Появата на блокчейн технология и по-специално биткойн, предостави възможност за създаване на криптовалути и интелигентни договори. Сигурността, прозрачността и необратимостта на данните за транзакциите са ключови критерии за разработване на базирани на блокчейн решения. Рекламната индустрия е област, в която интересът към блокчейна нараства бързо и следователно нуждата от технология и начини за нейното използване се увеличава.

В днешната статия ще говорим за процеса на преход на дигитална реклама към блокчейн, ще разгледаме работещите решения за прилагане на този преход, както и ще обсъдим възможни бъдещи разработки, базирани на блокчейн в дигиталната реклама.

Пазар на цифрова реклама

Проучването „Global Digital Ad Spending Q2 2020“ показва, че обемът на дигиталната реклама през 2019 г. представлява над 50% от общия рекламен пазарен дял. Очаква се глобалните разходи за дигитална реклама през 2020 г. да нараснат с 2,4 процента до 332,84 милиарда долара, най-ниското ниво досега поради глобалната пандемия. 

Голям дял дигитална реклама е концентриран в ръцете на най-големите световни компании, като Google, Facebook и Amazon. С нарастването на техния дял на пазара на дигитална реклама, нараства и стойността на рекламите. Все повече и повече потребителски данни се концентрират в ръцете на тези компании, което им позволява не само да проследяват нашите предпочитания, но и да продават личната ни информация на рекламодатели.

Децентрализираните технологии, включително блокчейн, могат да решат проблема с централизацията. Разходите за реклама могат да бъдат намалени чрез заместване на дистрибуторите с интелигентни договори между рекламодатели, производители и крайни потребители. 

Ще се потопим в няколко интересни проекта и решения в различни области на дигиталната реклама и ще помислим за решаване на такива проблеми като:

  1. Купуване на лични данни на потребителите без тяхното съгласие;
  2. Измама, проявяваща се в фалшиви банери, фалшиви прегледи, ботове и кражба на данни. Основан на доклад от „Juniper Research“, измамна дейност през 2019 г. доведе до загуба на рекламодатели от около 42 милиарда долара;
  3. Голям брой посредници;
  4. Необходимост в доверието на предоставените данни.

Децентрализирани рекламни мрежи

Една от областите на приложение на блокчейн технологията е създаването на децентрализирани рекламни мрежи. Такива децентрализирани екосистеми обединяват потребителите, издателите, рекламодателите и разработчиците на dApp, за да осигурят прозрачно, честно и ефективно взаимодействие.

Потребителски контрол върху данните, които предоставят на рекламодателите, защита срещу измамни реклами, пълно участие в рекламни дейности и осигуряване на приходи от предоставените данни – всички тези възможности могат да бъдат реализирани с внедряването на децентрализирани рекламни решения като блокчейн.

Децентрализиран рекламен пазар AdEx е базирана на блокчейн екосистема, целяща да осигури ползи за всички свои участници. Blockchains са предназначени да осигурят прозрачни взаимодействия, а интелигентните договори действат като гаранция за съответствие. 

AdEx, както и други подобни проекти, създаващи децентрализирани рекламни екосистеми (Ubex, Mass Network, Papyrus Network), гарантират, че рекламодателите могат да създават реклами и да ги интегрират в избран брой предавания, като плащат за кликвания и реализации с вътрешни токени. 

В края на 2017 г. AdEx си партнира с издателската компания Ink, за да проведе търг, за да постави над 2 милиона рекламни места на самолетни билети.

Друг проект, който се опитва да реши проблема с управлението на своите данни и да изгради децентрализирана екосистема, е браузърът Brave с естествен BAT маркер. Браузърът заключва външни реклами и тракери, предлагайки възможност да печелите BAT токени за преглед на безопасни и подходящи реклами въз основа на активността на потребителя в мрежата.

Въпреки потвърдените обвинения за използване на функцията за автоматично попълване на Coinbase, Binance, Trezor и Ledger, браузърът и екосистемата нарастват с повече от 12 милиона потребители по целия свят и около 4 милиона активни потребители на месец.

Борба с измамите

Проблемът с измамната реклама е изправен пред потребители, рекламодатели и организатори на рекламни платформи. Схемите за прихващане на трафик или кражба на средства от рекламодатели и потребители причиняват огромни щети на цялата рекламна индустрия. 

Интелигентните договори могат да бъдат решението на проблема с измамите. Спазването на условията на транзакциите се осигурява чрез интелигентни договори, които предписват всички условия, изпълнението на които ще осигури достъп до средства / плащане.

 Решението на компанията Amino Payments, използващо интелигентни договори, се използва от разработчиците на рекламен софтуер Mediaocean. Решението позволява на рекламодателите да получат цялата подробна информация за рекламните кампании, условията на договора и бюджета. 

