Blockchain: A számítási felhő jövője

A „Blockchain” kifejezés sokunk számára a „cryptocurrency” szinonimájává vált. Valójában azonban a legújabb és legnagyobb pénzügyi technológia teljesen átalakítja az üzleti tranzakciókat, támogatva és felhasználva a különféle rejtjelezési modelleket. Bár a blokklánc népszerűségének első fellendülése valóban a kriptovalutáktól származott, ennek a technológiának a többi területre történő folyamatos bővülése most javában zajlik. 

Az egyik legrobbanóbb innováció, amely gyorsan fejlődik, a blockchain technológia használata a felhőalapú számítástechnikában. Sok szervezet felhőalapú tárolást használ, és élvezi a felhőalapú számítástechnika előnyeit. Ha a blokklánc bekerül a keverékbe, akkor drámaian megnő az esélye annak, hogy valódi forradalomnak lehessen tanúja a teljes iparágak alakításában. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a blockchain alkalmazását a számítási felhőkben.

Mi a felhőalapú számítás?

 

 A felhőalapú szolgáltatók olyan számítási szolgáltatásokat nyújtanak, mint például a tárolás, az adatbázisok, a hálózatok és az adatfeldolgozás az interneten keresztül, nem pedig a helyi szervereken vagy személyi számítógépeken. A „felhő” a számítási és tárolási erőforrások tárolására szolgáló platformra utal. Ez egy úgynevezett virtualizált adatközpont, amely meghatározott díj fejében bérelhető.

A felhőszolgáltatások költséghatékonyabbak, mint a hagyományos adatközpontok. Világszerte számos nagy szervezet felhőalapú számítási rendszereket használ az adatkezelési kihívások megoldására, az infrastruktúra és a karbantartási költségek csökkentésére.

Felhő kiszámítási működési elvek

A számítási felhőszolgáltatások böngészőalapú irányítópultokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik az informatikai szakemberek és fejlesztők számára az erőforrások rendszerezését és a fiókok hatékony kezelését.

A felhőszolgáltatásokat úgy is tervezték, hogy működjenek a REST API-kkal és a parancssori interfészekkel (CLI). A felhőszámítás hagyományos elosztott adatbázis-architektúrát használ, ahol az adatokat minden résztvevő számítógépén tárolják.

Cloud computing előzmények

A felhőalapú számítástechnika az 1960-as évekre vezethető vissza, amikor John McCarthy és Douglas Parhill feltárta a számítástechnika közműként történő biztosításának ötletét.

Az IBM az 1970-es években bevezette az erőforrás-megosztás gyakorlati alkalmazását az „időmegosztás” fogalmával. Abban az időben, amikor a felhasználókat korlátozták a foglalási idők és a szekvenciális számítás vagy „kötegelt feldolgozás”, az IBM bevezette a RUSH-ot (Remote Shared Hardware Users). Ez lehetővé tette több felhasználó számára, hogy egyszerre használhassák egy számítógép számítási erőforrásait úgynevezett virtuális terminálokon, más néven „vékony klienseken” keresztül.

Ezeket az eseményeket a virtualizáció születésének tekintik a számítástechnikában, és az 1990-es években ők alkották a felhőszámítás alapkövét. Amint a gépek számítási teljesítménye és az internet sávszélessége fokozatosan növekedett, a vállalatok ezeket az erőforrásokat igény szerint és dinamikusan skálázható módon kezdték használni. Az 1999-ben bevezetett Salesforce nevezhető az első sikeres felhőalapú számítástechnikai megvalósításnak, amely otthont adott CRM rendszerének.

Cloud computing ma

A felhőalapú számítástechnika megtestesíti a digitális üzleti tevékenység alapjait. Ez az ipar rendkívüli ütemben nőtt az elmúlt tíz évben. A felhőalapú számítástechnikai ipar várhatóan 2022-re meghaladja a 210 milliárd dollárt. Egyre több lehetőséget látunk a kapcsolatfelvételre és az együttműködésre, a felhőbe költözve.

