за вземане на решение за закриване на заема.

По време на писането общата сума на блокираните средства на платформи, свързани със заеми и заеми, е почти достигнала 5 милиарда долара, 45% от които са блокирани в най-популярната платформа за кредитиране MakerDAO.

MakerDAO

Лидерът по брой блокирани средства, възлизащ на 2,2 милиарда долара, е децентрализираната платформа за кредитиране Maker. Платформата се състои от интелигентни договори, базирани на Ethereum, работещи чрез децентрализирана автономна организация (DAO) и подкрепени от активите на децентрализиран DAI stablecoin на блокчейн Ethereum. Развитието на MakerDAO бележи началото на базирана на Ethereum децентрализирана финансова система.

В допълнение към DAI, системата управлява помощния токен Maker (MKR), който се използва по време на гласуване, плащане на такси за използването на интелигентни договори, както и при управление на платформата.

Maker позволява на всеки потребител да вземе кредит, номиниран за DAI, обезпечен чрез интелигентни договори от други активи като ETH. С пускането на мулти данъчна версия на Dai (MCD) през 2019 г. стана възможно да се осигури обезпечение за няколко вида активи, като ETH, BAT, WBTC и USDC, с един актив (SAI). Интерфейсът на Oasis Borrow също беше пуснат за съхраняване на обезпечения, а Oasis Save беше въведен, за да заключи DAI стабилни монети с лихва.

Съединение

Compound е основана и базирана в Ethereum през 2018 г. като алгоритмичен протокол, който осигурява достъп до пазарите за криптовалутни заеми, където съотношението между търсене и предлагане формира цени и лихвени проценти. Особеността на протокола е, че той използва пул ликвидност, в който се предлагат средства за заем. Интелигентните договори сравняват кредитополучателите с наличните активи и разпределят лихвите по съответния начин.

Протоколът предполага, че няма ограничения във времето, което означава, че средствата, депозирани чрез протокола, могат да бъдат изплатени по всяко време. За да се получат възможности за кредит, е необходимо да се блокират средства в протокола, като се получат cTokens в замяна.

През април 2020 г. управлението на Compound беше разпределено между притежателите на токени COMP. Протоколът поддържа активи като BAT, DAI, SAI, ETH, REP, USDC, WBTC, ZRX и др. По време на писането в протокола са заключени над 1,3 млрд. Долара и това е вторият по големина проект в списъка.

Aave

Третият по размер на блокираните средства е децентрализиран протокол за кредитиране – Aave. Aave, подобно на повечето други кредитни протоколи, използва пул на ликвидността, който предоставя активи за вземане на лихви. Тегленията са налични по всяко време, като всеки пул резервира определено количество средства за хеджиране на рискове.

Aave разполага с около 20 актива на разположение за кредитиране и заемане: LINK, USDC, USDT, ETH, DAI, SNX, WBTC, KNC, BAT и други. Принципите на работа на Aave са подобни на протокола Compound. Aave се позиционира в предоставянето на по-широк набор от инструменти и възможности, като въвеждане на срочни заеми без обезпечение, фиксирани и плаващи лихвени проценти и създаване на кредитни линии, които да се използват като p2p-кредит.

BlockFi

Докосвайки се до темата за заемите и криптовалутите, струва си да споменем платформата за управление на капитала BlockFi, която ви позволява да вземате и давате заеми, използвайки крипто активи като обезпечение. Компанията е привлякла над 60 милиона долара от ConsenSys Ventures, Kenetic Capital, SoFi, Galaxy Digital и Fidelity.

Платформата предлага опции за обезпечение като BTC, ETH, LTC и GUSD. BlockFi позволява на потребителите да печелят сложни лихви по депозити, предоставяйки криптовалути като обезпечение. Кредитите на платформата се предлагат при лихвен процент от около 4,5% годишно. И е задължително да предоставите лична информация, за да получите заем.

BlockFi очевидно не е децентрализиран проект, но предоставя възможност на институционални инвеститори и публично търгувани компании да инвестират своите крипто активи безопасно и сигурно.

dYdX

dYdX е децентрализиран протокол, който поддържа финансови деривати, безсрочни договори и маржин търговия на активи като ETH, DAI и USDC.

Функциите за кредитиране, лизинг и търговия са налични на платформата. С dYdX потребителите депозират сума на обезпечение в книгата с поръчки, за да изпълнят поръчка извън веригата, която гарантира, че се плаща само депозирането или изтеглянето на активи. Допълнителна характеристика на платформата е, че всички активи, депозирани на платформата, автоматично натрупват лихва. Въпреки факта, че проектът е доста млад, над 35 милиона долара вече са блокирани на платформата. Възможностите, предоставяни от платформата, привличат все повече търговци към платформата, което прави проекта популярен.

Заключение

Децентрализираните протоколи могат да предложат финансови инструменти, подобни на традиционните, с такива предимства като прозрачност, бързина, простота, децентрализация, ненадеждност.

И въпреки че протоколите и приложенията, които не са задържани, имат предимства в сравнение с централизираните услуги, те имат своите недостатъци. Основните проблеми, пред които е изправен пазарът на децентрализирани финанси, са ниска ликвидност, лоша сигурност и мащабируемост. Но не забравяйте, че DeFi е едва на етапа на възникване и разширяване на границите си. Децентрализираното финансиране, и по-специално децентрализираното кредитиране, позволява на потребителите да запазят пълен контрол над активите си и осигурява достъп до всички пазари и платформи в екосистемата.

Отказ от отговорност: Съдържанието на тази статия не е предназначено да бъде финансов съвет и не трябва да се третира като такова. 3commas и неговите автори не поемат никаква отговорност за вашите печалби или загуби, след като прочетете тази статия. Статията е представена, за да предостави на читателите обща информация. Има само личен опит, описан тук. Потребителят трябва да направи свое собствено независимо проучване, за да вземе информирани решения относно своите крипто инвестиции.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me