В зората на появата на криптовалутите, добивът, инвестициите и търговията бяха единствените източници на доход. Единствените пасивни методи бяха дългосрочната търговия и отчасти добивът, тъй като включва настройка и поддръжка на оборудване за добив на монети. С развитието на криптоиндустрията обаче финтех компаниите разшириха функционалността на услугите, предоставяйки на потребителите множество възможности за печелене на пасивен доход с криптовалути.

В тази статия няма да говорим за облачен и класически майнинг, както и за инвестиции, въпреки че тези методи са свързани с пасивни доходи. Всеки метод, обхванат в статията по подразбиране, включва инвестиция в криптовалута и я допълва. В момента облачният майнинг е нерентабилен и при липса на значителен ръст на скоростта е по-вероятно да доведе до загуби, а класическият криптокопинг изисква значителни инвестиции. Ще се съсредоточим върху методи, които позволяват да се започне с едва $ 100 и са достъпни за почти всички начинаещи.

Преди да започнем, бихме искали да предупредим за съответните рискове: инвестирането в криптовалути не гарантира печалба и може да доведе до загуба на средства. Инвестирайте само сумата, която сте готови да загубите. Тези методи са подходящи за тези, които вече са свързани с криптовалути или разглеждат крипто инвестициите като източници на доход и търсят техните притежания, за да донесат известна печалба, вместо да действат като мъртво тегло. Така че, нека разберем как крипто инвеститорите могат да получат допълнителен пасивен доход.

Видове пасивни доходи с крипто

Крипто индустрията предлага много възможности за генериране на доход, а финтех компаниите предлагат различни услуги за привличане на нови клиенти. Пасивните печалби с криптовалути могат да бъдат разделени на две основни категории: тази с фиксирана ставка и тази с променлива ставка. Предимството на пасивните доходи е ниският риск в сравнение с търговията, добива и други популярни методи за печалба от криптовалута.

P2P кредитиране & Крипто заеми

Кредитирането се използва широко от търговците, за да се възползват от позициите си. Преди брокерите кредитираха клиенти, но крипто борсите въведоха друго решение. Сега търговците могат да заемат вашата криптовалута и вие получавате лихва в замяна. В същото време крипто борсите не носят рисковете, причинени от нестабилността на крипто активите, а доходът идва от такси. Ние разгледахме този метод в една от предишните ни статии; следователно няма да се впускаме в подробности по тази тема, а само накратко ще опишем този процес.

Крипто борсите определят фиксиран лихвен процент, който варира средно от 2% до 4% годишно. Основната полза от метода е, че лихвите се начисляват ежедневно или седмично. Следователно действителната възвръщаемост ще бъде по-висока поради съставящите се възвръщаемости.

Крипто кредитите действат подобно на кредитирането, с изключение на един фактор: кредитирането се предлага на крипто борси и е предназначено само за търговия, докато крипто кредитите са отворени за широк кръг потребители. Друга разлика е рентабилността. Криптозаемите позволяват на човек да получава до 8% – 12% годишно.

Популярни борси за криптовалути, предоставящи P2P кредити:

 • Binance;
 • Poloniex;
 • Gate.io.

Услуги за крипто кредити:

 • Nexo;
 • BlockFi;
 • CoinLoan;
 • Celsius.network.

DeFi кредитирането е нов вид кредит, предоставен от платформите DeFi. Такива операции се наричат ​​флаш заеми. Лихвените проценти са значително по-ниски поради липсата на рискове и посредници и варират между 0% и 0,55%. Всички транзакции се извършват от атомния протокол и са напълно автоматизирани. DeFi-платформи, където човек може да издава флаш заеми:

 • Aave;
 • Производител;
 • Съединение;
 • EOSREX.

Лайфхак: разликата в лихвените проценти отваря възможности за арбитраж. Например, човек може да заеме ETH в платформата Aave на 0,55% и да го заеме на NEXO на 8%, или да отвори депозит на борсата Binance на 4% или в портфейла Crypto.com на 6% годишно.

Депозити в криптовалута

Няма съществена разлика между кредитирането и депозитите, с изключение на това, че при последните потребителите заемат крипто на платформата, а не на други търговци. Процесът е подобен на банковия: платформите приемат депозити и предлагат заеми на други потребители с по-висок лихвен процент. Средно платформите предлагат между 4% и 12% годишно, в зависимост от услугата и избраната криптовалута.

Борси, които предлагат лихва върху депозит в криптовалута:

 • Binance;
 • Crypto.com;
 • Yobit;
 • Freebitco.in;
 • Съвпадение.

Последните две услуги са криптовалутни платформи, които ви позволяват да печелите безплатни монети след определено време. Freebitco.in предлага 4,08% годишно при минимален размер на депозита от 0,0003 BTC, а Cointiply предлага 5% при минимален размер на депозита от 0,00035 BTC.

Yobit е популярна криптовалутна борса от ОНД, която предлага атрактивна услуга, наречена „Investbox“. Потребителите могат да депозират монети и да получават печалби, започвайки от 0,1% на ден. Борсата гарантира, че този метод не е нито шум, нито финансова пирамида. Всички плащания се генерират от специален пул, попълван за сметка на такси и печалби от DICE. Ако пулът е изчерпан, потребителите могат да изтеглят своите монети с натрупани лихви по всяко време. Минималната печалба е 36,5% годишно и може да достигне 44%, ако се вземат предвид сложните лихви. Максималната печалба може да надвишава 10% на ден.

