Opciók előnyei

A kriptovaluta-opciók piaca népszerűsége felrobbant, és nagyobb forgalomban vannak, mint a határidős és a swap-piacok. A friss kereskedési volumenrekordokról szóló hírek elterjedtek a pénzügyi világ túlsó sarkában. Annak ellenére, hogy ez a pénzügyi eszköz egy átlagos kriptográf kereskedő számára még mindig nem jellemző, az opciók megjelenése a legtöbb ismert tőzsdén csak idő kérdése..

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, milyen lehetőségek vannak, és egyszerű szavakkal beszélünk képességeikről. Készítsen magának egy csésze kávét vagy teát; érdekes és informatív utazás lesz.

Ami régi, az megint új 

A kriptopénzpiac gyorsan fejlődik, és egyre több választási lehetőséget kínál a pénzügyi eszközök számára, és lehetőséget kínál a spekulációkra. Noha a határidők dicsősége még nem halt meg, a tetőn átment egy újfajta származék, az opciók.

Az érdeklődés a BTC opciók iránt jelentősen megnőtt a 2020. március 12-i rendkívüli piaci volatilitás után. A BTC opciók nyitott pozícióiban az összes elérhető tőzsdén aktív növekedés volt megfigyelhető. Csak a chicagói árutőzsdén (CME) a ​​nyitott érdeklődés 10% -kal nőtt, és az opciós piac összességében 50% -kal nőtt az elmúlt hónapban, elérve az 1,5 milliárd dollárt.

Az opciók egy klasszikus származékos eszköz, amely a kriptovaluta piacra a hagyományos pénzügyi piacokról érkezett, ahol az ilyen származékos termékek kulcsszerepet játszanak.

Az Opció bonyolultabb pénzügyi eszköz, mint a határidős ügylet, következésképpen még nem nyert népszerűséget a hétköznapi kereskedők körében. A professzionális kereskedők és az intézményi vállalatok körében azonban aktívan növekszik a kereslet ezekre a kriptotermékekre: a fenti ábra jelenlegi statisztikáiból láthatjuk. Talán a BTC opciók iránti érdeklődés ilyen gyors növekedését okozza a JP Morgan Chase elemzője közelmúltbeli következtetése, amely megállapította, hogy a márciusi baleset volt az első sikeres stresszteszt a Bitcoin számára. 

A klasszikus Bitcoin opciókat most szabályozott tőzsdéken, nagy játékosok – például CME, LedgerX és Bakkt – kiszolgálásában, valamint olyan szabályozatlan tőzsdéken mutatják be, mint az FTX, az OKEx és a Deribit, ahol a Derebit abszolút rekordtulajdonos. kereskedési volumen és nyitott kamat (on átlagos a piac 85% -áig). Áprilisban a Binance elindult egyszerűsített rövid távú opciók, amelyek a mobil alkalmazásokat használó kiskereskedőkre irányulnak, miközben Bitfinex és BitMEX hamarosan kriptovaluta-opciók bevezetését tervezi.

Tehát mi az a lehetőség?

Először is fontos megjegyezni, hogy nem írjuk le azokat a bináris opciókat, amelyek rossz hírnevet szereztek és sok országban tiltottak. Ez a cikk a BTC-ben rendezett klasszikus opciókról szól.


An választási lehetőség egy származtatott pénzügyi eszköz, amely bármely mögöttes eszközön alapul, esetünkben BTC vagy ETN. Ez egy vevő és egy eladó közötti szerződés, amely szerint:

• A vevő megkapja a jogot, de nem köteles az eszközt előre meghatározott áron vásárolni / eladni a szerződés egy bizonyos lejárati napján;

• Az eladó vállalja az eszköz vevő kérésére történő eladását / eladását, aki a kereskedés idején opciós prémiumot fizet az eladónak – a szerződésben rögzített összegben.

• Az előre egyeztetett árat sztrájknak nevezzük. A sztrájk kulcsfontosságú pont, egy eszköz ára, amely után az opció nyereségessé válik. Minden elszámolás ennek az árnak megfelelően fog történni.

