Blockchain és reklámozás

A blockchain technológia és különösen a Bitcoin megjelenése lehetőséget adott a kriptovaluták és az intelligens szerződések létrehozására. A tranzakciós adatok biztonsága, átláthatósága és visszafordíthatatlansága kulcsfontosságú kritérium a blockchain alapú megoldások kifejlesztésében. A reklámipar olyan terület, ahol a blokklánc iránti érdeklődés gyorsan növekszik, ezért növekszik a technológia iránti igény és annak felhasználási módjai.

A mai cikkben a digitális reklám blokkláncra való átmenetének folyamatáról fogunk beszélni, megvizsgáljuk az átmenet megvalósításának működő megoldásait, valamint megvitatjuk a digitális reklámozás jövőbeli lehetséges blokklánc-alapú fejlesztéseit.

Digitális hirdetési piac

A „Global Digital Ad Spending Q2 2020” tanulmány azt mutatja, hogy a digitális reklám mennyisége 2019-ben a teljes hirdetési piaci részesedés több mint 50% -át tette ki. A globális digitális hirdetési kiadások 2020-ban várhatóan 2,4 százalékkal, 332,84 milliárd dollárra nőnek, ami a valaha volt legalacsonyabb szint a globális világjárvány miatt. 

A digitális reklámozás nagy része a világ legnagyobb vállalatai, például a Google, a Facebook és az Amazon kezében koncentrálódik. Ahogy növekszik részesedésük a digitális hirdetési piacon, növekszik a hirdetések értéke is. Egyre több felhasználói adat koncentrálódik ezeknek a vállalatoknak a kezébe, így nemcsak nyomon követhetik preferenciáinkat, hanem személyes adatainkat is eladhatják hirdetőknek.

A decentralizált technológiák, beleértve a blokkláncot is, megoldhatják a központosítás problémáját. A hirdetési költségek csökkenthetők, ha a viszonteladókat intelligens szerződésekre cserélik a hirdetők, a gyártók és a végfelhasználók között. 

Megvizsgálunk néhány érdekes projektet és megoldást a digitális reklám különböző területein, és fontolóra vesszük az olyan problémák megoldását, mint:

  1. A felhasználók személyes adatainak megvásárlása beleegyezésük nélkül;
  2. Hamis szalaghirdetésekben, hamis nézetek számában, botokban és adatlopásokban megnyilvánuló csalás. Alapján jelentés a „Juniper Research” szerint a csaló tevékenység 2019-ben körülbelül 42 milliárd dollár veszteséget eredményezett a hirdetőknél;
  3. Nagyszámú közvetítő;
  4. A megadott adatok megbízhatóságának szükségessége.

Decentralizált hirdetési hálózatok

A blockchain technológia egyik alkalmazási területe a decentralizált hirdetési hálózatok létrehozása. Az ilyen decentralizált ökoszisztémák összehozzák a felhasználókat, a kiadókat, a hirdetőket és a dApp fejlesztőket az átlátható, tisztességes és hatékony interakció biztosítása érdekében.

A hirdetőknek nyújtott adatok felhasználói ellenőrzése, a csalárd hirdetések elleni védelem, a hirdetési tevékenységekben való teljes részvétel és a megadott adatok bevételszerzése – mindezek a lehetőségek decentralizált hirdetési megoldások, például a blockchain megvalósításával valósíthatók meg.

Decentralizált hirdetési piac Az AdEx egy blockchain alapú ökoszisztéma, amelynek célja, hogy előnyöket nyújtson minden résztvevőjének. A blokkláncokat az átlátható interakciók biztosítására tervezték, az intelligens szerződések pedig a megfelelés garanciájaként szolgálnak. 

Az AdEx, valamint más hasonló projektek, amelyek decentralizált hirdetési ökoszisztémákat hoznak létre (Ubex, Mass Network, Papyrus Network), biztosítják, hogy a hirdetők hirdetéseket készíthessenek és integrálhassák azokat a kiválasztott műsorszámokba, fizetve a kattintásokért és konverziókért belső tokenekkel. 