Единственият недостатък на Yobit InvestBox е, че там често не се срещат популярни криптовалути като BTC, ETH, DOGE или WAVES. В същото време много монети, които могат да бъдат добавени към InvestBox, предлагащи по-висок лихвен процент, имат ниска ликвидност, така че печалбите не винаги могат да покрият загуби от спад в стойността им. Инвестиционните кутии периодично се попълват с биткойн и топ алткойни като част от промоции за привличане на клиенти и увеличаване на търговската активност.

Търговия с ботове и социална търговия

Такива услуги се практикуват на фондовия и валутния пазар отдавна. Използване на API за криптообмен, търговия с ботове или търговци, за да получите достъп до търговската сметка на клиент, който се е абонирал за сигнали или е активирал функцията за автоматично проследяване (копиране на сигнали). За това търговецът / ботът или начислява процент от печалбата, или абонаментна такса. Съществуват и безплатни ботове, но те са по-малко ефективни и често губят средства, но има няколко печеливши.

Тегленето на вашия депозит не е достъпно за такива търговци и ботове; те могат да търгуват само с помощта на вашата позиция. Важно е обаче да изберете надеждна услуга, тъй като ботовете могат да използват API, за да се възползват от продажбата на вашите активи на борсата на ниска цена. Следователно има определени рискове, свързани с използването на автоматизирани ботове. Освен това трябва да анализирате статистиката на ботовете и да разгледате графиките. Ако установите линейно увеличение на депозита и внезапни дълбоки „тегления“, това означава, че търговецът използва стратегията на Мартингейл. Такъв подход може да донесе повече от 100% – 200%, но в дългосрочен план ще доведе до загуба на депозита. Препоръчително е да изберете сметки, които показват естествен прираст и корекции. Рентабилността ще бъде по-ниска, но рисковете съответно ще намаляват.

3commas е една от най-популярните услуги за автомобилна търговия. Услугата предоставя безплатен пробен период, така че потребителите могат да тестват ефективността на стратегиите дори с малка сума на депозита.

Залагане

PoS-копаенето и DPoS са заменили остарелия и неефективен PoW-майнинг, известен с високите си разходи за електроенергия и минно оборудване. За да започнете да залагате, трябва да настроите възел, да резервирате токени и да стартирате софтуера. Може да отнеме няколко хиляди долара, за да създадете свой собствен възел. Някои платформи обаче са пуснали своите възли (пулове) и предлагат да залагат вашите монети вместо вас за определени печалби. По този начин може да получите предимства, докато инвестирате минимална сума. Платформите ще изискват такса за услуги, обикновено до 10%. С залагането можете да печелите пасивно от 1% до 20% годишно в криптовалута.

Криптовалути, които работят по алгоритмите за консенсус PoS и DPoS:

 • Тезос;
 • TRON;
 • EOS;
 • MCO;
 • CRO;
 • АЛГО;
 • ЕДИН;
 • Vechain;
 • ОНТ и много други.

Разработчиците на Ethereum наскоро пуснаха тестовата мрежа Ethereum 2.0, която вече е достъпна за тестване. След успешното внедряване на новата мрежа, Ethereum ще премине към PoS концепцията. Следователно ETH скоро ще бъде добавен към списъка с монети, които поддържат залагане.

Така че, за да участвате в залагането, трябва да изберете платформа и да попълните пула с жетони. Ето начините да залагате монети и да печелите пасивни доходи:

Чрез доставчици на залози (валидатори)

Те могат да бъдат намерени с помощта на блоковите изследователи на избраната монета. За да направите това, е необходимо да инсталирате портфейл за криптовалута, да го попълните и да гласувате за избрания валидатор, т.е.делегирайте вашите монети. Поддържаните портфейли могат да бъдат намерени на официалния уебсайт на проекта. Обикновено човек може да си върне монетите не по-рано от няколко дни след делегирането. Периодът на замразяване може да бъде между 3 и 30 дни, в зависимост от заложената криптовалута.

Чрез крипто портфейли 

Има крипто портфейли, които поддържат залагане. Всичко, което трябва да направите, е да депозирате криптовалута и да активирате услугата. Монетите ще бъдат резервирани за времето на процедурата. Ето няколко портфейла, които поддържат PoS:

 • Хардуерни портфейли на Ledger;
 • Crypto.com;
 • Cobo;
 • Trust Wallet (от Binance).

Чрез криптообмен  

Много борси за криптовалути поддържат тази услуга. Когато правите депозит или купувате токени на борсата, те се съхраняват в портфейлите за обмен през цялото време. Борсите печелят от залагане и изплащат по-голямата част от приходите на потребителите, прехвърляйки лихвите към техния баланс. За разлика от предишните методи, монетите могат да бъдат изтеглени по всяко време.

Заключение

Съвременното крипто пространство е богато на възможности за пасивни доходи. Някои включват големи първоначални инвестиции, докато други ви позволяват да получавате пасивни доходи от самото начало. Също така си струва да се има предвид, че за пасивните печалби в DeFi се изискват основни познания за това как работят тези инструменти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me