Az „Ethereum története” sorozatunk előző két részében ismertettük a PoS algoritmusra való áttérés első három szakaszát, felidéztük azokat a problémákat, amelyekkel az Ethereum közösség szembesült a hálózat fejlesztése és az ökoszisztéma kialakítása során, és ismertettünk fontos eseményeket ami a projekt kezdetétől 2019 elejéig történt.

A mai cikkben az Ethereum 2.0-ra történő szakaszos átállást megelőző legfrissebb jelentős hálózati frissítésről fogunk beszélni, ismertetjük ennek az átmenetnek a főbb szakaszait, valamint a közelmúlt eseményeiről és a projektben bekövetkezett változásokról..

Isztambul kemény

2019. december 8-án tartották a fő Ethereum hálózati hardver első szakaszát. Isztambulnak hívták, és hat frissítésből állt. Isztambul az utolsó hálózati frissítés az Ethereum 2.0-ra történő fokozatos átállás előtt.

Az Ethereum hálózat növekedésével egyes intelligens szerződések túl erőforrás-igényesek lettek. Mivel az adatszerzés és a blokkméret számítási költségei növekedtek, miközben a gáz ára nem változott, egyensúlyhiány van az erőforrások fogyasztása és a működési árak között. Ez az eltérés számos támadást tesz lehetővé a rendszer ellen. A támadások lehetőségének kiküszöbölése érdekében emelték bizonyos üzemeltetési kódok gázárát.

A frissítés hozzáadta az Ethereum és a ZCash interoperabilitást, valamint átjárhatóságot más Equihash alapú kriptovalutákkal. 

Ezenkívül ChainID műveleti kódot adtak hozzá, amely lehetővé teszi egy láncazonosító használatát az úgynevezett „visszajátszási támadás” megakadályozására. Ez a támadás lehetővé vált, mivel a hálózati hardver két párhuzamos blokklánc megjelenéséhez vezetett. Mivel az Ethereum és az Ethereum Classic számlák azonos címmel és magánkulcsokkal rendelkeznek, és két külön hálózattal rendelkeznek, két külön blokklánccal, bárki, aki az első iterációban tartott forrást, a második tulajdonosa lett. A probléma az volt, hogy amikor egy tranzakciót az egyik hálózat használatával sugároztak, fennáll annak a kockázata, hogy mindkét iterációba bekerül..

A törzshálózat-változtatás második szakaszát, Berlin nevet viselték, amelyet 2020. május 29-re terveztek, ugyanezen év őszére tették át. Berlin az Ethereum 1.0 legújabb és legfontosabb frissítése, amely szükséges az Ethereum 2.0 nulla fázis elindításához – Serenity.

A berlini frissítés a tervek szerint tartalmazta az algoritmus igazolását az Ethash – ProgPoW (Programmatic Proof-of-Work) helyettesítésére..

A ProgPoW egy módosított Ethash algoritmus, amely a GPU-val működik. Ezen algoritmus megvalósításával az Ethereum ASIC-ellenállóbbá válik. Az Ethereum hálózatban a ProgPoW megvalósítására van szükség, hogy elkerüljük a kemény problémát, amikor a PoS protokollra váltunk.

Az új algoritmus mellett Berlinnek be kellett hoznia az ETH 2.0 betéti szerződés működéséhez szükséges módosított aláírásokat, amelyeket a validátorok használnak a blokklánccal való interakcióhoz, valamint a tranzakciók elszámolásához.

Emellett a berlini frissítés előtt a fejlesztőknek egy YOLO teszthálózatot kellett futtatniuk az elsődleges hálózat stabilitásának ellenőrzésére. Ez lehetővé tenné a fejlesztők számára a különböző verziók szinkronizálását, de a terv kudarcot vallott a közreműködő EIP-k koordinációjának hiánya miatt.

Fontos megjegyezni, hogy az úgynevezett „jégkorszak” az Ethereum hálózatban kezdődött – ez növeli az ETH termelésének nehézségeit. Emiatt a hálózat frissítést igényel. 

Ethereum 2.0 – Nyugalom

A Serenity egy Ethereum 2.0 frissítés az intelligens szerződések protokolljának megváltoztatására, és a hálózat áthelyezésére a PoW konszenzus algoritmusról a PoS-re. A PoS-re való áttérés a skálázhatósági probléma megoldására szolgál, javítva a hálózat képességét tranzakciók megerősítésére, ellenőrzésére és végrehajtására.

