A Bitcoin bálnák száma nőtt; a bálna pozíciói nőnek; a bálnák váltották ki a kriptovaluta piac növekedését; a bálna manipulációja hozzájárul az áringadozás növekedéséhez … Gyakran látunk és hallunk olyan címeket a titokzatos Bitcoin bálnákról, amelyek hatalmas hatással vannak a kriptopénziparra összességében és különösen a Bitcoin árára. A mai cikkünkben közelebbről megvizsgáljuk a befolyásos piaci szereplőket és szerepüket a kriptopénziparban.

Akik Bitcoin bálnák?

A kriptovaluták fejlődése és egy ilyen új eszközosztály megjelenése sok szlenget és zsargont generált, amelyeket gyakran használnak a közösségi hálózatokon, például a Redditnél. A híres „HODL” betűszó mellett a „bálna” kifejezés talán ugyanolyan jól ismert jelzője a kriptovaluta szférának. A nagy piaci szereplőket, gyakran bálnáknak nevezik, általában a piaci volatilitás okának tekintik. Ennek a kifejezésnek a megjelenése az analógia a bálna méretével, mint a bolygó legnagyobb emlősével. Ezért a bálnák olyan piaci szereplők, akik az átlagos résztvevőknél lényegesen nagyobb mennyiséggel kereskednek, és ezért bizonyos feltételek mellett megváltoztathatják a kriptovaluták árait.

A bálnák osztályozása

Legalább 1000 BTC-vel vagy 10 millió dollárral megegyező piaci résztvevők bitcoin bálnának számítanak. Ugyanakkor megtalálható a Bitcoin birtokosainak teljes „tengeri” besorolása, kezdve a „garnélaráktól”, kevesebb mint egy Bitcoin egyenleggel, és az „5000-es vagy annál nagyobb BTC-t kezelő„ púpos bálnákig ”..

Vannak olyan kivételek is, mint például Satoshi Nakamoto (a Bitcoin megalkotója) ideológiájának korai támogatói, akik sok BTC-t vásároltak akkor, amikor a Bitcoin megtette első lépéseit. Becslések szerint egyéni vagyonuk 100 millió és 1 milliárd USD között mozog. Érdemes megemlíteni, hogy a korai tulajdonosok többnyire nem vesznek részt az ármanipulációkban. A szakértők többek között ezt annak tulajdonítják, hogy sok nagy mennyiségű eszközt ellenőrző magánkulcs már régen elveszett. Így ezek az eszközök zárva vannak, és nem lesznek képesek befolyásolni a piacot. De néhány úttörő rajongó rendszeresen emlékeztet a létezésükre, és nagy mennyiségű BTC-t mozgat a pénztárcák között, ezáltal pánikot és különféle feltételezéseket okozva a kriptopénz-piaci szereplők körében.

A jelenlegi piaci helyzet

A Glassnode által nyújtott klaszterheurisztikán alapuló adatok szerint, miután a Bitcoin bálna „populációja” 2016 óta csökkent, 2019 januárjában ismét növekedésnek indult. Ezenkívül 2020 januárja óta szinte folyamatos növekedésnek lehetünk tanúi. 1800-ra emelkedett, és útban lehet a korábbi csúcsok legyőzéséhez.

A főbb szereplők között vannak olyan intézmények, mint a fedezeti alapok és a befektetési alapok. Néhányan nyíltan bejelenti jelenlétüket a piacon. Korábban a legjelentősebb Bitcoin bálnák a következők voltak:

  • Pantera Capital
  • Bitcoins tartalék
  • Bináris pénzügyi
  • Coin Capital Partners
  • Falcon Global Capital
  • Erőd
  • Bitcoin Investment Bizalom
  • Globális tanácsadók Bitcoin Befektetési Alap

De kik azok az új bálnák, amelyek növelik az 1000 BTC-t meghaladó pénztárcák számát? És a bálnák számának növekedése azt jelenti, hogy fokozatosan több BTC-t halmoznak fel? Ezekre a kérdésekre a válasz nem egyértelmű. Míg a bálnák ellenőrzése a BTC növekvő hányada felett növekszik, ez a növekedés még nem jelentős, bár ez változhat, ha a trend folytatódik. Ráadásul az egyes bálnák valójában nem gazdagodnak.

