Az olyan származtatott ügyletek, mint az Opciók, korlátlan nyereség elérését teszik lehetővé, miközben korlátozzák az esetleges veszteségeket. Az Opciók az egyik legösszetettebb pénzügyi eszközként az egyik legnépszerűbb kereseti eszköznek számítanak minden piacon. Egyik korábbi cikkünkben leírtuk az Opciós kereskedés összes előnyét, az Opciók típusait és néhány alapvető kereskedési stratégiát. 

A mai cikkben a decentralizált opciós kereskedési protokollokat tárgyaljuk, és ismertetjük a decentralizált piacok által a felhasználók számára kínált főbb jellemzőket és lehetőségeket..

A decentralizált opciós piacok jellemzői

Amint a DeFi ökoszisztéma és a lezárt források mennyisége növekszik, tagjainak egyre inkább decentralizált mechanizmusokra van szükségük a kockázataik kezeléséhez.

Az opciós kereskedési eszközök nemrég léptek be a kriptotérbe. Az olyan nagy tőzsdék, mint a Binance, az OKEx és a BitMEX rendelkezik platformokkal a lakossági befektetők számára Opciós kereskedési eszközökkel. A Deribit és az FTX az Options termékeket is kínálja felhasználóinak. Az emberek pénzét és az új pénzügyi lehetőségeket tekintve a fő hátrány a kötelező KYC-eljárások és annak szükségessége, hogy egy harmadik félnek bízzanak a pénzeszközeiben. 

Decentralizált megoldások kiépítése az Opciós kereskedelemhez és a kockázatok fedezéséhez kulcsfontosságú az új felhasználók és a cash-flow vonzásához a DeFi-hez. Az innovatív megközelítések és az intelligens szerződési lehetőségek lehetővé teszik bármely felhasználó számára, hogy pénzügyi eszközök széles skálájához hozzáférjen, és további nyereséget teremtsen.

Hegic

A Hegic egy opciós kereskedéshez kapcsolódó on-chain protokoll, amelyet az Ethereum hálózatban építettek és indítottak el. A platform fedezeti szerződéseket használ – ezek Ethereum-alapú szerződések, amelyek nem őrizetben tartják a likviditást, szerződéseket adnak el a tulajdonosoknak, és jutalmat osztanak ki a likviditás-szolgáltatóknak. A fedezeti ügyleteket az eszközök értékének egy bizonyos időtartamú védelmére használják. A decentralizált megközelítést a szerződésekbe és az időbélyegzőkbe rögzített likviditás biztosítja és garantálja.

Hegic egyedülálló tulajdonsága abban rejlik, hogy a fedezeti ügyletek a pénzvesztés kockázatát egy adott eladóról minden likviditási szolgáltatóra átruházzák. Más szavakkal, csökken a pénzkiesés kockázata, miközben biztosítják az összes likviditásszolgáltató nyereségességét. 

Az opciós szerződések költségei a Hegicnél magasabbak, mint az alternatív platformok, az úgynevezett amerikai opciók használata miatt az európai opciók helyett. Ez a megközelítés előnyös a Hegic felhasználók számára, mivel lehetővé teszi számukra a szerződések bármikor történő végrehajtását ahelyett, hogy megvárnák lejáratukat.

Az ETH és a WBTC Opciók kereskedése elérhető a platformon, az időkeretek 1 naptól 4 hétig terjednek. Az Opciók eladásához meg kell adnia az ETH vagy a DAI készletet, ahol az ETH-t használják a Hívási Opciók eladására, a DAI pedig a Put Opciók értékesítésére. A Hegic lehetővé teszi az Opciók létrehozását bármilyen, még homályos kötési árfolyamon, ezáltal a piac rugalmasabbá válik az Opciók vásárlói számára, ezáltal csökkentve ezt a paramétert az Opciók eladók számára. Ugyanakkor növeli az Opció vásárlásának költségeit, de magasabb hozamot kínál az eladók számára.

Hegic tartja a harmadik helyet a derivatív platformok listáján, a platformon 80 millió dollár van bezárva.

Például november 20-án, ha egy felhasználó 7500 ETH-ért vásárolt egy kéthetes hívási opciót a Hegic platformon, és ezzel valamivel több mint 774 ETH-t blokkolt. Majd december 4-én az Opciót 485 dolláron hajtották végre, ez lehetővé tette a kezdeményező számára, hogy 1337 ETH-t keressen. 

