инвестиране в криптовалута

За известно време инвестирането в криптовалута се смяташе за безразсъдно начинание от малка група посветени инвеститори. Към този момент повечето хора са чували за гигантските печалби, които може да генерира, както и за забележимите пропуски, от които са страдали някои инвеститори. 

Определяща характеристика на криптовалутата е нейната висока волатилност. Следователно всеки инвеститор и търговец трябва да вземе предвид всички рискове и непрекъснато да коригира своите стратегии, за да остане на върха. В тази статия ще се потопим в различни видове инвестиционни стратегии, за да ви помогнем да вземете правилното решение.

Contents

Инвестиции и търговия: Каква е разликата?

Инвестирането и търговията са два различни метода за печелене от движения на финансовите пазари, въпреки че някои ресурси ви казват друго. Въпреки че имат една и съща цел, тези методи ги подхождат по различен начин. 

Ето как можем да обобщим разликите между инвестирането и търговията:

 • месечен цикъл – Инвестирането е дългосрочен ангажимент. Често има случаи, когато инвеститорите запазват активите си години и дори десетилетия. Търговията се извършва в много по-кратки периоди от време: дневни, месечни или тримесечни времеви рамки. Те се възползват предимно от бързи колебания на цените, които инвеститорите обикновено игнорират.
 • Честота на транзакциите – Като продължение на предишното отличие, търговците са известни с това, че правят много повече поръчки. Тъй като краткосрочните промени в цените не могат сами да донесат значителни печалби, търговците трябва да компенсират този факт с по-големи обеми на търговия. Инвеститорите са склонни да извършват по-малко сделки.
 • Рискове – Нито един метод за взаимодействие с криптовалутния пазар не е без никакви рискове. Търговията обаче се счита за подход с висок риск / висока възвръщаемост. Само фактът, че търговците извършват повече транзакции, означава, че те се излагат на почти ежедневни рискове. При инвестирането печалбите се натрупват много постепенно. Рисковете все още са налице, но не са толкова големи.
 • Поведение – Търговията изисква повече технически умения, а инвестирането изисква по-задълбочено разбиране на пазара. В много отношения инвеститорите изучават психологията на пазара, а търговците са по-скоро цифри и диаграми.

Две основи на крипто инвестиционни стратегии: Фундаментален анализ vs. Технически анализ

 Фундаменталният анализ се основава на това как цената на активите се влияе от пазарните движения и новините в компанията. Тези фактори включват финансови отчети от висшето ръководство, маржове на печалба, новини за криптовалута, политически събития и дори природни бедствия. Въз основа на тези основни сили, анализаторите могат да оценят дали активът е подценен или надценен.

 Техническият анализ използва графики на цените, съпротива и подкрепа, индикатори, модели и тенденции от миналото, за да предскаже бъдещо движение на цените. С други думи, това дава на участниците на пазара изчерпателен преглед на миналите статистически данни за изпълнението. Освен това изследва взаимодействието на силите на търсене и предлагане, за които също се смята, че влияят на цената.

Основни разлики между двата подхода могат да бъдат описани в следните точки:

 • Фундаменталният анализ разглежда по-продължителни периоди от историята на активите. В този контекст фундаменталният анализ е по-вероятно да се използва за дългосрочна търговия. Техническият анализ е по-подходящ за краткосрочните и суинг търговците.
 • Инвеститорите обикновено прилагат фундаментален анализ, докато търговците предпочитат технически анализ. Първият информира инвеститорите дали трябва да купуват и държат актива за определен период от време, а вторият съветва за бързи печалби.
 • Фундаменталният анализ признава, че активът не е засегнат само от миналото. Техническият анализ обикновено не отчита текущите събития – по-скоро той изучава как се е държал активът в миналото.
 • Техническият анализ е по-добър при определяне на точното време за навлизане и излизане от пазара, докато фундаменталният анализ изследва вътрешната стойност на валутата.