2017 végén az AdEx az Ink kiadóvállalattal együttműködve aukciót tartott, hogy több mint 2 millió hirdetési helyet helyezzen el a repülőjegyeken.

Egy másik projekt, amely megpróbálja megoldani az adatkezelés problémáját és decentralizált ökoszisztéma kiépítését, a natív BAT tokennel rendelkező Brave böngésző. A böngésző bezárja a külső hirdetéseket és a nyomkövetőket, és lehetőséget kínál BAT-tokenek megszerzésére a biztonságos és releváns hirdetések megtekintéséhez a felhasználó internetes tevékenysége alapján..

A Coinbase, a Binance, a Trezor és a Ledger hivatkozási automatikus kitöltési funkciójának megerősített vádjai ellenére a böngésző és az ökoszisztéma növekszik, világszerte több mint 12 millió felhasználóval és havonta körülbelül 4 millió aktív felhasználóval.

A csalás elleni küzdelem

A csalárd reklám problémájával a felhasználók, a hirdetők és a hirdetési platformok szervezői szembesülnek. A forgalom lehallgatására vagy a hirdetőktől és a felhasználóktól származó pénz ellopására szolgáló rendszerek hatalmas károkat okoznak az egész reklámipar számára. 

Az intelligens szerződések megoldást jelenthetnek a csalás problémájára. A tranzakciók feltételeinek betartását intelligens szerződések biztosítják, amelyek előírják az összes feltételt, amelyek teljesítése pénzhez való hozzáférést / fizetést biztosít.

 Az Amino Payments cég intelligens szerződéseket alkalmazó megoldását a Mediaocean hirdetési szoftver fejlesztői használják. A megoldás lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy minden részletes információt megkapjanak a hirdetési kampányokról, a szerződési feltételekről és a költségvetésről. 

Az intelligens szerződések bevezetése megoldja az úgynevezett „hamisítás” problémáját, amikor a hirdetést alacsony minőségű forrásokon helyezik el a bejelentett hiteles webhelyek helyett.

A hirdetési piac másik szereplője, amely intelligens szerződéseken alapuló megoldásokat fejleszt és blokklánccal biztosítja a tranzakciókat, az a NYIAX hirdetési piac, amely szintén együttműködik a NASDAQ-val. Ez a szerződéskezelő platform lehetővé teszi a hirdetők és a kiadók számára, hogy fejlett hirdetési szerződésekkel kereskedjenek. 

Hűségprogramok

A hűségprogramok fenntartása az amerikai vállalatoknak évente mintegy 30 milliárd dollárba kerül. A hűségprogramokat széles körben használják az utazási, kiskereskedelmi és pénzügyi szolgáltatásokban.

A blockchain nemcsak önszabályozó ökoszisztémák létrehozásával segít csökkenteni ezeket a költségeket, hanem hatékonyabbá és vonzóbbá is teszi őket az ügyfelek számára. Jelenleg kevés ilyen program megvalósítása valósul meg, és nagyon hasonlítanak a hagyományos programokhoz.

Az egyik példa a szingapúri légitársaságok KrisPay alkalmazása, amely segíti az ügyfeleket a tokenek összegyűjtésében és a partnerüzletekben történő felhasználásában. 2018-ban a kínai AirAsia vállalat bejelentette egy jutalmazási rendszer kidolgozását, ahol az utasok zsetonokat használhatnak a repülőjegyek kifizetéséhez.

2018-ban az American Express együttműködött a Hyperledgerrel és a Boxed online kiskereskedővel, hogy integrálja a blokkláncot hűségprogramjába. A HyperLedger blokklánca lehetővé teszi jutalomprogramok létrehozását, az American Express kártyák tulajdonosai pedig díjazást kapnak azért, ha árukat vásárolnak partnereiktől..