Opyn

Az Opyn egy nyitott, decentralizált Opciók platform az Ethereumon, amely lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy Opciókat hozzanak létre az oToken használatával.

Opció létrehozásához a felhasználóknak teljes támogatást kell nyújtaniuk az okos szerződés fedezetének elküldésével, cserébe megkapják a megvalósult eladási opciót. Minden oToken intelligens szerződés olyan paramétereket határoz meg, mint a lejárati idő, az alapul szolgáló eszköz, az ár, a sztrájkeszköz, a fedezet típusa, az Opció típusa stb..

Az ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkező opciós tokenek felcserélhetők. Az Opciók létrehozása után azokat bármely Ethereum címre el lehet küldeni vagy kereskedni lehet az Uniswap tőzsdén. A tokenek árképzését az Uniswap piaci ára, valamint az oToken keresleti és kínálati alapú piaca határozza meg.. 

Az Opyn lehetővé teszi, hogy az Opciós kezdeményezők prémiumokat kapjanak azáltal, hogy az Opciókat közvetlenül eladják a felhasználóknak, lehetővé téve az ETH-tulajdonosoknak, hogy felépítsék eszközpozíciójukat. A platform biztosítást nyújt olyan eszközökre, mint USDC, DAI, UNI, WBTC, YFI és mások. 

ACO

Az Auctus decentralizált ACO Options protokollja az Ethereumon alapul, és az Opyn protokollhoz hasonlóan működik. Az ERC-20-val kompatibilis ACO tokenek célja az Opciók kialakítása saját intelligens szerződésük révén. Az opciók a platformon elérhetők a szerződés lejárta előtti végrehajtás képességével. A bónuszok megszerzéséhez az Opció eladóknak teljes mértékben vissza kell adniuk az Opciós szerződéseket ETH-ban vagy USDC-ben.

Az ACO a Chainlinket használja orákulumként az alapul szolgáló eszközök árának meghatározásához. Az ACO lehetővé teszi egyedi likviditási poolok létrehozását is, lehetővé téve az Opciók alkotóinak, hogy meghatározzák a kötési árak és a lejárati dátum tartományát. A jövőben az Auctus automatizált befektetési stratégiákkal rendelkező boltozat kifejlesztését tervezi, hogy fenntartható kínálatot és keresletet teremtsen a platformon.

PlotX

A PlotX egy decentralizált előrejelzési protokoll, amely automatizált piacképző modellt (AMM) használ a megbízási könyv helyett. Az egyes piacokhoz likviditási poolokat hoznak létre, amelyek nyilvánvalóan támogatják a kereskedelmet ezeken a piacokon.

A platform jelenleg az Ethereum mainnet bétatesztelési szakaszában van, és két kereskedési pár áll rendelkezésre: BTC-USDT és ETH-USDT.

A piacokhoz való hozzáféréshez csatlakoztatnia kell a Metamaskot vagy bármely más pénztárcát, amely támogatja a Wallet Connect szolgáltatást. Három időkeret áll rendelkezésre a PlotX-en: 4 órás, napi és heti. A felhasználók megjósolhatják a jövőbeni magatartást és előrejelzést is készíthetnek.

A platformon lévő piacok az idő előrehaladtával több szakaszon mennek keresztül: előrejelzések fogadása, eredményekre várakozás, eredmények rögzítése, jutalomosztás. Ez lehetővé teszi minden résztvevő számára, hogy jóslatot tegyen és kövesse az események alakulását. Tegyük fel, hogy a résztvevők bármelyike ​​nem ért egyet az eredményekkel abban a szakaszban, ahol az eredményeket rögzítik. Ebben az esetben lehetőségük nyílik egy vita megindítására, ami viszont aktiválja a rendezési mechanizmust.

Az összes PlotX előrejelzési piacon ki kell választania a tőkeáttételt 1X és 5X között, ahol téves előrejelzés esetén a minimális veszteség a beállított összeg 20% ​​-a, a maximális pedig a teljes betét.

A kereskedési opciók az alapul szolgáló eszközökhöz kapcsolódnak, így az eszközök árának meghatározását egy orákulum végzi. A PlotX a Chainlink és a Provable integrált megoldásait használta, amelyek külső árajánlatokat használnak az előrejelzések feldolgozásához.

