Ha a DeFi ökoszisztémát szélesebb látószögből nézi, láthatja, hogy a decentralizált pénzügyi projektek nagyjából tizenkét irányban működnek és fejlődnek. A hagyományos pénzügyi rendszerrel kapcsolatos dolgok decentralizált formájára való áttérés megkísérlése azt is jelenti, hogy megpróbálunk a lehető leggyorsabban áttérni a pénzügyi eszközökkel folytatott új típusú kölcsönhatásokra, és ezen interakciók decentralizálására..

Mai cikkünkben a „jóslási piacok” néven ismert pénzügyi területre fogunk kitérni. Leírunk olyan projekteket, amelyek olyan platformokat fejlesztenek, amelyek nemcsak a valós események kimenetelére spekulálnak, hanem fedezik a kockázatokat és értékes információkat gyűjtenek a jövőben előforduló eseményekről.

Piaci jóslat

Az egyik legismertebb előrejelzési piac az Iowai Egyetem által bemutatott projekt – az Iowa Electronic Market. Az IEM egy nonprofit szervezet, amelynek kutatási és oktatási céljai vannak, és lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy a választási eredmények és a gazdasági teljesítmény alapján szerződést hajtsanak végre.. 

A predikciós piacok kialakulása és a kezdetektől fogva elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy az egyes feltételezéseket előrejelzésekké lehet alakítani. Az előrejelzési piacok lehetővé teszik az emberek számára, hogy objektív információkat gyűjtsenek olyan előzetes elképzelések nélkül, amelyek zavarják a hagyományos előrejelzési módszereket, például felméréseket vagy szakértői elemzéseket.

Az ilyen piacok lehetőségei sokkal szélesebbek, mint gondolnánk. Bármely piac elsősorban az egyének által tárolt hatalmas mennyiségű információ összegyűjtésének mechanizmusa. Az ilyen piacokról gyűjtött adatok alapul szolgálhatnak a döntéshozatalhoz. Ilyen adatokat használnak például a hollywoodi tőzsdén, amely a mozival kapcsolatos előrejelzési piac. Így 1996-ban 8 Oscar-nyertesből 7-et jósoltak meg helyesen.

Piaci előrejelzési mechanizmus

A virtuális piacokat a társadalom, a szerencsejáték, a sportesemények, a kereskedelem előrejelzése, a kockázatkezelés vagy a biztosítás különböző területein bekövetkező változások előrejelzésére használják..

A blockchain technológia megjelenése minden előrejelzési piac egy létfontosságú problémáját megoldotta, nevezetesen az adatok átláthatóságát. Végül is az előrejelzési piacok központosított felek voltak, és a felhasználó nem lehetett biztos abban, hogy az eredményeket nem manipulálják. 

Bizalom

A korábbi cikkek egyikében már tárgyalt orákulumok fontos részét képezik a decentralizált előrejelzési piacoknak. Külső adatokat szolgáltatnak a blokkláncon kívül. A virtuális piac használatakor létrejön egy szerződés, és közvetlenül a bezárása előtt a hálózatnak információt kell kapnia a megfelelő esemény kimeneteléről. Az orákulum az ügynök, amely megtalálja, megerősíti és továbbítja az esemény adatait.

Természetesen az orákulum típusától függően a megadott adatokba vetett bizalom mértéke is szabályozott. A legmegbízhatóbb módszer a konszenzusos orákulumok használata – az orákulusok egy csoportja, amely saját forrásaikból szerez információkat, másoktól függetlenül. Az ügynökök csoportjának ezután konszenzusra kell jutnia, amelyet a platform vagy a szerződésben meghatározott feltételek függvényében lehet elérni.

Az előrejelzési piacok kétféleképpen gyűjtenek információkat. Az első elv, amelyet „a tömeg bölcsességének” neveznek, kimondja, hogy a kellően tág véleményválasztású emberek csoportja együttesen lehet okosabb, mint bármelyik ember. De ez a megközelítés helyes lesz, ha rengeteg különböző vélemény van. Ha nem ez a helyzet, akkor a független ítéletek torzulhatnak.

Az információgyűjtés második módja azt sugallja, hogy mindig lesznek olyanok, akik szerint a tömeg téved. Az ilyen kereskedők azonosítják az alulértékelt adásvételi szerződéseket és a túlértékelt adásvételi szerződéseket, amelyek egyensúlyi helyzetbe hozzák az árakat.

A megfelelően megtervezett előrejelzési piac a kollektív ismeretek és a pontos előrejelzések értékes forrása. Az előrejelzési piacok akkor kapják a legértékesebb információt, amikor a résztvevők saját döntéseiket különböző adatforrások alapján hozzák meg. 

Bár még mindig hatalmas mennyiségű kutatás folyik a társadalmi viselkedés pszichológiájáról és az e magatartás alapján történő döntéshozatalról, az előrejelzési piacok egyre népszerűbbek. Különösen a blockchain technológia megjelenésével, amely lehetővé teszi a döntések meghozatalát teljesen átlátható külső adatok alapján. 

