Évekig tartó várakozás után végre ránk vár az Ethereum 2.0 kiadása. December 1-jén elindult az Ethereum 2.0 genesis blokk, amely a munka igazolásáról (PoW) a tét igazolására (PoS) vezetett be. Bár néhány más PoS-protokoll már évek óta működik, az Ethereum PoW-ról PoS-re történő áttérése az évekig tartó kutatások csúcspontját jelenti, és a tétmechanizmusok eddigi legnagyobb stressztesztje. Ebben a cikkben nem részletezem a PoS működését; azonban, Consensysnek van egy remek cikke, amely elmélyül az új konszenzusos modell működésének bonyodalmaiban.

Kép a bejegyzéshez

A tét igazolásának (PoS) vannak a PoW néhány egyértelmű előnye, amelyeket gyorsan kiemelek:

  • A PoS SOKKAL ökológiailag hatékonyabb, mint a munka bizonyítéka, és lényegesen kisebb szén-dioxid-nyomot hagy maga után, mint a PoW-bányászat. Jelenleg a globális Bitcoin hálózat több mint hét gigwatt áramot fogyaszt. Egy év során ez körülbelül 64 TWh vagy terawattóra energiafogyasztásnak felel meg. Ez több, mint Svájc országa ugyanabban az időszakban!
  • A PoW-t használó protokollok decentralizációja az elmúlt években támadásnak indult, mivel a legújabb és leghatékonyabb bányászati ​​hardvereket (ún. ASICS) irányító vállalatok szinte teljes monopóliummal rendelkeznek a bejövő BTC-ellátással. Megnézheti a BTC bányászatának állapotát itt. A PoS eltávolítja a bányászatot a konszenzus mechanizmusából, és elavulttá teszi a legújabb bányászati ​​hardverek állandó üldözését. Noha a PoS-nek a centralizáció elkerülésével is megvannak a kihívásai (kartellek kötése, óriási összegeket eltartó központosított tőzsdék stb.), A konszenzus mechanizmusa sokkal jobban megfelel egy decentralizáltabb folyamatnak.

A PoS-nek azonban van egy hibája, amely megakadályozza a protokoll teljes potenciáljának elérését. Saját ETH 2.0 csomópont beállítása túl összetett és költséges ahhoz, hogy az átlagember kényelmesen részt vehessen benne. Mint fentebb említettem, a PoW egyik legfontosabb kérdése, hogy ösztönzi a központosítást azáltal, hogy az új ASIC hardverek folyamatos beáramlása révén a konszenzus folyamatban való részvételt túlzottan drágává teszi. Gyermekkorában a PoS konszenzus hasonló felfelé irányuló csatákkal néz szembe a centralizáció megakadályozása érdekében.

Kép a bejegyzéshez

Itt van egy rövid részletezés arról, hogy jelenleg mi szükséges az ETH 2.0 csomópont futtatásához, és közvetlenül részt kell vennie a hálózat biztonságában (többet megtudhat itt):

– Hároméves elkötelezettség a 32 ETH megszerzése és az érvényesítő csomópont fenntartása mellett

– 32 ETH (plusz <1 ETH a gázköltségekhez)

– 717,12 USD (hároméves fenntartott példány árazás egy m5.xlarge példányhoz) + 120 (100 GB tárhely egyéves költsége, konzervatív módon csaknem teljes tárolókapacitást feltételezve) = 837,12 USD, amelyet az év folyamán kifizettek az AWS-nek

– MetaMask kiterjesztés

– Infura számla

– Konfigurált AWS-példány (hároméves elkötelezettség, lehet kevesebb, de pénzt takarít meg több idővel, és bezárkózik) edzett biztonsági funkciókkal

– Ellenőrző kulcsok importálása, a Teku futtatása, a telepítés felügyelete

A jelenlegi ETH áron a 32 ETH körülbelül 16 000 dollár. Azzal a ténnyel együtt, hogy bárki, aki részesedni akar az ETH 2.0-ból, annak három évig meg kell tartania ezt az összeget az ETH betéti szerződésében, ez elég elkötelezettséget jelent az átlagember számára! Ráadásul az induláshoz és a nagy hibák elkerülése érdekében szükséges technikai ismeretek valódi akadályt jelentenek (bár ez sokkal felhasználóbarátabb, mint egy BTC bányászati ​​fúrótorony felállítása). Sajnos, ha nem hajtanak végre olyan fejlesztéseket, amelyek kissé alacsonyabbá teszik a hozzáférés korlátját, hatalmas mennyiségű központosítást fogunk látni, mivel a legtöbb felhasználó csak úgy dönt, hogy pénzeszközeit a számukra érdekelt tőzsdéken tartja. Amellett, hogy veszít a jutalmakból, és nem rendelkezik teljes önállósággal az alapjai felett, a PoS-érmék cserében tartása hatalmas cserearányt biztosít a tőzsdéknek a protokoll későbbi módosításaiban. A PoS-ben a konszenzus modell szépsége az, hogy minden birtokában lévő érme képviseli a hangját a protokollok irányában és biztonságában.

Kép a bejegyzéshez

Tehát hogyan küzdhetjük meg azokat az akadályokat, amelyek azzal fenyegetnek, hogy az ETH 2.0-t centralizáltabbá teszik, és hatalmat adnak az átlagfelhasználónak?

Szolgáltatások, mint Strandfürdő, célja, hogy segítse a PoS demokratikusabb egyensúlyának fenntartását. A Lido-val nincs minimális tétkövetelmény, és az összes érintett token teljesen folyékony, nincs szükség a szükséges lezárási időre. A Lido felhasználói egységes jutalomból kapják a nekik visszajuttatott jutalmakat, ezáltal a felhasználók likvidek maradnak és képesek forrásokat elkülöníteni más befektetésekhez, vagy csak megtéríthetik a hozamokat. A steto jelző használatával, a Lido natív tokenjével, amely a hozzájáruló ETH-ból származó jutalmakat képviseli, a felhasználók közvetlenül részt vehetnek más DeFi protokollokkal (hitelezés, hozamgazdálkodás stb.) Is, hogy tőkéjüket maximálisan kihasználják..

Ha szeretne többet megtudni a Lido működéséről, részletesen, ellenőrizze a blogjukat, itt!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me