Fiat pénznemek

A korai történelemben a gazdasági kapcsolatok cserekereskedelemen alapultak: a kereskedők árukat közvetlenül más árukra cseréltek, és nem voltak univerzális fizetési eszközök. Később azonban a cserekereskedelmet nemesfémből készült érmék váltották fel, majd papírjegyzetek következtek. A központi bankok monopóliumot szereztek a pénztermelés felett, és fokozatosan olyan monetáris rendszert alakítottak ki, amely nem korlátozta a valuta beáramlását. Ez egy egyszerűsített áttekintés arról, hogy a fiat valuták hogyan alakultak és fejlődtek a 20. század első felében.

Mindannyian rendszeresen kereskedünk pénzzel: kifizetjük a számlákat, pénzt utalunk cégeknek és magánszemélyeknek, élelmiszert vásárolunk és még sok mást. Szinte minden nap használunk fiat pénzt, de mit tudunk róla? A mai áttekintésben feltárjuk, hogy melyek a fiat pénznemek, beszélünk azok jellemzőiről és miben különböznek a kriptovalutáktól. Tehát kezdjük.

Mi a fiat pénznem?

A Fiat pénznemek olyan bizalmi pénzek, amelyeket nem támogat semmi, például arany, ezüst vagy más értékes árucikk. A fiat szó latinból származik, és fordításban így legyen: „legyen megcsinálva”. Ez azt jelenti, hogy értéküket a valutát kibocsátó kormány határozza meg, és nem maguk a bankjegyek belső értéke. A Fiat pénznemének értéke kizárólag az őket használók bizalmától függ, és a kormányok ezt az értéket kamatlábakkal és számos más eszközzel szabályozzák.. 

Minden országnak vagy kormánynak megvan a maga törvényes pénzneme. Oroszországban ez a rubel, az USA-ban a dollár, Japánban a jen stb. A nemzeti fizetőeszköz az egyetlen törvényes fizetési eszköz abban az államban, ahol azt kibocsátották. Vannak azonban kivételek; például az EU részét képező országokban az eurót használják elsődleges nemzeti pénznemként.

A fiat pénznemek megjelenése

Barter megelőzte a pénz megjelenését. A kereskedők szokták egyszerűen kicserélni az egyik terméket egy másikra. De egy ilyen rendszer korántsem volt tökéletes – nem méretezhető, és kiderülhet, hogy szüksége lehet valamire, de nincs semmi, amit a kereskedő cserébe szeretne. A városok fokozatosan kezdtek áttérni az egyetemes monetáris rendszerre, ahol a vevő bármilyen terméket megvásárolhatott az értéke szerint. Ezenkívül ez a rendszer megkönnyítette az áruk értékének meghatározását.

Az első ismert pénzforma Mezopotámiában csaknem 5000 évvel ezelőtt jelent meg, és sékelnek hívták, míg az első pénzverde Kr.e. 650-600 körülire nyúlik vissza. Kis-Ázsiában (Lídia, Efézus és Iónia) gyakran használtak érméket katonai kiadások fedezésére. A lídiak voltak az elsők, akik Kroézus király utasítására aranypénzeket használtak. Más államok gyorsan elfogadták a kezdeményezést, és az egész világon elterjedtek az aranypénzek. Ezüst, bronz és réz érmék is gyakoriak voltak.

A kínaiak készítettek elsőként kerek bronzérméket, középen négyzet alakú lyukkal. Manapság ez a formájú érme gyakran megtalálható a medálokon és más díszeken. A kínaiak is elsőként találtak ki papírpénzt. A Kr. E. 10. században a kínai tisztviselők pénzzel kísérleteztek, és papírlapokat használtak az arany képviseletére és értékükkel egyenértékűre. A híres felfedező és író, Marco Polo kézirataiban megjegyezte, hogy a Song-dinasztia kínai császára annyi jegyzetet tudott készíteni, amennyit csak kívánt, ami féktelen inflációhoz vezetett. Így a Ming-dinasztia uralkodása alatt meg kellett szüntetni a papírpénzt. Azóta a papírbankjegyeket csak a 17. században alkalmazták Európában. Az emberek csak azután kezdtek bízni a pénzben, hogy a papírjegyek kormányzati tartalékból kaptak támogatást.

