криптовалута срещу акции

Полето за развитие на криптовалутния бот е изключително доходоносно. Предвид засиленото желание за автоматизирано решение, ботовете за търговия с криптовалути стават все по-популярни. Не е необичайно да ги намерите на значителни борси, като се има предвид способността им да търгуват денонощно, да изпълняват систематично стратегии и да правят поръчки с висока скорост. Като се има предвид изключителната нестабилност в индустрията, търговците се стремят да привлекат търговски ботове с единственото намерение да запазят и увеличат инвестиционния капитал, като същевременно ограничат ръчното си участие. В тази изключително информативна статия ще разгледаме как можете да изградите своя бот за търговия и да се присъедините към редиците на успешните разработчици на ботове.

Contents

Какво е бот за крипто-търговия?

Ботът за търговия с криптовалута е софтуерна програма, предназначена да разпознава тенденциите на крипто пазара и автоматично да извършва сделки. Търговският бот приема монотонността на натискане на физически бутона за покупка и продажба и търгува от името на търговеца. Повечето търговци конфигурират бота към набор от персонализирани предварително програмирани правила, които използват пазарни индикатори и тенденции за изпълнение на търговските предпочитания на търговеца. Човек може да закупи безплатно бот за търговия чрез платформа с отворен код, да получи лицензиран срещу заплащане или да създаде такъв с достатъчно техническо ноу-хау. За разлика от борсовите ботове, ботовете за крипто търговия обикновено са по-евтини и могат да бъдат използвани от всеки, начинаещ или професионалист.

Разнообразие от ботове за търговия с криптовалути и алгоритми за търговия

В момента на пазара съществува огромен набор от криптовалути. Биткойнът, първата децентрализирана цифрова валута, остава най-популярната и скъпа криптовалута до момента. Следователно, не е изненадващо, че мнозинството от хората търгуват с биткойн като начин за генериране на пасивни доходи, докато работят на обичайната си ежедневна работа. На голям процент от тях обаче липсват уменията или времето за анализ на диаграмите за крипто търговия. Следователно, ботовете за търговия с биткойни стават популярни в пространството за търговия с биткойни. Повечето от тях са конфигурирани да работят на много добре познати крипто-борси като Gemini, Huobi, Kraken, Poloniex, Bitfinex и др..

Предвид факта, че пазарът е залят от ботове за търговия, високата конкуренция остава едно от предизвикателствата за някой, който пише своя бот. Големи организации с достъп до повече ресурси и професионалисти могат да разработят по-стабилни ботове, отколкото някой, който работи самостоятелно. Създаването на биткойн автоматичен търговец изисква много време, за да изгради своя алгоритъм и да гарантира, че той няма използваеми недостатъци в сигурността. Докато изтеглянето на бот за търговия с отворен код е евтино и изисква минимално време за разработка, по-трудно е да се изгради и адаптира към неговия алгоритъм за търговия, да се създаде уникален набор от функции или да се поправят грешки или проблеми със сигурността.   

Node.js срещу ботове за търговия с python-crypto

Избраният от вас език за програмиране зависи единствено от характеристиките и функциите, които искате да има ботът за търговия. За предпочитане е да използвате език за програмиране, който се поддържа широко и има активна общност в сферата на криптовалутата. Освен това трябва да се уверите, че може лесно да се мащабира, адаптира и добавя, ако възникне необходимост. Той е удобен, когато искате да се включите в общността за подкрепа за развитие. В момента най-разпространеният език за програмиране за писане на ботове за търговия са JavaScript и Python. Според SlashData, Python и JavaScript (JS) са най-често използваните програмни езици, използвани от разработчиците.

JavaScript е на първо място с около 11,7 милиона активни разработчици, докато Python е на второ място с около 8,2 милиона активни разработчици. И двата езика за програмиране имат широка подкрепа в общността за разработки и са по същество съвместими с криптовалутната среда. Python се използва най-вече от разработчици, които искат възможността да изразяват концепции в по-малко редове код. Нещо повече, високоефективните библиотеки на Python позволяват лесно проучване и прототипиране. Други разработчици предпочитат да използват JS, тъй като е динамичен, базиран на прототип и мулти-парадигма. Повечето разработчици го използват за симулации, моделиране на данни и изпълнение с ниска латентност.

