Блокчейн технологията тласка целия свят напред. Той има потенциал да наруши бизнес моделите на практика във всяка индустрия. Според неотдавнашен доклад на водеща компания за пазарни проучвания, се очаква телекомуникационният пазар да нарасне до 993,8 милиона долара до 2023 г. при сложен годишен темп на растеж (CAGR) от 84,4% през прогнозирания период. Едно от предизвикателствата, пред които са изправени телекомуникационните компании, е необходимостта от иновации на силно конкурентен пазар, като същевременно намалява разходите, за да поддържа услугите си в рамките на достъпен ценови диапазон. Днес нека поговорим за това как приложението на блокчейн в телекомуникациите ще донесе нови възможности на този огромен пазар.

Блокчейн в телекомуникационната сфера 

Веригата на телекомуникационната стойност се състои от осигуряване на необходимата мрежова инфраструктура и свързаност за глас, данни, мултимедия и други свързани услуги. Обменът на данни между мрежите изисква защита на данните, целостта на данните, проверка на данните и предотвратяване на измами. Технологията Blockchain предлага на телекомуникационната индустрия идеалното решение за една от основните си потребности. Поради надежден и сигурен достъп до данни, блокчейн вече се използват в много приложения на телекомуникационната индустрия. Възможността за съхраняване на исторически потребителски записи без възможност за фалшифициране на тези записи ви позволява да управлявате различни аспекти на потребителските акаунти. Някои от блокчейн приложенията в телекомуникационната индустрия включват автоматизация на много вътрешни операции като системи за фактуриране, роуминг и управление на веригата за доставки.

Автоматизацията на системите за фактуриране, използващи интелигентни договори, предоставени от блокчейн технологията, спестява на компаниите много време и пари и предотвратява всякаква възможност за измами. В резултат на това целият процес на счетоводство и одит ще бъде автоматизиран, спестявайки повече пари на телекомуникационните компании. Появяват се нови опции за управление на мрежата и нови модели за споделяне на инфраструктура, като управление на наем на сегменти от 5G мрежа за телекомуникационни компании и мрежови партньори, предприятия, мобилни оператори на виртуална мрежа (MVNO) и играчи Over-Top (OTT). Blockchain може да помогне за опростяване на процеса, да го направи безопасен, прозрачен и ефективен и да намери нови източници на приходи чрез предложения за цифрова стойност на пакета.

Блокчейн в нови цифрови услуги

Технологията Blockchain все още има много нововъведения, които да предложи на телекомуникационната индустрия. Базираните на блокчейн пакети услуги могат да създадат нови източници на приходи за телекомуникационните компании. Въпреки че тези услуги все още не са напълно проучени и реализирани, някои от тях вече са достатъчно ясни, за да бъдат приложени в голям мащаб.

Микроплащания

Ниските разходи за използване на блокчейн за плащания могат да позволят на телекомуникационните компании да предоставят микроплащания, които обикновено се използват за закупуване на онлайн мобилни игри, музика и др. В резултат на внедряването на тази услуга приложенията на трети страни няма да трябва да предоставят данни за банкови сметки, данни за кредитни карти или други чувствителни или лични данни. С други думи, блокчейн приложението в телекомуникационната индустрия ще осигури още по-високо ниво на сигурност за телекомуникационните потребители.

Преводи на клиентски средства

Друго приложение на блокчейн технологията са паричните преводи. Това може да изглежда съвсем очевидно, защото благодарение на криптовалутите блокчейнът се е преместил от теория в реално приложение, но много телекомуникационни компании все още не са възприели тази концепция, позволявайки на потребителите да прехвърлят пари помежду си чрез базирана на блокчейн услуга.

Идентификация и проверка

Тъй като технологията blockchain предлага надеждно и непобедимо ниво на сигурност, проверката на цифровите идентификатори ще се превърне в едно от най-ценните приложения в телекомуникационната индустрия. Това ще стане още по-важно в бъдеще, тъй като телекомуникационните компании ще започнат да внедряват блокчейн технологията във всички финансови аспекти на нуждите на потребителите. Сега технологиите за проверка на самоличността струват на компании милиарди всяка година. Стартъпи като Civic вече внедряват много по-евтини и безопасни системи за проверка на самоличността, базирани на блокчейн технологията.

Интернет маркетинг и реклама

Телекомуникационните компании вече разполагат с данни от милиони потребители. Чрез използването на блокчейн технология тези компании ще могат да използват този безкраен източник на данни в онлайн маркетинга и рекламните индустрии по по-ефективен начин.

Понастоящем пазарът на онлайн маркетинг и реклама е до голяма степен неефективен, което го прави идеална среда за телекомуникационни компании да се намесват и използват блокчейн приложения, за да предложат по-добър пазар както за рекламодатели, така и за потребители. С технологията блокчейн рекламодателите могат да привлекат повече потенциални клиенти и потребителите могат да решат как и кога техните данни и информация ще се използват на рекламния пазар.

Какво носи бъдещето

Идеята да имаме метод за водене на записи и проследяване, който е защитен от манипулация или хакване, прави блокчейн приложенията неограничени на всички пазари, зависими от сигурността. Повечето приложения, използващи блокчейн технология в телекомуникациите, са някак свързани с финансите. Опростяването на финансовите транзакции и трансфери чрез блокчейн технология обещава да доведе телекомуникационните компании в бъдеще, където тези компании ще се превърнат в напълно функционални банки с възможно най-ниска цена. Тази стъпка ще бъде подкрепена от факта, че телекомуникациите са една от индустриите, които се радват на високо ниво на доверие на клиентите. Използването на базирани на блокчейн приложения ще позволи ефективното използване на това доверие и в същото време ще го увеличи. 

Технологията на блокчейн все още се счита за сравнително млада. Ето защо е толкова богат на неизследвани възможности. Благодарение на блокчейн технологията светът вече е във фаза на създаване на нов инструмент, който може да се използва по начини, непознати досега. Цифровите телекомуникационни компании се стремят към екстремна дигитализация на цялата организация и екосистемите, а блокчейнът може да бъде жизнеспособно решение за конкретни сценарии и да гарантира простота, ефективност и прозрачност.

Отказ от отговорност: Съдържанието на тази статия не е предназначено да бъде финансов съвет и не трябва да се третира като такова. 3commas и неговите автори не поемат никаква отговорност за вашите печалби или загуби, след като прочетете тази статия. Статията е представена, за да предостави на читателите обща информация. Има само личен опит, описан тук. Потребителят трябва да направи свое собствено независимо проучване, за да вземе информирани решения относно своите крипто инвестиции.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me