A kormányzati pénznemek digitális jövője

A Nemzetközi Fizetések Bankja, más néven „A Központi Bankok Központi Bankja” 2020 januárjában publikált egy tanulmányt, amely kimondja, hogy a világ központi bankjai „kiterjedt” munkát végeznek a digitális pénznemek bevezetésével kapcsolatban. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a világ kormányának digitális pénznemei fejlődésének jelenlegi helyzetét.

Központi érdek

Idén januárban 66 központi bankot vizsgáltak, amelyek 21 fejlett gazdaságot és 45 EME-t képviselnek, és a világ népességének 75% -át, valamint gazdasági teljesítményének 90% -át fedezik le. Szerint a jelentés, A válaszadók 80% -a CBDC-k (Central Bank Digital Currency) fejlesztését tanulmányozza. A központi bankok mintegy 40% -a koncepcionális kutatásról kísérletekre vagy koncepció igazolásra jutott, és további 10%, amely egyébként a világ lakosságának 20% -át szolgálja, kísérleti projekteket dolgozott ki és jelentette, hogy képesek rövid távon kiad egy CBDC-t. Érdekes módon mindegyik EME ország …

Érdemes megjegyezni, hogy a motiváció országonként változó – függetlenül attól, hogy javítja-e a hatékonyságot, a biztonságot, a belföldi fizetések nyitottságát és a készpénz fokozatos cseréjét, ami nagyon fontos a fejlődő országok számára, vagy a határokon átnyúló fizetések hatékonyságának javítása a fejlett gazdaságok számára, de ez utóbbi a legtöbb ország számára nem számít prioritásnak.

“A Stablecoins széles körű felhasználást találhat ott, ahol más kriptovaluták kudarcot vallottak” – áll a jelentésben.

Európai Únió

Yves Mersch, az Európai Központi Bank (EKB) felügyelőbizottságának alelnöke, bejelentett a Consensus 2020 virtuális konferencián az EKB jelenleg gondosan vizsgálja a kiskereskedelmi CBDC kibocsátásának lehetőségét.

Úgy tűnik, hogy az euróövezetben az összes tranzakció körülbelül 76% -át jelenleg készpénzzel hajtják végre, ezért az EKB vitája a CBDC-ről többnyire elemző. Mr. azonban Mersch arról is beszámolt, hogy:

“A kiskereskedelem számára biztosított CBDC digitális zsetonokon alapulhat, amelyeket decentralizált módon, azaz központi főkönyv nélkül terjesztenek, és névtelenséget biztosítanak a központi bank előtt, akárcsak a készpénz.”

„Csak akkor vezetjük be a digitális valutát, ha szilárdan hiszünk abban, hogy ez szükséges és képes teljesíteni a pénznemünk stabilitásának biztosítását szolgáló feladatainkat. Közben nagy érdeklődést mutatunk a digitális újítások iránt és a pénzhasználók elvárásainak megváltoztatása iránt. Javítjuk a felhasználók véleményét a CBDC-ről – mind az EKB-ban, az eurorendszerben, mind a központi bankok nemzetközi közösségében. “

Bahama-szigetek

Február 13 – án a A tribün közzétett a jegybankelnök nyilatkozata. John Roll elmondta, hogy a digitális bahamai dollár 2020 második felében az összes szigeten bevetésre kerül. Ugyanakkor demó projekt decemberben indult Exumában:

“Amikor az Exumában elindult a projekt, három pénzforgalmi szolgáltatóval és a szigeti kereskedelmi bankkal kezdtük, de ezen a ponton összesen nyolc pénzintézetünk van, akik most különböző szinten vesznek részt a projektben” – mondta Mr. – mondta Rolle. „A kísérleti program célja egy olyan infrastruktúra létrehozása, amely működőképes a fizetési szolgáltatásokkal.

A homok dollár (a Bahama-szigeteki CBDC neve) eredendően nem különbözik, hanem ugyanazon pénznem digitális ábrázolása. A törvény szerint értéke semmilyen módon nem különbözhet a bahamai dollártól.

