A világgazdaság hosszú és összetett megjelenési folyamaton ment keresztül a cserekereskedelemtől a fiat pénznemig és a DeFi-ig. Bár a pénzügyi világ fejlődik, a modern devizáknak és azok analógjainak még mindig jelentős hátrányai vannak. Beszéljük meg, hogy mi lesz a jövő pénzneme, helyettesíti-e a meglévő fiat pénzeket és milyen átalakításra lesz szükség a modern monetáris rendszerben.

A pénzügyi rendszer meglévő hiányosságai

Ahhoz, hogy megértsük, milyenek legyenek a jövőbeni valuták, foglalkoznunk kell a fiat pénz hátrányaival, amelyeket most elsődleges csereeszközként használunk. Sok hátrányuk van: a centralizált irányítástól az inflációig. Szeretnénk átélni a ma használt fiat pénznemek hátrányait.

Központosítás 

A pénzkibocsátás és a forgalom kezelése és ellenőrzése a központi bankok kezében van. A CB-k meghatározzák, hogy mennyi pénznemet kell kibocsátani, és meghatározzák az árfolyamokat. Amikor a központi bankok új egységeket bocsátanak forgalomba, az egyes különálló egységek értéke csökken. Egyrészt a kibocsátó bankok így tudják ellenőrizni az ország inflációs szintjét és további pénzáramlást biztosítani, ha az államnak nincs elegendő pénze. A fogyasztók vásárlóereje azonban csökken, és az emberek zsebében lévő pénz leértékelődik.

Ráadásul ez a megközelítés gazdasági összeomláshoz és különféle negatív hatásokhoz vezethet: nemteljesítéshez, leértékeléshez, sőt hiperinflációhoz is. Egyes országok eltérő mértékben függhetnek másoktól és kölcsönözhetnek pénzt egymástól.

Infláció

Mint korábban említettük, a pénz leértékelődik az infláció miatt. Az infláció akkor következik be, amikor a devizakínálat messze felülmúlja a keresletet. A kockázatok csökkentése érdekében véges ellátást kell biztosítani, mivel ez egyes kriptovalutákban megvalósul: a Bitcoin kibocsátása 21 millió érmére korlátozódik. Amint a bányászok megszerzik az utolsó bitcoinot, lehetetlen lesz új érméket szerezni, és a készlet korlátozott lesz.

Ez azt jelenti, hogy ahogy nő a kriptovaluta iránti kereslet, annak árfolyama csak emelkedni fog. Ez a kriptovaluták fő értéke. Például a Bitcoin blokklánc védelmi mechanizmust tartalmaz a defláció – halvázások ellen. Körülbelül négyévente a blokkjutalom felére csökken. Ennek megfelelően egyre nehezebb az új érmék bányászata, és az emisszió természetesen lelassul. De ennek a megközelítésnek a fő hátránya az elavult Proof-of-Work (PoW) bányászati ​​algoritmus, amely hatalmas energiabefektetéseket igényel.

Ha fejlett országokról beszélünk, pénznemeik viszonylag stabilak maradnak. A fejlődő országokban azonban nem minden megy olyan simán: gyakran hiperinflációsak, ami aztán gyakorlatilag leértékeli a pénznemüket. Emlékezzünk Görögország és Zimbabwe történeteire, ahol az infláció meghaladta a napi 10% -ot. De Magyarország rendelkezik az abszolút hiperinflációs rekorddal – 1945 és 1946 között a nemzeti valuta értéke 15 óránként megfeleződött, a teljes napi infláció pedig elképzelhetetlen 207% -ot ért el. Ez tönkretette az állami gazdaságot. A helyzetet természetesen súlyosbította a háború utáni időszak, mégis az ilyen események a legjobb módszerek a pénzügyi rendszer hiányosságainak azonosítására. 

Kötés egy adott ország pénzneméhez

A modern devizák másik hátránya a magas volatilitás. A volatilitás legtöbbször alacsony, és ritkán éri el a napi néhány százalékot is. Gazdasági válságok idején azonban a devizaárfolyamok nagymértékben változhatnak. A világ legnépszerűbb pénzneme a dollár (USD), az euró (EUR) és az angol font (GBP). Válságok idején a befektetők eladják eszközeiket, leggyakrabban dollárért vagy euróért. Ennek eredményeként ezek a pénznemek gyorsan, több tíz százalékkal növekedhetnek a gyengébb gazdaságú államok nemzeti valutáival szemben.

