Ha a DeFi ökoszisztémát szélesebb látószögből nézi, láthatja, hogy a decentralizált pénzügyi projektek nagyjából tizenkét irányban működnek és fejlődnek. A hagyományos pénzügyi rendszerrel kapcsolatos dolgok decentralizált formájára való áttérés megkísérlése azt is jelenti, hogy a pénzügyi eszközökkel való új típusú interakciókra a lehető leggyorsabban át kell térni, és ezeket az interakciókat decentralizálni kell..

A blokklánc-alapú azonosítási rendszerek és a decentralizált pénzügyi protokollok célja, hogy hozzáférést biztosítsanak a pénzügyi eszközökhöz azoknak a felhasználóknak, akiknek nincs pénzügyi hírnevük a pénzügyi tevékenységekről vagy hozzáférésük van a hagyományos pénzügyi eszközökhöz. A mai cikkben a DeFi szektor azonosítással kapcsolatos részéről, a KYC eljárásokról és arról, hogyan lehet fenntartani a megadott adatok feletti ellenőrzést, beszélünk..

Decentralizált azonosítás

Az online azonosításhoz információkat kell szolgáltatnunk magunkról annak igazolására, hogy pontosan olyanok vagyunk, mint amilyennek mondjuk magunkat. Az azonosítási eljárás szükséges például egy ICO-ban való részvételhez vagy saját tokenizált eszközök létrehozásához. Amikor pénztárcájából érméket küld, azonosítja magát a kulcsokkal, mint az alap tulajdonosaként. Amikor bejelentkezik fiókjába a tőzsdén vagy a szolgáltatáson, akkor jelszóval azonosítja magát a fiók tulajdonosaként.

A pénzügyi világban a felhasználók azonosítása a KYC, vagyis az „Ismerje meg az ügyfelet” elnevezésű eljárással történik, amelynek célja a partnerek és tranzakcióik nyomon követése a pénzmosás, csalás elleni küzdelem, valamint a pénzügyi tranzakciók biztonságának javítása érdekében.. 

A KYC eljárás során a felhasználók továbbadják személyes adataik egy részét harmadik félnek. Ez azt jelenti, hogy már nem tudják ellenőrizni a bizalmas adataikat, és ellophatják, eladhatják vagy csalás céljára felhasználhatják.

Másrészt a személyes adatok megadásának megtagadása megfosztja a felhasználót az azonosítást igénylő szolgáltatások igénybevételének lehetőségétől. A központosított hatóságoknak átadott adatok még a magas szintű biztonságot nyújtó vállalatoknál sem 100% -ban biztonságosak. 

Személyes adatok, például postafiók, telefonszám, azonosító, lakcím, pénztárca címe, pénzeszközök mennyisége, biometrikus adatok, jelszavak stb. – rendkívül értékesek a sötét piacokon. Az ilyen információkhoz való hozzáférés csalárd cselekményekhez, pénzeszközök, számlák lopásához és más illegális tevékenységekhez vezethet. Ezért a személyes adatok ellenőrzés alatt tartása az egyik legfontosabb fejlesztési terület jelenleg.

A világon minden a digitális átalakulás és integráció folyamatában van, a decentralizált azonosítás megjelenése pedig válasz a változó realitásokra. Még 2017-ben a Microsoft az Accenture-nel és az Avanade-szel együtt kifejlesztett egy blokklánc-alapú adatbázis-rendszert az adatok közös elérése érdekében, 2018-ban pedig a Microsoft bevezette a DID-t – az ION nevű decentralizált azonosítási rendszert, amely a Bitcoin blokkláncon dolgozik..

Decentralizált azonosítás (DID) – olyan jellemzők összessége, amelyek egyértelműen azonosítják az objektumokat, és az egyedi felhasználók DID-je kizárólag az ő ellenőrzése alatt áll. A decentralizált azonosítás ötlete az, hogy titkosítsa a felhasználókkal kapcsolatos információkat saját kulcsokkal. Ez a megközelítés megnehezíti a személyes adatokhoz való hozzáférést illetéktelen személyek számára. A DID tulajdonosa megőrzi az adatok feletti ellenőrzést, és maga dönti el, hogy milyen információkat szolgáltasson.

Polgári

A Civic egy decentralizált Ethereum-alapú hitelesítési ökoszisztéma, amely lehetőséget nyújt a felhasználó személyazonosságának igény szerinti ellenőrzésére. A Civic platform segítségével a felhasználók létrehozhatják saját digitális identitásukat, és az erről szóló személyes adatokat tárolhatják az eszközön.

A Civic platform lehetőséget nyújt a KYC egyszeri átadására, a szükséges adatok további platformokon történő továbbításával. A hálózat bármely tagja klienssé válhat, ha az adatait a Secure Identity alkalmazás segítségével beírja a blokkláncba. A személyazonosság-ellenőrzést olyan hitelesítők végzik, akik adatokat szolgáltatnak a szolgáltatóknak a felhasználók igazolására, jutalmat kapva CVC-tokenekben. Az intelligens szerződéseket a pénzügyi tranzakciók és az igazolás ellenőrzésére használják.

A Civic fő ötlete az, hogy minden felhasználóhoz hozzon létre egy digitális tanúsítványt, amely lehetővé teszi a különböző szolgáltatásokhoz, webhelyekhez, szolgáltatásokhoz és szervezetekhez való hozzáférést. A megoldás pozitív oldala a felhasználó által szolgáltatott adatok teljes ellenőrzése. Az adatokat nem egy blokklánc tárolja; ehelyett az elosztott főkönyv tárolja a tanúsítványok eléréséhez szükséges linkeket. Ez azt jelenti, hogy a hálózaton regisztrált azonosító igazolja hitelességét. 

