История на Ethereum (Част 3: Финал)

В предишните две части от нашата поредица „История на Ethereum“ описахме първите три фази от мрежовия преход към PoS алгоритъма, припомнихме проблемите, пред които е изправена общността Ethereum в процеса на развитие на мрежата и формирането на екосистемата, и описахме важни събития това се случи от началото на проекта до началото на 2019 г..

В днешната статия ще говорим за последната голяма актуализация на мрежата, предшестваща поетапния преход към Ethereum 2.0, ще опишем основните фази на този преход и ще говорим за последните събития и промени, настъпили в проекта.

Истанбулски хардфорк

На 8 декември 2019 г. се проведе първият етап от основния хардфорк на мрежата Ethereum. Наричаше се Истанбул и се състоеше от шест актуализации. Истанбул е последната актуализация на мрежата преди поетапен преход към Ethereum 2.0.

С нарастването на мрежата Ethereum някои интелигентни договори станаха твърде ресурсоемки. Тъй като изчислителните разходи за събиране на данни и размера на блока се увеличиха, докато цената на газа не се е променила, има дисбаланс между потреблението на ресурси и оперативните цени. Това несъответствие позволява редица атаки на системата. За да се елиминира възможността за атаки, цената на газа за определени операционни кодове беше увеличена.

Актуализацията добави оперативната съвместимост Ethereum и ZCash, както и оперативна съвместимост с други криптовалути, базирани на Equihash. 

Също така беше добавен код за работа на ChainID, който позволява използването на идентификатор на верига за предотвратяване на така наречената „повторна атака“. Тази атака стана възможна, тъй като мрежовият хардфорк доведе до появата на две паралелни блокчета. Тъй като сметките Ethereum и Ethereum Classic имат едни и същи адреси и частни ключове и имат две отделни мрежи с две отделни блок-вериги, всеки, който държи средства в първата итерация, става собственик на средствата във втората. Проблемът беше, че когато транзакцията беше излъчена с помощта на една от мрежите, съществува риск тя да бъде включена в двете итерации.

Втората фаза на промяната на основната мрежа, наречена Берлин, която беше планирана за 29 май 2020 г., беше преместена към есента на същата година. Берлин е най-новата и най-важна актуализация на Ethereum 1.0, необходима за стартирането на нулевата фаза на Ethereum 2.0 – Serenity.

Актуализацията в Берлин беше планирана да включва доказателство за концептуален алгоритъм, който да замени Ethash – ProgPoW (Programmatic Proof-of-Work).

ProgPoW е ​​модифициран алгоритъм на Ethash за работа с графичния процесор. Чрез прилагането на този алгоритъм Ethereum ще стане по-устойчив на ASIC. В мрежата Ethereum е необходимо внедряването на ProgPoW, за да се избегне хардфорк при преминаване към PoS протокол.

В допълнение към новия алгоритъм, Берлин трябваше да внесе модифицираните подписи, необходими за функционирането на договора за депозит ETH 2.0, който се използва от валидаторите за взаимодействие с блокчейна, както и за залагане на счетоводни транзакции.

Също така, преди надстройката в Берлин, разработчиците трябваше да стартират тестова мрежа YOLO, за да проверят стабилността на основната мрежа. Това би позволило на разработчиците да синхронизират различните версии, но планът се провали поради липса на координация на предоставените EIP.

Важно е да се отбележи, че така наречената „Ледена епоха“ започна в мрежата Ethereum – увеличаване на трудността при производството на ETH. Поради тази причина мрежата изисква актуализация. 

Ethereum 2.0 – Спокойствие

Serenity е актуализация на Ethereum 2.0 за промяна на протокола за интелигентни договори и преместване на мрежата от алгоритъма за консенсус PoW към PoS. Преходът към PoS има за цел да реши проблема с мащабируемостта чрез подобряване на способността на мрежата да потвърждава, проверява и извършва транзакции.