Az arany színvonal 

A 20. század elején az Egyesült Államok elfogadta az aranystandardot. Ez azt jelentette, hogy a kinyomtatott pénzt megalapozta az, hogy visszaalakíthatók arannyá. Mindenki jöhetett a bankba, és számláit kicserélhette tartalékokban tárolt aranyra, a bankoknak pedig kötelességet kellett előírniuk. Az 1920-as években azonban megkezdődött a nagy gazdasági világválság, amelynek következtében az emberek és az intézmények aranyat gyűjtöttek.

Az aranyellátás korlátozottá vált, és az állam egyszerűen nem rendelkezett elegendő aranytartalommal a monetáris politika végrehajtásához és a pénzforgalom kezeléséhez. Ennek eredményeként a kormány arra a következtetésre jutott, hogy a gazdaságnak pénzkínálat-növelésre van szüksége, míg az aranyháttér korlátozta a kötvények kibocsátásának lehetőségét. Ezért el kellett hagyni az aranyszínvonalat. Ez az általunk ismert fiat pénz megjelenéséhez vezetett.

Az arannyal fedezett devizák mellett szóló érvek abból fakadtak, hogy stabilabb árfolyamot garantáltak, és kevésbé voltak hajlamosak az inflációra, mivel az arany szűkös árucikk volt, amely folyamatosan növekedett. A kormányoknak azonban mozgástérre volt szükségük ahhoz, hogy korlátozás nélkül nyomtathassanak bankjegyeket, hogy megfeleljenek a gazdaság jelenlegi igényeinek.

Sok évvel később ez lett az oka a kriptopénzek létrehozásának.

Az első kriptovaluta Bitcoin 2009-ben jött létre a „hagyományos pénz” alternatívájaként. Válasz volt a 2008-as globális pénzügyi válságra. A kriptovaluták rámutattak a jelenlegi monetáris rendszer hiányosságaira, amelyek lehetővé tették az államok számára, hogy korlátlan mennyiségű pénz forgalomba hozatalával ellenőrizzék a fiat pénznemek értékét.

A kriptovalutáknak nincs fizikai formájuk. A tulajdonosok a nyilvános kulcsok ellenőrzésével kezelik pénzeszközeiket. A legtöbb kriptovaluta egyik fő jellemzője a korlátozott kínálat. Például csak 21 millió bitcoin jön létre. És tekintettel az érmék egy részének helyrehozhatatlan veszteségére, a teljes szám még a 20 milliót sem éri el.

Egy másik kulcsfontosságú jellemző a decentralizáció. A Munkaigazolás alapú kriptovaluta minden résztvevője egyenlő jogokkal rendelkezik a deviza kibocsátás tekintetében. A Bitcoin-ban ezt a folyamatot bányászatnak nevezik, az aranybányászathoz hasonlóan. Nem csoda, hogy a Bitcoin-t „digitális aranynak” hívják. A Bitcoin ugyanolyan kevés, mint az arany, de a különbség az, hogy a bitcoinokat digitálisan bányásszák speciális ASIC eszközök számítási teljesítményével.

Fiat kontra Crypto 

A Fiat pénz továbbra is jelentős előnnyel rendelkezik: a kereskedők megszokták a fiatot, ami sokkal stabilabb, mint a kriptó. Ezt a magas likviditás és a magasabb kapitalizáció indokolja, amely a forgalomban lévő összes eszköz összértéke. A dollár összesített kapitalizációja nagyságrendekkel meghaladja a Bitcoinét: 1,4 billió dollár 169 milliárd dollárral szemben. Minél alacsonyabb a nagybetű, annál nagyobb a volatilitás. Ez azt jelenti, hogy azonos vételi vagy eladási volumen mellett a különböző pénznemek értéke eltérő ütemben változik. Az eladási nyomás, amely nem változtatná észrevehetően a dollár árfolyamát, 50% -kal vagy annál is lejjebb hozhatja a Bitcoin-t.

A fiat ellenzői rámutatnak, hogy ez utóbbit nem támogatja semmi. Valójában manapság szinte semmilyen eszközt nem támogat semmi. Lehet vitatni, hogy például a részvények biztosítottak. De mivel? A részvények feljogosítják a társaság bizonyos részvényeinek birtoklására. Feltételezhetjük, hogy a vállalat forgalma alátámasztja a részvényeket, de ez az állítás nem lenne helyes. A részvények értéke inkább a vállalatok forgalmától és pénzügyi teljesítményétől függ, ami nem teljesen ugyanaz. A háttér az, amikor bejöhet egy bankba vagy más szervezetbe, átadhat egy dokumentumot, és egyenértékű összegben kaphat egy mögöttes eszközt.

