Körülbelül hat év telt el az első DeFi projektek megjelenése óta, és számuk azóta tízszeresére nőtt. 2021-re a decentralizált pénzügyi ökoszisztémába zárt alapok összértéke megközelítette a 23 milliárd dollárt. A projektek számával együtt nőtt az ökoszisztéma-fejlesztési területek száma is. Az „Utazás a DeFi univerzumon keresztül” sorozatunk korábbi cikkeiben a decentralizált pénzügyi szektor elemeit vizsgáltuk, amelyek nagyjából 12 területre vannak felosztva..

Ma néhány olyan megoldást szeretnénk végigvinni, amelyek a felhasználók számára az eszközök nyomon követésének és fedezésének különböző módjait kínálják, valamint az eszközkezelés decentralizálásának módjait..

A decentralizált vagyongazdálkodás jellemzői

A decentralizált finanszírozás világa gyors ütemben növekszik, következésképpen egyre nagyobb kihívást jelent a különböző projektek és platformok között elosztott eszközök nyomon követése. Éppen ezért műszerfalak és interfészek létrehozásáról van szó az eszközkövetéshez.

A decentralizált vagyongazdálkodási mechanizmusok lehetővé teszik a felhasználók számára eszközeik nyomon követését, hozzáférést biztosítanak kifinomult kereskedési stratégiákhoz, biztosítják a befektetési alapok működésének átláthatóságát, és hozzáférést biztosítanak a pénzügyi eszközökhöz minden felhasználó számára, helytől függetlenül.. 

A DeFi vagyongazdálkodási termékek nem letétkezelői, ezért a felhasználók ellenőrzik az alapul szolgáló eszközöket. Az ágazat legtöbb projektje a DeFi projektek széles skálájához kapcsolódik, kiterjedt felhasználói élményt teremtve.

Számos eszközkezelési eszköz és mechanizmus automatizálódik, így például olyan funkciók, mint például a felszámolás vagy az egyensúly helyreállítása, felhasználói bemenet nélkül történnek.

Az alábbiakban lebontunk néhány vagyonkezelési szolgáltatást kínáló projektet és platformot.

Zapper

A Zapper egy projektösszesítő, amely eszközfigyelő és -kezelő funkciókat kínál, valamint befektet harmadik fél projektjeibe. A Zapper irányítópultja elemzi a címeket és lebontja a tranzakciókat olyan kategóriákba, mint pénztárcák, likviditási készlet, adósságok, hozamgazdálkodás, betétek stb. Miközben pénzeszközöket fektetnek különböző platformokra, a felhasználók nyomon követhetik pozícióikat az összes legfontosabb DeFi protokollon és kezelhetik eszközeiket, időt és erőfeszítést megtakarítva..

A Zapper két projekt egyesüléséből született: a DeFiZap, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy befektessenek az Uniswap likviditási poolokba, és a DeFiSnap, amely műszerfal volt a DeFi pozícióinak követésére olyan protokollokban, mint a dYdX, Synthetix, Set Protocol és Compound.

A platform az úgynevezett hozamgazdálkodás megjelenése után vált népszerűvé. Mivel a gazdák nyeresége naponta változhat, a Zapper nagyszerű megoldás volt a legjobb pozíciók figyelemmel kísérésére és kiválasztására.

A Zapper átalakítja az ERC-20 tokenteket a kiválasztott készlethez szükséges tokenekké, így a felhasználóknak nincs szükségük eszközeik átalakítására. A likviditási poolokhoz való könnyű hozzáférés megteremtése előfeltétele a DeFi méretezésének és népszerűsítésének. Így a fejlesztők bejelentették a Pool Pipes funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pénzt költsenek a poolok között. Jelenleg olyan platformok medencéi állnak rendelkezésre, mint a Curve, a SushiSwap és az Uniswap a Zapperen.

Zerion

A Zerion a Zapper platform fő versenytársa, és könnyen használható, beépített műszerfala van a DeFi portfóliók nyomon követésére. A protokoll lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy likviditást biztosítsanak az Uniswap és a Bancor számára. A hitelezési, hitelfelvételi és eszközcsere képességek a 0x, a Maker, a Kyber és a Compound integrációjával érhetők el. A Zerion lehetővé teszi a pozíciók nyomon követését a Set Protokollban, a felhasználó pénztárcájában lévő minden tokennel együtt.

A Zerion lehetővé teszi olyan eszközök kölcsönzését, mint a 0x, Augur, BAT, DAI, USDT, USDC, WBTC, míg a TokenSet-rel történő integráció automatizált kereskedési stratégiákat és diverzifikált befektetési portfóliókat tesz lehetővé a token rendszer használatával.

InstaDapp

Az Instadapp egy olyan protokoll, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy egyetlen integrált platform biztosításával olyan pénzügyi műveleteket hajtsanak végre, mint a hitelezés, a tét, a tőkeáttételes kereskedés, az árrés-kereskedelem és még sok más. Az InstaDapp integrálva van a Compound, a MakerDAO, az Uniswap, a dYdX, az Aave, a Curve, az 1 hüvelykes fájlokkal, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a platformján keresztül lépjenek kapcsolatba ezekkel a protokollokkal..