A bálnák dominanciája

A bálnák által birtokolt BTC mennyisége valójában folyamatosan csökkent az elmúlt öt évben, miközben több mint 22% -kal, 6,7-ről 5,2 millió BTC-re esett vissza. De ez év eleje óta folytatódik a növekedés, mivel egyre több BTC-tulajdonos csatlakozik a bálnák sorához.

Ha kicsinyítünk és megnézzük a teljes elterjedési előzményeket, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a bálnák által tartott BTC-egyenleg 2016 elején tetőzött, majd sorozatosan csökkent. Annak ellenére, hogy a bálna pozíciók ebben az évben növekedtek, az általuk tartott BTC-egyenleg még mindig jóval a csúcs alatt van.

A bálnák piaci dominanciájának felméréséhez azonban figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a BTC teljes kínálata alacsonyabb volt az előző években. Míg a bálnák által tartott BTC általános egyenlege csak 2016-ban tetőzött, erőfölényük a BTC piacon valóban jóval korábban, 2011-ben érte el a legmagasabb szintet, ezt követően szinte állandó visszaesésben volt. Bár a bálna dominancia iránti legutóbbi elfogultság jelentéktelennek tűnik a Bitcoin létezésének mértékében, ez még mindig a legnagyobb fenntartható növekedés az elmúlt évtizedben.

A bálnák számának közelmúltbeli növekedésének nagyobb része azzal magyarázható, hogy a meglévő vagyonos szervezetek az új pénzbeáramlás helyett inkább kivonják a BTC-t a tőzsdékből. A BTC tőzsdei egyenlege jelentősen csökkent 2020 folyamán, különösen a fekete csütörtök után. A BTC egyenlegének csökkenése a tőzsdéken egybeesik a Bitcoin bálnák számának növekedésével és a BTC egyenlegének növekedésével a nagy játékosok pénztárcáján.

Hatás a piacra

Az alapok általában több százezer BTC-t kezelnek, stratégiailag és titokban működnek a pulton kívül – a hétköznapi kiskereskedők látóköréből.

Jelentős tőkéjükkel az intézmények tetszésük szerint befolyásolhatják a piacot. Itt ragyog fel igazán a „Bitcoin bálna” metafora, mert az „óceán” kriptovaluta bármely más lakójának nincs más választása, mint elmenni az útból. Ezenkívül az ilyen helyzetekben egyetlen mozdulat sem elég erős ahhoz, hogy eltérítse a bálnákat irányuktól, így szándékaik az árak megváltoztatásának módjává válnak.

A bálnákat gyakran kritizálják azért, hogy manipulálják az eszközök árát annak érdekében, hogy később magasabbra értékesítsék őket, vagy alul vásároljanak. A nagy piaci szereplők kereskedési műveletei a BTC-n kívül már több érmét is érintettek.

Következtetés

Miután 2016 óta csökkent, a Bitcoin bálnák száma 2020 elején megkezdte folyamatos növekedését. Követte a helyzetet a BTC-egyenleggel, amelyet ezek a főbb szereplők tartottak. Ennek ellenére a bálnák teljes dollárban denominált egyenlege még mindig a csúcs alatt van, amelyet 2017 végén a bikapiac csúcspontján értek el. Az új bálnák számának egyértelmű növekedése, amely nem vezet jelentős A bálnák eszközegyenlegének növekedése dollárban kifejezve abban rejlik, hogy a nagy játékosok nem vásárolnak új BTC-t, hanem többnyire kivonják érmeiket a tőzsdékből.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me