A platform fejlesztői skálázhatósági megoldáson dolgoznak a tranzakciós sebesség növelése érdekében a Matic Network segítségével. Ez lehetővé teszi az rövidebb időkerettel rendelkező piacok létrehozását az oldalláncok használatával is. 

A PlotX emellett piacainak prototípusát is elindítja az Elrond blokklánc használatával, amely csökkenti a jutalékokat és növeli a hálózati sávszélességet.

Charm Finance

A Charm Finance decentralizált opciós protokollja a nyilvános bétatesztelés korai szakaszában van. A fejlesztők szerint sikerült új mechanizmust létrehozniuk az opciós piacok létrehozására, amely likvid és olcsó lesz a felhasználók számára. 

Ez egy AMM-rendszer, amely lehetőséget nyújt a felhasználóknak az Opciók adásvételére anélkül, hogy a kereskedett eszközök elhelyezéséhez külön likviditási és likviditási szolgáltatói készletre támaszkodnának. Az AMM által létrehozott Options tokenek előállíthatók és beégethetők, az Options árak pedig kizárólag a kínálat és a kereslet függvényében állíthatók be.

Az AMM előrejelzései és az Opciók adaptációja a fejlesztők szerint likvidebb és hatékonyabb Opciós piacok létrehozását teszi lehetővé.

Primitív Pénzügy

A Primitive egy protokoll az Opciók létrehozására az Ethereumon, az Opyn és az ACO platformokon egyaránt működő mechanizmusokkal. A platformon található Opciós token Prime, a likviditást pedig az Opciók kezdeményezői biztosítják. A Primitive egyszerűsített árképzési modellt használ az Opciók számára.

Jelenleg az Opciós tokenek és a likviditás-pooling modell, mint csereeszköz fejlesztése folyik.

Deriswap

November 23-án a yEarn.Finance alapítója, André Cronier bejelentette a Deriswap decentralizált protokolljának elindítását, amely a platformon lévő swapokat, opciókat és kölcsönöket egyetlen szerződésbe foglalja, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számos típusú eszközzel lépjenek kapcsolatba. Az amerikai call / put opciók teljes fedezettel elérhetőek lesznek a Deriswap oldalon. Cronier nyilatkozata szerint a swapok és az opciók összevonása kompenzálja a kiválasztott pár volatilitása által okozott veszteségeket.

A platform ellenőrzési szakaszban van, és elindítását a legközelebbi jövőben tervezik.

Decentralizált opciós kereskedési buktatók

A decentralizált opciós kereskedési piacok problémái az alacsony sávszélesség, a magas tranzakciós költségek, az összetett felület, a csalás lehetősége, a viszonylag gyenge biztonság és még sok más..

A méretezhetőséggel és a tranzakciós költségekkel már foglalkoznak a második réteg protokolljai. Az ilyen fejlemények fényes példája a PlotX-együttműködés Matic-tal és Elronddal.

A biztonsági probléma abból adódik, hogy a decentralizált finanszírozás területén a projektek innovatívak, és a biztonságos megoldások kiépítésével kapcsolatos tapasztalatok ezen a területen még mindig nem elegendők. Ez ~ 28 000 dollár blokkolásához vezetett a Hegic protokollban, még az audit és a platform kiadás átadása után is az Ethereum mainnet-en. Hibát okozott a gépelési hiba a kódban, amely után a platform újraindult, és az alapokat visszaszolgáltatták a felhasználóknak.

Az opciók összetett, de hasznos kereskedési eszközök, amelyeket sok kereskedő használ. A decentralizált finanszírozás piacának növekedésével a hagyományos pénzügyi eszközök átalakulnak decentralizált formátumba, és egyre több felhasználási esetet találnak.

Jogi nyilatkozat: A cikk tartalmának nem célja pénzügyi tanácsadás, ezért nem szabad ilyenként kezelni. A 3commas és szerzői semmilyen felelősséget nem vállalnak a nyereségért vagy veszteségért a cikk elolvasása után. A cikk azért került bemutatásra, hogy általános tájékoztatást nyújtson az olvasóknak. Csak az itt leírt személyes tapasztalat létezik. A felhasználónak meg kell végeznie a saját független kutatását, hogy megalapozott döntéseket hozzon a kriptográfiai beruházásaival kapcsolatban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me