Annak ellenére, hogy a CryptoKitties majdnem leállította az Ethereum hálózatot, az a kísérlet, hogy vajon lesz-e igény digitálisan szűkösen gyűjthető tárgyakra, hatalmas sikernek bizonyult. A CryptoKitties sikere után szinte azonnal kockázatitőke-pénz ömlött az NFT (Non-Fungible Token) terébe „hagyományosabb” felhasználás céljából. Általánosságban elmondható, hogy az NFT tokenek izgalmasak, mivel képesek átalakítani a digitális eszközök tulajdonjogát (egyetlen központi egység sem tudja őket elvinni), az átruházhatóságot (nincsenek fallal körülvett kertek!) És a hitelességet (viszlát hamis termékek!).

Vessünk egy pillantást azokra az iparágakra, amelyek jelenleg szünetelnek az NFT bevezetése miatt.

Művészet

Kép a bejegyzéshez

2020 decemberében új rekordot döntöttek a blockchain alapú művészeti piacon, a nem cserélhető token alapú (NFT) összkereskedelmi forgalom 8,21 millió dollárra rúgott olyan piacokon, mint a Nifty Gateway, a SuperRare, a MakersPlace, az Async Art és a KnownOrigin őket, a Nifty Gateway vezeti a csomagot, decemberben nagyjából 6,67 millió dollár értékben értékesítettek kriptográfokat. Decemberben az egyik befektető rekordot döntött a legmagasabb NFT ár után, miután 777 777 dollárt fizetett Mike „Beeple” Winkelmann digitális művészeti gyűjteményéért.

Most, hogy a piac felforrósodik, néhány ismertebb művész gyűjteményeket bocsát ki a Gemini tulajdonában lévő Nifty Exchange-en. Az EDM sztárja, Deadmau5, Michah Dowbak (más néven Mad Dog Jones) digitális művésznővel közösen két NFT művészeti gyűjteményt bocsátott ki, amelyek már 338 000 dollárt gyűjtöttek a végső aukció befejezéséig. Az NFT-k a híres, több Grammy-díjra jelölt Deadmau5-ös zene és Dowbak műveinek kombinációi, akiknek korábbi NFT-gyűjteményük volt a DJ 3Lau-val együttműködve. Ezen kívül ebben a hónapban bejelentették, hogy Ricky és Morty alkotója, Justin Roiland szintén kiad egy műsorozatot a Nifty Gateway-n. Az alkotók rájönnek, hogy a tulajdonjog védelme mellett az NFT-k egy remek új közeg, amellyel kapcsolatba léphetnek közönségükkel.

Gyűjthető tárgyak

Kép a bejegyzéshez

Mint korábban említettük, a CryptoKitties elindította az NFT forradalmát, amely bebizonyította, hogy valóban egyedi (és ezért szűkös) tokenek létrehozása játszható le, és alkalmazhatóbb kézzelfoghatóbb gyűjthető eszközökre. Dapper Laps, a CryptoKitties készítője az NBA TopShot bevezetésével a digitális macskák világán túl a sportra is kiterjedt. Az NFT tokeneket a saját Flow protokolljukon használva a TopShot lehetővé teszi a felhasználók számára a játékon belüli „pillanatok” gyűjtését, bemutatását és kereskedelmét, amelyek a valós pályán végrehajtott mozdulatokat rögzítik. 2020 májusában, miután néhány NBA sztár pénzügyi támogatást kapott, azóta 17 000 felhasználót hívott meg a fedélzeten, 158 000 tranzakciót rögzített és több mint 2 millió dolláros bevételt szerzett.

A Top Shot jelenleg NFT-ket használ a kereskedési kártyák és digitális klipek kombinálásához, ugyanakkor a Dapper Labs azt is elmondta, hogy magával ragadóbb élményt fejleszt a „Hardcourt” nevű Top Shot-on belül, amely egy 3D-s játék lesz, ahol az NFT tulajdonosa irányítja a játékosokat a pályán. Miután a felhasználó összeállította a játékhoz kívánt játékosokból álló csapatát, a saját „pillanatait” felhasználhatja játékosai képességeinek fejlesztésére.

Virtuális eszközök

Kép a bejegyzéshez

A játék világa már régen megelőzte a görbét, amikor a digitális eszközökről van szó, a 2000-es évek elején olyan játékok nagy piacai jelentek meg, mint a World of Warcraft. Az NFT bevezetése azonban lehetővé teszi, hogy a játékplatformok új szintre emeljék a játékon belüli vásárlásokat. Most, hogy minden elem bizonyíthatóan egyedi és könnyen mozgatható, a felhasználók immár könnyedén mozgathatják a virtuális eszközöket a játékok és a játékplatformok között, könnyen cserélhetnek árukat, és részt vehetnek a hatékonyabb és megbízhatóbb játékeszközök piacain..

A startupok beáramlásából származó másik virtuális eszköz a domainnevek. Az egyik legismertebb vállalat, amely az NFT-k segítségével próbálja forradalmasítani a domain neveket, az az Unstoppable Domains. Miután igényt tettek rá, a felhasználók ERC-721 token kiadásával teljes mértékben ellenőrzik a domainjeiket. Erre a szabványra építve a fejlesztők könnyebben integrálódhatnak a megállíthatatlan domainekbe, és lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy bármilyen kompatibilis pénztárcáról, csere- vagy piactérről kezeljék a domain tulajdonjogukat..

Az NFT egyik legabsztraktabb megvalósítása lehet az egyik legambiciózusabb projekt is. A Decentraland, az Ethereumon tárolt virtuális „világ”, a virtuális eszközök világa, ahol a felhasználók ingatlanokat és egyéb árukat vásárolhatnak a natív digitális token segítségével, amelyet MANA-nak hívnak (ami egy ERC20-token). Ezen kívül van egy játékon belüli múzeum, amely piacként működik, ahol a felhasználók megvásárolhatják a játékba feltöltött NFT művészeti elemeket. Bár a Decentraland-hoz hasonló projektek most túl ambiciózusnak tűnhetnek, az NFT-k minden bizonnyal szerepet játszanak az AR-projektek kiépítésében a jövőben.

Piactér

Kép a bejegyzéshez

Annak érdekében, hogy minden típusú NFT-k átvehessék, az egyik legfontosabb szempont az a piac, amely könnyű likviditást és ezen eszközök átadását kínálja. Ennek megfelelően az NFT egyik legfontosabb szereplője az OpenSea, egy NFT piac, amely kollektív tárgyakat, kereskedési kártyákat, domain neveket és alapvetően bármit értékesít, amely NFT tokenként ábrázolható. 2018 januárja óta az OpenSea jelentése szerint 70 000 ETH kereskedési mennyiség haladt át az OpenSea intelligens szerződésein. 2020-ban az OpenSea átlagosan meghaladta a havi 1 millió dolláros forgalmat, és egy hónap alatt elérte a mindenkori csúcsot, azaz 3 millió dollárt..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me