PlotX

A PlotX egy decentralizált, nem őrizetbe vett előrejelzési protokoll, amely automatizált piacképző modellt (AMM) használ a megbízási könyv helyett. Ez a megközelítés lehetővé teszi likviditási poolok létrehozását a piac támogatása és a díjak kiosztása érdekében.

A PlotX protokoll a Chainlink és a Provable oracle használatával idézi fel az árajánlatokat. A projekt a Matic-szal is együttműködik egy második réteg megoldás létrehozására és tovább skálázására. Jelenleg a PlotX az Ethereum Kovan teszthálózaton fut, és a fejlesztők arra készülnek, hogy teljes mértékben elindítsák a projektet a fő hálózatban. 

Augur és Gnosis

Az Augur egy projekt, amely az Ethereum blokklánc decentralizált előrejelzési piacának fejlesztésével foglalkozik. A REP egy natív token, amelyet fizetési eszközként használnak a platformon és befektetési eszközként.

Érdemes megjegyezni, hogy a platformon háromféle esemény érhető el:

1) bináris – két kimeneti opcióval rendelkezik (Igen / Nem);

2) Kategorikus – sok kimeneti opcióval rendelkezik;

3) Skaláris események – számos eredményük van (értéktartomány).

Az Augur platformon létrehozhat saját előrejelzéseket és előrejelezheti a piacokat további finanszírozással, valamint REP tokent kereshet a rendszer karbantartásában való részvételért.

Érdekes tény, hogy 2019 decemberében az Augur felhasználói 75% -os többségi szavazással jósolták Donald Trump elnök felelősségre vonását.. 

A Gnosis egy alternatív decentralizált platform az előrejelzési piacok megszervezéséhez az Ethereum hálózaton. A platformot a biztosítási és a pénzügyi piacok előrejelzési piacai uralják.

Jelenleg a Gnosis projektet három előrejelzési piaci platform képviseli:

1) Apollo – egy platform az előrejelzési piac számára, saját eszközök létrehozásának lehetőségével;

2) DutchX – decentralizált tőzsde aukciókra és eszköz kereskedésre;

3) Gnosis Safe – kriptotárca és böngésző az Ethereum alkalmazásokkal való interakcióhoz.

Mindkét projekt csak abban különbözik egymástól, hogy a felhasználók számára biztosított lehetőségek vannak, közös elképzelésük és irányuk van.

Helena hálózat

A Helena egy decentralizált Web 3.0 platform, amely a jóslási piacok segítségével valós időben mutatja be a blokklánc mennyiségi adatait, amelyet xDai oldalláncként hoztak létre az Ethereum hálózaton. Helena a Maker DAO-val közösen épült, ahol a becsomagolt Dai token egy belső fizetési eszköz, és egy autonóm DAO szervezet kezeli magát a platformot. 

A platform felhasználói 10 előrejelzési piachoz férhetnek hozzá. Itt találhat előrejelzéseket olyan eseményekről, mint az ETH hashrate, a teljes villámhálózati kapacitás vagy a forgalomban lévő teljes DAI.

A külön oldallánc létrehozásáról az Ethereum hálózat korlátozott skálázhatósága miatt döntöttek. Az xDai oldallánc korlátozott interakciót biztosít az Ethereum törzshálózattal, ami gyorsabb tranzakciókat és alacsonyabb gázköltségeket eredményez.

Következtetés

Sokkal több feltörekvő platform létezik a jóslási piacok területén: Bodhi – egy előrejelzési piacok létrehozására szolgáló platform, amely Kínára összpontosít; Guesser – egy politikai előrejelzésekre és eseményekre összpontosító platform.

A decentralizált virtuális piacok történetében a jövőbeli kilátásokról szóló minden beszélgetés ellenére egy projekt nem érte el céljait. Események előrejelző platformja – a Veil, 2019 nyarán bezárt a felhasználók kis száma, az elégtelen decentralizáció és a felhasználóbarát felület hiánya miatt.

A jövőbeni eseményekről szóló információk gyűjtésének decentralizált megközelítése a blockchain technológiával az adatok átlátható és biztonságos tárolása érdekében sok országban ellentmond a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozási előírásoknak. Az ilyen megoldások megjelenése az államok cenzúrájára adott válasz, amelyek részesedéssel rendelkeznek az ilyen típusú piacszervezésben, mint a bukmékeri irodák és az előrejelzési piacok. A DeFi növekvő népszerűségével a decentralizált előrejelzési piacok, amelyek lehetővé teszik mindenki számára, hogy a világ bármely pontjáról hozzáférjenek hozzájuk, új felhasználók hullámával és rengeteg rajtuk alapuló alkalmazással találkoznak.. 

Jogi nyilatkozat: A cikk tartalmának nem célja pénzügyi tanácsadás, ezért nem szabad ilyenként kezelni. A 3commas és szerzői semmilyen felelősséget nem vállalnak a nyereségért vagy veszteségért a cikk elolvasása után. A cikk azért került bemutatásra, hogy általános tájékoztatást nyújtson az olvasóknak. Csak az itt leírt személyes tapasztalat áll rendelkezésre. A felhasználónak meg kell végeznie a saját független kutatását, hogy megalapozott döntéseket hozzon a kriptográfiai beruházásaival kapcsolatban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me