Aki megpróbált decentralizált alkalmazást (dApp) létrehozni az Ethereum blokkláncon, egyet fog érteni abban, hogy bár a blokkláncok fogalmilag közel állnak az adatbázisokhoz, az előbbiekre vonatkozó lekérdezések teljesen kívül esnek. Először is, a blockchain adattárolással kapcsolatban figyelemre méltó teljesítményproblémák merülnek fel, elsősorban az elosztott (decentralizált) jellegüknek és a konszenzusos protokollok változatainak. Hasonló összehasonlítás esetén az adatbázisok is lassúak lennének, ha csomópontok hálózatából állnának, ahol minden csomópont a teljes adatbázis teljes másolatát tárolta, és minden tranzakciót minden csomópontnak ellenőriznie kellett. Ezért az emberek különböző megközelítésekkel kísérleteznek a blokkláncok adatbázisként történő felhasználásával, beleértve a blokklánc struktúrájának megváltoztatását.

A Grafikon más módon közelíti meg a problémát azáltal, hogy lehetővé teszi a blokkláncok meglétét jelenlegi formájában, de lehetőséget kínál a tárolt adatok hatékony indexelésére és lekérdezésére is a GraphQL segítségével.

Mi a grafikon?

A grafikon egy decentralizált nyílt forráskódú protokoll a blokklánc-adatok indexeléséhez. A fejlesztők különböző anyagokat hozhatnak létre és publikálhatnak APIs (részgráfok) és lekérdezéseket tesznek keresztül GraphQL. A platform segítségével egyszerű lekérdezések segítségével gyorsan kereshet bármilyen adatot például az Ethereum blokkláncról. Ez megold egy gyakori problémát, amellyel sok blockchain indexelő platform találkozik.

A blokklánc-alkalmazások nehézségekkel néznek szembe olyan tulajdonságok fenntartásával, mint a változatlanság, a blokklánc-átszervezések és a biztonság a lekérdezések feldolgozása közben. Ez időigényessé teszi a lekérdezés folyamatát, de szerencsére a The Graph rendelkezik megoldással a probléma megoldására. A projekt „algráfok” segítségével indexeli azokat a blokklánc-adatokat, amelyekhez a felhasználók a GraphQL API-n keresztül férhetnek hozzá. A fejlesztői csoport szerint a jövőben a protokoll teljesen decentralizált lesz, több csomópont felelős az indexelésért.

Hogyan működik a The Graph index adatai?

Használjuk példaként az Ethereum blokkláncon belüli információk indexelésének folyamatát. A Grafikon használja az úgynevezett „részgráf-manifeszt” -et – egy olyan algráf leírását, amely intelligens szerződésekről, blokklánc-eseményekről tartalmaz adatokat, valamint eljárást ezeknek az eseményeknek a feltérképezéséhez, mielőtt azokat a platform adatbázisában tárolják. A tranzakciókat, az algráf manifesztumokat és az adatbázisokat egy adott struktúra szerint koordinálják. Minden olyan decentralizált alkalmazásokkal kezdődik, amelyek intelligens szerződések segítségével adnak adatokat az Ethereum blokklánchoz.

Mindezek az adatok tartalmazzák az összes eseményt és tranzakciót, egészen addig a pontig, ahol elérik a végeredményt. A Graph csomópont ezután átvizsgálja a teljes blokklánc-adatbázist, új adatokat gyűjt és kiszűri a felhasználói lekérdezések szempontjából releváns információkat. Az indexelés egyszerűsítése érdekében azonosítja azokat az adathalmazokat, amelyek minden algráf lekérdezéseire válaszolnak.

A GraphQL a kapcsolat a blokklánc adatai és az egyes alkalmazások között. De a felhasználók ismét a Graph Node-on keresztül juttathatják el a keresési lekérdezéseket a platformra. A teljes folyamat után a felhasználók végre láthatják az alkalmazásaikból származó lekérdezéseik eredményét. Lényegében így működik az adat lekérdezés és az indexelő hurok. A felhasználók fordulhatnak Graph Explorer a platformon már meglévő részgráfok megtekintéséhez. Ezen algráfok mindegyikében található egy „játszótér”, ahol a felhasználók lekérdezéseket futtathatnak a GraphQL-en keresztül.