A Lolli böngészőbővítmény lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy BTC pénzvisszafizetést kapjanak a partnerüzletekben, például a Walmartban, a Hotels.com-ban és 900 egyéb szolgáltatásban történő vásárlás esetén..

Jelenleg minden hűségprogram kevés felhasználót és partnerséget fed le, de az idő múlásával a kis programok növekedni fognak, hogy hatékonyabban versenyezhessenek a piacon. Így nagy partnerségek jelenhetnek meg. Ezek között lehetnek utazási irodák és légitársaságok, akik közös hűségprogramokat hoznak létre.

A tartalom bevételszerzése

A videotartalmak terén a YouTube kétségkívül monopolista. Azok a botrányok, amelyeket a kriptovalutával kapcsolatos csatornák iránti cenzúra és az Elon Musk, Vitalik Buterin, Bill Gates és más befolyásos személyek nevében élő kriptovaluták kiosztását elkövető csalókkal szembeni hanyagság okozott, decentralizált videók szélesebb körű elterjedéséhez vezettek. hosting megoldások.

Ilyen blokklánc alapú platformra példa a DTube – decentralizált videómegosztó platform, amely a Steem blokkláncra épül. Decentralizált IPFS-alapú tárhelyet használnak a videotároláshoz, ami lehetetlenné teszi harmadik felek számára a tartalom törlését. Jelenleg a platform a tartalom hiányával és a felhasználók vonakodásával szembesül a decentralizált megoldások felé történő elmozdulásban. De a kriptovaluták iránti növekvő érdeklődéssel ez a probléma megoldódik. 

A DTube mellett vannak olyan projektek a decentralizált megoldások piacán, mint: 

  • PeerTube a WebTorrent (BitTorrent kliens) alapján;
  • Decentralizált tartalommegosztó platform – Lbry,
  • Videotartalom-promóciós platform – Theta Labs;
  • VibraVid – a TRON blokkláncra épített platform, BitTorrent File System (BTFS) protokoll használatával.

A streaming terén a népszerű Twitch platform alternatívája, a decentralizált megoldás, a DLive jelenik meg. A LINO belső tokenjeit használják a platform tartalmi bevételszerzéséhez. 2019 áprilisában a YouTube blogger, PewDiePie, 94 millió előfizetővel közölte, hogy kizárólagos adatfolyamát a DLive-n tartják. A DLive előnye a YouTube és a Twitch felett a rajongók által küldött adományok teljes díjának hiánya.

A blockchain megoldások kilátásai a reklámiparban

Ebben a cikkben csak a reklámipar főbb és intenzíven fejlődő területeit említettük meg, amelyeken megoldásokat fejlesztenek az elosztott főkönyvi technológiával. A blokklánc szűkebb területei olyan projektek és területek, mint az SNOVio vezető generációs platform, ahol a megadott adatok fenntartására szolgáló jutalmazási mechanizmusokat alkalmazzák, vagy decentralizált keresési rendszerek, például az Active Search Ecosystem platform – amely lehetővé teszi a felhasználói adatok tárolását és kezelését. információkat, miközben biztosítják a hirdetők hozzáférését.

Az elosztott főkönyvi technológiák további tanulmányozása és alkalmazása csak kibővíti alkalmazásának körét. Az adatok bevételszerzésének és kezelésének decentralizált megközelítése, valamint ezen adatok ellenőrzése a közvetítők és harmadik felek megszüntetéséhez vezet. A blockchain technológia megvalósítása bonyolult hiányosságai miatt, amelyeket még nem oldottak meg, például a skálázhatóság, a műveletek sebessége és a használat bonyolultsága miatt. A blockchain technológia fő pozitív aspektusai a változhatatlansága és az adatbiztonsága, amelyek a reklámipar egyre több vállalatát vonzzák az innovációk tanulmányozására és megvalósítására.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map