Jerry Butler, az Inter-American Development Bank (IDB) volt karibi ügyvezető tisztviselője úgy véli, hogy a Sand Dollar projekt elősegítheti Bahamák felzárkóztatását a fejlettebb világ többi részével..

Svédország

Svédország 2017 tavasza óta vizsgálja saját CBDC bevezetésének lehetőségeit. Az úgynevezett E-korona tesztjei már megkezdett. A kísérleti program 2021 februárjáig lesz érvényes.

Az elképzelés az, hogy egy új, blockchain technológián alapuló digitális korona a jövőben felváltja a hitelkártyákat és a készpénzt. Svédország már most is a legtöbb készpénz nélküli országok a világon, ezért a szakértők egyetértenek abban, hogy egy teljes értékű digitális valuta bevezetése megnövelte az esélyeket.

Franciaország

2020. március 30-án kiadvány, a francia központi bank felszólította harmadik fél fejlesztőit, hogy hozzanak létre alkalmazásokat a digitális euróval való kísérletezéshez és a CBDC lehetőségeinek feltárásához a tokenizált pénzügyi eszközök elszámolásában. Jelentések szerint bármilyen technológia alkalmazható a CBDC fejlesztésében, és nem feltétlenül használhatja a blokkláncot.

2020. május 15-e volt a jelentkezés határideje. 2020. július 10-én a francia központi bank 10 résztvevőt választ ki az EU-ból vagy az Európai Gazdasági Térség megállapodásának részes feleiből. Ebben az esetben a kiválasztás fő kritériuma az „innováció” lesz – áll a dokumentumban.

A kísérlet fő célja célja a bankközi elszámolások modellezése a CBDC alapján, az előnyök azonosítása és a lehetséges kockázatok elemzése. Mindazonáltal a bank hangsúlyozta, hogy a kísérlet részeként nem foglalkozik pénzteremtéssel, és a tesztfizetések eredményei szerint az egyes jelentési napok végén megsemmisíti a zsetonokat..

„A kísérlet hozzájárul a Banque de France eurorendszeren belül folytatott szélesebb körű vitájához, amely a CBDC létrehozásáról dönt. A teszteket nem hosszú távon kívánják folytatni, vagy maga a Bank of France széles körben használja. “

Kína

És természetesen a kínai blokkláncot és a digitális jüan történetet tartottuk meg utoljára!

A DCEP (digitális pénznem / elektronikus fizetés, DC / EP) a bolygó többi részét megelőzi a fejlődés szempontjából.

A nemzeti blokklánc platform, a BSN nyilvános elindítása volt bejelentett a kínai kormány képviselőinek és a szervezetek vezetőinek a találkozóján Pekingben, 2020. április 25-én.

A BSN egy globális infrastruktúra, amelyet a China Mobile, a China UnionPay és a Huobi China közösen fejlesztett ki. Segít a blockchain projektekben új alkalmazások létrehozásában és elindításában, valamint célja az intelligens városok és a digitális gazdaság fejlődésének felgyorsítása.

A nemzeti blockchain platform bevezetése az első alapvető lépés a globális pénzügyi projekt – az állami kriptovaluta DCEP (digital Renminbi) – elindítása előtt, amely jelenleg folyamatban van tesztelés.

A DCEP az egyetlen legális digitális pénznem Kínában, a kínai kormány által létrehozott és jóváhagyott központosított szuverén valuta.

