Има твърде много шум в свързаните с блокчейн новини в Интернет. Колкото по-чисто е съдържанието, то често е твърде техническо. Разбира се, изходният код е най-чистото и надеждно съдържание. Но дори и без да потъвате в дълбините на техническите истини, в ранните етапи на преживяване на индустрията, винаги ще се сблъскате с нови значения и термини, когато овладявате нов материал. Днес ще разгледаме по-отблизо неизменността (или необратимостта), която е тясно свързана с една от основните характеристики на технологията Blockchain – надеждността.

Какво е неизменност?

Има много общо с потвържденията, но не е толкова просто.

Неизменността на транзакцията идва след потвърждаването на транзакцията. Неизменността е състояние на блокчейн, при което транзакцията при никакви обстоятелства не може да бъде отменена, върната или променена от който и да е член на мрежата. С други думи, никой не може да направи нищо по отношение на транзакцията и всичко, което се е случило в тази транзакция, завинаги ще остане в блокчейна. Моментът, в който можете да сте сигурни, че кафето ви е платено и че вашата заплата е получена и е напълно на ваше разположение.

И така, колко време трябва да чакате от момента, в който сте получили съобщението „транзакцията е потвърдена“, докато транзакцията ви е необратима? Нивото на неизменност е времето, необходимо за достигане на състоянието на окончателност след приключване на транзакцията. В зависимост от блокчейна или контекста, скоростта се измерва в секунди или блокове. Различните блокчейни имат различни схеми за финализиране, така че може да отнеме от няколко части от секундата до един час, за да получат необходимите гаранции – доста дълго чакане на кафе.

Защо неизменността е от съществено значение?

След един час чакане става очевидно, че краткото време за завършване е изключително важно за бизнеса. Не искате да чакате 10 минути всеки път, когато пазарувате в нов магазин. Само си представете колко време би отнело изпращането на пари на приятел? Финансовият сектор никога няма да бъде в състояние да отговори на очакванията на клиентите за скорост, тъй като традиционните транзакции се завършват за по-малко от секунда (доколко те са окончателни е друг въпрос).

„Абсолютната неизменност трябва да бъде приложена в реалния свят, защото никой не иска да рискува да притежава активи, които може да загуби поради дизайна на протокола.“

Инвеститорите и собствениците на фирми се нуждаят от различно ниво на гаранции. Те не могат да си позволят допълнителни рискове, така че всеки бизнес се стреми да завърши транзакциите си възможно най-бързо. Компаниите, които извършват плащания с криптовалута, са особено чувствителни към нивото на неизменност.

Въпреки че това не е единственият важен показател за успеха на блокчейн компанията, колкото по-бързо е времето за завършване, толкова по-добре.

Как работи?

В зависимост от дизайна на протокола, блокчейн постига неизменност чрез различни механизми. Има много смесени варианти, но за общо разбиране най-често се споменават три основни типа:

Вероятностна

Този тип неизменност е сложен, тъй като в реалния живот няма такова нещо като 100% състояние на неизменност. След като транзакцията бъде изпълнена в определен блокчейн, други транзакции се потвърждават и продължават да пристигат. По този начин теоретично е вероятно майньорите да преминат към алтернативна верига, започвайки с блока, предхождащ блока, съдържащ вашата транзакция, което прави транзакцията ви невалидна. Но колкото повече транзакции се случват след вашата, толкова повече ресурси ще са необходими за превключване на вериги и в един момент това става безумно ирационално, така че вероятността това да се намали.

С течение на времето транзакцията става „все по-необратима“, тъй като повече блокове се създават един върху друг.

Съществува определен период от време, в който всеки от всяка блокчейн се съгласява транзакцията да бъде вероятностно необратима (но все още е само 99% неизменност). За биткойните този срок е приблизително 60 минути или шест блока.

Абсолютно

Това е по-ясно.

Обикновено в блокчейн с абсолютна (или детерминирана) неизменност, различна от миньорите, има и допълнителна група валидатори и лидери. Последните предлагат блок и валидаторите го проверяват и одобряват. Тъй като блокът не е предложен от някакъв случаен тип, а от избран лидер, след като блокът бъде потвърден, всички транзакции в този блок веднага се считат за необратими. Ако е там, няма изход.

Това се постига благодарение на дизайна на веригата и е типично за PBFT базирани протоколи като Tendermint и Dexon.

Важно е да се отбележи, че говорим за типа неизменност по отношение на дизайна на блокчейн. Всяка блокчейн е уязвима към различни видове атаки, което може да доведе до загуба на предишни транзакции или част от блокчейна. Чрез актуализиране на съществуващи вериги или разработване на нови протоколи, разработчиците се опитват да подобрят защитата срещу възможни атаки и да увеличат доверието в своите системи.

Икономически

Икономическата неизменност се основава на идеята за залагане и санкции, така че се отнася главно за PoS протоколите. Неизменността се постига, когато възстановяването на блока стане финансово скъпо. Валидаторите гласуват за включване или отхвърляне на блокове. Условията на консенсус варират от блокчейн до блокчейн, но обикновено около 2/3 от валидаторите са достатъчни, за да одобрят блок. Всички валидатори, които гласуват срещу мнозинството, се наказват съгласно правилата на веригата (губят своя дял, губят възможността да получат награда за следващия период и т.н.). Обикновено, когато се върнем в историята, границата се умножава, което оскъпява възстановяването на стари блокове. Просто ще съжалявате, че сте направили грешен избор.

Този тип блокчейн стимулира валидаторите да гласуват по същия начин, както мнозинството. Всеки път, когато гласуват правилно, те получават награда.

Време, необходимо на различните блокчейни да достигнат неизменност на транзакция

Заключение

Постигането на бърза и безопасна неизменност все още е доста активна област на изследване за различни блокчейни. Обратимостта на блоковете може да доведе до загуби от милиони долари или да засегне основите на децентрализираните приложения. По този начин разбирането на неизменността е от решаващо значение при създаването на надеждни блокчейн-платформи и избора на платформата за разработване на приложения.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me