Ако погледнете екосистемата DeFi през по-широк обектив, можете да видите, че децентрализираните финансови проекти работят и се развиват в приблизително дванадесет посоки. Опитът да се премине към децентрализирана форма на почти всичко, свързано с традиционната финансова система, също означава опит да се премине възможно най-бързо към нови видове взаимодействия с финансови инструменти и децентрализация на тези взаимодействия.

Базираните на блокчейн системи за идентификация и децентрализираните финансови протоколи са предназначени да предоставят достъп до финансови инструменти на потребители без репутация за финансови дейности или достъп до традиционни финансови инструменти. В днешната статия ще говорим за свързаната с идентификацията част от сектора DeFi, процедурите KYC и как да поддържаме контрола върху предоставените данни.

Децентрализирана идентификация

За да се идентифицираме онлайн, трябва да предоставим информация за себе си, за да докажем, че сме точно такива, каквито казваме, че сме. Процедурата за идентификация се изисква, например, за участие в ICO или за създаване на собствени токенизирани активи. Когато изпращате монети от портфейла си, вие се идентифицирате с ключовете като собственик на тези средства. Когато влезете в акаунта си на борсата или услугата, вие се идентифицирате като собственик на този акаунт с парола.

Идентифицирането на потребителите във финансовия свят се извършва чрез процедурата, наречена KYC, или „Знай своя клиент“, предназначена да проследява контрагентите и техните транзакции за борба с изпирането на пари, измамите, както и за подобряване на сигурността на финансовите транзакции. 

По време на процедурата KYC потребителите предават част от личната си информация на трета страна. Това означава, че те вече не могат да контролират поверителните си данни и могат да бъдат откраднати, продадени или използвани за измама.

От друга страна, отказът за предоставяне на лични данни лишава потребителя от възможността да използва услуги, които изискват идентификация. Данните, предоставяни на централизираните органи, не са 100% сигурни, дори при компаниите, които осигуряват високо ниво на сигурност. 

Лични данни като пощенска кутия, телефонен номер, идентификационен номер, адрес на пребиваване, адрес на портфейла, размер на средствата, биометрични данни, пароли и др. – са изключително ценни на тъмните пазари. Получаването на достъп до такава информация може да доведе до измамни действия, кражба на средства, сметки и други незаконни дейности. Следователно поддържането на вашите лични данни под контрол е една от най-важните области на развитие в момента.

Всичко в света е в процес на цифрова трансформация и интеграция и появата на децентрализирана идентификация е отговор на променящите се реалности. Още през 2017 г. Microsoft, заедно с Accenture и Avanade, разработиха система от базирани на блокчейн бази данни за общ достъп до данните, а през 2018 г. Microsoft представи DID – система за децентрализирана идентификация, наречена ION, работеща върху блокчейн Bitcoin.

Децентрализирана идентификация (DID) – е набор от характеристики, които недвусмислено идентифицират обекти и DID на отделен потребител остава единствено под негов / нейния контрол. Идеята на децентрализираната идентификация е да се криптира информация за потребителите с частни ключове. Този подход затруднява достъпа до лична информация за неупълномощени лица. Собственикът на DID запазва контрол върху данните и сам решава каква информация да предостави.

Граждански

Civic е децентрализирана базирана на Ethereum екосистема за удостоверяване, която предоставя възможност за проверка на самоличността на потребител при поискване. Използвайки платформата Civic, потребителите могат да създадат своя собствена цифрова идентичност и да съхраняват лична информация за нея на устройството.

Гражданската платформа предоставя възможност да премине веднъж KYC, като допълнително предоставя необходимите данни на други платформи. Всеки член на мрежата може да стане клиент, като въведе данните си в блокчейна с помощта на приложението Secure Identity. Проверката на самоличността се извършва от валидатори, които предоставят данни на доставчиците на услуги, за да проверят потребителите, получавайки награда в CVC токени. Интелигентните договори се използват за контрол на финансови транзакции и сертифициране.

Основната идея на Civic е да създаде един цифров сертификат за всеки потребител, с възможност за достъп до различни услуги, сайтове, услуги и организации. Положителната страна на това решение е пълен контрол върху данните, предоставени от потребителя. Данните не се съхраняват в блокчейн; вместо това разпределената книга съхранява връзки за достъп до сертификатите. Това означава, че идентификаторът, регистриран в мрежата, е доказателство за неговата автентичност. 