Jelen írásban a Grafikon támogatja az Ethereum, az IPFS és a PoA hálózatok adatainak indexelését. A platform a jövőben több hálózatot támogat. Mégis, még most is, a projekt már több mint 2300 algráfot telepít és használ az alkalmazásfejlesztők. A „track record” tartalmazza az AAVE, az Aragon, a Balancer, a DAOstack, az Uniswap, a Synthetix és még sokan mások. A 3Commas a közelmúltban integrálta a The Graph-ot is az Ethereum pénztárca egyenlegeinek és árainak lekérésére. Rövidesen hozzáadódik a támogatott tokenek megjelenítésének támogatása.

Szerepek a Graph ökoszisztémában

A projekt résztvevői a következő szerepeket tölthetik be:

  • Fogyasztók. Azok a felhasználók, akik indexelőknek fizetnek a keresési lekérdezések feldolgozásáért. A fogyasztó lehet egy teljes webszolgáltatás vagy a The Graph-hoz társított szoftverkészlet is;
  • Indexelők. Az adatok indexeléséért felelős hálózati csomópontok;
  • Kurátorok. A kurátorok GRT tokenek (natív platform tokenek) használatával azonosítják az algráfok számára az indexeléshez fontos információkat;
  • Delegátorok. Ezek a projekt tagjai, akik a nyereség egy részének megszerzése érdekében delegálják GRT-jeleiket indexelőknek;
  • Halászok. Ezek azok a résztvevők, akik ellenőrzik a hálózat válaszainak érvényességét a lekérdezésekre;
  • Döntőbírák. Ezek a résztvevők biztosítják, hogy az indexelők ne legyenek rosszindulatúak.

A The Graph ökoszisztémához kapcsolódó projektek

Láncszem

Köszönet, hogy partnerkapcsolatban állunk Láncszem, az algráf információk a Chainlink orákulumai segítségével már továbbíthatók a láncba, ami még erőteljesebb ökoszisztémát hoz létre, ahol a DeFi protokollok onchain metrikákat használhatnak a termékükön vagy platformjukon belüli interakcióik jobb meghatározásához..

Csak emlékeztetőül: a Chainlink az iparág vezetője a WEB 2.0 adatok beágyazásában a WEB 3.0 ökoszisztémába, robusztus benchmark indexekkel, például kriptovaluta árfolyamokkal, amelyeket különböző területeken használnak, például decentralizált tőzsdék és decentralizált hitelezés.

A The Graph segítségével partnerség lehetővé teszi a Chainlink számára, hogy fontos onchain mutatókat küldjön közvetlenül a projekteknek, közel valós időben, csökkentve a fontos információk átadásának késedelmét, ami jobban formálja a felhasználói élményt. Íme még néhány felhasználási eset:

  • Az algráf használata a likviditás katalizálására a blokkláncon. Ez segít kiszámítani és összehasonlítani a decentralizált tőzsdék csúszását;
  • Az algráf segítségével az egyes tranzakciókhoz blokkonként elfogyasztott átlagos gázmennyiséget katalogizálva kiszámíthatja az ajánlott gázdíjakat;
  • Az algráfok API-ként történő felhasználása a valós (globális) valós adatok integrálására a dApps-be, például versenyeredményekre, felhasználói azonosítókra, pénzügyi eszközökre stb..

Egy kórus

Egy kórus olyan operatív infrastruktúra, amely segít a felhasználóknak biztonságosan növelni a birtokukban lévő digitális eszközök mennyiségét. A Chorus One két külön csomópontkészlettel működik, hogy ellenőrizze és ellenőrizze az információkat a világ különböző földrajzi régióiban. 

Ethereum névszolgáltatás

Ethereum névszolgáltatás (ENS) az Ethereum hálózat címének kényelmes azonosítására szolgáló rendszer. A címkarakterek hosszú kombinációját a könnyen megjegyezhető nevekkel társítja. A platform biztonságos és decentralizált módon kínál hivatkozást az erőforrásokra könnyen olvasható nevek használatával. Ez egy teljesen elosztott domainnév-szolgáltató, amely lehetővé teszi bárki számára domainek vásárlását és kezelését, ami azt jelenti, hogy a „8e866f012fb8fb …” hosszú karakterlánc helyett ERC-20 tokent vagy ETH-t küldhet valami hasonlóra: „realsatoshi.eth”.

