От олимпийските игри до NASCAR … Защо Dogecoin е толкова популярен?

Последните събития, довели до астрономическия растеж на Dogecoin (ДОГ) несъмнено са донесли популярност на самата монета и на общността, която се е формирала около това, което се нарича „монета-мем“. Криптовалутата, създадена първоначално за забавление, и общността, която се формира около нея, оказаха силно влияние върху развитието и популяризирането на децентрализацията.

В днешната статия ще говорим за причините за популярността на Dogecoin и ще разгледаме въздействието на събитията, довели до астрономическия растеж на монетата през цялото й съществуване.

Защо кучето (д)?

Dogecoin е криптовалута, основана от програмиста Били Маркус, който създаде модифициран портфейл Litecoin – dogecoin-qt, и Джаксън Палмър, бивш маркетинг мениджър в Adobe. Според разработчиците целта на монетата е била да даде възможност за прости, евтини и бързи транзакции.

Dogecoin се основава на Luckycoin, което от своя страна беше вилица на Litecoin. Криптовалутата използва алгоритъма за доказателство за работа (PoW) и няма общ лимит на предлагане. Липсата на лимит за сечене на монети позволява на системата да поддържа около 100 милиарда DOGE в обращение, което осигурява постоянен интерес към добива и защитата на блокчейна.

Символът на Dogecoin – Shiba Inu – е японска порода кучета, която е популяризирана като онлайн мем и представлява отношението на създателите към криптовалутата през ранните времена. Проектът бързо започна да се развива и през шестте години от съществуването си той нарасна с повече от 200 пъти.

Първите победи

В началото на декември 2013 г. DOGE поскъпна повече от три пъти на фона на новата китайска политика за криптовалутите и препоръките на Китайската народна банка към финансовите институции да забранят търговията с биткойни. След първоначалния си експлозивен растеж, монетата впоследствие загуби над 80% от стойността си.

В началото на декември 2013 г. монетата попадна в центъра на вниманието на криптовалутната общност, когато потребители на портфейл на Dogecoin бяха хакнати за около 21 милиона DOGE, което по време на събитието до около 13 000 щатски долара, като цената на DOGE варира около 0 0006 долара. 

След първото си падане, монетата отново се повиши в стойността си още в средата на декември. Увеличението на цената е почти 600%, а стойността на монетата е оценена на 0,00151 долара.

Характеристика

Основните предимства на DOGE са ниската цена и високата скорост на мрежовите транзакции. Мрежовата такса винаги е един DOGE, независимо от преведената сума. Това е една от причините, поради които DOGE често се използва за прехвърляне на средства между борсите.

Първоначално издаването на DOGE беше ограничено до 100 милиарда монети; но поради големия брой предварително изкопани монети и ниските изисквания за добив, броят на сечените монети достигна 98 милиарда през 2014 г. По тази причина беше решено да се отървете от ограниченията за издаване и днес има около 128 милиарда монети в тираж, докато броят на добитите монети нараства с 5% всяка година.

Общността на Dogecoin е една от най-активните в криптовалутното пространство. The Subreddit на Dogecoin има над 800 000 участници, които всъщност станаха основата на Фондацията Dogecoin – организация с нестопанска цел, предназначена да популяризира криптовалутата и да я направи достъпна и привлекателна за използване чрез благотворителни събития.

През 2014 г. фондацията успя да събере около 55 000 долара от необходимите 120 000 долара, за да подкрепи отбора на ямайския бобслей на Олимпийските игри в Сочи. По ирония на съдбата отборът завърши на последното 29-то място. 

Следващият проект на Dogecoin Foundation е насочен към подпомагане на отдалечен регион в източна Кения, засегнат от суша. Фондацията Dogecoin, заедно с благотворителната организация с нестопанска цел Charitywater, успя да събере 40 милиона DOGE (или около $ 30 000 USD по това време).

Също така, през 2014 г. общността събра около 55 000 долара за финансиране на шофьор на NASCAR, който се състезаваше с „Moonrocket“ с логото на Dogecoin в редица събития.

Dogecoin днес

Докато в ранните дни Dogecoin се възприемаше като шега, днес това е:

  • Монета с пазарна капитализация от близо 4 милиарда долара;
  • Общност от 800 000 членове;
  • Криптовалута, която се представя на най-големите борси;
  • Популярно средство за плащане и преводи.

Наред с това, екосистемата Dogecoin се състои от огромен брой портфейли, пулове от монети и отделни миньори. Имаше и опити за разработване на мостове за използване на Dogecoin с други блокчейни.

Такъв проект беше Dogethereum, платежна мрежа, която използва интелигентни договори и направи възможно извършването на прости и достъпни плащания, както и преместване на средства между Dogecoin & Ethereum blockchains. Такива мостове биха могли да се използват за мащабиране на участващите блокчейн.

С падането на цената на ETH до $ 100 за жетон през 2018 г., проектът свърши и средствата му спряха. Понастоящем няма информация за по-нататъшно развитие.

Най-големият рали за кучета

През 2017 г., по време на бум на ICO, Dogecoin се повиши с 80 000 процента за една година, достигайки 0,018 долара на някои борси, само за да загуби повече от 80 процента от стойността си след това. 

Но въпреки този спад, в началото на 2021 г. цената на Dogecoin определи нов ATH, близо до 5 цента на меме-монета. Поскъпването се дължи на Илон Мъск чуруликане, което напомни на неговите последователи за подкрепата му за Dogecoin, последвано от помпа от участниците в WSB subreddit, които решиха да се потопят в крипто, след като нарушиха традиционните финансови пазари. 

Долен ред

Dogecoin е удобно средство за плащане на съдържание в социалните медии, както и средство за даряване и иницииране на трансфери. Нещо повече, наскоро тя спечели много обществена подкрепа. 

Dogecoin със сигурност е проект с интересна история. Въздействието на дигиталната монета, базирана на мем, върху формирането на целия пазар на криптовалути също привлече огромно внимание от потребители, които не са запознати с криптовалутите. Dogecoin, като шега, се превърна в легенда на крипто пространството … оставяйки своя отпечатък в историята на цифровите валути.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map