Въпреки че и Python, и JS са популярни езици за програмиране, те имат различни разлики. Основните разлики между JS и Python включват:

 • С Python е лесно да започнете като начинаещ, докато JS е по-сложен и обикновено е труден за повечето начинаещи.
 • Python има много библиотеки за анализ на данни, машинно обучение или научни изчисления, докато JS е добър за изграждане на собствени приложения или уебсайтове.
 • JS може да се използва за работа както на браузър, така и на фронтен сървър, докато Python обикновено се използва за програмиране от страна на сървъра / бекенда.
 • JS е подходящ за мобилни разработки, докато Python не е толкова бавен за изпълнение в сравнение с JS.
 • Python е по-добре проектиран съвременен език за програмиране, който е лесен за поддръжка, за разлика от JS.  

Какви са стратегиите за криптовалута?

Стратегията за криптовалута е стратегия за търговия, която предоставя на търговците възможността да печелят повече, използвайки по-малко капитал. Търговските ботове не са в състояние да реагират на основни пазарни условия като правителствени решения за криптовалута, слухове или обмен на борса. Следователно, докато пишете търговски бот, от съществено значение е да имате предвид тези стратегии, за да промените бота, така че да отговаря на текущата ситуация.

Някои от най-популярните стратегии за криптовалута включват:

Стратегия, следваща тенденцията

В тази стратегия бот за крипто-търговия може да бъде програмиран да идентифицира тенденции на определена криптовалута и да изпълнява поръчки за покупка и продажба въз основа на тези тенденции. Търговските ботове са полезни за търговия с тенденции. Стратегията, следваща тенденцията, се опитва да придобие печалби чрез анализ на инерцията на даден актив към дадена посока. Търговците, които изпълняват тази стратегия, ще влязат в дълга позиция, когато криптовалутата се движи нагоре, и къса позиция, когато цифровите активи се движат надолу.

Арбитраж

Тази стратегия включва търговец, който се възползва от ценовата разлика, съществуваща между две крипто-борси. Търговецът купува цифрови активи от един пазар и след това ги продава на друг за друг, печелейки печалба в процеса. Тогава, когато криптообменът беше децентрализиран и предимно нерегулиран, имаше значителни ценови разлики и търговците можеха да спечелят много с арбитраж. В днешно време разпространението между борсите се е засилило. Въпреки това, крипто арбитражният бот все още може да помогне на търговеца да се възползва максимално от тези ценови диференциали.    

Осъществяване на пазара

Изграждането на пазара е друга стратегия, която търговските ботове са компетентни да изпълняват. Тази стратегия включва „непрекъснато купуване и продажба на различни спот дигитални валути и договори за цифрови деривати“, за да се улови разпространението между цената на покупка и продажба. За да изпълни тази стратегия, търговецът ще прави лимитирани поръчки от двете страни на книгата (купува и продава). След това търговският бот непрекъснато ще прави лимитирани поръчки, за да спечели от спреда. Тази стратегия може да бъде нерентабилна по време на екстремна конкуренция или в условия на ниска ликвидност.

Как да създадете свой собствен бот за крипто търговия

Най-очевидната полза от използването на индивидуално коригиран бот за търговия е възможността да поддържате контрол над собствените си частни ключове. Можете също така да внедрите каквато и да е функционалност, която желаете, в търговския бот. Освен това, след като ботът за търговия е настроен, можете да търгувате 24/7, увеличавайки шансовете си за печалба чрез по-бързо поставяне на поръчки.

Къде да изтеглите съществуващ бот за търговия с биткойни с отворен код

Пазарът на криптовалути расте и се разширява ежедневно, както и броят на ботовете за търговия. Най-сложните ботове за криптовалута в днешно време са доста скъпи за закупуване или се предлагат на базата на абонамент. Въпреки това днес има по-естествен начин за придобиване на търговски бот. Софтуерът за безплатни търговски ботове може да бъде намерен на множество платформи с отворен код, които всеки може да избере. Известен пример е 3Commas. 3Commas предлага бот за търговия, който работи добре с множество борси като Bitfinex, Binance, Bitstamp, GDAX, Huobi и др. С закърпения бот за търговия 3Commas може да се търгува 24/7 и дори да се копират стратегии, използвани от успешни търговци.  

Настройване на API за всеки обмен

В днешната екосистема за търговия с криптовалути, API са станали изключително важни и повечето хора дори не осъзнават, че използват такъв. API (Application Programming Interface) е интерфейс за търговския бот, който позволява на бота да изпраща и получава данни от борса. Повечето крипто-борси ви позволяват да използвате техния API интерфейс за бота. Тези системи обаче обикновено се основават на няколко нива на разрешения, защитени с уникални ключове и тайни. За да направите това, ще трябва да създадете API ключ на борсата, която искате да използвате. След това ще трябва да поставите ключа и тайната си в търговския бот, за да получите достъп до API.

