Ethereum története (2. rész)

Az „Ethereum History” sorozat első részében a hálózat fennállásának kezdeti éveiről beszéltünk, ismertettük az első decentralizált szervezetet – a DAO-t és annak összeomlását, ami a lánc szétválásához és egy független szervezet kialakulásához vezetett. Ethereum Classic blokklánc.

Mai cikkünkben felidézzük azokat az eseményeket, amelyek a hálózattal történtek a kemény villa után, a főbb hálózati frissítéseket, a blokklánc egyes funkcióit és a 2017-es ICO-fellendülést..

DDoS-támadás ellenállás

A láncszakadással és a DAO projekttel kapcsolatos eseményekkel kapcsolatos viták még nem zárultak le, amikor 2016. szeptember 22-én a hálózatot DDoS-támadás érte. A támadók üres tranzakciókkal spamelték a hálózatot, ami problémákat okozott a tranzakciók kezdeményezése és blokkokba foglalása közben. A biztonsági rést a „Go” protokoll megvalósításában észlelték, és az üzemeltetési kód futtatásának alacsony költsége okozta a tranzakciók során. A támadók tranzakciói blokkonként több mint 50 ezer alkalommal indítottak input / output műveleteket.

Ezt a típusú támadást „szolgáltatás megtagadásának” nevezik. Számos olcsó művelet után, végrehajtva, de magas ügyféligényű számítási követelményekkel a támadók késleltethették a hálózat tranzakcióit, lelassítva az Ethereum virtuális gépet.

A hálózati stabilitás növelése érdekében október 18-án nem tervezett keményvillás „Tangerine Whistle” -et hajtottak végre. A „Whistle” célja az volt, hogy egyes működési kódok végrehajtásának költségeit olyan szintre növelje, amely maximalizálja az esetleges támadások költségeit. Ezek a változások gazdaságilag veszteségessé tették a támadásokat, de nem akadályozták meg őket.

Az operációs kódokkal kapcsolatos biztonsági rés mellett a támadók egy másikat is használtak, üres fiókok hozzáadásával kapcsolatban.

Az Ethereum felépítésének módja különbözik a Bitcoin protokolltól. Korábbi cikkeink egyikében beszéltünk a Bitcoin-ban használt modellről – UTXO. Az Ethereum hálózat a „Számla modellt” használja, amelyben kétféle számla létezik: külső (magánkulcsokkal kezelt) és szerződéses (a kapcsolódó szerződés feltételeiben meghatározott bizonyos kóddal ellenőrzik). Külső számlákkal tranzakció hozható létre privát kulcs segítségével.

Hálózati támadáskor a támadók üres számlákat hajtanak végre, nulla ETH ismételt átadásával. Mivel a számlák nem tartalmaztak sem intelligens szerződéses kódot, sem elküldendő értékeket vagy adatokat, haszontalanok voltak. De mivel a tranzakciókat elvégezték, és az eredményt egy blokkláncban tárolták, megnövelték a méretét, és emellett késleltették az egyéb tranzakciókat. Új támadásokat hajtottak végre 8 millió üres címről, és 1-2 másodperccel megnövelték a blokkok létrehozásának idejét. 

November 22-én újabb, „Friss sárkány” nevű kemény villa gördült ki, amely több frissítésből állt, amely kiküszöbölte a korábbi támadások következményeit, megváltoztatta egyes működési kódok költségeit és eltávolította az üres fiókokat a blokkláncból.

Az ICO fellendülés

2017 egy soha nem látott kriptopénz-roham éve volt, amely új ATH-khoz, majd az új résztvevők csalódásához és az egész kriptopiac bukásához vezetett..

2017 augusztusának végéig az Ethereum platform körülbelül 6000 zsetont adott otthont, és csak 50 közülük büszkélkedhet napi 1 millió dollár + likviditással.

2017-ben az ICO-n keresztül gyűjtött források száma 40-szer nagyobb volt, és 3,8 milliárd dollár volt. A 2016-os legnagyobb projekt, amely 16,5 millió dollárt gyűjtött össze, a Waves volt, míg 2017-ben a Hdac projekt 258 millió dollárt gyűjtött össze..

Az ICO növekedésének csúcsára 2017 decemberében került sor, ezt követően a tendencia hanyatlani kezdett. December 17-én a Bitcoin elérte a 20 000 dollárt. A Bitcoin árának 2018-as esése alatt számos projekt megszűnt létezni az alapok rossz kezelése, illetve a fejlesztés és az ötletek hiánya miatt. Néhány induló vállalkozás pénzt tartott az Ethereumban, ami a medvepiac alatt leértékelődött, és az Ethereum 1400 dollárról 100 dollárra esett vissza..

2017 fontos mérföldkő volt az Ethereum platform és általában a kriptovaluták fejlesztésében. Meg kell jegyezni, hogy az ICO fellendülése idején megjelent hatalmas számú csaló projekt mellett számos izgalmas és innovatív, a blockchainhez kapcsolódó projekt jelentős összeget gyűjtött össze. Ráadásul egy maroknyi Ethereum versenyző jelent meg, mint például az EOS, a Cardano és a Tron.

