Hadd mondjak el valamit, amit már tudsz. A [kriptovaluta] világ nem minden napsütés és szivárvány. Ez egy nagyon gonosz és csúnya hely, és nem érdekel, milyen kemény vagy, térdre vert és végleg ott tart, ha engeded. ” – utalás Rocky Balboa-ra. 

Valójában a kriptovaluta piacot sok hagyományos befektető és kereskedő a vadnyugat területének érzékeli, kiszámíthatatlan és intenzív volatilitással, beleértve a potenciálisan manipulált árfolyamokat is. Ebben a cikkben különféle típusú manipulációkat fogunk megvizsgálni, amelyek a kriptovaluta piacon zajlanak.

Pump and dump rendszerek

A „pump and dump” rendszerek az ár hirtelen manipulatív növekedése, majd összeomlása. Lényegében abból áll, hogy felpumpálja egy kevéssé ismert, alacsony kapitalizációjú kriptográfiai eszköz árát, hogy ezt később a lehető legmagasabban értékesítse nagy mennyiségű befektető számára, akik az utolsó szakaszban jöttek (általában a FOMO csábította). Ezeket a rendszereket bizonyos kereskedői csoportok kezdeményezik, amelyek fő tevékenysége a tömegmanipuláció. Az ilyen tervezett eszközpumpákkal kapcsolatos korai információkhoz való hozzáférés gyakran bizonyos díj ellenében biztosítható. Ez általában az elsődleges üzleti modell bizonyos csoportok szervezői számára. Ezeket a sémákat gyakran használják az úgynevezett „kilépő szivattyúk” végrehajtására is – variációk a „döglött macska visszapattanás” témákra, amikor egy projekt elkészíti az utolsó szivattyút, hogy a szervezők pénzt tudjanak felvenni, mielőtt zsákutcába ütnének, vagy meghúznák a csatlakoztassa az eszközt.

Maga a rendszer olyan régi, mint a pénzügyi piacok. Aktívan használták még a nagy gazdasági világválság idején is, majd a 2000-es évek elején. Ez a gyakorlat ma már illegális a tőzsdén, de egy szabályozatlan kriptopénzpiac megjelenésével ez egy második szelet kapott. A kapzsiság és a FOMO (a hiánytól való félelem), amelyek a piac két legjelentősebb erőssége, lehetővé teszik az ilyen rendszerek felvirágzását.

A tanulmányok szerint évente több tízezer „pump and dump” rendszert értékesítenek a kriptopiacon, és a szervezők profitja eléri a dollármilliókat. A legtöbb befektető elveszíti pénzeszközeit az ilyen konstrukciókban való részvétel során, ezért nagyon javasoljuk, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel járjon el és értékelje az összes kockázatot az eszközök kereskedése közben, különösen, ha több száz százalékos növekedést lát.

A „pump and dump” rendszer élénk példája a Párhuzamos érme projekt, amikor 2019. november 5-én az eszköz ezer százalékkal 1,60 dollárról több mint 2200 dollárra nőtt, ami elindította a FOMO gépet és az „Új Bitcoin” megjelenésével kapcsolatos pletykákat. Néhány órával később az ár visszatért a 2 dolláros szintre.

Média manipulációk

Köztudott, hogy a piacok manipulálhatók a befektetők döntéshozatalát jelentősen befolyásoló pletykák, bennfentes eseményekről szóló információk vagy fellebbezések terjesztésével. Az ilyen manipulációk a tőzsdéken szinte minden fejlett ország törvényeinek közvetlen megsértését jelentik. A szabályozatlan kriptovaluta-piaci médiatérben azonban ez a gyakorlat meglehetősen általános, és egyelőre nincsenek kifejezett tiltások.

Külön csoportok gyarapodnak a piacon, szakosodva a bennfentes tőzsdei jegyzésekre, és robotok segítségével észlelik az eszközlistákat a főbb tőzsdéken. A nagy tőzsdén történő tőzsdei bevezetésről szóló hírek gyakran pozitívan befolyásolják egy eszköz árát, és intenzív növekedést váltanak ki, néha elérve a több száz százalékot is. Természetesen az ilyen információk korai megkapása érdekében sok kereskedő hajlandó tisztességes összeget fizetni:

A TFUELUSDT a tőzsdei jegyzés bejelentése és a kereskedés megkezdése után a Koreai Tőzsde Upbit-en, 2019. március 22-én.

Gyakran a „manipulátorok” különféle információs kampányokkal próbálják felkelteni a kriptopiac résztvevőinek figyelmét az adott pozíciók (hosszú / rövid) támogatására. Példaként: 2020. május 7-én és 8-án a kriptográfia teljes médiaterét lefedte a hírek hogy a Bitfinex tőzsdén a Joe007 becenéven ismert legnagyobb bálna (jelentős pozícióval rendelkező) csődbe ment egy nagy rövid pozíció felszámolása után, amikor a Bitcoin elérte a 10 000 dollárt.

