Ha a DeFi ökoszisztémát szélesebb látószögből nézi, láthatja, hogy a decentralizált pénzügyi projektek nagyjából tizenkét irányban működnek és fejlődnek. A hagyományos pénzügyi rendszerrel kapcsolatos dolgok decentralizált formájára való áttérés megkísérlése azt is jelenti, hogy a pénzügyi eszközökkel való új típusú interakciókra a lehető leggyorsabban át kell térni, és ezeket az interakciókat decentralizálni kell..

A decentralizált finanszírozás egyik legjövedelmezőbb és legfejlettebb ágazata a fizetési megoldások, amelyek célja egy nyitott, globális pénzügyi ökoszisztéma létrehozása, valamint intelligens szerződésekkel történő biztonságos, stabil és gyors tranzakciók lehetővé tétele..

A mai cikkben olyan alkalmazásokról, megoldásokról és protokollokról fogunk beszélni, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetítői díjak nélkül végezzenek határokon átnyúló fizetéseket, és pénzügyi kapcsolatban álljanak a hagyományos bankrendszerekhez való hozzáférés nélkül..

DeFi és azonnali fizetések

A Bitcoin és a blockchain technológia megjelenése lehetővé tette a kripton alapuló digitális fizetési mechanizmusokra való váltást. Az egyik ilyen megoldás a Bitcoin ökoszisztémában a Lightning Network volt, amelyet második réteg protokollként fejlesztettek és építettek. A villám intelligens szerződésekkel növeli a Bitcoin hálózat átbocsátását.

A Lightning Network megjelenésével lehetővé válik az azonnali mikrofizetések gyorsabb és alacsonyabb díjakkal történő végrehajtása, mint a Bitcoin mainnet használata esetén. Az olcsó és azonnali tranzakciók mellett a Lightning Network csökkenti a Bitcoin blokklánc „súlyát” és növeli a magánéletét.

A fő problémák, amelyeket az azonnali fizetésre összpontosító projektek megpróbálnak megoldani, az alacsony sávszélesség és a magas díjak. Az Ethereum hálózat jelenleg másodpercenként körülbelül 20 tranzakciót képes kezelni, ami nem elegendő az egyre növekvő számú felhasználó számára.

A skálázhatósági probléma megoldására számos módszer létezik, például on-chain és off-chain megoldások, konszenzusos mechanizmus protokollok, a blokk méretének növelése és egyebek. Az ilyen megoldások sokfélesége és megvalósításuk számos megközelítése számos olyan projekt létrehozásához vezetett, amelyek azonnali, határokon átnyúló, alacsony díjakkal járó fizetésekkel és intelligens szerződések alkalmazásával foglalkoznak..

Celer hálózat

A Celer Network egy második rétegű skálázási platform a gyors és biztonságos, láncon kívüli tranzakciókhoz és intelligens szerződésekhez. A Celer a blokklánc tetején működő rendszer, többrétegű architektúrával, amely magas szintű skálázhatóságot és rugalmasságot nyújt, miközben fenntartja a biztonsági és adatvédelmi szempontokat.

A Celer lehetővé teszi a fejlesztők számára a skálázható dApps gyors létrehozását és kezelését. A belső CELR token, amellett, hogy platformvalutaként használják, a PoLC-ben, egy ajánlattételi rendszerben használható, ahol a felhasználók blokkolhatják a tokeneket a likviditás biztosítása érdekében, valamint a LiBA aukcióiban a likviditási mechanizmusok fenntartása érdekében..

A Celer bármilyen meglévő blokkláncba integrálható, és az EVM-alapú blokkláncok már támogatják. A platform lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 10 000-szer gyorsabban lépjenek kapcsolatba a dApps-szal, azonnali fizetéseket hajtsanak végre, tőzsdén kereskedhessenek, vagy előrejelző piacokat használjanak.

Matic Network

A Matic Network decentralizált platformja, amelynek fejlesztői megoldást kínálnak a plazma oldalláncok létrehozására, kiemelkedik a blokklánc skálázhatóságának növelésére javasolt megoldások sokféleségében.. 

Ezek az oldalláncok a tétbiztosító (PoS) validátorok decentralizált hálózatán keresztül működnek, akik jutalomért cserébe támogatják a rendszert..

A plazmát digitális eszközök, valamint az ERC-20 és ERC-721 tokenek biztonságára használják a mainneten. A Sidechains felhasználható az Ethereum ökoszisztémában elérhető decentralizált pénzügyi protokollok támogatására.

