Блокчейн мостове като алтернатива на чакането на Ethereum 2.0

Въпреки че блокчейнът донесе така необходимата децентрализация и наруши стереотипите, той вероятно крие някои проблеми, които изискват самоанализ във всяка съществуваща област. Един от тях е липсата на блокчейн взаимосъвместимост. Това означава, че ако dApp е изграден върху Ethereum, той може да се възползва само от блокчейна Ethereum, а не от друга мрежа, което може да предизвика безпокойство, тъй като Ethereum има свои собствени проблеми, като лоша мащабируемост.

Блокчейн мостове са създадени за решаване на проблема с несъвместимостта. Нека да разгледаме какво представляват блокчейн мостовете, как работят и какви предимства предоставят.

Какво представляват блокчейн мостовете?

1) Блокчейн мостът е взаимосвързана връзка, която осигурява комуникация и взаимодействие между две блокчейн системи.

2) Blockchain мостовете помагат на dApps да се възползват от двете системи, а не само от хост платформата си, като свързват две мрежи. Например dApp, хостван на Ethereum и свързан с EOS блокчейн, може да се възползва от функционалността на Ethereum смарт договори и от мащабируемостта на EOS.

3) С блокчейн мостове, всякакви данни, информация и символи могат да се прехвърлят между две блокчейн платформи.

4) Блокчейн мостовете се регулират от протокола за мента и изгаряне. Прехвърлянето на жетони не е буквално; по-скоро, когато токенът трябва да бъде прехвърлен от един блокчейн в друг, той се изгаря на първия, а еквивалентното количество токени се изсича от другата страна. 

Проблем със съвместимостта

Остава въпросът: защо все още е проблем дори 11 години след появата на първите децентрализирани системи? Факт е, че до последните дни всеки тип блокчейн беше създаден като отделна независима екосистема и разработчиците изглежда бяха по-загрижени да се конкурират помежду си, отколкото да работят върху съвместимостта.

Въпреки това, с нарастващата популярност на децентрализираните финанси през 2020 г., проблемът със съвместимостта на криптовалутите е по-остър от всякога. Факт е, че самата индустрия на DeFi е замислена като единна финансова екосистема, чиито продукти трябва да бъдат съвместими. И през 2020 г. технологичните компании многократно отбелязват важността на обединяването на усилията на големи блокчейн платформи, които доскоро бяха създадени по независим начин.

Днес DeFi е пазар, който управлява повече от 11 милиарда долара и се превърна в алтернатива на традиционните банкови услуги за хиляди потребители благодарение на атрактивни лихви по заеми и депозити, предлагани от нейните продукти. Важен фактор, допринасящ за популярността на този сектор, е успешният опит на разработчиците на DeFi да разрешат частично проблема със съвместимостта. В резултат на това потребителите могат лесно да обменят различни токени или да рефинансират заем от един актив в друг.

Примери за мостове на живо на блокчейн

Публичните и частните блокчейн мостове също попадат в две категории Без доверие мостове или Федерални мостове.

Недоверен мост работи горе-долу като публична мрежа от блок-вериги, където всеки може да се присъедини към платформата без разрешение. Неуверените мостови потребители получават стимул да проверяват транзакциите, точно както миньорите на Ethereum. 

Най-пресният и ярък пример за недоверен мост е Червеева дупка, която свързва Солана и Етериум. Това е само първият от многото планирани мостове през Солана. Той преобразува стандартните токени ETH и ERC-20 в стандартни токени SPL на блокчейна Solana. Това ще позволи на съществуващите проекти и платформи надеждно да преместват активи между мрежите, като същевременно се възползват от свръхбързата и сигурна блокчейн. Преминаването към Solana елиминира претоварването на мрежата или високите такси за транзакции и все пак ви позволява да се върнете към мрежата Ethereum, ако е необходимо.

The Syscoin-Ethereum Blockchain е също така добре известен пример за Trustless bridge, който дава възможност за ненадеждни взаимодействия между мрежите Ethereum и Syscoin.

Подобно на частната блокчейн, Федералният мост изисква потребителят да отговаря на определени критерии и изисквания, зададени от федерацията, за да бъде част от моста. Например, a Wanchain блокчейн мост свързва няколко изолирани блокчейна, за да осигури поток от цифрови активи и данни. Това е отличен пример за блокчейн мост за децентрализирано финансиране.

Друг пример за блокчейн мост е RSK жетонен мост, който осигурява интерфейс между Биткойн и Етериум за прехвърляне на активи.

Тази година NEO, Ontology и Switcheo стартираха съвместен проект, наречен Поли мрежа, алианс от хетерогенни комуникационни протоколи, насочени към безпроблемна интеграция на Ethereum, Cosmos и NEO blockchains в по-голяма екосистема с кръстосана верига. Докато проектът NEAR стартира Дъговия мост, свързващ NEAR и Ethereum. 

Например, Polkadot създаде a единичен шлюз за свързване на всякакъв вид блокчейни чрез така наречените успоредни вериги. Крайната цел на Polkadot е да осъществи трансфер на съобщения между веригите, което ще избегне използването на релейна верига за транзакции и по този начин ще осигури по-бърза и директна комуникация.

Предимства на блокчейн мостовете

Появата на децентрализирано финансиране може значително да намали разликата между криптовалутите и традиционната финансова система. Освен това експертите смятат, че решенията на DeFi могат да решат проблема с интеграцията на криптовалута във финансовия свят дори по-бързо от лидерите на разплащателната индустрия, като PayPal или Coinbase.

Както бе споменато по-горе, ако dApp на Ethereum използва своите усъвършенствани стандарти за маркери ERC-20 и функционалност за интелигентни договори, той също се сблъсква с липса на мащабируемост, ниска скорост на обработка, задръстване на трафика и други проблеми, свързани с Ethereum. В допълнение, Ethereum също начислява високи такси за транзакции по време на интензивен период на мрежов трафик. Използвайки блокчейн мост, dApp може да бъде изпълнен на Ethereum за функционалност на интелигентни договори, докато транзакциите могат да се изпълняват чрез блокчейн мост за по-висока скорост на обработка и по-ниски разходи. По този начин dApp може да комбинира най-доброто от двата свята.

Блокчейн мостовете помагат за намаляване на мрежовия трафик на Ethereum, като го разпределят към други по-малко натоварени блок вериги, като по този начин решават проблеми с мащабируемостта на Ethereum. Незабавното обработване на плащанията също е много полезно приложение за мост на блокчейн. В края на деня екипите не трябва да се ограничават до един блокчейн, ако искат да засилят един блокчейн с мащабируемост на друг.

Блокчейн мостове, бъдещето

Разработването на блокчейн мост е все още в зародиш и може да отнеме значително време, за да се превърне в пълноценно приложение, подходящо за банки. Но като се има предвид полезният и уникален аспект на свързването на няколко блокчейн системи, разбира се, че мостовете ще играят важна роля в бъдещата блокчейн вселена. Това предполага, че следващото ниво на развитие не е далеч. И се правят големи стъпки за създаване на свободно пространство, където цифровите пари ще бъдат съвместими с фиатните валути. Например Ripple работи върху Interledger протокол, който позволява транзакции между блокчейн платформи и традиционни решения. От друга страна, би било непрактично да се очаква пълната стойност на течните екосистеми Ethereum или Bitcoin да бъдат незабавно разпределени в мрежите.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map