Как да увеличим печалбите в крипто. Фючърси

Отваряме поредица от статии за по-малко известни методи за увеличаване на печалбите при крипто търговия, включително как да използваме 3commas функционалността.

В тази статия ще ви дадем представа за фючърсните пазари и как могат да се използват ботовете 3Commas, с инструкции стъпка по стъпка.

Какво представляват фючърсите

Фючърсите са споразумение (договор) за покупка или продажба на актив в бъдеще на цената към момента на сключване на договора. След сключването на договора страните са длъжни да изпълнят условията му, независимо от пазарната цена.

Какъв е интересът към търговията на фючърсни борси

Фючърсните борси осигуряват предимно:

1. Търговия с ливъридж – тоест търговия със суми, значително надвишаващи вашата.

2. Съкращаване – тоест спекулация върху спада в цената на даден актив

Какво е ливъридж. Пример

Търговията с ливъридж, известна също като маржин търговия или търговия на марж, е система, която позволява на търговеца да отваря позиции, много по-големи от собствения му капитал. Търговецът трябва да инвестира само определен процент от позицията.

„Ливъридж“ обикновено се отнася до съотношението между стойността на позицията и необходимата инвестиция, а „Изискван маржин“ е процентът от позицията, необходима на търговеца, за да я отвори.

Докато търговията с ливъридж изисква по-малко капитал, което може да бъде основно предимство за много търговци, тя също така носи риск от загуба. Тъй като човек може да спечели много повече от първоначалната си инвестиция, загубите могат да възникнат в същия мащаб. Важно е да следите отворената позиция и да прилагате стоп загуби и други, за да предотвратите големи загуби

Повечето борси за криптовалути не позволяват търговия с ливъридж или маржин. Въпреки това, специализирани фючърсни борси, търговски договори, са отворени за лоста.

Нека да разгледаме търговията с ливъридж на пример.

Успешната ви търговия беше приключена и вие получихте 100 долара печалба. Ако сте приложили ливъридж от 1:25, бихте спечелили 2500 долара от същата транзакция, използвайки абсолютно същата стратегия. По този начин, ако имате стабилна стратегия, търговията с ливъридж може значително да увеличи печалбата ви, без да инвестирате повече от собствените си средства.

В същото време увеличавате и риска от загуба на депозита си, ако цената противоречи на прогнозата ви. Така че, ако използвате 0,1 BTC за закупуване на 100 000 договора (ливъриджът ще бъде X100) и цената спадне с 1%, ще загубите всичко в сметката си (0,1 BTC). При лост от 10 отрицателното отклонение вече ще бъде 10%. В действителност ликвидацията ще настъпи още по-рано, тъй като има комисионни, финансиране на заета позиция и т.н. Това трябва да се помни.

В момента търговията с ливъридж е достъпна на голям брой борси, като най-голямата по отношение на обеми и ликвидност са BitMex, Binance Futures, Deribit и Bitfinex. Всяка платформа има свои уникални функции, например Binance Features предлага максимален ливъридж от x125 за BTC / USDT договорите, а BitMex има най-големи обеми на търговия, средно $ 2,5 милиарда на ден, което усложнява манипулацията на борсата курс на тази борса.

Какво означава съкращаване. Пример

Късата продажба или скъсяването е инвестиционна или търговска стратегия, която спекулира с понижаването на цената на даден актив. Търговската позиция в терминала се нарича къса.

Помислете за пример за борсите Bitmex и Bybit, при които печалбите се записват само в BTC.

Да приемем, че имате 1 BTC. Спот цената сега е $ 10 000. Отваряте КРАТКА позиция, като използвате цялата сума на BTC за 10 000 договора (при условие, че 1 договор = 1 $). По този начин, вие подписвате споразумение, че независимо от цената, по всяко време (преди изтичане, ако договорът не е безсрочен), купувачът трябва да купи 1 BTC от вас, на цената към момента на отваряне на договорите (и ние отвори позиция при $ 10,000 за 1 BTC).

В същото време 1 BTC във вашата борсова сметка е „заключена“ и остава заложена за транзакцията, така че в случай на повикване за маржин ще бъдете таксувани.

Цената пада с 50% и сега е 5000 $ за 1 BTC. Затваряте позиция от 10 000 КРАТКИ договора (продайте 1 BTC за $ 10 000). От първоначално „заключения“ ви договор, 1 BTC се дава на купувача. В замяна купувачът ви дава 2 BTC ($ 5000 x2 = $ 10,000).

Вашата КРАТКА позиция е затворена. Какъв е резултатът: процентът е спаднал с 50%, BTC в сметката ви се е увеличил със 100%. Имаше 1 BTC, стана 2 BTC. Доларовият еквивалент на вашата сметка е нараснал с 0%. Имаше 1 BTC на цена 10 000, стана 2 BTC на 5000.