Ez a felgyorsult növekedés a munka mennyiségének és az internetes játékok számának növekedésének, a sávszélesség és a tartalom iránti növekvő fogyasztói igénynek, az okostelefonok számának globális növekedésének, a webes és mobil alkalmazások gyors fejlődésének, valamint a magas a fejlesztők helyi szerveren történő kezelésének költségei.

A vezető centralizált felhőszolgáltatók (CSP) – az Amazon Web Services (AWS), a Google Cloud, a Microsoft Azure és az Alibaba Cloud – 71% -os piaci részesedéssel dominálnak. Az AWS önmagában háromszor akkora, mint a Microsoft Azure, a CSP piac második legnagyobb szereplője. A felhőalapú számítástechnika egy koncentrált és oligopolizált piac, amely hatástalan árképzéssel és versenyellenes gyakorlatokkal rendelkezik, mint például az osztott bányászat, ahol egy nagy hitelesítésszolgáltató lemásolja egy kis felhőcég termékeit (amelyeket már a platformján kínálnak), és olyan termékeket értékesít, amelyek gyakran páratlan versenytársak fejlesztéseit tartalmazzák … A piaci oligopolizációval az innováció, a választási lehetőségek és a rugalmasság elfojtott, a folyamatos szolgáltatások költségesek. Ebben a piaci helyzetben 8,4 millió adatközpont működik, és a szakértők becslései szerint a szerverkapacitás 85% -át kihasználják.

Blockchain és cloud computing

A vállalatok világszerte rájöttek, hogy a digitális üzleti infrastruktúra igényeinek kielégítése decentralizáltabb megközelítést alkalmaz. A nagyobb hozzáférés, rugalmasság, hatékonyság és biztonság érdekében a felhőnek decentralizált infrastruktúrává kell fejlődnie. Az olyan innovációk, mint a kiszolgáló nélküli technológia, a számítási paradigmaváltást okozzák, felszabadítva a fejlesztőket a szerver konfigurálásától és kezelésétől, és lehetővé téve számukra az alkalmazások futtatásához szükséges erőforrások kezelését.

Az érdeklődés a blockchain technológia iránt növekszik az egész világon és minden iparágban. A felhőalapú számítástechnikai szektor számos szivárgása sok indulót arra késztetett, hogy fontolják meg a blockchain technológia használatát a pénzügyi tranzakciókhoz és a bizalmas információk tárolásához. Ez azt mutatja, hogy a központosított felhőalapú számítási megközelítés kezdi elveszíteni tapadását. Ez a helyzet visszavezet minket a hibrid felhőalapú megközelítéshez, ahol a vállalatok beépítik a blokkláncot a felhőszámításba, és adatokat tárolnak nyilvános és magánfelhőkben egyaránt.

A blockchain technológia használata a felhőalapú számítástechnikában számos előnnyel jár:

  • A tulajdonosi nyomkövetés hatékonyságának növekedése
  • Decentralizálás
  • Fokozott adatbiztonság
  • Fokozott magánkulcs-biztonság
  • Folyamatos főkönyvi ellenőrzés
  • Földrajzi függetlenség
  • Gyors helyreállítás vis maior helyzetekben
  • Mikrotranzakciók
  • Elosztott szuperszámítógépek

Blockchain alapú felhőalapú számítási projektek

A Golem egy decentralizált piac, ahol bérelheti vagy bérbe adhatja számítási teljesítményét a Golem tokenek cseréjében. Ez egyfajta szuperszámítógép, amely kihasználja az on-chain számítástechnika erejét. Megoldásukat egy kicsi, címezhető piacra tervezték, új nyelv elsajátítását igényli a felhasználóktól, és nincs költségelőnye, mivel nincs rögzített árstruktúra.

A Dfinity elkötelezett amellett, hogy feltárja a blokklánc azon területeit, amelyek összekapcsolódnak az Ethereum projekt eredeti céljaival. A Dfinity elképzelése arra az ötletre épül, hogy az új internetes infrastruktúrának a végfelhasználók és a vállalkozások számára széles körű alkalmazásokat kell támogatnia. A közösségi hálózatok, az üzenetküldés, a keresés, a tárolás és a peer-to-peer interakció mind példák azokra a funkcionalitásokra, amelyeket a nyilvános Web 3.0 felhőben terveznek tárolni. Érdemes elmondani, hogy a Dfinity az intelligens szerződésekre összpontosít, amelyek sok korlátozást tartalmaznak.

