Ако погледнете екосистемата DeFi през по-широк обектив, можете да видите, че децентрализираните финансови проекти работят и се развиват в приблизително дванадесет посоки. Опитът да се премине към децентрализирана форма на почти всичко, свързано с традиционната финансова система, също означава опит да се премине възможно най-бързо към нови видове взаимодействия с финансови инструменти и децентрализация на тези взаимодействия.

Това е първата статия от поредица, която разглежда обещаващи проекти във всяка от тези области, говори за предимствата и недостатъците на тези проекти и отразява техните перспективи и възможности.

В днешната статия ще говорим за посоката на развитие на децентрализираното финансиране в контекста на децентрализирани платформи за търговия (DeFi Marketplaces), където участниците могат да сключват сделки директно през p2p мрежи.

Децентрализирани пазари

Според скорошен проучване от The Block, екосистемата DeFi включва повече от 160 стартиращи фирми и протоколи, работещи във всички области на децентрализираното финансиране. На платформата Ethereum в сегмента Marketplaces са изградени и работят в момента четири решения: Rare Bits, District0x, Origin и OpenSea. От общия брой проекти на DeFi за Ethereum, пазарите имат само 1,8% пазарен дял. 

Тъй като има повече такива проекти извън Ethereum (според defiprime.com, на пазара има седем обещаващи протокола и пазарни проекти), няма да се ограничим до една платформа. Ще засегнем независими решения за p2p търговия и децентрализирани пазари.

Липсата на посредници и в резултат на това относително ниските цени правят p2p пазарите привлекателни и по-популярни от ден на ден. Екосистемата без контрол от централизирани структури е това, което може да предложи светът на блокчейн и интелигентните договори. Въпреки факта, че децентрализираните пазари са все още твърде млади, потенциалът, който се крие в тях, е огромен. 

OpenBazaar

OpenBazaar е една от най-старите децентрализирани платформи за онлайн търговия, която стартира през април 2016 г., много преди DeFi да стане популярен. Тази платформа е безплатен и децентрализиран социален пазар с отворен код. Проектът придоби своята популярност благодарение на възможността да плащате за стоки с криптовалути. 

Разработчиците са направили обмислен и удобен интерфейс, напомнящ леко на eBay и Aliexpress. Търговията на платформата не е регулирана по никакъв начин; няма комисионни и ограничения за категории стоки. Доверието между потребителите се основава на класическия механизъм в зависимост от репутацията, който се изчислява в зависимост от резултатите от оценките за завършени транзакции, извършвани от различни параметри.

При извършване на покупка, в зависимост от стоката, се предлагат три възможности за плащане: директно, модерирано без спор, модерирано със спора. Този подход разширява възможностите за предоставяне на услуги, например, когато е невъзможно да се извърши директно плащане поради съображения за сигурност на личните средства.

Бихме могли да опишем възможностите на платформата, но няма смисъл, защото е съвсем просто да изпробвате сами, ако имате връзка с интернет и поне няколко сатоши. Криптовалутите са ценни, защото могат да се харчат за стоки и услуги и колкото по-често се извършва търговията, толкова по-висока е тяхната стойност.

Област0x

District0x е децентрализиран пазар, работещ на платформи Ethereum, Aragon и IPFS. Платформата предоставя възможност за създаване на лични децентрализирани пазари с помощта на интелигентни договори Ethereum.

Търговските платформи и общности са децентрализирани автономни организации (DAO) в мрежата на District0x. През 2017 г. стартира децентрализирана борса на труда – Ethlance – която свързва търговци и клиенти за предоставяне на различни услуги, платени с ETH.

В момента разработчиците работят по два нови проекта: p2p платформа за обмен на регистрирани имена чрез ENS (Ethereum Name Service) – ENS Bazaar и платформа за създаване, пускане и обмен на редки цифрови колекционерски предмети в блокчейн Ethereum – Meme Factory.

В областта на децентрализираните пазари на труда платформата GitCoin също се разработва и разширява като пазар, на който разработчиците на свободна практика могат да взаимодействат помежду си и с клиенти за отдалечени проекти с отворен код.

OpenSea

OpenSea е най-големият пазар за цифрови стоки като колекционерски предмети, артикули от игри, имена на домейни, цифрово изкуство и други активи, наречени NFT токени – стоки или активи само в цифрова форма, където всеки такъв маркер е уникален.

Платформата има специален интерфейс, който ви позволява да създавате интелигентни договори и да демонстрирате магазина OpenSea без знания за програмиране. Например парижки художник Паскал Боярт създава дигитални колекционерски предмети въз основа на своите стенописи за улично изкуство, които са оригинални творения, едно от които е продадено за 25 ETH.

Подобен проект в посока създаване, обмен и продажба на NFT токени е платформата Rare Bits, която през 2018 г. привлече 6 милиона долара за подкрепа на пазара на колекционни артикули и уникални цифрови токени.

Произход

Платформата Origin и две вътрешни приложения, базирани на тази платформа, Marketplace и Dshop, осигуряват децентрализирана p2p платформа за търговия. Една от основните характеристики на тази платформа е възможността да плащате за стоки и услуги с USDC Circle и DAI MakerDAO и всеки ERC-20 токен, когато говорим за нивото на разработване на договора.

Вътрешният токен на OGN вече е интегриран с други големи платформи DeFi. Пулове ликвидност като ETH / OGN вече са налични в KyberSwap, Uniswap и Balancer. Преди няколко седмици Dshop си партнира с Uphold, за да отвори Uphold Store, базиран на Dshop, а последният от своя страна беше добавен в директорията на приложенията на Uphold за използване от 1,7 милиона членове на мрежата, която работи в повече от 184 държави и приема над 30 вида активи.

През септември 2020 г. разработчиците на Origin пуснаха свой собствен OUSD stablecoin, фиксиран към USDT, USDC и DAI кошницата. Origin управлява отглеждането на стабилни монети в протокола Compound, както и получената печалба се разпределя пропорционално между всички притежатели на OUSD. 

LocalCryptos

От 2017 г. LocalCryptos е платформата за търговия с p2p Ethereum – LocalEthereum, но след ребрандиране през 2019 г. покупката / продажбата и размяната на BTC, ETH, LTC и други криптовалути в повече от 130 държави стана достъпна на платформата. Децентрализираният пазар на LocalCryptos е пряк и най-близък конкурент на LocalBitcoins, като същевременно остава свободен от регулаторните агенции.

Транзакциите в платформата се извършват директно чрез интелигентни договори и ескроу, а таксите за влизане и излизане се плащат само на миньори. Ако има противоречиви ситуации по отношение на транзакцията, интелигентният договор може да бъде достъпен от трета страна арбитър, който ще вземе решение за резултата от транзакцията. Трябва да се отбележи, че частните ключове на портфейла принадлежат на потребителите, което също прави този сайт по-привлекателен и устойчив на цензура.

Бъдещето на децентрализираните пазари

Децентрализираните пазари премахват необходимостта трета страна да извърши транзакцията, което от своя страна води до минимални комисионни или тяхното отсъствие. Друг фактор, който влияе върху интереса към такива платформи, е липсата на предоставяне на данни и възможността за анонимни плащания с криптовалутите. 

Въпреки ниското ниво на приемане, децентрализираните пазари придобиват популярност както сред потребителите, така и сред инвеститорите в такива проекти. Блокчейн и децентрализацията могат да помогнат за изграждането на наистина устойчиви на цензура пазари и платформи, където могат да се извършват транзакции с криптовалути или други цифрови активи.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me