Как да инвестираме в криптовалути 101: Основни стратегии за инвеститори

Интересна аналогия, когато става въпрос за инвестиране в криптовалута, е, че те приличат повече на хранителни диети. Някои подходи могат да поместят един човек и да се окажат напълно безполезни за друг. Така че, като инвеститор, вашата цел не е да намерите най-печелившата стратегия, а тази, на която да се придържате в дългосрочен план. 

Ако видите стратегия, която е твърде добра, за да е истина, най-вероятно това е рекламен трик. Ще разгледаме най-често срещаните стратегии, една по една, без да пренебрегваме техните недостатъци. Колкото по-информирани сте за добрите и лошите, толкова по-добри резултати ще постигнете.

По-долу са 9-те най-добри начина да започнете да инвестирате в криптовалута.

1. Дългосрочни инвестиции (HODL)

HODL е умишлено неправилно изписване на думата „задръжте“. Стратегията се фокусира върху задържането на крипто за дълги периоди от време, без да се осребряват. Използва се най-вече от начинаещи инвеститори, тъй като е лесен за изпълнение и ясен. Идеята, която стои зад стратегията, се гради върху общото обнадеждаващо настроение за пазара на криптовалути.

Няма категоричен отговор дали дългосрочните инвестиции са правилният подход за инвеститорите. HODL носи печалба на инвеститорите при специфични обстоятелства – когато пазарът се покачва. В този контекст наистина ще можете да печелите пари, като просто държите актива си, докато той оценява по стойност.

Честно казано, дългосрочните инвестиции понякога се считат за нерентабилна стратегия. Въпреки че може да се използва успешно, не оставя шанс за печалба, когато тенденцията се обърне. Придържайки се към HODL-ing, може да пропуснете различни печеливши възможности, които се предоставят от по-сложни стратегии.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Просто
 • Добър по време на възходящи тенденции

ПРОТИВ

 • Не е достатъчно нюансиран
 • Ужасно в низходящ тренд
 • Значителни потенциални загуби

2. Средна позиция и след това HODL (или Smart Holding)

Създаването на средна позиция означава закупуване на средната цена на криптовалута, удължена. Поради волатилността на крипто пазара, закупуването на актива на малки вноски е отличен избор за изграждане на дълги позиции. Основно инвеститорите играят безопасно – без да са твърде рискови, но и с по-малко потенциални печалби. 

Вие сте свободни да решите графика за закупуване на актива – месечен, седмичен, двуседмичен, дневен и т.н. Има две най-често срещани стратегии за осредняване: усредняване на разходите за долари и осредняване на стойност. Първият предполага инвестиране на равни доларови суми на крипто на редовни интервали.  

С втория инвеститор допринася за портфейла си въз основа на процента печалба или загуба, направени преди това. Дава ви гъвкавост при избора дали искате да пропуснете даден месец, да се стремите да купувате само на спадове и т.н..

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Достъпни
 • Избягва спонтанните решения
 • По-малко случаи на лош момент

ПРОТИВ

 • Няма значение за променящата се среда 
 • Повече такси
 • Може да доведе до по-ниска възвръщаемост

3. Търговия: Купуване на ниска цена и продажба на висока цена

Името на стратегията се обяснява само по себе си – купувайте, когато смятате, че цената на даден актив е спаднала достатъчно ниско, и продавайте, след като оцени стойността си. Решението за това, какво крипто да се купува, се основава на историческите ценности и текущите пазарни условия. Въпреки че може да е трудно да се използва последователно тази стратегия, тя е постигнала прилично ниво на популярност.

За да защитят печалбите си с тази стратегия, инвеститорите често определят стоп-загуби. Някои отиват още по-далеч и прилагат технически анализ и купуват / продават въз основа на нивата на поддръжка, пълзящи средни и т.н. Също така се препоръчва инвеститорите да следят таксите за транзакции и ерозията на портфейла.