Ezután törölte twitter-fiókját, és kiesett a Bitfinex kereskedők toplistájáról. Minden médiaforrás megismételte, hogy ez a medvék fölötti győzelem és egy új bikafutás kezdetének a jele. Azonban már május 10-én a kép vérre, könnyekre és dühös kiáltásokra változott a manipuláció miatt, mivel a Bitcoin mindössze 15 perc alatt veszített 15% -ot minden látható ok nélkül:

BTCUSD Bitfinex

Néha az államok legfelsõbb tisztviselõi akaratlanul is manipulátorokká válnak. Élénk példa Hszi Csin-ping kínai elnök beszéde, amikor a blokkláncról az egyik kulcsfontosságú technológiáról beszélt, és a beruházások növelésére és az ipar fejlődésének felgyorsítására szólított fel. Az elnök beszéde után a Kínában létrehozott és székhellyel rendelkező Bitcoin és kriptovaluták néhány nap alatt több tucat százalékkal növekedtek. A kínai kormány azonban gyorsan meghatározta, hogy az elnök az állami digitális pénznem fejlesztéséről beszélt, és a klasszikus kriptovalutákat Kínában továbbra is betiltották, ami miatt az árak még a korábbi szintnél alacsonyabbra estek:

BTCUSD Bitfinex

Piackészítő

A fentiek mindegyike klasszikus példa a manipulációra. A piac manipulálására azonban több módszer létezik, amikor vétel / eladás vagy jelentős vételi pozícióval rendelkező vételi / eladási megbízások adása történik. Az ármozgás leállítása érdekében gyakran nagy eszközpozícióval adnak megbízást, vagy agresszív (nagy volumenű) adásvételt hajtanak végre, ideértve a speciális algoritmusok segítségével történő végrehajtásokat is.

Első pillantásra az ilyen manipulációs módszerek nagyon bonyolultnak és költségesnek tűnnek, de ha elegendő erőforrás áll rendelkezésre, akkor nagyon hatékonyaknak és nyereségesnek bizonyulnak. Az ilyen manipulációk sajátossága, hogy nagyon nehéz őket törvénytelennek bizonyítani. Ezért ezek a módszerek jelentik a piaci manipulációk elsődleges eszközét. A médiatér és a „kényelmes” hírek kiegészítő eszközként szolgálnak, megbízható borítót nyújtva.

Mindenki, aki valahogy találkozott kereskedéssel, ismeri a piacképző koncepcióját. Ennek a kifejezésnek számos íze van. Ezek olyan intézményi résztvevők lehetnek, akik megállapodást kötöttek az eszközöket kibocsátó tőzsdékkel és társaságokkal. Ebben az esetben a piaci döntéshozók azon dolgoznak, hogy likviditással töltsék meg a piacot és biztosítsák a kereskedelem stabilitását. A piaci döntéshozók nagy piaci szereplők is lehetnek, amelyek áringadozásokat idézhetnek elő. A kereskedők között legendák vannak a titokzatos bábosokról, a piaci cápákról, a piac láthatatlan kezéről – a különböző pénzügyi platformokon titokban és osztatlanul tevékenykedő piacképzőkről.

A nagy résztvevők a tőzsdék, a főbb befektetési társaságok és a piacot / eszközt kezelő alapok szűk körű szövetségei. Mindenki algoritmusokat és infrastruktúrát használ, amelyeket ezek a felek vezérelnek. Trendeket, támogatási és ellenállási szinteket hoznak létre, meghatározva az áringadozások tartományait is. Ők döntenek arról, hogy melyik támogatást és ellenállást törik meg, mely szinteken és melyik szinten fog tartani.

A piaci döntéshozók nem tudják egyszerűen eladni az eszközöket alacsonyabb árakon, különösen a pozitív hírek mellett. Az árat sem emelhetik meg egyszerűen vásárlással, mivel ez meglehetősen költséges törekvés. A piacképző elsődleges stratégiája, hogy pszichésen kiszorítja a kiskereskedőket érzelmi szintről, és alacsony áron eladást és magas vételre készteti őket. Ezért maguk a napon belüli kereskedők jelentik a piacok fő mozgatórugóját, de a mozgás a piackészítő által meghatározott irányba történik.

Számos pszichológiai hatásmódszer létezhet, amelyet a piacvezető gyakorolhat a kereskedőre: szinten tartása, pozíció megszerzése egy későbbi impulzussal egy adott oldal felé, szorítás / helikopter, nagy vételi / eladási fal, szabad esés és mások. A vállalatvezetők gyakran alkalmaznak piacvezetőket, akik likviditást nyújtanak és hosszú távon jó profitot termelnek.

A globális piacteremtő létezéséről és bizonyos piaci manipulációkról bizonyosan sok pletyka és tagadás hallatszik. Nemrégiben botrány robbant ki a kriptográfia területén a Bitfinex és a Tether kapcsán, ami a vizsgálat kezdetét jelentette. Az egységeket piaci manipulációk miatt gyanúsították, és a Bitcoin kényszerült növekedni 20 000 dollárra 2017-ben. Tekintettel arra, hogy a vállalatok kedvezményezettjei közösek, ez még több kérdést vet fel.

Az oktatás a siker kulcsa

Mindenesetre minél több szakértő vagy, annál jobbak az eredmények. Ugyanez vonatkozik a kriptovaluta kereskedelemre is. Gyakran csak a kezdő kereskedők aggódnak bármilyen manipuláció miatt. A kérdés a tapasztalat, a stratégia és a kockázatkezelés hiánya, amely megakadályozza őket abban, hogy megértsék egy eszköz ármozgását és bármilyen helyzetben dolgozzanak. Az elméleti és a gyakorlati oktatás is pontosan az, ami segít abban, hogy profivá váljon, leálljon a figyelem a manipulációkkal, és bármilyen irányú ármozgásból keressen.

A fenti információk a kriptovaluta piac elemzését és előrejelzését tartalmazzák, amelyek magas kockázatokkal járnak. Ez az információ csak tájékoztató jellegű, és semmilyen módon nem értelmezhető ajánlásként az eszközök vételére vagy eladására. Bárkinek, aki fontolóra veszi a digitális eszközök kereskedelmét, független tanácsot kell kérnie bármely digitális eszköz megfelelőségéről.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me