Az opciók attól az időtartamtól függően változhatnak, amely alatt élhet a kiegyenlítés jogával:

• Az európai opciós modell feljogosítja a vevőt arra, hogy a szerződést kizárólag a lejárati napon hajtsa végre. Ilyen lehetőségeket kínál a CME, a Bakkt, az OKEx, valamint a piacvezető Deribit;

• Az amerikai opciós modell lehetővé teszi, hogy ezt a jogot a lejárati dátumot megelőző nap bármely napján felhasználják. A Binance egyszerűsített formátumban kínál ilyen lehetőségeket.

Egyszerűbben fogalmazva, ez befolyásolja, hogy a lejárati dátum előtt megfelelő időpontban bezárhatunk-e egy pozíciót, vagy sem.

Lehetőségek gyakorlati kérdésben 

A szerződés mechanizmusának jobb megértése érdekében vessünk egy pillantást egy egyszerű példára: úgy döntött, hogy ingatlant vásárol, és megfelelő áron talált egyet. Azonban nincs elegendő pénzeszköze ehhez a vásárláshoz, de tudja, hogy 6 hónap elteltével kéznél lesz az összeg. Ön aláírja a szerződést a tulajdonossal, miszerint ebben az időszakban (lejárati idő) Önnek joga lesz megvásárolni ezt az ingatlant az eredeti áron (sztrájk), ugyanakkor 6 hónapig fizet bérleti díjat ezért az ingatlanért ( prémium).

Lehetséges forgatókönyvek:

• Az ingatlan piaci értéke hat hónap alatt 20% -kal növekszik (magasabb, mint a sztrájk). Mivel az ár rögzítve volt, a szerződés teljesítésével 20% nyereséget kap, mínusz 6 havi bérleti díj, amelyet már kifizettek.

• A piaci érték hat hónap alatt 30% -kal csökken, és úgy dönt, hogy feláldozza a bérleti díjért fizetett pénzt (az eladó díja), de eláll az ingatlanvásárlástól, mivel a szerződéses ár túl magas, és megtalálhatja a jobb üzlet.

Így a spekulációk mellett az opciók felhasználhatók a fő hosszú vagy rövid pozíció fedezésére. Például a bányászok aktívan használják a bányászott érmék árának rögzítését, és megvédik magukat a piaci ingadozásoktól. Szakértők szerint az opciók népszerűsége ennek következtében tovább fog növekedni.

Opciók típusai 

Lehetőség van egy mögöttes eszköz vételére vagy eladására (BTC / ETH).

Hívás opció – Jogot ad a kereskedőnek, de nem kötelezi az alapul szolgáló eszköz meghatározott fix áron történő megvásárlására a jövőben.

Put opció – Jogot ad a kereskedőnek arra, hogy a jövőben meghatározott fix áron eladja az alapul szolgáló eszközt.

Ennek megfelelően négyféle opciós ügylet létezik:

• Hívási opció vásárlása;

• Vételi opció eladása;

• Vásároljon eladási opciót;

• Értékesítési opció eladása.

Az ilyen eszközök számos új lehetőséget kínálnak a spekulációra. Az összetettebb szerkezet miatt azonban az opciók nem alkalmasak minden piaci szereplő számára. Ennek ellenére a spekulatív kereskedésben tapasztalattal rendelkező kereskedők hatékonyan alkalmazhatják az opciós stratégiákat.

Opciók stratégiák 

Figyelem! Az opciók magas kockázatú pénzügyi eszközök, és nagy körültekintéssel kell kereskedni velük.

A vételi és eladási opciók értékesítése a leginkább kockázatos stratégia, amely csak tapasztalt piaci szereplők számára alkalmas. Így áttekintjük a leggyakoribb és legegyszerűbb kereskedési stratégiákat, példaként véve a Deribit tőzsdén történő opcióvásárlást. A kezdőknek azt javasoljuk, hogy a továbblépés előtt gyakorolják ezeket a stratégiákat papír kereskedéssel.

Hosszú hívás 

A Long Call analóg a hosszú pozícióval. Hívási opció vásárlása esetén az alapul szolgáló eszköz (BTC / ETH) árának növekedése várható a szerződés lejárati napján érvényes kötési ár felett. Ha az ár a sztrájk alá csökken, akkor csak az opciós prémium elvesztését kockáztatja.

Példa: BTC vételi opciót vásárol a Deribit tőzsdén.

• Lejárat. Megad egy konkrét lejárati dátumot – azt az időpontot, amikor úgy gondolja, hogy a BTC meghaladja a megadott kötési árat. Ezen a napon a tőzsde lezárja a jelen szerződés szerinti összes kereskedést és automatikusan teljesíti az elszámolásokat.