Az InstaDapp fejlesztői saját okos szerződéseket hoztak létre, hogy megkönnyítsék a DeFi protokollokkal való interakciót. Így az InstaDapp lehetővé teszi az összes Uniswap készlet kezelését, a Compoundon keresztüli eszközök nyújtásával kamatot szerezhet, tőkeáttételes kereskedést végezhet a dYdX-en, a pozíciókat áthelyezheti a Makertől a Compoundig, és még sok minden mást..

Az InstaDapp nem számít fel díjat, és az intelligens szerződéseket olyan vállalatok ellenőrzik, mint a Peckshield, a Samsunz és az OpenZeppelin. 2021 januárjában az InstaDapp bejelentette, hogy támogatja a hitelek és a tőkeáttételes pozíciók refinanszírozását a Maker, az Aave és az Összetett protokollok között..

Enzyme Finance (korábban Melon Protocol)

A Melon Protocol egy Ethereum-alapú decentralizált digitális eszközkezelési protokoll, amely Asset Management 3.0-ként pozícionálja magát. Az enzim biztonságos környezet a digitális eszközök létrehozásához, kezeléséhez és befektetéséhez, valamint olyan kezelési stratégiák létrehozásához, amelyek konfigurálható szabályokon belül létezhetnek.

Az Enzyme protokoll lehetővé teszi vagyonkezelési alapok létrehozását előre meghatározott paraméterekkel, intelligens szerződésekkel. Az Enzyme lehetővé teszi a platformon elérhető számos alapba történő befektetést, miközben az intelligens szerződésekbe kódolt paraméterek és szabályok miatt a folyamat megbízhatatlan.

Minden alap egy szabványosított adattárból áll, amely lehetővé teszi az auditálást és a számításokat, és a különböző modulok összekapcsolásának alapjául szolgál; ez magában foglalhatja a kezelési díjak megállapítását, az alap összekapcsolását a nyilvános tőzsdékkel, vagy olyan szabályokat, amelyek korlátozzák az alapkezelő részvételét. Bármely befektető ellenőrizheti a plug-ineket és az alapszabályokat, mielőtt befektetné a pénzét.

Az Enzyme jelenleg olyan decentralizált csereprotokollokkal van integrálva, mint az Oasis, a Kyber Network, a 0x és az Uniswap.

Protokoll beállítása

A Set Protocol egy Ethereum-alapú protokoll, amely hozzáférést biztosít a kifinomult kereskedési stratégiákhoz az ERC-20 tokenek vásárlása révén. A Set a meglévő nyílt pénzügyi protokollokat használja a kriptográfiai eszközök teljes fedezetű kosarakba összesítésére. A protokoll lehetővé teszi olyan készletek létrehozását, amelyek olyan portfóliók, amelyeket digitális paraméterek támogatnak, amelyek különféle paramétereket és egyensúlyi stratégiákat tartalmaznak. Ilyen halmazok például az eszközosztályokat nyomon követő piaci indexek, fedezett készlet, az állományok összetett halmaza és még sok más.

A Set Protocol saját Tokenek felület, amely megkönnyíti az összes tranzakciót. Készlet megvásárlásával a felhasználó megszerez egy ERC-20 tokent, amely a Set Protocol intelligens szerződésekben szereplő mögöttes eszközökre vonatkozó ajánlat. A likviditást a Kyber Hálózattal való integráció révén biztosítják; más tőzsdék, például 0x, Uniswap, Bancor és még kevés más kerül fel a jövőben.

dSövény 

A dHedge egy decentralizált vagyonkezelési protokoll, amely a Synthetix-en alapul, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kereskedjenek Synths tokenekkel vagy más tokenekkel, amelyek megismétlik az olyan eszközök dinamikáját, mint az arany, a Bitcoin és az USD. 

A dHedge protokoll a Synthetix protokoll által biztosított új módszereket kínál a likviditás felhasználására a származékos piacon. A Synthetix eszközök előnye, hogy az alapul szolgáló eszköz árának bemutatására szolgálnak egy láncban, ami viszont lehetővé teszi a befektetők számára, hogy egyedi portfóliókat hozzanak létre.

A platform elve hasonló az Enzyme Finance és a Set Protokollal. A menedzserek poolokat hoznak létre dHedge intelligens szerződésekkel, és használhatnak aktív menedzsment stratégiákat, algoritmikus stratégiákat vagy befektethetnek a platform más pooljaiba is.

A poolok a befektetési menedzsereket vonzzák a dHedge-re, míg a menedzserek és a kereskedők pénzt gyűjthetnek munkájukhoz. A vezetők teljesítménydíjat is felszámíthatnak a készlet befektetési megtérülésének nyomon követésével. Viszont a befektetők az intelligens szerződéssel kölcsönhatásba lépve be- és kiléphetnek a készletbe, és megnézhetik, hogy jelenleg milyen eszközök vannak a menedzser pooljában.

Következtetés

Az eszközkezelési protokollok integrálása folyamatban van a népszerű DeFi szektorplatformokkal. A decentralizált finanszírozás gyors növekedése miatt olyan eszközöket fejlesztenek fel, amelyek megkönnyítik a felhasználók számára a különféle protokollokkal való interakciót. A digitális eszközkezeléshez felhasználóbarát felülettel rendelkező platformok lehetővé teszik a hétköznapi felhasználók számára, hogy pénzügyi eszközök és termékek széles skálájához hozzáférjenek. A decentralizált vagyongazdálkodási alapok létrehozása ugyanakkor lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kész stratégiákba fektessenek, és ne aggódjanak az alapul szolgáló eszközök vagy protokollok miatt..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me