Eközben az emberek nem használhatnak dollárt vagy eurót fizetésre az Egyesült Államokon és az EU-n kívüli országaikban. Természetesen az emberek vásárolhatnak devizát és fizethetnek az árukért a külföldi online áruházakban, de a drága import problémája továbbra is fennáll azokban az országokban, ahol a gazdaság kevésbé fejlett.

Milyen lesz a jövő pénzneme?

Nyilvánvaló, hogy a digitális valuták jelentik a jövőt. A különböző országok központi bankjai már fejlesztik saját központi banki digitális valutáikat (CBDC), amelyeket az emberek mindenhol felhasználhatnak. Kína, amely 2017-ben megpróbálta betiltani a kriptovalutákat, Svájc pedig valóban vezette a mozgalmat és bemutatta kísérleti verzióit.

Ez a pénz csak gyakorlatilag létezik, és ennek vannak előnyei. Például a készpénz vírusokat és sok más fertőzést továbbíthat. A digitális pénznemek lesznek a jövő gazdaságának középpontjában.

A jövő valutáit blockchaineken keresztül fogják kezelni. Természetesen a központi bankok megtartják az emisszió és a sebesség irányítását, de ez csökkenti a pénzügyi költségeket és hozzáférhetőbbé teszi a banki szolgáltatásokat. A modern bankok a mobilalkalmazások révén gyorsan áttérnek a távoli banki szolgáltatásokra. Például a híres orosz bank, a VTB mintegy 400 fiók bezárását tervezi a közeljövőben.

A jövőbeli gazdaságnak inkább decentralizáltabbá kell válnia, mintsem néhány nagy bank kezében összpontosuljon. Ezáltal a valuták átjárhatóbbá válnak, és következésképpen nagyobb lesz a kereslet. Az ilyen digitális pénznemek valóban versenyezhetnek a dollárral és más népszerű devizákkal, és ezzel megsemmisíthetik minősíthetetlen hitelességüket.

Eddig a központi bankok nem dolgoztak ki szabványos szabályokat az új digitális pénznemek működésére vonatkozóan. De egy dolog világos: többé nem kell bürokratikus követelmények hosszú láncolatán keresztülmennie ahhoz, hogy pénzt küldjön A országból B országba, vagy bármilyen árut vásároljon egy online áruházban. Maguk a tranzakciók is olcsóbbak lesznek, egészen addig a pontig, amikor a jutalékok elérhetik a nullát.

Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója úgy véli, hogy a Bitcoin és a blockchain fogja meghatározni a digitális pénzügyi környezet jövőjét, és az internetnek saját pénznemre van szüksége. És a legjobb megvalósítás a Bitcoin, amely lehetővé teszi egy megbízhatatlan rendszer létrehozását. A híres író, Jeff Booth azt mondta, hogy a Bitcoin lesz a világ tartalék valutája, és minden nemzeti valuta az első kriptó árához fog kötődni. Booth azt is megjósolja, hogy a kamatlábak folyamatosan csökkennek, amíg a devizák végleg összeomlanak. Például 2020 nyarán az amerikai jegybank megígérte, hogy az elkövetkező néhány évben az alapkamatot nulla közelében tartja.

A verseny, nem pedig az erőfölényen alapuló gazdaság

Az új digitális gazdaság valószínűleg természetesen versenyző környezetet teremt, amelyben a dollár elveszíti erőfölényét, és olyan alternatívák jelennek meg, amelyek stabil feltételeket teremthetnek a határokon átnyúló transzferekhez és egyéb tranzakciókhoz..

Mark Carney, a Bank of England korábbi kormányzója megjegyzi, hogy az új digitális valutát különböző országok nagy csoportja fogja támogatni, és komoly vetélytársa lehet a dollárnak, mivel nem kötődik egyetlen ország gazdaságához sem.