A Matic fejlesztői egy mobil alkalmazásokból, pénztárcákból és bővítményekből álló ökoszisztémát hoznak létre az eszközök egyszerű és kényelmes áthelyezéséhez és tárolásához. A Matic felhasználói felületet és fizetési API-t biztosít a dApps, a felhasználók és a fejlesztők számára. Az Atomic csereügyletek és a Matic intelligens szerződések lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bármilyen tokennel fizessenek, és a hálózat felhasználható tokenek cseréjére egymással likviditási készlet használatával.

xDAI stabil lánc

A Dai-hoz kapcsolt első xDAI Stable Chain token gyors és olcsó tranzakciókat tesz lehetővé xDAI tokenekkel. Jelenleg ez a megoldás csak egy DAI-xDAI csomagban működik, de a jövőben lehetőség van számos más stabil állomány létrehozására, mint például az xUSDT vagy az xUSDC.

A kereszthidak építésének technológiáját használják egy ilyen megoldás megvalósítására, ahol natív xDAI stabil állományok jönnek létre, miután intelligens szerződésben blokkolták a DAI tokeneket. Az xDAI-t fizetésekre és díjakra egyaránt használják, 500 tranzakció végrehajtása körülbelül 0,01 dollárba kerül.

Az xDAI hálózat teljes mértékben kompatibilis az Ethereum projektekkel, és nem igényel komplex műveleteket az Ethereum dApp fejlesztőktől, hogy egyesítsék projektjeiket az xDAI blokklánccal. Folyamatban vannak a nulla tudású protokoll xDai-ban történő végrehajtása a magán tranzakcióknál, és az xDAI validátorok jutalma a POSDAO konszenzusos mechanizmuson keresztül, külön STAKE tokennel.

Kérjen hálózatot

A Request egy nyitott hálózat tranzakciók kérésére, lehetővé téve bárki számára, hogy decentralizált hálózatban hozzon létre, tárolhasson és hozzáférhessen a kortárs fizetésekhez. A decentralizált fizetési kérelmek hálózata lehetővé teszi bármilyen típusú tranzakciók végrehajtását, legyen szó fizetésről, adományról vagy visszafizetésről. 

A Request Network használható online fizetésekre, kiküszöbölve a harmadik feleket és a magas jutalékokat, a számlázás, a könyvelés és az ellenőrzés szükségességét. A projekt már együttműködik a Civic-szel, hogy lehetővé tegye a felhasználói azonosítást, valamint a Kyber és a 0x projektek átalakítható digitális tokenekben fizetnek az árukért és szolgáltatásokért..

Whisp

A Whisp platform egy decentralizált elszámolási megoldás, amelynek célja a szabadúszók és a távmunkások fizetési módjainak egyszerűsítése. A Whisp lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy digitális fizetési kérelmeket készítsenek egyértelmű fizetési mechanizmusok révén a kriptovaluták segítségével. Viszonylag könnyen kezelhető, a Whisp protokollt a vállalatok használhatják a bérszámfejtési eszközök költségeinek csökkentésére, a harmadik féltől származó szolgáltatók kiküszöbölésére, valamint a késedelmek és törlések elkerülésére a hagyományos pénzügyi intézményeknél.

A felhasználók a MetaMask segítségével csatlakozva férhetnek hozzá a platformhoz. A Whisp támogatja a DAI, ETH, DATA, DGX és DGD tokenek használatával történő fizetéseket. Hasonló megoldás a fizetések egyszerűsítésére a Sablier projekt, amely előre meghatározott ütemben használható kifizetésekre és pénzeszközök elosztására.

A fizetési megoldások jövője

A jelenlegi megvalósításban a decentralizált megoldások nem képesek a kriptográfiai piacon megfigyelt növekedési ütemben méretezni. A tömeges elfogadás beindítása előtt meg kell oldani azokat a problémákat, mint a blokk méretének korlátozása, a lassú tranzakciók, a magas díjak, az alacsony sávszélesség, az összetett felület stb..

Az azonnali és olcsó fizetési megoldások, felhasználóbarát kezelőfelülettel, népszerűsítik a kriptovalutákat az új felhasználók körében, a decentralizált pénzügyi eszközök pedig egyre inkább a nyitott pénzügyi ökoszisztéma létrehozására összpontosulnak, amely a világ minden felhasználója számára elérhető. 

Jogi nyilatkozat: A cikk tartalmának nem célja pénzügyi tanácsadás, ezért nem szabad ilyenként kezelni. A 3commas és szerzői semmilyen felelősséget nem vállalnak a nyereségért vagy veszteségért a cikk elolvasása után. A cikk azért került bemutatásra, hogy általános tájékoztatást nyújtson az olvasóknak. Csak az itt leírt személyes tapasztalat létezik. A felhasználónak meg kell végeznie a saját független kutatását, hogy megalapozott döntéseket hozzon a kriptográfiai beruházásaival kapcsolatban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me