3BOX

3Box е децентрализирана система за съхранение на данни от следващо поколение. Той позволява на разработчиците да извършват различни операции за идентифициране на потребители и акаунти по типа на получаване на потребителски идентификатор (DID), свързване на нови адреси с DID и добавяне на нови методи за удостоверяване.

Всеки акаунт в 3Box има уникален DID, наречен 3ID, който позволява на потребителите да управляват своите данни и информация в децентрализирани мрежи. За да създадат или възстановят акаунт в 3Box, потребителите се удостоверяват, като подписват съобщение с техния ключ. Да предположим, че приложенията или услугите искат да взаимодействат с потребителски акаунт по друг начин, освен чрез четене на публично достъпни данни, като например писане или изтриване на данни. В този случай те ще трябва да поискат потребителят да подпише съобщението за съгласие с валидираните си ключове, тъй като само ключовете на собственика на акаунта могат да управляват децентрализираната идентификация.

3Box, със своята децентрализирана структура, позволява на разработчиците да премахнат голяма част от отговорността, свързана със сигурността и защитата на потребителските данни. Данните се съхраняват от потребителите, като им дават по-голям контрол върху техните чувствителни данни, както и трансфер и взаимодействие с други приложения. Възможността за съхраняване на данни позволява на потребителите лесно да се възползват от други приложения, услуги или мрежи, без да се налага да създават нови данни.

Blockpass

Приложението Blockpass за идентификация, което позволява създаването и съхраняването на цифрови самоличности, позволява на потребителите да създават цифрови самоличности с възможност за свързване с банки, борси, платформи за търговия и други регулирани услуги. 

Трети страни проверяват документите. Когато използвате услуги на търговец, които изискват доказателство за самоличността ви, зависи от вас да предоставите данните си на търговеца или да се откажете от услугата.

Също така, разработчиците създават протоколи Know Your Device (KYD) и Know Your Object (KYO) за проверка на самоличността в „Интернет на нещата“ и протокол за офлайн проверка на самоличността за „Internet of Everything“ (IoE).

Блум

Bloom е решение за създаване на сигурна идентичност и кредитни рейтинги, базирани на блокчейн технологията. Протоколът се състои от три основни компонента:

  1. BloomID (удостоверение за самоличност), който осигурява глобална сигурна идентификация, позволявайки на заемодателите да предлагат подходящ кредит по целия свят.
  2. BloomIQ (Credit Registry) е система за отчитане и проследяване на текущи и минали задължения, свързани с BloomID на потребителя.
  3. BloomScore, което е мярка за кредитоспособност на потребителите. Тази децентрализирана оценка е подобна на тази на FICO или VantageScore, системата за рейтинг на кредитополучателя.

Bloom позволява на потребителите да създават кредитно портфолио, достъпно навсякъде по света, и осигурява децентрализиран подход за изграждане на кредитната индустрия върху блокчейн с повишена сигурност и удобство.

Заключение

Има още проекти, изграждащи системи и протоколи за децентрализирана идентификация, като:

  • Colendi, която разработва методи за оценка на кредитоспособността и микрокредитирането във финансовия сектор, създавайки система за блокчейн Ethereum със собствен ERC-20 токен.
  • Проектът Hydro подобрява сигурността на приложенията, като осигурява просто и гъвкаво управление на идентичността. Включва протокол за удостоверяване за защита на данните, dApp store, маркер, набор от интелигентни договори и платформа за създаване на решения за плащане, свързани с идентичността на потребителя.
  • Проект Selfkey, базиран на токени Ethereum и ERC-20, за управление на идентичност, базиран на блокчейн и SSID, позволяващ на потребителите да притежават, управляват и контролират данните си по свое усмотрение.

Децентрализираната идентификация предоставя възможност за използване на един цифров идентификатор с различни платформи и услуги, без да е необходимо да въвеждате данни отново. Blockchain гарантира сигурността и целостта на тези данни и потребителите получават пълен контрол върху личната си информация. С нарастващата популярност на DeFi и темповете на дигитализация на обществото, търсенето на решения за идентификация само ще расте.

Отказ от отговорност: Съдържанието на тази статия не е предназначено да бъде финансов съвет и не трябва да се третира като такова. 3commas и неговите автори не поемат никаква отговорност за вашите печалби или загуби, след като прочетете тази статия. Статията е представена, за да предостави на читателите обща информация. Има само личен опит, описан тук. Потребителят трябва да направи свое собствено независимо проучване, за да вземе информирани решения относно своите крипто инвестиции.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me