Въвеждането на интелигентни договори ще реши проблема с т. Нар. „Подправяне“, при което рекламата се поставя на нискокачествени ресурси вместо декларираните авторитетни сайтове.

Друг играч на рекламния пазар, който разработва решения, базирани на интелигентни договори и осигурява транзакции с блокчейн, е рекламният пазар NYIAX, който също си сътрудничи с NASDAQ. Тази платформа за управление на договори позволява на рекламодателите и издателите да търгуват с разширени рекламни договори. 

Програми за лоялност

Поддържането на програми за лоялност струва на американските компании около 30 милиарда долара годишно. Програмите за лоялност се използват широко в пътуванията, търговията на дребно и финансовите услуги.

Blockchain ще помогне не само да намали тези разходи, като създаде саморегулиращи се екосистеми, но и ще ги направи по-ефективни и привлекателни за клиентите. Понастоящем има малко успешни реализации на такива програми и те много приличат на традиционните.

Приложението KrisPay от авиокомпаниите в Сингапур е един от примерите, който помага на клиентите да събират токени и да ги използват в партньорските магазини. През 2018 г. китайската компания AirAsia обяви разработването на система за възнаграждение, при която пътниците могат да използват жетони за плащане на самолетни билети.

През 2018 г. American Express си партнира с Hyperledger и онлайн търговец на дребно Boxed, за да интегрира блокчейн в програмата си за лоялност. Блокчейнът на HyperLedger ви позволява да създавате програми за възнаграждение, а притежателите на карти American Express се възнаграждават за закупуване на стоки от техните партньори.

Разширението за браузър Lolli позволява на клиентите да получават BTC кеш за покупки в партньорски магазини, като Walmart, Hotels.com и 900 други услуги.

В момента всяка програма за лоялност обхваща малък брой потребители и партньорства, но с течение на времето малките програми ще нарастват, за да се конкурират по-ефективно на пазара. По този начин могат да се появят големи партньорства. Те могат да включват туристически агенции и авиокомпании, създаващи общи програми за лоялност.

Осигуряване на приходи от съдържание

В областта на видеосъдържанието YouTube несъмнено е монополист. Скандалите, причинени от цензура към свързаните с криптовалутата канали и небрежност към измамници, преструващи се, че раздават криптовалути на живо от името на Илон Мъск, Виталик Бутерин, Бил Гейтс и други влиятелни фигури, доведоха до по-широко разпространение на децентрализираното видео хостинг решения.

Пример за такава базирана на блокчейн платформа е DTube – децентрализирана платформа за споделяне на видео, изградена върху блокчейна Steem. Децентрализираното съхранение, базирано на IPFS, се използва за видео съхранение, което прави невъзможно трети страни да изтриват съдържание. В момента платформата е изправена пред липса на съдържание и нежелание на потребителите да преминат към децентрализирани решения. Но с нарастващия интерес към криптовалутите този проблем ще бъде решен. 

Освен DTube, на пазара на децентрализирани решения има такива проекти като: 

  • PeerTube, базиран на WebTorrent (BitTorrent клиент);
  • Децентрализирана платформа за споделяне на съдържание – Lbry,
  • Платформа за популяризиране на видео съдържание – Theta Labs;
  • VibraVid – платформа, изградена върху блокчейн TRON, използваща протокол BitTorrent File System (BTFS).

В областта на стрийминга, алтернатива на популярната платформа Twitch, децентрализирано решение, DLive се появява. Вътрешните токени LINO се използват за осигуряване на приходи от съдържанието на платформата. През април 2019 г. блогърът на YouTube PewDiePie, с 94 милиона абонати, заяви, че неговите ексклузивни потоци ще се провеждат на DLive. Надмощие на DLive над YouTube и Twitch е пълната липса на такси за дарения, изпратени от феновете.

Перспективи за блокчейн решения в рекламната индустрия

В тази статия споменахме само основните и интензивно развиващи се области на рекламната индустрия, в които се разработват решения, използващи технологията на разпределената книга. По-тесните области на използване на блокчейна са такива проекти и области като платформата за генериране на олово SNOVio, където се прилагат механизми за възнаграждение за поддържане на предоставените данни, или децентрализирани системи за търсене като платформата Active Search Ecosystem – която позволява да се съхраняват и управляват потребителите информация, като същевременно осигурява достъп на рекламодателите.

По-нататъшното проучване и прилагане на технологиите на разпределена книга само ще разшири обхвата на нейното приложение. Децентрализираният подход за осигуряване на приходи и управление на данните, както и контрол върху тези данни, ще доведе до елиминиране на посредници и трети страни. Внедряването на блокчейн технологията е сложно поради нейните недостатъци, които все още не са разрешени, като мащабируемост, скорост на операциите и сложност при използване. Основните положителни аспекти на блокчейн технологията са нейната неизменност и сигурност на данните, които привличат все повече компании в рекламната индустрия да изучават и прилагат иновации.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me