По този начин, успешната кратка сделка увеличава BTC и доларовият еквивалент остава непроменен. Ако търгувате на борсата Binance Futures, печелите само в долари. Тогава в нашия пример доларовият еквивалент на вашата сметка ще нарасне с 50%.

И ако в този пример да се използва Leverage

Резултатите ще бъдат както следва:

Спот цената е $ 10 000 и ние отваряме НАКРАТКО за 20 000 договора с 1 BTC на разположение (Leverage x2).

Спот цената пада до $ 5000 и затваряме НАКРАТКО за 20 000 договора.

Обща сума:

Беше 1 BTC ($ 10 000) + взе 1 BTC ($ 10 000) и отвори КРАТКА позиция за 20 000 договора.

Цената падна с 50%. Беше 10 000 долара, стана 5 000 долара.

BTC във вашата сметка нарасна с 200% – след като затворихме НАКРАТКА позиция в 20 000 договора, купихме 4 BTC за 5000 $, взехме 1 BTC в заем и платихме = 3 BTC в сметката. В долари беше 1 × 10000, стана 3 × 5000 = + 50%.

Ползите от фючърсите за миньорите

В допълнение към спекулативна цел, фючърсите могат да се използват от миньорите за хеджиране на рискове, т.е. миньорът планира да добие 10 биткойни в рамките на един месец и да ги продаде за 7000 долара, но поради високата волатилност на пазара цената на биткойните може да се промени надолу. За да се предпази от силна промяна в обменния курс, майньорът отваря къса позиция и се оказва в печеливша ситуация, тъй като стойността на портфейла няма да се промени:

– когато курсът на BTC падне, майньорът губи поради факта, че има биткойни, но печели BTC на фючърси поради къса позиция.

– когато курсът на BTC расте, майньорът губи BTC на фючърси поради къса позиция, но печели поради факта, че има биткойни.

Защо ботовете 3Commas са полезни при търговия с ливъридж

Ако имате своя собствена или печеливша стратегия на трета страна, можете не само да я автоматизирате с помощта на 3Commas ботове, но и да спечелите много повече от нея, използвайки лоста.

Откъде да вземете тези стратегии?

1. Собствена стратегия

Можете да създадете своя собствена стратегия, като използвате технически индикатори или други инструменти, налични в TradingView, и да автоматизирате изпълнението в 3Commas. Как да направите това е описано в тази статия. За да търгувате с ливъридж, трябва да свържете една от наличните фючърсни борси (Binance Futures, Bybit, Bitmex) към вашия акаунт в 3Commas, след което в настройките на бота ще имате функцията на лоста:

2. Готова стратегия на трета страна

Можете също така да автоматизирате търговията със сигнали на трети страни и да свържете своя ливъридж. Най-популярните готови сигнали според нашите клиенти са безплатните Crypto Screener сигнали от TradingView. Можете да научите как да ги конфигурирате, като прочетете тази статия.

Имаме и пазар с търговски сигнали. Можете да изберете печеливш сигнал и да го автоматизирате, също с лост.

Какви други видове сигнали са налични – прочетете тук. Можете да свържете всеки от тях.

А сега стъпка по стъпка инструкции за това как да автоматизирате стратегиите с ботове и да търгувате с ливъридж

Отваряме сметка в Binance Futures. Това се прави в три прости стъпки:

Влезте във вашия Binance акаунт;

Отидете в раздела Futures в горния панел;

В долния десен ъгъл щракнете върху бутона Отвори сега. Свършен.

Как да печелите с фючърсна търговия

В долния десен ъгъл под стъклото има бутон за прехвърляне.

В прозореца, който се появява, въведете сумата USDT, която искаме да прехвърлим от портфейла за обмен към фючърсния. Обезпечение, осигурителен фонд и превод само в USDT. Следователно, за да попълните своя фючърсен фонд, имате нужда от USDT във вашата борсова сметка.

Между другото, през същия прозорец можете да изтеглите пари от фючърсен портфейл към портфейл за обмен, като кликнете върху бутона за обръщане между портфейлите.

Сега имате средства във вашата фючърсна сметка, но за да търгувате с помощта на 3Commas, трябва да осигурите достъп до сметката си чрез API. За да направите това, отидете във вашия Binance акаунт> Настройки> Управление на API.

В раздела, който се появява, въведете името на нашия ключ и щракнете върху „Създаване“, потвърдете, като създадете код от 2FA, като въведете.

След това в имейла, в който трябва да потвърдите създаването на нов API ключ, като щракнете върху бутона „Потвърждаване на нов API ключ“.

След това стигаме до страницата за управление на API. Тук се нуждаем от редактиране на ограничения, API ключ и таен ключ.

Щракнете върху „Редактиране на ограничения“ и поставете отметка пред елементите „Активиране на търговията“ и „Активиране на фючърсите“, останалите елементи, както и ограничението на достъпа по IP, разрешават по желание.