• A sztrájk az opció elszámolási ára, az a pont, amely után a BTC opció nyereségessé válik. Minden elszámolást a sztrájk szerint fognak megtenni.

• Ha a július 31-i lejárati időre 9250 dolláros sztrájkkal választ egy opciót, akkor egy szerződés 505 dollárba kerül, ami az opció eladójának prémiuma (az opció töredékét is megvásárolhatja). A július 31-i sztrájk alatti BTC / USD árfolyam veszteséget okoz a prémium összegében. Az opció nyereséget hoz a 9755 dolláros (9250 + 505 USD) megtérülési pont után. A potenciális nyereséget nem korlátozza semmi más, csak a BTC árfolyamának növekedése. A BTC növekedésével 12 000 dollárra július 31-én 2152 dolláros nyereséget kap, miközben csak az opció megvásárlásakor fizetett prémiumot kockáztatja..

Egy ingatag kriptovaluta piacon a tapasztalt befektetők jövedelmező eszközzé változtathatják az opciókat. A fő szabály az, hogy ésszerűen válassza ki a lejárati dátumot, a sztrájkot és a prémium méretét.

  • Az opciós prémium olyan összeg, amelyet hajlandó elveszíteni az előrejelzés kedvezőtlen eredménye esetén. A fenti Deribit tőzsdei grafikonon az opciók nyereségesek, a sztrájk fölött / alatt van, és zöld színnel vannak jelölve. Az ilyen opciók esetében a prémium és ennek megfelelően a pozícióba lépés költsége általában magasabb.
  • Azonban, ha például előrejelzi, hogy a lejárati időpontig a BTC 15 ezer dollárra nő, akkor július 31-én vásárolt egy olcsó opciót, 11 500 dolláros sztrájkkal, 82 dollárért, 15 000 dolláros áron. opció 3480 dollár lesz. A kockázat csak 82 dollár lenne, és 42x kereshet. Természetesen ez csak egy példa, de tükrözi az opciók lehetőségeit az erős volatilitású időszakokban.
  • Ha még hosszú idő van a lejárat előtt, és az opciója már nyereséges, akkor egy teljes pozíciót vagy annak egy részét bezárhatja úgy, hogy licitet tesz egy rendelési könyvbe, és a nyereséget bármikor rögzítheti a lejárat előtt.

Hosszú idő

A Long Put egyenértékű a rövid pozícióval. Put opció vásárlása esetén az alapeszköz ára a lejáratkor a sztrájk alá csökken. Ha az ár a sztrájk fölé emelkedik, akkor csak az opciós prémium elvesztését kockáztatja.

Ez a koncepció megegyezik a vételi opció vásárlásakor, de fogadni fog, hogy az ár a sztrájk alá csökken, és a profitpotenciált korlátozza az alapul szolgáló eszköz árának alacsony szintje.

Lovaglóülés

A konvertálás analóg azzal, hogy egyszerre rövid és hosszú a jövőben. Olyan stratégia, ahol ugyanolyan sztrájkkal profitálhat a magas volatilitású vételi opciókból, de ellentétes irányba irányul.

Például, két opciót vásárolunk, egy vételi és egy eladási lehetőséget, ugyanazzal a sztrájkkal és ugyanazon lejárati időn belül.

• Az egyik opciónál 505 dolláros, egy másikban 573 dolláros prémiumot kockáztatunk, összesen 1078 dollárt.

• A fedezet 10 330 USD felett és 8170 USD alatt történik.

• Ha a piac folytatja oldalirányú mozgását, akkor kockáztatjuk mindkét díj összegét.

• A BTC 12 000 dollárra történő növekedésével a Call opciónk profitja 2152 dollár lesz, levonva a 573 dolláros eladási opció prémiumát, és ennek eredményeként 1579 dollárt kapunk.

• Ha a BTC a Put opció alatt például 7000 dollárra csökken, akkor a nyereségünk 1790 dollár lesz mínusz 505 dollár prémium a Call opciónál. Egyenlegünk 1280 dollár lesz.

• Ez a stratégia csak erős volatilitás esetén hatékony, mivel a kockázatok összege meglehetősen jelentős, ezért gondosan meg kell választania egy belépési pontot.