Въпреки това може да е трудно за инвеститорите да определят кога цената стане твърде висока или твърде ниска. Много инвеститори трябва да намерят баланс между желанието да изчакат да увеличат печалбите и чувството да се задоволят със съществуващите. Експертите препоръчват тази стратегия да се допълни с други инструменти, като плъзгащи се средни стойности и общите пазарни настроения.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Подхожда на начинаещи и напреднали инвеститори
 • Възползва се от продажбите на паника на пазара
 • Работи за различни пазари, включително настрани

ПРОТИВ

 • Изисква проучване
 • Непредсказуемост на повечето активи
 • Психологически пречки по отношение на това кога да се купува / продава

4. Използване на търговски бот за дневна търговия

Търговски бот за дневна търговия

Автоматизираният софтуер извършва същата дейност като търговец на хора, но с параметри, записани в програмата. Повечето търговци използват вече направени битове за търговия, но някои избират да използват своите умения за програмиране и да създадат такъв. Докато първият е по-лесен за изпълнение, вторият ви дава повече контрол над стратегиите.

Търговските стратегии, интегрирани в търговските ботове, обикновено са прости и по-структурирани. Тъй като те трябва да бъдат разделени на поредица от дейности, те не могат да бъдат прекалено сложни. В противен случай битът ще бъде труден за конфигуриране и ще доведе до търговски грешки.

Тези, които купуват предварително направени стратегии на платформи за търговия, трябва да осъзнаят рисковете. Можете да реализирате значителни печалби, тъй като ботът реагира бързо на промените на пазара, може да търгува 24/7 и няма емоции. В същото време, ако стратегията ви е дефектна, можете да завършите с поредица от загуби.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Минимална поддръжка
 • По-малко психологически натиск
 • Стотици пазари и активи за наблюдение

ПРОТИВ

 • Рискове от автоматизиране на постоянни загуби
 • Изисква някои умения за програмиране 
 • Невъзможност за проверка на създателите

5. Използване на търговски бот за инвестиране

Автоматизирането на инвестиционния процес е по-рядко от търговията. Причината е, че ботовете за търговия са насочени към бърз анализ на пазара и изпълнение на поръчки, което не често е основната цел при инвестирането. Въпреки това, позволявайки на бота да управлява портфолиото си със стоп-загуби и да избира стратегии с нисък риск, може да даде ползотворни резултати. 

Различните ботове се предлагат с различни функции и инвеститорите ги избират в зависимост от стратегията си. Имайте предвид, че много функции няма да се прилагат, ако например търсите HODL вашите активи в дългосрочен план.

Въпреки че има много предимства при автоматизираното инвестиране, това може да не е непременно най-добрият избор за всички. Случайните инвеститори не са основната аудитория за ботове и може би ще е по-добре без тях. Но ако планирате да правите последователни инвестиции и искате да максимизирате възвръщаемостта, коригирана на риска, можете да извлечете много ползи от автоматизираните платформи.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Изважда емоциите
 • Поддържа инвеститорите дисциплинирани
 • Поддържа множество акаунти

ПРОТИВ

 • Не е напълно изцяло решение
 • Не е най-добрият избор за дългосрочни инвеститори
 • Риск от измамници

6. Арбитраж на валута и обмен

Криптовалутните борси се различават по отношение на ликвидността, обема на търговията и впоследствие цените на определени активи. Пазарните промени засягат различно малката и голямата валута. Обикновено по-големите борси имат по-ниски лихвени проценти. С арбитражна стратегия търговците купуват активи там и ги продават на по-малките борси. 

Често ще има и интервал във времето, след като големите борси претърпят промени в цените и преди те да се случат на малки борси. Тъй като цените не се коригират едновременно, можете да се възползвате от тези ценови разлики. Стратегията е ясна, но изисква много време и отдаденост. 

За да увеличите максимално възможностите си за печалба, трябва да увеличите обема на търговията. Промените в цената не винаги са значителни, така че трябва да ги компенсирате, като инвестирате прилично количество криптовалута. И накрая, инвеститорите трябва да търсят такси за транзакции, депозити и тегления, които могат да отнемат значителна част от печалбата им.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Моментални печалби
 • Много борси и валути, от които да избирате
 • Възползва се от нестабилността

ПРОТИВ

 • Обменни такси
 • Капиталови изисквания

7. ICO Investing (Първоначални предложения за монети)

ICO са метод за масово финансиране, при който създателите на технологии продават токени, които по-късно ще бъдат заменени с алткойни, след като компанията бъде пусната в действие. Ползата е, че токените могат да се търгуват на борсите и може значително да се повишат в стойността с времето.