Спокойствието беше разделено на 3 фази:

  1. Фаза нула – Beacon Chain
  2. Първа фаза – Chard Chains
  3. Фаза втора – eWASM (нова виртуална машина на Ethereum)

Сигнална верига

Beacon Chain е отделна верига на протокола Proof of Stake, която ще съществува паралелно с PoW блокчейна на Ethereum. Той ще бъде проектиран да контролира работата на валидаторите, да избере създателя на следващия блок, да осигури разпределението на наградите и да оптимизира мрежата за плавен преход към нов протокол. Фазата за отстраняване на грешки в системата беше завършена през януари 2020 г. Протоколът Casper ще бъде новият PoS алгоритъм, заместващ Ethash и активиращ „бомбата за трудност“.

Casper е проектиран да регулира мрежата и се състои от две версии:

  1. Casper FFG (Finally Friendly Gadget) – актуализация, която ще бъде внедрена на началния етап на преход. На този етап ще се използва хибриден алгоритъм за постигане на консенсус. Блоковете в блокчейна ще се формират за сметка на миньорите, но ще бъде зададен контролно-пропускателен пункт за прилагане на PoS механизми.
  2. GHOST или CBC (Коригирано по конструкция) – актуализация, която да замени Casper FFG. Тази стъпка е предназначена за преминаване към алгоритъма за консенсус PoS.

Шард вериги

Без да се впускате дълбоко в детайли, шардингът е механизъм, позволяващ на отделни набори от възли да обработват транзакции по сегменти. Това означава, че възлите трябва да съхраняват и обработват само определена част от транзакция, което увеличава честотната лента на мрежата. Механизмите за засенчване ще се използват от мрежовите валидатори за обработка на транзакции и поддържане на мрежата.

Механизмът за засенчване с плазмена интеграция (аналог на Lightning мрежа в Ethereum) може значително да увеличи капацитета на мрежата. Благодарение на Plasma е възможно да се създават интелигентни договори за обработка на данни на втория слой и извеждане на резултатите в основната блокчейн.

На този етап ще бъдат стартирани основните механизми на Shard Chains за по-нататъшно внедряване на eWASM.

eWASM (Ethereum WebAssembly)

Това е актуализация на спецификацията за EVM (Ethereum Virtual Machine), виртуална среда, улесняваща функционирането и взаимодействието на интелигентните договори, както и съхранението на транзакции. eWASM работи на WebAssembly и предоставя възможност за създаване на интелигентни договори на популярни програмни езици, което ви позволява да вграждате интелигентни договори в уеб браузъри и уебсайтове.

Развитието на този етап е в ранните дни и е само концепция.

Заключения

В момента всички погледи са насочени към Ethereum благодарение на бума на DeFi – Ethereum е основната платформа, улесняваща множество проекти на DeFi, въпреки че TRON и Binance вече са участвали в надпреварата.

Интересът към DeFi доведе до скок в комисионните на мрежата Ethereum и забавяне в нейната работа. Мрежата вече се е сблъскала с такъв проблем през 2017 г., поради появата на NFT-токени и проекта CryptoKitties, който представляваше около 12% от цялата мрежа.

В началото на август стартира тестовата мрежа Ethereum 2.0 – Medalla. Повече от 42 хиляди валидатори се присъединиха към мрежата, която имаше за цел да осигури безпроблемния процес на преход към PoS. За да проведе и стартира фазата Serenity, тестовата мрежа трябваше да работи без повреда в продължение на 90 дни, но две седмици след старта, неуспех предизвика хардфорк и валидаторите загубиха своя ETH. Следователно мрежата все още е в процес на подготовка към фаза нула.

Мобилният портфейл Metamask също беше представен наскоро за работа с Ethereum и ERC-20 токени. 

Процесът на преход към PoS, DeFi свръх, проблеми с честотната лента и увеличаване на транзакционните разходи направи Ethereum темата за дискусия това лято. Преходът към Ethereum 2.0 се отлага в очакване на корекцията на грешките в тестовата мрежа.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map