Копираме API ключа и секретния ключ. Отидете на 3Commas в раздела „Моите борси“. В полето „Exchange“ изберете Binance Futures, измислете име за вашия ключ (за предпочитане такова, че веднага да разберете, че това е вашият ключ към Binance Features), вмъкнете API ключа и секретния ключ в съответните полета и щракнете върху „ Свържете обмен “.

Честито! Вие създадохте ключа за API на Binance Futures и сте една крачка по-близо до по-напреднала и сигурна фючърсна търговия. След това създайте бот за фючърсна търговия. За да направите това, отидете в раздела „Ботове“ на страничния панел и изберете „Разширени“, за да създадете бот с по-гъвкава стратегия за търговия.

В „Основни настройки“ измисляме името на нашия бот, в полето „Exchange“ избираме името на API ключа, създаден в предишния параграф. Тип на оставяне на бот “Simple”.

В следващата стъпка изберете двойка за търговия. Засега на Binance Features са налични две двойки за търговия: BTC / USDT и ETH / USDT.

Максималният лост за BTC е x 125, а за ETH е x 50

Късо или дълго. Има две възможности: нашият бот ще къса (продава и купува по-евтино) или харчи (купува ниско и продава високо).

„Валута на печалбата“ не може да бъде променена, тъй като всички изчисления на Binance Features се извършват в USDT.

„Основен размер на поръчката“ е сумата, с която ще направим първата си поръчка. Стойността може да бъде зададена в BTC / ETH, USDT или в% от депозита.

„Размер на поръчката за безопасност“ е сумата, с която ще бъдат направени застрахователни поръчки след отваряне на сделката за осредняване в случай на спад на цената.

Има два типа стартови поръчки: изпълнение по пазар (известен още като Market) или пускане в книга с поръчки и изчакване на „необходимата“ цена (известна още като Limit).

„Тип ливъридж“ или ливъридж е коефициентът, по който борсата умножава офертата на клиента. Трябва да се помни, че колкото по-голям е ливъриджът, толкова по-голям е рискът да загубите парите си, но и по-голямата награда.

В раздела „Условие за стартиране на сделката“ избирате стратегията, чрез която транзакциите ще бъдат отворени (ваша собствена или трета страна – писахме за това по-горе).

Take profit – какъв процент от печалбата ще фиксира ботът в избраната валута. Trailing ви позволява да получите максимална печалба при непланирана динамика на цените.

Използвайте инструмента за проследяване и след това, ако цената стане по-висока от планираната, вашата транзакция ще се затвори на цена, близка до максималната.

В полето „Stop Loss“ въведете сумата от% от депозита, която бихме искали да запазим.

В полето „Stop Loss action“ можете да избирате между затваряне на сделка и затваряне на сделка със спиране на бот. „Stop Loss timeout“ е необходим, за да се предпазите от изстисквания, защото често се случва да решите да скъсите, да намерите чудесна входна точка, да зададете спирка и всичко да е наред, но едно произволно изстискване ви отбива в грешната посока , приключване на сделката, а цената е BTC започва да намалява. Каквото и да е това, можете да зададете време за изчакване, което след определено време проверява дали си струва да затворите поръчката си в стопа или не.

Блок „Заповеди за безопасност“ са необходими за осредняване на позицията.

Можете да прочетете повече за заповедите за безопасност тук, но ние добавяме, че не трябва да осреднявате твърде много, в някои ситуации е по-добре да преразгледате визията си за пазара.

Блокът „Разширени настройки“ е необходим за въвеждане на редица малки корекции.

Полето „Не започвайте сделка, ако дневният обем е по-малък“ е необходимо за търговия с нисколиквидни алткойни, а на Binance Features обемът на търговия в една двойка може да бъде по-голям от този на някои борси на седмица.

Необходими са минималните и максималните цени за отваряне, за да може ботът да търгува в даден диапазон и да не скъсява дъното.

„Закъснението при стартиране на сделката“ може да се използва за разграничаване на притискане от силно покачване / спадане без отдръпване.

В „Cooldown между сделките“ задава времето, което трябва да изтече между откриването на нова транзакция.

„Отваряне на сделки и спиране“ ви позволява да контролирате по-добре бота след отваряне на определен брой транзакции. Важно е да запомните, че се записват и открити, но все още не завършени транзакции.

След като конфигурирахме нашия бот, трябва да проверим отново спирките и дали всички параметри са посочени правилно. След това кликнете върху бутона „Създаване на бот“ в десния блок

Ако всичко е направено правилно, ще видите прозорец, предлагащ стартиране на вашия бот.

Започнете!

Цялата информация за бота може да се види в раздела Ботове> Моите ботове. Там можете да деактивирате бота, да видите подробна информация, статистика и т.н..

Не забравяйте, че търговията с ливъридж има повече рискове от спот търговията, но може да има и повече награди.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me