API ключовете са основни. Препоръчително е никога да не споделяте своите секретни ключове за API и да бъдете изключително внимателни към коя платформа включвате ключа си. След като ключовете бъдат откраднати или хакнати, тогава някой друг може да получи достъп до вашия бот за търговия и да го използва за търговия или теглене без ваше разрешение. Ако в API е активирана опцията за теглене, най-вероятно ще искате да я изключите. Изключването му предотвратява изтеглянето на бота от вашия акаунт и ви позволява да извършвате тегления ръчно.

API връзки за водещи обмени на валута:

 • Bitstamp
 • Кракен
 • Bittrex
 • BitMEX
 • Poloniex
 • Binance
 • Gate.io

Направете контролен списък с ботове за търговия с криптовалути

Вместо да се абонирате за търговски бот срещу заплащане или да го закупите, можете да направите своя собствена. Ето няколко стъпки от контролния списък, които можете да следвате, за да сте сигурни, че правите добър бот за търговия с минимални затруднения.

 • Решете езика за програмиране, който искате да използвате. Добра идея е да използвате общ или познат език за програмиране, така че да е по-лесно да се осигури подкрепа за разработка, ако е необходимо.
 • Вземете своите API. Уверете се, че получавате всички API за крипто борси, с които искате да взаимодейства вашият бот за търговия. Например, ако създавате бот за търговия с GDAX, тогава ви е необходим достъп до API на GDAX.
 • Създайте акаунти с борсите, които възнамерявате да използвате. Например, ако възнамерявате да създадете бот за търговия с bittrex, тогава трябва да осъществите достъп до API на bittrex.
 • Изберете стратегия за търговски бот. Независимо дали става дума за арбитраж, проследяване на пазара или стратегия за създаване на пазара. Колкото по-сложна е търговската стратегия, толкова повече време за разработка е необходимо.
 • Архитектура. Уверете се, че сте ясно дефинирали типа данни, които искате вашият бот за търговия да интерпретира.
 • Създайте. Създаването е най-трудоемката част от създаването на търговския бот. Уверете се, че правите всичко процедурно.
 • Тест. Уверете се, че вашият бот за търговия функционира както трябва. Ако не, това е най-доброто време за фина настройка.
 • Разгръщане. След като отстраните проблемите с търговския бот, е време да го внедрите и да го използвате.

Как да направите бот за търговия с Python

Настройване на среда за крипто търговия в Python

Вашата първа стъпка към създаването на търговски бот с Python е настройването на вашата среда за разработка. По-долу има няколко стъпки, които трябва да следвате, особено ако това е първият ви път.

 • Изтеглете и инсталирайте PyCharm

PyCharm е IDE (интегрирана среда за разработка), използвана за разработване на програми и / или изграждане на софтуер в Python. Силно се препоръчва за начинаещи, тъй като улеснява учебния процес. Той може да се персонализира и съдържа всички инструменти и функции, необходими на програмиста, за да бъде продуктивен в процеса на разработка.

 • Изтеглете и инсталирайте всички библиотеки и зависимости

Следващият ход, който искате да следвате, е да изтеглите и инсталирате всички библиотеки и зависимости. Това са колекция от методи и функции, които ви позволяват да извършвате много действия, без задължително да пишете кода си. Можете да използвате PyPI, за да придобиете повечето библиотеки, от които се нуждаете, и да ги инсталирате с pip, който често идва с вашата инсталация на Python. Опитът да инсталирате ръчно всички зависимости в PyPI може да отнеме известно време, така че може да се наложи да създадете скрипт, който да ви помогне. По-долу е даден урок за това как можете да направите това.

 • Изтеглете и инсталирайте библиотека на Python Exchange на Github

Можете да изтеглите директно изходния код и да го инсталирате или да получите копие от хранилището на PyPI и да го инсталирате. И двата метода ще инсталират библиотеката за обмен на Python. В противен случай можете да изберете да клонирате от източника. Така или иначе ще работи добре.

Индикатори за портфолио / индекс

Единственият фокус на този раздел е да добави функционалност на портфолиото към автоматизирания бот за търговия на Binance. Тъй като създаването на портфолио е просто упражнение, можете да включите вече завършен проект на python със значителна функционалност. Дизайнът на шаблон от „Проследяване на портфолио с Python“ ще предостави функционалности като:

 • Създаване на портфолио функционалност на крипто с депозити, тегления, покупка и продажба, деноминирани в Satoshis- Ежедневно / седмично / месечно P&L доклади.
 • Възможност за създаване на портфейли с „игра на пари“, т.е. изпълнявате усъвършенствани портфолио задачи като индексиране на криптопрофил (Hodl бот).
 • Запазете всички данни в .csv, което е лесно за редактиране в Microsoft Excel.
 • Включен със Matplotlib и Pandas Структура на данни за визуализация на данни и анализ на данни съответно.