Természetesen a Bitcoin-nak minden esélye megvan arra, hogy e devizák egyikévé váljon, sokféleséget teremtve a piacon, de lehetséges lesz, ha eléri a nagy devizákénál kissé alacsonyabb tőkeértéket. Még ha megtörténik is, ez nem fog hamarosan bekövetkezni. Ezenkívül a Bitcoin blokklánc jelentősen elavult a lassú és drága tranzakciók miatt, ami szinte alkalmatlanná teszi az ilyen nagyszabású banki hálózatok számára. A fejlesztőknek azonban sikerült megoldásokat találniuk a tranzakciók felgyorsítására, például a Villámhálózatra, amely gyors és rendkívül olcsóvá teszi a tranzakciókat.

Univerzális digitális pénznem: utópia vagy valóság?

Az univerzális digitális valuta létrehozásának ötlete utópisztikusnak tűnhet, de ez lesz az egyetlen módja egy olyan nemzetközi valuta bevezetésének, amely nincs kötve egy adott ország gazdaságához, és decentralizált módon kezelhető.

Nem valószínű, hogy a bankok átengedik a kormányzást a globális közösség számára, de néhány blokklánc-projekt már megvalósította a decentralizált irányítás elvét, amelyet Decentralizált Autonóm Szervezetnek vagy DAO-nak hívnak. Ennek a megközelítésnek köszönhetően a különböző országok megállapodhatnak a devizák kezelésében: például új egységeket bocsátanak-e ki, vagy ellenkezőleg, a meglévőket „elégetik”..

Az egységes egyetemes digitális pénznem létrehozása megkönnyíti a bankrendszerek használatát szerte a világon. De mi van akkor, ha a különböző országok kormányai nem tudnak megállapodni egymással, és ez hogyan fogja befolyásolni egy adott ország gazdaságát? Ezekre a kérdésekre még válaszolni kell.

Nagyon kétséges, hogy a kormányok és a központi bankok képesek-e olyan kriptovalutákat, mint például a Bitcoin vagy az Ethereum, a jövőbeli ökoszisztéma középpontjába állítani. Másrészt a felhasználóknak lehetőséget kell biztosítani a választásra – ez a tisztességes piac egyik legfontosabb jellemzője. A fogyasztóknak joguk van eldönteni, hogy melyik pénznemet használják a termék online vásárlásához. Az Internet szabad hely. Legalábbis annak kell lennie, és ennek a térnek a középpontjában a kriptopénzeknek kell lenniük.

Epilógus

Most minden eddiginél jobban át kell alakítanunk a pénzügyi világot, annak alapján ítélve meg, hogy az amerikai dollár és az euró növekedése közepette összeomlanak-e a devizaárfolyamok. Még olyan méltóságok, mint Mark Carney és az EKB vezetője, Christine Lagarde is felismerték a digitális pénznemek értékét, és többször is beszéltek megjelenésükről.

Leegyszerűsítve a jövő digitális pénznemei a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

  • Blockchain alapú, önálló fizetési egységekkel;
  • Nem kötődik egy adott ország (USA) vagy egy országcsoport (EU) gazdaságához;
  • Könnyen hozzáférhető csere- és határokon átnyúló fizetésekhez;
  • Decentralizált módon irányítja, nem pedig egyetlen párt;
  • Nincs manipuláció tárgya, de véges készletet biztosít, megőrizve értékét.

A jövő digitális pénzneméről még nem alakult ki ideális kép, de az elkövetkező néhány évben láthatjuk az első megvalósításokat, és összehasonlíthatjuk, hogy mennyivel fogják felülmúlni azokat a valutákat, amelyeknek egyértelműen nincs helye a jövő ökoszisztémájában.

Jogi nyilatkozat: A cikk tartalmának nem célja pénzügyi tanácsadás, ezért nem szabad ilyenként kezelni. A 3commas és szerzői semmilyen felelősséget nem vállalnak a nyereségért vagy veszteségért a cikk elolvasása után. A cikk azért került bemutatásra, hogy általános tájékoztatást nyújtson az olvasóknak. Csak az itt leírt személyes tapasztalat létezik. A felhasználónak meg kell végeznie a saját független kutatását, hogy megalapozott döntéseket hozzon a kriptográfiai beruházásaival kapcsolatban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me