A DCEP jellemzői:

 • nem lehet bányászni, és nem lehet fogadást tenni a DCEP-re
 • valós idejű adatgyűjtést biztosít a pénz létrehozásával és a könyveléssel kapcsolatban
 • mérsékli a kockázatokat mint például a pénzmosás és az illegális finanszírozás
 • elősegíti a Renminbi nemzetközivé válását és a meglévő, határokon átnyúló fizetési rendszer pozitív változásait
 • kizárja a spekulációt
 • eleinte a Kínai Központi Bankhoz kapcsolt összes kereskedelmi bankhoz kerül kiosztásra
 • a kezdeti telepítés hivatalos gyártási tesztként szolgál majd a valutarendszer számára, ahol a hálózatot és a biztonságot értékelik
 • a második szakaszban a DCEP-t olyan nagy fintech vállalatok között osztják szét, mint a Tencent és az Alibaba, a WeChat Pay és az AliPay használatára
 • Sencsen, Csengdu, Xunan és Szucsou lesz az első város, amely teszteli a DCEP-t, ahol a kriptográfiai jüan a többi felhasználási eset mellett a utazási támogatások fizetési eszköz a közszférában dolgozók számára 2020 májusában 
 • A Starbucks, a McDonald’s és a Subway fogja részt venni a DCEP tesztelésében, mentén néhány helyi szállodával, pilóta nélküli szupermarketekkel, postaládákkal, pékségekkel, könyvesboltokkal és edzőtermekkel
 • minden kereskedőnek, aki elfogadja a digitális fizetéseket (például az ApplePay, az AliPay és a WeChat), az üzleti licencek esetleges elvesztésének veszélye esetén el kell fogadnia a DCEP-t
 • A DCEP NFC-alapú lesz fizetési lehetőségek amelyek nem igényelnek eszközcsatlakozásokat az átvitel során, ami a papírpénz közvetlen cseréjéhez vezet, mivel a DCEP használható olyan területeken, ahol az internet nem áll rendelkezésre
 • A DCEP nem követeli meg, hogy egy mobil eszközt bankszámlához kapcsoljanak

A helyi közösségi hálózatokon végigsöpört egy pletykahullám, miszerint a Kínai Mezőgazdasági Bank már elvégezte a DCEP belső zárt bétatesztjeit. A zárt bétaverzióból kiszivárgott képernyőképek szerint a DCEP pénztárca számos alapvető funkciót támogat, beleértve a digitális eszközcserét, a pénztárca kezelését, a korábbi tranzakciók keresési opcióját, a QR-kódon keresztül történő fizetést, valamint a pénzátutalásokat és a mobilfizetéseket.

A pletykákra reagálva az Agrárbank mondott hogy a DCEP indítását a Központi Bank utasításainak megfelelően hajtják végre. A hír azonban elég volt ahhoz, hogy a piacok pozitív reakciót mutassanak. Az olyan technológiai vállalatok részvényeinek növekedése elérte a 10% -ot, mint a Beijing Certificate és a Global InfoTech Holdings Inc..

A DCEP Bank of China pénztárca felületének fényképe már kering a Weibo hálózaton. Amint a fotóból látható, a pénztárca lehetővé teszi pénznem küldését, fogadását, átváltását, a tranzakciók előzményeinek megtekintését, valamint egyszerűnek és intuitívnak tűnik.

Az örökbefogadás szakasza

Mint láthatjuk, a legtöbb ország mára átállt a kriptovaluta-piac teljes szabályozásának teljes tagadásáról és vágyáról a kriptopénzek és a blokklánc-technológia jelenségének részletes tanulmányozására. A kormányok szerte a világon a nemzeti digitális pénznemek bevezetését tűzték ki célul, ami általában pozitív jel és az első fontos lépés a blokklánc-technológiák tömeges átvétele felé. Azt azonban továbbra is nehéz megmondani, hogy ez hosszú távon hogyan befolyásolja a kriptovaluta piacot.

A fenti információk a kriptovaluta piac elemzését és előrejelzését tartalmazzák, amelyek magas kockázatokkal járnak. Ez az információ csak tájékoztató jellegű, és semmilyen módon nem értelmezhető ajánlásként az eszközök vételére vagy eladására. Bárkinek, aki fontolóra veszi a digitális eszközök kereskedelmét, független tanácsot kell kérnie bármely digitális eszköz megfelelőségéről.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map