Има две основни инвестиционни стратегии на ICO, които по същество са противоположни подходи. Първият, обръщане, предполага закупуване на жетоните и тяхната търговия почти веднага. Ако има добро търсене на токена и компанията е свръх, можете да реализирате добри печалби. Ако обаче първоначално направите малка инвестиция, печалбите може да не са огромни.

Алтернативно, инвеститорите могат да изберат метода на държане. Предпоставката зад тази тактика е, че инвеститорите намират компанията и нейните технологии за много обещаващи и разчитат на бъдещия им успех. Това ще изисква някои изследвания. Преди да инвестирате, ще трябва да разберете за техния бизнес модел, екипа за разработка, общото предлагане и инфлацията и т.н..

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Висока потенциална възвръщаемост на първоначалната инвестиция
 • Висока ликвидност
 • На разположение на всички

ПРОТИВ

 • Екстремни колебания в цените
 • Без собственост
 • Риск от схеми и измами на Понци

8. Управление на инвестиционните фондове

Управлението на инвестиционния портфейл включва организиране и поддържане на инвестиции за постигане на конкретни цели. В зависимост от тези цели инвеститорите могат да избират различни стратегии, разпределение на активите, методи за управление на риска и т.н..

Един от подходите е пасивното управление. В този случай инвеститорите обикновено имат разпределение на дълготрайни активи и не се опитват да надминат пазарните условия. Тъй като това не включва активна търговия, свързаните с тях такси са доста ниски.

Активното управление, от друга страна, предполага избор на инвестиции, които да надминат някои пазарни показатели. Това включва по-високи такси, а някои изследвания показват, че не генерира постоянни печалби, както се рекламират.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Не е твърде сложен
 • Разнообразни инвестиции
 • Редовен източник на доходи

ПРОТИВ

 • Входни и изходни такси
 • Ограничен контрол върху избора на активи
 • Данъчна неефективност 

9. Копаене и комбиниране на горепосочените стратегии

Дебатът за това коя стратегия е по-добра никога не свършва. В края на деня всеки портфейлен мениджър и анализатор би се съгласил, че можете да постигнете целите си за инвестиции по много различни начини. Няма точен отговор какво несъмнено ще ви донесе печалби, така че трябва да станете по-адаптивни и да комбинирате стратегии, ако смятате, че те ще работят по-добре по този начин.  

Всички описани по-горе стратегии имат уникален набор от функции и инвеститорите могат да манипулират силните и слабите страни в своя полза. Например можете да комбинирате активни и пасивни стратегии. Първият вероятно ще бъде с по-висок добив, а вторият трябва да доведе до по-последователни резултати. 

Има обаче трудности. Точно както няма перфектни стратегии, няма и „правилен“ начин за комбиниране на стратегии. И ако смятате, че имате достатъчно знания и ресурси, можете да изпробвате уменията си в копаене или някаква друга крипто активност, която отговаря на вашия стил.

ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

 • Взема най-доброто от двата свята
 • Намалени разходи на фонда
 • По-добро управление на риска

ПРОТИВ

 • Изисква повече познания за пазара
 • Рискове от неправилни комбинации

Неща, които трябва да обмислите, преди да създадете стратегия за инвестиране в криптовалута

Всяка успешна инвестиция има добре написана, измерима и възпроизводима стратегия. Проблемът започва, когато инвеститорите прескачат от предварително изработени стратегии към създаване на свои собствени, без да се замислят много. Някои от основните точки, които трябва да имате предвид, за да създадете стратегия за вас, са:

 • Настоящото ви финансово състояние – Изчерпателният финансов план трябва да бъде първата ви стъпка. Няма гаранции, че инвестициите ще донесат големи печалби. И така, какъв е вашият доход след данъци спрямо дажба на харчене и колко пари можете удобно да отделите за инвестиране?
 • Вашата толерантност към риска и желана възвръщаемост – Вашият план за управление на риска и бъдеща стратегия трябва да вземат предвид присъщите рискове на конкретни категории активи. Колко риск сте готови да поемете за по-голям потенциал за възвръщаемост на инвестицията?
 •  Графикът, с който ще работите – Стратегията в дългосрочен план, т.е. за десетилетия, ще бъде много по-различна от стратегията, разработена за няколко години. Спестявате ли за пенсиониране или се нуждаете от по-кратка и безопасна стратегия?
 • Приложимост към различни пазарни среди – Инвеститорите трябва да признаят, че пазарът не винаги ще бъде на тяхна страна. Как би се представила вашата стратегия при различни условия и знаете ли нейните силни / слаби страни?
 • Мярката за ефективността на вашата инвестиционна стратегия – Стратегиите трябва да се посещават и коригират от време на време. Знаете ли как да прецените дали стратегията отговаря на вашите инвестиционни цели?

ЧЗВ

Има смисъл, ако имате въпроси относно инвестиционните стратегии и пазара на криптовалута като цяло. Ето някои често задавани въпроси от крипто инвеститори:

Какво ми трябва, за да започна да инвестирам?

Платформите за търговия с криптовалути, като 3commas, предоставят много насоки и помощ за инвеститорите, които тепърва започват. Тези услуги ви помагат да управлявате портфолиото си, да изберете правилните стратегии и финансови инструменти, с които да работите. Освен това те ви свързват с крипто борси. Ако имате въпроси и проблеми, проверете образователните ресурси за прозрения от професионални инвеститори.

Как да избера криптовалута, в която да инвестирам?

Всеки клас активи на всеки финансов пазар трябва да се анализира въз основа на: намеренията зад проекта, силата на екипа и пазарната стойност. Задълбочените изследвания трябва да разкрият в коя криптовалута си струва да се инвестира.

Облагаеми ли са печалбите от инвестиции в криптовалута?

Краткият отговор е да. Печалбите от криптовалута се считат за ваш доход и се облагат с данъци в съответствие с местните закони. Не забравяйте да запишете печалбите или загубите си, тъй като те са необходими за бъдещи отчети.

Как работят виртуалните портфейли?

Виртуалните портфейли позволяват на потребителите да получават, изпращат и съхраняват криптовалути. Той съществува само по електронен път, тъй като няма физически еквиваленти на крипто. Тя ви позволява да прехвърляте средствата си в друг електронен портфейл, например кредитна карта, издадена от банката.

Как да защитя средствата си от хакери?

Има няколко основни правила, които ще запазят средствата ви в безопасност:

 • Винаги използвайте двуфакторно удостоверяване
 • Следете историята на транзакциите си
 • Разпределете печалбата си в множество портфейли
 •  Използвайте генератори на пароли
 •  Намалете цялостната си уязвимост на ОС

Заслужава ли си инвестицията в криптовалута?

Пазарът на криптовалути не се очаква да се развие скоро. Напротив, инерцията, която е набрала през последните няколко години, го движи все повече и повече. С нарастващия брой алткойни, винаги има нови активи, в които да инвестирате. 

Основна храна за вкъщи: Как да инвестираме в криптовалути?

Вземането на решение за криптовалутна инвестиционна стратегия и конкретни инструменти е сложно пътуване. В крайна сметка се свежда до проби и грешки – когато се потопите в нов пазар, бавно ще научите в какво сте добри и какви техники трябва да избягвате.

За да сведете до минимум въздействието на грешките, разберете вашите конкретни инвестиционни цели, толерантност към риска, налични средства и конкретни предпочитания. Тогава ще можете да видите ясно коя стратегия ви подхожда по-добре. Може да е нещо от този списък или да се натъкнете на още по-добро за целите си. 

Ако все още не сте сигурни каква стратегия да използвате, платформата за търговия 3Commas е идеалният начин да започнете пътуването си с криптовалута. Предлаганата функционалност позволява всякакви техники за инвестиции и търговия – от автоматизирани ботове до персонализируеми стратегии. Независимо дали сте начинаещ или професионален търговец, ще намерите стратегия, която отговаря на вашите умения и опит. Щастливо инвестиране! 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me