3BOX

A 3Box egy új generációs decentralizált felhasználói adattároló rendszer. Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy különféle műveleteket hajtsanak végre a felhasználók és a fiókok azonosítására a felhasználói azonosító (DID) megszerzése, az új címek DID-hez kapcsolása és új hitelesítési módszerek hozzáadása alapján..

Minden 3Box-fiók egyedi DID-vel rendelkezik, az úgynevezett 3ID-vel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy decentralizált hálózatokban kezeljék adataikat és információikat. 3Box-fiók létrehozásához vagy visszaállításához a felhasználók hitelesítenek egy üzenetet a kulcsukkal aláírva. Tegyük fel, hogy az alkalmazások vagy szolgáltatások a nyilvánosan elérhető adatok elolvasásával, például az adatok írásával vagy törlésével bármilyen más módon akarnak kommunikálni a felhasználói fiókkal. Ebben az esetben meg kell kérniük, hogy a felhasználó az érvényesített kulcsaikkal írja alá a beleegyező üzenetet, mivel a decentralizált azonosítást csak a számlatulajdonos kulcsai kezelhetik..

A 3Box decentralizált felépítésével lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kiküszöböljék a felhasználói adatok biztonságával és védelmével kapcsolatos felelősség nagy részét. Az adatokat a felhasználók tárolják, így jobban ellenőrizhetik érzékeny adataikat, valamint más alkalmazásokat továbbíthatnak és kölcsönhatásba léphetnek velük. Az adatok tárolásának lehetősége lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy új adatok létrehozása nélkül könnyen kihasználhassák más alkalmazások, szolgáltatások vagy hálózatok előnyeit.

Blockpass

A Blockpass alkalmazás az azonosításhoz, amely lehetővé teszi a digitális identitások létrehozását és tárolását, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy digitális identitásokat hozzanak létre bankokkal, tőzsdékkel, kereskedési platformokkal és más szabályozott szolgáltatásokkal való kapcsolódáshoz.. 

Harmadik felek ellenőrzik a dokumentumokat. Ha olyan kereskedő szolgáltatásait használja, amelyekhez igazolást kell kérnie a személyazonosságáról, Önön múlik, hogy megadja-e adatait a kereskedőnek, vagy leiratkozik a szolgáltatásról.

Ezenkívül a fejlesztők létrehozzák a Know Your Device (KYD) és a Know Your Object (KYO) protokollokat az identitás-ellenőrzéshez a „tárgyak internetén”, valamint egy offline identitás-ellenőrzési protokollt a „Internet of Everything” (IoE) számára..

Virágzás

A Bloom megoldás a blockchain technológián alapuló biztonságos identitás és hitelminősítések létrehozására. A protokoll három fő összetevőből áll:

  1. BloomID (Identity Attestation), amely globális biztonságos azonosítást tesz lehetővé, lehetővé téve a hitelezők számára, hogy világszerte megfelelő hitelt kínáljanak.
  2. A BloomIQ (Credit Registry) a felhasználó BloomID-jéhez kapcsolódó jelenlegi és múltbeli adósságkötelezettségek jelentésére és nyomon követésére szolgáló rendszer.
  3. BloomScore, amely a fogyasztói hitelképesség mérőszáma. Ez a decentralizált értékelés hasonló a FICO vagy a hitelfelvevő minősítési rendszere, a VantageScore értékeléséhez.

A Bloom lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a világ bármely pontján elérhető hitelportfóliót hozzanak létre, és decentralizált megközelítést kínál a hitelipar fokozott biztonsággal és kényelemmel rendelkező blokkláncra való építéséhez..

Következtetés

A decentralizált azonosításhoz több projekt, épületrendszer és protokoll létezik, például:

  • A Colendi, amely a pénzügyi szektor hitelképességének és mikrohiteleinek értékelésére szolgáló módszereket fejleszt ki, az Ethereum blokkláncon egy rendszert hoz létre saját ERC-20 tokennel.
  • A Hydro projekt egyszerű és rugalmas identitáskezeléssel növeli az alkalmazások biztonságát. Tartalmazza az adatvédelem hitelesítési protokollját, a dApp tárolót, a tokent, az intelligens szerződések készletét és a felhasználói identitáshoz kapcsolódó fizetési megoldások létrehozásának platformját.
  • Ethereum és ERC-20 tokeneken alapuló Selfkey projekt, identitáskezeléshez, blokklánc és SSID alapján, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy saját belátásuk szerint birtokolják, kezeljék és ellenőrizhessék adataikat.

A decentralizált azonosítás lehetővé teszi egyetlen digitális azonosító használatát különböző platformokon és szolgáltatásokon anélkül, hogy újra meg kellene adni az adatokat. A Blockchain garantálja ezeknek az adatoknak a biztonságát és integritását, és a felhasználók teljes mértékben ellenőrzik személyes adataikat. A DeFi növekvő népszerűségével és a társadalom digitalizálódásának ütemével az azonosítási megoldások iránti igény csak nőni fog.

Jogi nyilatkozat: A cikk tartalmának nem célja pénzügyi tanácsadás, ezért nem szabad ilyenként kezelni. A 3commas és szerzői semmilyen felelősséget nem vállalnak a nyereségért vagy veszteségért a cikk elolvasása után. A cikk azért került bemutatásra, hogy általános tájékoztatást nyújtson az olvasóknak. Csak az itt leírt személyes tapasztalat létezik. A felhasználónak meg kell végeznie a saját független kutatását, hogy megalapozott döntéseket hozzon a kriptográfiai beruházásaival kapcsolatban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me