A részvények azonban csak a társaság teljesítményéhez kötődnek, és általában közvetlenül függenek a megfelelő számoktól, valamint a jövőbeli előrejelzésektől és a befektetők pozitív várakozásaitól. És ez a jelentős hátrányuk. A kriptopénzek viszont nem annyira szorosan függenek egymástól. Annak ellenére azonban, hogy a kriptovaluták valójában szuverének, nyilvánvaló összefüggés van közöttük és a részvényindexek között. Például 2020 tavaszán, a COVID-19 járványválság idején, a Bitcoin és az S&A P 500 mindenkori csúcsot, 0.92-t ért el. Ez azt jelenti, hogy a bitcoin gyakorlatilag követte a tőzsde mozgását.

A kriptovalutáknak és a fiat pénzeknek csak egy közös hasonlóságuk van, és ez a fizikai eszközök hiánya.

A Fiat Money előnyei és hátrányai

A Fiat valuták vitathatatlanul vezető szerepet töltenek be egy területen: a fiat az egyetlen jogi forma a pénznek. A kriptovaluták központosítása ellenére a kormányok és a törvényhozások továbbra is központosított intézmények. Ha a kormány betiltja a kriptovalutákat, akkor egyszerűen árnyékba kerülnek. Egyszerűen fogalmazva, a legtöbb kriptovaluta decentralizált, ami cenzúra-ellenállóvá teszi őket, míg a fiat pénznemek nem. Most soroljuk fel a fiat pénznemek előnyeit és hátrányait.

Ellenőrzés. A fiat pénz kibocsátását egy adott ország egyik központi hatósága szabályozza. Senki sem jogosult a nemzeti valuta másolására. A Bitcoin és más kriptovaluták ökoszisztémájában mindenki licenc nélkül hozhat létre (bányászhat) új egységeket. A kormány ellenőrzi a pénzforgalmat is: szinte az összes monetáris tranzakciót nyilvántartják és könnyen nyomon követhetők. Ez különösen igaz a digitális fiat pénznemekre. A bitcoin tranzakciókat nehezebb nyomon követni, és nagyobb magánéletet kínálnak.

Korlátlan alkotás. A központi bankok végtelen mennyiségű valutaegységet bocsáthatnak ki, míg a kriptográfiai eszközök kibocsátása a legtöbb esetben előre ismert, szigorúan korlátozott és nem változtatható meg. Ez hozzáadja a kriptovagyon értékét, bár vannak kivételek. Például az Ethereum kriptovaluta alkotói nem határozták meg az ETH kibocsátásának határértékét.

Központosítás. A központosított irányítás más korlátozásokat is előír. A bankok blokkolhatják a tranzakciókat és számlákat. Valójában kiderült, hogy ők kezelik az ügyfélszámlákat. A kriptovaluta-felhasználók csak azok férhetnek hozzá a nem őrizetbe vett pénztárcához, és teljes mértékben ellenőrizhetik pénzeszközeiket a privát kulcsokon keresztül. Másrészt, ha a kriptográfia tulajdonosa elveszíti a pénztárcához társított jelszót, magánkulcsot és egy mag-kifejezést, akkor az alapokhoz való hozzáférés örökre elvész.

Stabilitás. A Fiat stabilabb a többi hagyományos és digitális eszközhöz képest. A kriptovaluta árfolyama 50% -kal vagy még nagyobb mértékben változhat egy kereskedési nap alatt. Kevés ember használja a kriptovalutákat fizetési eszközként a partnerkockázatok miatt.

Mi a következő lépés?

A kriptovaluták és a fiat-pénz jövője továbbra sem világos. Egy dologban azonban biztosak vagyunk: a jelenlegi pénzügyi rendszer instabil és tökéletlen. Ezért előbb-utóbb egy új, jobb digitális gazdaság váltja fel. Ugyanakkor még nem tudjuk, hogy ez mikor következik be, és mi váltja fel a fiat pénznemeket. A kriptopénzpiac még mindig nagyon fiatal, és számos kérdést meg kell oldania, mielőtt a kriptopénzek tömegesen átvennék az egész világot.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map