A nyugalmat 3 szakaszra osztották:

  1. Nulla fázis – Beacon Chain
  2. Első fázis – szilánkláncok
  3. Második fázis – eWASM (új Ethereum virtuális gép)

Beacon lánc

A Beacon Chain egy külön lánc a Proof of Stake protokollon, amely párhuzamosan fog létezni az Ethereum PoW blokkláncával. Úgy tervezik, hogy ellenőrizze a validátorok munkáját, kiválassza a következő blokkkészítőt, biztosítsa a jutalmak elosztását, és optimalizálja a hálózatot az új protokollra való zökkenőmentes áttérés érdekében. A rendszer hibakeresési szakasza 2020 januárjában fejeződött be. A Casper protokoll lesz az új PoS algoritmus, amely felváltja az Ethash-t és aktiválja a „nehézségi bombát”.

A Casper a hálózat szabályozására készült, és két változatból áll:

  1. Casper FFG (véglegesbarát eszköz) – a kezdeti átmeneti szakaszban végrehajtandó frissítés. Ebben a szakaszban egy hibrid algoritmust alkalmaznak a konszenzus elérésére. A blokkok a blokkláncban alakulnak ki a bányászok költségén, de ellenőrző pontot állítanak be a PoS mechanizmusok alkalmazására.
  2. GHOST vagy CBC (Correct By Construction) – frissítés a Casper FFG helyettesítésére. Ez a lépés arra irányul, hogy a PoS konszenzus algoritmusra lépjen.

Szilánk láncok

Anélkül, hogy mélyen belemerülne a részletekbe, a szilánkosítás olyan mechanizmus, amely lehetővé teszi az egyes csomópont-készletek számára a tranzakciók feldolgozását szegmensenként. Ez azt jelenti, hogy a csomópontoknak csak egy tranzakció egy bizonyos részét kell tárolniuk és feldolgozniuk, ami növeli a hálózati sávszélességet. A megosztási mechanizmusokat a hálózati validátorok használják a tranzakciók feldolgozására és a hálózat fenntartására.

Plazmaintegrációval ellátott szilánkos mechanizmus (a Lightning hálózat analógja az Ethereumon) jelentősen növelheti a hálózati kapacitást. A Plasma-nak köszönhetően intelligens szerződéseket lehet létrehozni a második réteg adatainak feldolgozásához és az eredmények kimenetéhez a fő blokkláncba.

Ebben a szakaszban elindítják a Shard Chains alapvető mechanizmusait az eWASM további telepítéséhez.

eWASM (Ethereum WebAssembly)

Ez az EVM (Ethereum Virtual Machine), egy virtuális környezet specifikációjának frissítése, amely megkönnyíti az intelligens szerződések működését és interakcióit, valamint a tranzakciók tárolását. Az eWASM a WebAssembly rendszeren fut, és intelligens szerződések létrehozására képes a népszerű programozási nyelveken, lehetővé téve az intelligens szerződések beágyazását webböngészőkbe és webhelyekre.

Ennek a szakasznak a kialakulása a kezdeti időkben zajlik, és csak koncepció.

Következtetések

Jelenleg a DeFi fellendülés miatt minden tekintet az Ethereumra néz – az Ethereum a legfontosabb platform, amely számos DeFi projektet segít, bár a TRON és a Binance már be is lépett a versenybe.

A DeFi iránti érdeklődés az Ethereum hálózat megbízásainak megugrásához vezetett, és késett a munkájában. A hálózat 2017-ben már szembesült egy ilyen problémával az NFT-tokenek megjelenése és a CryptoKitties projekt miatt, amelyek az összes hálózat körülbelül 12% -át tették ki.

Augusztus elején elindult az Ethereum 2.0 tesztnet – Medalla. Több mint 42 ezer validátor csatlakozott a hálózathoz, amelynek célja a zökkenőmentes átmenet biztosítása volt a PoS-re. A Serenity fázis lebonyolításához és futtatásához a teszthálózatnak 90 napig meghibásodás nélkül kellett futnia, de két héttel az indítás után egy hiba kemény erőt okozott, és a validátorok elvesztették ETH-jukat. Ezért a hálózat még mindig előkészületben van a nulla fázishoz.

A Metamask mobil pénztárcáját nemrég bemutatták az Ethereum és az ERC-20 tokenekkel való együttműködésre is. 

A PoS-re való áttérés folyamata, a DeFi hype, a sávszélesség problémái és a növekvő tranzakciós költségek miatt az Ethereum a nyár folyamán megvitatott téma volt. Az Ethereum 2.0-ra való áttérést elhalasztják, várva a teszthálózat hibáinak kijavítására.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me