Polkadot: Изграждане на Web 3.0 от нулата

Една от основните пречки пред решаването на проблемите с мащабируемостта на блокчейн мрежите е тяхната неефективност в кръстосаните комуникации. Проблемът с комуникацията между блокчейн се решава чрез създаване и прилагане на различни обвързвания, като странични вериги, мостове, взаимодействия на интелигентни договори, атомни суапове и други решения.

В днешната статия ще говорим за решението Polkadot, което вече осигурява взаимодействие между различни портфейли, проекти, токени, оракули и платформи DeFi. Ще обсъдим какви предимства предлага протоколът, как той позволява комуникацията между различните блокчейн вериги и колко полезен може да бъде в контекста на развитието на блокчейн технологията и децентрализираното разширяване на финансирането.

Основни характеристики на мрежата

Полкадот (ТОЧКА) е протокол и екосистема, предназначени за изграждане и свързване на различни блокчейн, което им позволява да общуват ефективно. Polkadot позволява различни платформи да се мащабират чрез коинтеграция и предоставя такива функции като: 

  • Прехвърляне на всякакъв вид данни между блокчейн;
  • Поддържане на постоянна комуникация между мрежите;
  • Консолидация на сигурността; 
  • Изграждане на мрежи, базирани на паралелно функциониращи блок-вериги – парахени.

Нарастващият брой блокчейн се разработва, за да отговори на нуждите на конкретни индустрии. Проектите имат различни технически характеристики & приложения и могат да работят по различни механизми за постигане на консенсус. За да преодолее подобни несъответствия и да осигури безпроблемна работа, Polkadot комбинира отделни блок-вериги за извършване на взаимни транзакции и оптимизира блок-веригите за конкретни задачи чрез модел за шардинг, който са разработили. Polkadot се основава на Субстрат, протокол за създаване на блокчейн, който може да се похвали с достъпност на своите програмни езици до широк кръг разработчици.

Взаимодействието на сигурността и мрежите се постига чрез релейна верига (основната блокчейн). Тази основна верига си взаимодейства с паразирани парадеи – отделни блокчейн със собствени символи.

Една от основните задачи, които Polkadot решава, е прехвърлянето на стойност от един блокчейн към друг, като всеки блокчейн има свой собствен маркер, токеномика и механизъм за операции. Внедряването на механизъм за реле за трансфер на стойност се постига чрез изграждане на гореспоменатите парафини.

В допълнение към възможността за взаимодействие в мрежата, Polkadot позволява „изграждане“ на мостове с такива мрежи като Bitcoin и Ethereum. Например стартиране на Interlay публикува спецификация, която казва, че скоро ще въведе PolkaBTC – биткойн, увит в мрежата Polkadot, за да подкрепи вътрешния токен на мрежата DOT. 

Изграждането на биткойн парашайн и внедряването на BTC активиран маркер ще се извършва чрез платформата за създаване на активи, XClaim, издаване и осребряване на BTC активирани токени. 

В същото време се разработват три различни моста между Polkadot и Ethereum, използващи Parity и Substrate.

Мрежово управление и консенсус 

Polkadot blockchain използва модифицирана NPoS консенсусен алгоритъм. В допълнение към осигуряването, вътрешният DOT токен позволява на собствениците му да действат като валидатори за управление на мрежата (промяна на таксите, провеждане на актуализации, добавяне и премахване на парашаини и др.). 

В допълнение към валидаторите, мрежата се управлява от така наречените номинатори, които осигуряват релейната верига, като избират надеждни валидатори. Като гласуват за валидатор, номинаторите делегират свои собствени жетони. Част от наградите от блоковете, извлечени от валидаторите, отива при номинаторите за осигуряване на техните средства.

В управлението на мрежата участват и така наречените съпоставители. Те помагат на валидаторите да създават валидни парашайн блокове, поддържат пълните им възли, гарантират, че могат да бъдат създадени нови блокове & транзакциите могат да бъдат изпълнени. Друга група участници на пазара са рибарите, които могат да бъдат съпоставители или собственици на пълни възли, които предотвратяват злонамерена дейност в мрежата.