Metropolis frissítés: Bizánc

Az Ethereum még 2015-ben közzétett ütemterve felsorolta a Proof of Stake (PoS) algoritmusra való áttérés terveit. Az egyik globális frissítés és a bányászat megszüntetése felé vezető harmadik szakasz a Metropolis frissítése volt, amelyet két részre osztottak: Bizánc és Konstantinápoly.

2017. szeptember 25-én Bizánc keményvilláját tartották a Ropsten teszthálózaton, és október 16-án – az Ethereum főhálóján jelent meg. A Hardfork kilenc fejlesztési protokollt (EIP) tartalmazott. A bevezetett egyik lényeges változás a „nehézbomba” elhalasztása volt, amelyet az alábbiakban ismertetünk.

A hálózat áttérését a PoS-re a tervek szerint a Serenity frissítés során fogták végrehajtani, de az akkori gyenge fejlesztés és a technológia iránti alacsony bizalom miatt a fejlesztők úgy döntöttek, hogy elhalasztják a folyamatot. Az átmenet során két különböző algoritmusú lánc párhuzamosan létezik, és a PoW algoritmus befogadja azokat a bányászokat, akik megtagadhatják az átállást, támogatva a régi láncot. Ennek előrejelzésére a fejlesztők lefektették az úgynevezett nehézségi bombát – az exponenciális bányászati ​​nehézségek mechanizmusának növekedését, hogy ösztönözzék az új algoritmusra való átállást.

A bányászat komplexitásának mesterséges növekedése a Frontier hálózat első, 2015-ös elindításakor kezdődött. De mivel a Serenity szakasz még messze volt, a nehézségekben bekövetkezett változást el kellett halasztani. A nehézbomba korai aktiválása 2017 júniusában történt, májustól októberig pedig tízszeresére nőtt a bányászati ​​nehézség. Az új blokkok megtalálásának átlagos ideje megduplázódott, 15-ről 30 másodpercre.

A bizánci keményvilla elhalasztotta a bányászati ​​nehézségek növekedését, és a blokkjutalmat 5-ről 3 ETH-ra csökkentette.

A gyártási lassulási probléma megoldása mellett zk-SNARK-okat is felvettek. A zk-SNARK-k kriptográfiai elemek, amelyeket az anonim ZCash kriptovaluta csapata fejlesztett ki. Lehetővé teszik a privát tranzakciókat, és interakciót biztosítanak az Ethereum és a Zcash blokkok között. Az Ethereum virtuális gép képességeit is kibővítették, optimalizálták a gázköltségeket, növelték a blokkok létrehozásának sebességét, és változtattak az intelligens szerződések működésében.

Metropolis frissítés: Konstantinápoly

Kezdetben a Metropolis keményvillát egy szakaszban tervezték megtartani, de a növekvő nehézségekkel járó helyzet és néhány olyan EIP miatt, amelyeket a protokoll következő verzióinak nem készen állásának egyszerűsítésére terveztek, két lépésre kellett felosztani..

A Metropolis második szakaszát – a konstantinápolyi villát – 2019. február 28-án tartották. Ez a frissítés 5 EIP-ből állt, és a következő változásokat tartalmazta: a hálózat méretezésének fejlesztése, a blokkok létrehozásának sebességének növelése, megoldások az intelligens szerződések munkájának javítására és csökkenteni kell a gázköltségeket, optimalizálni és megteremteni a Casper protokoll aktiválásának feltételeit, amelynek célja a hibrid PoW / PoS konszenzus algoritmusra való áttérés, valamint egy másik megoldás a bányászat bonyolultságának késleltetésére..

A „nehézbomba” további 12 hónapos elhalasztására volt szükség, mivel egy hasonló megoldás Bizánc keményvillájában a tervezett 18 hónap helyett csak négy hónapig volt elegendő. A hálózati nehézség 2018 márciusában meghaladta a 3000 TH-t, augusztusban elérte a 3500TH csúcsot, amikor az új blokkok létrehozása körülbelül 14-15 másodpercet vett igénybe. 

2018 decemberében a nehézség 2000TH-ra csökkent, de ez annak volt köszönhető, hogy több bányász leállt, és az ETH ára 800 dollárról 100 dollárra esett vissza, ami után a nehézségek ismét emelkedni kezdtek.

A konstantinápolyi frissítés a hálózati nehézséget 2000TH-ra csökkentette, és az emisszió mennyisége egységről 3-ról 2 ETH-ra esett vissza.

Egy másik hálózatfrissítést, Szentpétervár néven, Konstantinápolival egyidejűleg hajtottak végre. Célja egy EIP eltávolítása az Ethereum teszthálózatból. A konstantinápolyi frissítést, amelynek 2018 őszén kellett volna megvilágosodnia, az EIP biztonsági rése miatt folyamatosan elhalasztották.

Ezt a biztonsági rést a ChainSecurity intelligens szerződés-ellenőrző cég észlelte, és lehetővé tette a támadók számára, hogy ellopják a felhasználók pénzét. Ezt a biztonsági rést „ismételt támadásnak” hívják, és az Ethereum történetében már megtörtént – a DAO elleni támadás, amelyet a sorozat első részében tárgyaltunk.

A következő cikkben az Ethereum 2.0-ra történő szakaszos átállás megkezdése előtt beszélünk az utolsó nagyobb hálózati frissítésről, ismertetjük az átmenet főbb fázisait, és felidézzük a 2019 és 2020 legemlékezetesebb Ethereum eseményeit.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map