Събиране & Анализиране на исторически данни от Binance и Coinbase

В този раздел ще научите как да събирате и също така да използвате исторически данни от Binance и Coinbase. Ще научите как да събирате и запазвате данни във формати, които могат да се използват по-късно. Също така ще използвате тези данни, за да информирате търговския бот за вашата търговска стратегия. Тоест кога да купувате, кога да продавате, най-добрите монети за купуване и т.н. Тъй като този раздел е малко сложен, ние прикачихме урок Coinbase, който обяснява всичко подробно по-долу.

Проследяване на печалбата & Загуба – в сравнение с „Индекс“

Ще използвате целия код, публикуван на github като „Проследяване на портфолио“, който ще бъде раздвоен и модифициран за проследяване на крипто портфолио на Binance. За проследяване на крипто портфолио с публично достъпен код ще използваме страхотен проект, известен като „Cryptrack от Herschee“. С него ще изтеглите от Coinmarketcap, за да определите часови, дневни и седмични печалби и загуби. Този действителен код ще бъде включен в проекта за алгоритмична търговия като първоначална функционалност, преди да внедрите функционалността ‘Portfolio Tracker’. По-долу е отличен урок за това как да инсталирате и използвате Cryptrack.

Разработване на нови стратегии, базирани на исторически данни

Историческите данни са изключително полезни за търговския бот. От него можете да определите бъдещи търговски позиции, да определите добри или лоши времена за покупка или продажба и да се опитате да предскажете бъдещите резултати. Всички данни се анализират от бота за краткосрочни или дългосрочни тенденции, които в крайна сметка го информират коя стратегия за търговия ще предприеме.    

Как да направите бот за търговия с JavaScript

Този раздел ще навлиза в подробности как можете да създадете бот за търговия с помощта на JavaScript. Ние специално ще проверяваме как можете да направите това с борсата Coinbase. Също така ще използваме планиращия задача на Windows за изпълнение на нашия код. Следователно ще ви трябва акаунт в CoinbasePro, който е страхотна платформа, поддържана от Coinbase, с изчерпателен API. Ще ви трябва и акаунт в Gmail. Акаунтът в Coinbase ще бъде за изпращане на поръчки, а акаунтът в Gmail за получаване на търговски известия. По-долу са описани стъпките за изграждане на търговски бот с JavaScript.

Обадете се на библиотеки и изградете функции

Първата стъпка е да извикате библиотеки. Някои от основните библиотеки, от които ще се нуждаем, включват:

 • Rgdax
 • пощаR
 • струни
 • къдрица
 • xts
 • TTR

Пакетът rgdax осигурява интерфейса към GDAX API. mailR се използва за изпращане на актуализации по имейл с акаунт в Gmail. Stringi помага да анализира числата от JSON. И накрая, TTR ще ви позволи да извършвате изчисления на технически показатели. Някои от функциите, от които ще се нуждаем, включват:

 • Curr_bal_usd & curr_bal_eth

Тези функции ще поискат най-новото салдо от вашия GDAX акаунт. Тази функция ще се използва многократно при търговия.

 • RSI

Следващата функция, която ще използваме, е RSI или индексът на относителната сила като нашите основни показатели за тази стратегия.

 • Предложение & питам

Тази функция ще ви осигури достъп до текущата цена на оферта и цена.

 • Usd_hold, eth_hold & cancel_orders

Както usd_hold, така и eth_hold функциите спомагат за изтеглянето на текущия статус на вече направени поръчки по често. Функцията cancel_order ще помогне при анулиране на поръчки, които са се преместили твърде надолу в книгата с поръчки.

 • Buy_exe

Тази функция работи в няколко стъпки. Функцията order_size изчислява колко крипто може да купим. Функцията WHILE поставя лимитирани поръчки, докато все още имаме нула крипто. След като поръчката бъде направена на определена офертна цена, системата спира за известно време, докато поръчката бъде попълнена. Ако поръчката не е попълнена, целият процес се повтаря.

Съхраняване на променливи

Следващата стъпка е да съхраните някои от нашите RSI индикаторни променливи като обекти. Това помага на цикъла на търговия да работи по-бързо, така че да не надвишаваме ограничението на скоростта на API.