Fojtogat

A Strangle a Straddle stratégia variációja, de különböző ütési pontokkal. Hasznos a prémium teljes összegének csökkentése (a kockázat csökkentése) opciójának kiválasztásakor. Két opciót is vásárol, egy vételi és egy eladási lehetőséget ugyanazon lejárati időn belül, de eltérő sztrájkokkal, és ami fontos, alacsonyabb díjakkal, csökkentve a kockázatok teljes összegét, és ezáltal közelebb hozva a töréspontot és növelve a potenciális profitot. Így a Strangle stratégia lehetővé teszi, hogy többet keressen, mint a Straddle stratégia azonos kockázat mellett.

A fojtási stratégiák a különböző kockázat / hozam arányok alapján választhatók ki, de minél tovább sztrájkol a profit, annál kevesebb az esély arra, hogy profitot szerezzen. Ebben az értelemben a Straddle nagyobb valószínűséggel profitál. A Strangle stratégiák kiszámításakor válassza ki azokat a lehetőségeket, amelyek gyorsabban elérik a megtérülési pontot. Jobb előre rögzíteni a profitot vagy diverzifikálni a kockázatokat.

Elsődleges pozíció fedezése

A spekuláció mellett a Put and Call opciók segíthetik a befektetőket abban, hogy megvédjék elsődleges helyzetüket.

Példa: 10 000 dollárja van, amelyet el akar költeni a Bitcoin-ra 9200 dollár áron, és ha az árfolyam másnap 7000 dollárra csökken, akkor veszteségekkel kell szembenéznie, ami soha nem kellemes élmény.

  • Az ilyen kockázatokat fedezhetjük egy eladási opció megvásárlásával, ahol az eszköz vételára alapján választunk sztrájkot, elemezzük a fenti képletek alapján végzett számításokat, és az árfolyamkalkulátor segítségével. Vegyünk egy 9250 dolláros sztrájkot a példa céljából. A lejárat dátuma feltételes.

  • 0,81 BTC-t vásárolunk az összeg 75% -ának felhasználásával, és az összeg 25% -át költjük 4,6 Put opciós szerződések vásárlására.

  • 542 dolláros prémium esetén 2500 dollárt kockáztatunk, ha a BTC nem esik 9250 dollár alá, akkor a fedezeti pont 8700 dollár..
  • Ha a BTC folytatja az oldalirányú mozgást a lejárati dátumig, akkor kockáztathatjuk a teljes prémium összeg elvesztését.
  • Ha a BTC 11 000 dollárra emelkedik, akkor 2500 dollárt veszítünk, de 0,81 BTC-jünk 8900 dollárba fog kerülni 7500 dollár helyett, amelyet a megvásárlására költöttünk, a kiadásaink 1400 dollárját fedezik, és képesek leszünk megtérülni abban az esetben az eszköz további növekedése.
  • Ha a BTC 7000 dollárra süllyed, akkor a 4.6 eladási opcióink 8250 dolláros nyereséget hoznak számunkra, a 0,81 BTC pedig 5670 dollárba kerül, ezért az eredeti 10 000 dolláros összegből 3920 dolláros nyereséget kapunk..

Mindezek csak példák az alapvető stratégiákra, és ezeken kívül vannak még sok összetettebb és kockázatosabb stratégia, amelyeket még meg kell vizsgálnia, ha az opciók érdeklik.

A stratégiák kiválasztásakor nagyon fontos, hogy önállóan és gondosan kiszámolja a belépési pontot, a személyes kockázatkezelés és pénzügyi lehetőségek alapján.

Aki mer, az nyer. 

Az opciók olyan összetett pénzügyi eszközök, amelyek a kezdő kereskedők számára nem alkalmasak a magas kockázatok miatt. Ennek ellenére a tapasztalt piaci szereplők, például spekulánsok, kereskedők, fedezeti alapok és bányászok profitálhatnak az ilyen eszközből. Az opciók lehetővé teszik a kereskedési stratégiák és egyéb eszközök kombinációjának használatát, és a helyszínen fedezik a kockázatokat, valamint minimális költséggel profitálhatnak a volatilitásból.

A piaci opciók iránti érdeklődés minden nap növekszik, és hamarosan ezek a derivatívák valószínűleg az összes jelentősebb kriptovaluta-tőzsde standardjává válnak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map