A Blockstack célja egy új típusú decentralizált internet biztosítása, amely nagyobb ellenőrzést biztosít a felhasználók számára saját adataik felett, és megnehezíti a tartalom cenzúrázását. A Blockstack ugyanolyan egyszerűvé teszi a decentralizált alkalmazások építését, mint a felhőalkalmazások építése. A fejlesztők olyan általános könyvtárakat használnak, amelyek leegyszerűsítik a megoldások létrehozásának folyamatát a blokkláncon, és nem igényelnek új programozási nyelv megtanulását. A felhasználók megkapják az univerzális bejelentkezést, amelyhez nincs szükség jelszavakra, és egy titkosított meghajtót, amely lehetővé teszi számukra, hogy adataikat bármilyen kívánt alkalmazásba továbbítsák. Vegye figyelembe, hogy a projekt a Bitcoin protokollon alapul, és nem teljesen alkalmas számításra.

Az Ankr Network felhőalapú számítástechnikai erőforrás-kezelő platformot kínál, amely az erőforrás-felhasználók, szolgáltatók, alkalmazásfejlesztők, fogyasztók és egyebek ökoszisztémáját építi fel. Az Ankr egy teljes felhő-infrastruktúrát és piacteret épít a konténeres felhőszolgáltatások számára. Az adatközpontok tulajdonosai bevételt szerezhetnek a tartalék számítási erőforrásokból az Ankr felhőplatform segítségével. A csomópont-üzemeltetők az adatközpontok nem használt felhőalapú erőforrásait felhasználhatják a blokklánc-csomópontok versenyképes áron történő elindításához. Az ANKR tokent eszközként használják ösztönzők, kifizetések és elhelyezések számára az Ankr hálózaton.

Az Akash Network a hab a tortán. A felhőoligopol decentralizált alternatívájaként az Akash Network fejleszti a Supercloudot. Ez a decentralizált felhőalapú számítástechnikai piac lehetővé teszi, hogy bármely adatközpont és bárki, aki rendelkezik számítógéppel, felhőszolgáltatóvá válhasson a fel nem használt számítási ciklusok biztonságos felajánlásával. A Supercloud platform hatékonyan hasznosítja a Tendermint és a Cosmos programokat, és lenyűgöző eredményeket ér el azáltal, hogy a legmodernebb konténerezési technológiákat egy egyedi ajánlattételi modellel integrálja az elfogadás felgyorsítása érdekében. Az AKT a gazdasági biztonság biztosítására, a korai bevezetés ösztönzésére és az árfolyamok stabilizálására szolgáló segédeszköz. Az Akash kifejleszti a Supermini-t is, egy nagy teljesítményű hordozható szuperszámítógépet, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy otthoni vagy irodai kényelemből Akash felhőszolgáltatókká váljanak. Az Akash technológiát úgy tervezték, hogy kielégítse az általános számítási igényeket és a szélesebb piaci felhasználást. A platform célja a mainstream piac kiszolgálása és növekvő igényeinek kielégítése. Ha az alkalmazás meglévő felhőszolgáltatókon fut, például AWS, Google Cloud vagy Azure, akkor az Akash-on futtatható.

Közel van a jövő

A blokklánc mindenképpen a következő lépés az információbiztonság biztosításában. Az adatokat a világ számos csomópontján tárolják, és egyetlen pontja sincs a sebezhetőségnek. Ez sok lehetséges váratlan esetben megoldja az adatvédelem problémáját. A blokkláncra feltöltött fájlok ellenőrzöttek és csak azok számára érhetők el, akiknek megfelelő kulcsuk van a titkosított fájlok eléréséhez. A meglévő blokklánc-projekteknek vannak bizonyos hátrányai, de az olyan megoldások, mint az Akash Network, tízszeres költségcsökkentéssel teszik lehetővé a felhőalapú számítástechnika biztonságos elérését a piacon lévő jelenlegi gyártókhoz képest.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map