Търговски цикъл се изпълнява

Горните стъпки само изясниха как да подготвим функции и променливи, за да изпълним веригата за търговия. Сега, като вземем примера на щатски долари и ETH, ще разгледаме действителното ръководство на търговския цикъл. С текущо салдо над 20 USD в сметката, можем да започнем цикъла. Ако текущият RSI е по-голям или равен на 30 и RSI преди това е бил по-малко от 30 поне веднъж, тогава купуваме възможно най-много ETH с текущото салдо в щатски долари. След това запазваме тази покупна цена в CSV файл.

След това трябва да изпратим имейл до себе си, за да ни предупреди за действието за покупка. След това цикълът отпечатва „купува“, за да може да бъде проследен в регистрационния файл. След това системата ще спи за около 3 секунди. След това въвеждаме 3-степенни поръчки за лимитирани продажби, за да вземем печалби. Първият лимит за продажба продава печалба при 1% печалба. Следващият лимит за поръчка за продажба отнема печалба от 4%. Последният лимит за поръчка за продажба е с печалба при 7% печалба. И така работи целият скрипт.

Използване на Windows Task Scheduler за автоматизиране на скрипта

Цялата цел на наличието на търговски бот е да премахне елемента на човешката грешка от търговията. Освен това, имате нужда от бот за търговия, който може да търгува, без да присъствате непременно. Следователно, ние ще използваме планировчика на задачи за Windows, за да автоматизираме скрипта. Стъпките включват:

 • Планирайте скрипт с Rstudio addin
 • Променете планираната задача с програмата за планиране на задачи
 • Следете задачата си с регистрационния файл

Какви са рисковете при писане на личен бот за крипто-търговия?

Изграждането на търговски бот не е толкова просто, колкото изглежда. Ботовете са изградени върху специфични кодове и алгоритми, които им помагат да функционират. Всички грешки в процеса на разработка могат да направят бота неефективен. Ботът може да съдържа неидентифицирани грешки или системни грешки, вградени дълбоко в кода на бота. Следователно, човек изисква някои изключително напреднали познания по програмиране и технически анализ. Освен това човек трябва да инвестира доста пари, което може да доведе до финансови загуби или загуба на време, ако ботът не функционира. Може да се каже, че не всеки може да изгради своя бот за търговия. 

По-голямата част от търговските ботове днес са трудни за изграждане и използване, особено за начинаещи. Тези, които инвестират време, за да направят такъв, могат да открият, че техният бот за търговия не работи по начина, по който са очаквали. Изглежда обаче, че 3Commas е разгледал всички тези проблеми и е предложил еднократно решение както за начинаещи, така и за експертни търговци. Те са създали търговски бот, който е едновременно лесен за настройка и използване. Ботът се представя надеждно в сравнение с други конкурентни ботове. Някои предимства на търговския бот 3Commas включват:

 • Системата на бота е добре интегрирана и предлага поддръжка за няколко борси като Binance, Coinbase, Huobi и др..
 • Той има гладко и интуитивно табло, което позволява както на начинаещи, така и на експертни търговци да максимизират своя търговски потенциал.
 • Той предлага широка гама от инструменти за търговия като социална търговия и анализ на ефективността на върха на автоматизирания бот.
 • 3Commas предоставя много функции, които са достъпни чрез изключително достъпен ценови план.

Заключение

Изграждането на търговски бот от нулата не е толкова лесно, колкото повечето хора си мислят. Подходът „Направи си сам“ (Направи си сам) е труден и сложен. Ако сте начинаещ, процесът отнема много време и е изпълнен с разходи, които рядко изчезват. Да не говорим, точността, необходима за създаване на напълно функционален бот за търговия с криптовалути, е интензивна. За да добавите масло в огъня, ви е необходим изцяло нов набор от специализирани умения за програмиране, за да го направите. За щастие, ако ви липсват уменията или времето, не е нужно да изграждате бота си от нулата. Можете да вземете вече работещ бот за търговия от 3Commas.

Както беше посочено по-горе, изграждането на самостоятелно написан бот за търговия не е лесно. Самонаписаният бот може да е предизвикателен за използване и UI / UX може да не работи както се очаква. С бота за търговия 3Commas обаче можете да сте сигурни в безпроблемно изживяване, при което всички проблеми на самонаписания бот за търговия са елиминирани. Ботът 3Commas е лесен за настройка и използване, изпълнява с изключителна надеждност и работи на всички основни платформи за обмен като Huobi, Binance, Coinbase и др. Нещо повече, наборът от достъпни ценови структури на 3Commas ви дава достъп до цял набор от невероятни функции, които не се предлагат в самонаписан бот.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me