Az ENS az Ethereum intelligens szerződéseire épül, biztonságosabbá, privátabbá és cenzúrabiztosabbá teszi, mint az Internet Domain Name Service (DNS). Az ENS csapata az internet névadási infrastruktúráját alapvető elemnek tekinti, amelynek ezért nyitottnak, decentralizáltnak, közösségvezéreltnek és nem kereskedelmi jellegűnek kell lennie. Műszaki szinten az ENS felhasználhatja a meglévő Ethereum ökoszisztémát, ami azt jelenti, hogy jól programozható és képes összekapcsolódni más intelligens szerződésekkel.

Bancor

Bancor hálózat a világ első decentralizált likviditási hálózata. Más szóval, ez egy olyan projekt, amely lehetővé teszi az egyik token automatikus átalakítását egy másiká. Ezt a Bancor Network Token (BNT). Ez egy digitális pénznem, beépített konverterrel, amely lehetővé teszi, hogy automatikusan kicseréljék hálózatának bármely tokenjére közvetlenül az ügyfél pénztárcájából.

Aave

Aave egy nyílt forráskódú hitelezési protokoll. Ez a protokoll százalékos tokent generál, az úgynevezett aTokeneket, amikor a felhasználó az ETH fedezetét zárolja egy fedezett adósságpozícióban (CDP). A tokenek 1: 1 arányban kötődnek az intelligens szerződésben lévő biztosítékhoz.

Aave decentralizált hitelezési pool (vagy DLP) modellt használ. A projekt váltott a közvetlen hitelező-hitelfelvevő megfelelő modelltől a DLP-ig, miközben az ETHLendről az Aave-re márkanevet ad. A DLP modell szerint a hitelfelvevő a tartalékban tartott alapok nagy készletéből kap forrásokat ahelyett, hogy a tranzakció során a felhasználókat közvetlenül egyeztetné.

A hitelek és betétek kamatlábát algoritmikusan határozzák meg. A kínálat és a kereslet függvényében ingadozik. A felhasználók az ETH-ban lévő fedezetüket egy CDP-be helyezik, hogy hitelként felvegyék a betétek százalékos arányát. A felhasználó által felvehető pénzmennyiség a hitel-érték aránytól függ (LTV). 

2KULCS

A 2KULCS csapat létrehozott egy olyan szociális gazdaságot, amely új gazdasági modellt kínál az online cseréhez, és megjutalmazza az online tartalom terjesztésében és a linkek cseréjében részt vevő különféle résztvevőket. A 2KEY többlépcsős nyomkövetési technológiát használ a linkcsere-láncban részt vevő minden személy nyomon követésére és rögzítésére. A protokoll egyben az Ethereum Layer 2 méretezési megoldásaként is működik, és magában foglalja az Action Redirection Contracts (ARC) műveleteket, amelyek újonnan szabadalmaztatott megoldások, amelyek lehetővé teszik a 2KEY többlépcsős nyomkövetési technológiájának kezdeti integrálását a blokklánc infrastruktúrába. 

Minden hálózaton végrehajtott szerződés saját ARC csomagot állít elő, amely a saját Web 3.0 többlépcsős nyomkövetési mechanizmusaként működik az átmenetek és konverziók számára, amely szintén megtekinthető és kölcsönhatásba léphet bármelyik ERC-20-kompatibilis ügyféllel. 

Következtetés

A decentralizált finanszírozás területén tapasztalható jelenlegi felindulásból arra következtethetünk, hogy nagyon fontos, hogy a fejlesztők könnyen hozzáférhessenek a blokklánc-adatokhoz. A mindenki számára gyorsabb és könnyebb folyamat jelentősen befolyásolhatja a DeFi ökoszisztéma növekedését, valamint annak megbízhatóságát, biztonságát és sebességét. A közelmúltig az alkalmazások és a blokklánc-adatok közötti információs híd létrehozásának szükségessége volt igényes, és a The Graph aktívan megpróbálja pótolni ezt a hiányt.

A felhasználói adatoktól függő okos szerződések bevezetésével a The Graph könnyen kezelhető, költséghatékony és gyorsan fejlődő projektnek bizonyult. A platformot ígéretes eszköznek tekintik a közösség minden tagjának megerősítésére … különösen a blockchain fejlesztőknek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me