Парачаини

Понастоящем Polkadot поддържа ограничен брой парацеи (около 100) и следователно ги разделя на следните категории:

  • Парашани на системно ниво, които включват мостове, които водят до други мрежи, парашути за управление и парашани, предоставящи стойност за цялата мрежа;
  • Търгове Parachain, които предлагат слотове за закупуване с DOT жетони. Интересна характеристика на използването на парашаини е груповото поставяне на множество проекти на един парахайн слот, като мостове или платформи, предоставящи свързани услуги;
  • Parathreads – временни парашути, които могат да се отдават под наем за кратки периоди от време и да се използват при необходимост.

Причината за ограничен брой парахаини са ограничените ресурси за осигуряване и поддържане на веригите. Парашаните на системно ниво се дефинират от организацията с нестопанска цел Фондация Web3 и понастоящем включват мостове Bitcoin-Polkadot, Ethereum-Polkadot, Edgeware платформа за интелигентни договори и някои инфраструктурни проекти.

Мрежа Кусама

Кусама (KSM) е мрежата от канарчета Polkadot, ранна неревизирана версия на протокола, предназначена за тестване на нови актуализации и модификации. Въпреки че и двете версии на протокола споделят основния код, те са независими мрежи. Kusama има различни параметри за контрол на протокола, което води до по-бързо внедряване на актуализации и ускорява гласуването.

Kusama също има свой токен, роли за управление на платформата, общност и насоки за развитие като самостоятелен и достатъчен протокол. Кусама е донякъде „полигон“ за различни експерименти в сигурна среда.

Polkadot Parachain Rococo V1

The Рококо Тестовата мрежа, стартирана през декември 2020 г., е публична мрежа, поддържана от Parity Technologies и разработчиците на Polkadot, за да тества взаимодействието на парашаните. Мрежата на рококо се основава на доказателство за власт (PoA) алгоритъм, при който валидаторите осигуряват функционалността на мрежата.

Официалното пускане на мрежата на рококо също означава, че мрежата Kusama и основната мрежа Polkadot стартират търгове за слотове за парашайн. Проекти като Acala Network, Ontology, ChainX, Edgeware и други вече са заявили своето участие.

Бъдещи планове и перспективи

По време на писането, според Polkaproject портал, Polkadot&Субстратната екосистема се състои от 349 проекта, включително протокол за доставка на данни на oracle ChainLink, децентрализиран протокол за обмен на данни Ocean Protocol, платформа за мащабиране Celer Network, imToken и други. 

В момента мрежата Polkadot е домакин на уникални търгове на парахайн слотове и предоставя възможности за обмен на съобщения между вериги. Първо парашаините ще функционират в мрежата на Кусама, последвани от търговете на слотове. След като парашаните заработят на Кусама, първият търг ще се проведе в мрежата на Полкадот.

Също така, на 21 януари, LD Capital съобщи стартирането на екосистемния фонд Polkadot. Фондът, който управлява 10 милиона долара, ще се фокусира върху изграждането на общност за развитие в различни области. 

В допълнение към Polkadot, проектът Cosmos разработва решения за подобряване на взаимодействието и мащабиране на blockchains. С обща визия за бъдещето на оперативната съвместимост на блокчейн, двата проекта използват различни подходи за изпълнение на задачата за оперативна съвместимост и интегриране на различни блокчейн вериги. 

Също така си струва да се отбележи, че мрежата на DOT токени се е повишила до # 4 по отношение на пазарната капитализация, възлизайки на 17 милиарда долара; цената на токена се е увеличила повече от три пъти за един месец. Според a проучване от The Block, мрежата Polkadot разполага с токени на стойност близо 3 милиарда долара, заключени за залагане.

Polkadot е без съмнение втората най-активна екосистема на DeFi след Ethereum. Разработчиците вече са в процес на проучване на нова версия на Polkadot 2.0, която е предназначена да отговори на ограниченията, пред които е изправена мрежата на този етап от нейното развитие.

Отказ от отговорност: Съдържанието на тази статия не е предназначено да бъде финансов съвет и не трябва да се третира като такова. 3commas и неговите автори не поемат никаква отговорност за вашите печалби или загуби, след като прочетете тази статия. Статията е представена, за да предостави на читателите обща информация. Има само личен опит, описан тук. Потребителят трябва да направи свое собствено независимо проучване, за да вземе информирани решения относно своите крипто инвестиции.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map