През изминалата година всеки мъж и кучето му писаха за децентрализираната финансова индустрия (DeFi). Радваме се да стигнем до дъното на тенденциите в космоса и преди сме разглеждали и DeFi, описвайки предимствата и недостатъците на тази област. Нито инвеститорите, нито медийният интерес към технологиите DeFi могат да бъдат наречени случайни. Според доклад на портала DappReview, който е специализиран в проследяването на използването на децентрализирани приложения, именно децентрализираната финансова област представлява повечето транзакции в мрежата Ethereum. Но в днешната статия бихме искали да разгледаме по-отблизо алтернативните проекти на тази екосистема, предоставяйки птичи поглед на DeFi извън мрежата на Ethereum.

Защо EOS, TRON и харесващите не станаха „убийци на Ethereum“

Не планираме да анализираме сложните технически детайли на протоколите и блокчейн архитектурите, които работят със смарт договори и децентрализирани приложения. Вместо това предлагаме общата перспектива на конкурентите на Ethereum да разбере глобалната ситуация на децентрализирания финансов пазар.

EOS е може би основният преследвач на Ethereum в надпреварата да стане лидер в интелигентните договори и децентрализираните приложения. Въпреки това, високопоставеният старт и първоначално възложените надежди в момента, честно казано, не са оправдани. Много разработчици напуснаха платформата наскоро, а честотната лента, с която EOS беше известна, намаля от порядъка на величината от ноември 2019 г. поради мрежовия спам, свързан с добива на токени EIDOS.

Нека да разгледаме използването на EOS в приложенията на DeFi. Според данните за ресурсите на Defiprime 22 от 214 проекта, представени на портала, работят върху EOS. Но ако се впуснем по-дълбоко в детайлите и прибегнем до помощта на добре познатия DappRadar, се оказва, че само четири класически приложения DeFi с нещо, приличащо на прилично количество потребители, се основават на блокчейна EOS. Това са Vigor Protocol (P2P платформа за кредитиране), Equilibrium (универсален оперативно съвместим DeFi-Hub), EOS Microloan (микрокредити) и Chintai (платформа за лизинг на символи). Според нас най-новият проект – B2B доставчик на FinTech услуги за издаване, управление и вторична търговия с ценни книжа, е интересно и доста уникално решение.

TRON не се нуждае от представяне, тъй като маркетинговите умения на Джъстин Сън не са такива, за които да се съмнявате. Друг е въпросът, че маркетингът засенчва технологичната страна на проекта толкова много, че с всеки изминал месец TRON все повече прилича на балон или пирамидална схема. Освен хазарта, основното постижение на TRON през последната година с право може да се счита за пускането на повече от два милиарда от най-търсените и ликвидни USDT стабилни монети на щатски долари (TRC-20 стандарт) в неговата блокчейн. Предоставянето на възможност за извършване на безплатни USDT TRC-20 трансфери между повечето големи и средни борси беше череша на тортата. Последната точка е доста съмнителна от бизнес гледна точка, но получи много положителни отзиви от потребителите.

Джъстин Сън нямаше да бъде Джъстин Сън, ако не се опита да пресече посоката на децентрализираните финанси и да оформи платформата си така, че да се побере в един от водещите сектори на индустрията на блокчейн. Но първо нещата първо. Така че, според информацията, предоставена от DappRadar, има само три донякъде значими DeFi-приложения в блокчейн TRON. На първо място, това е Oikos, която е платформа за синтетични активи, нещо като аналог Synthetix на Ethereum в блокчейн TRON. Следва Zethyr Finance, първият проект DeFi, стартиран в блокчейн TRON, който ви позволява да изтеглите TRX и няколко други популярни TRC-20 заеми, базирани на токени. И разбира се, не може да се пренебрегне неотдавнашното създаване на Sun – платформата JUST, претенциозно обявена за най-новата децентрализирана финансова екосистема, която осигурява стабилни механизми за кредитиране и управление на потребители по целия свят. Преди малко повече от месец на борсата Poloniex, контролирана от Джъстин Сън, се проведе JUST Tokens IEO, който обаче не вдигна толкова шум, колкото мнозина очакваха, като се има предвид способността на Sun да публикува своите проекти.

Стартирането на Kava CDP и какво общо има БНБ с него?

Проектът Kava е добре позициониран в пространството, с пускането му на CDP-Mainnet на 10 юни 2020 г. Kava е кръстосана платформа за децентрализирано финансиране, изградена върху Cosmos SDK, работеща с Tendermint-Proof-of -Вземете (PoS) механизъм за консенсус. В основата си Kava работи подобно на MakerDAO, но използва Cosmos зони за добавяне на криптовалути, базирани на независими мрежи, като BNB. Kava използва два основни символа: Kava (монета за управление) и USDX (стабилна монета). Основният случай на използване на платформата е класически и донякъде рутинен на пръв поглед: блокиране на обезпечен актив с помощта на интелигентен договор и получаване на заем в стабилни монети USDX. Но особеността на проекта е именно взаимодействието с обезпечени активи от многобройни блокчейни. Първият такъв актив беше БНБ, а сега значителен брой притежатели на БНБ имат възможността да го използват като допълнителен актив в екосистемата DeFi, което преди беше невъзможно. Cosmos SDK също поддържа Binance Chain, което значително опростява коинтеграцията на BNB и Kava. През следващите месеци разработчиците от екипа на Kava Labs обещават да добавят XRP, ATOM и дори могъщия BTC като допълнителни активи.

Бъдещето на DeFi отвъд Ethereum

Ethereum остава основната платформа за бързо развиващата се децентрализирана финансова индустрия. Въпреки това, някои проекти за блокчейна EOS, като Chintai и Kava, работещи на Cosmos SDK, ще играят жизненоважна роля в областта на DeFi. Това ще позволи на участниците да се възползват от различни блокчейни и да отворят нова глава в развитието на DeFi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me