Hvis du ser på DeFi-økosystemet gjennom en bredere linse, kan du se at desentraliserte økonomiprosjekter fungerer og utvikler seg i omtrent tolv retninger. Forsøk på å skifte til en desentralisert form av nesten alt relatert til det tradisjonelle finansielle systemet betyr også å prøve å gå så raskt som mulig til nye typer interaksjoner med finansielle instrumenter og desentralisering av disse interaksjonene.

I dagens artikkel vil vi ta for oss finansområdet kjent som “prediksjonsmarkeder”. Vi vil beskrive prosjekter som utvikler plattformer for ikke bare å spekulere i utfallet av virkelige hendelser, men også sikre risikoer og samle inn verdifull informasjon om hendelser som kan forekomme i fremtiden.

Markedsforutsigelse

Et av de første kjente prediksjonsmarkedene er et prosjekt presentert av University of Iowa – Iowa Electronic Market. IEM er en ideell organisasjon med forsknings- og utdanningsmål som gjør det mulig for handelsmenn å utføre kontrakter basert på politiske valgresultater og økonomiske resultater. 

Dannelsen av prediksjonsmarkeder og eksperimentene som har blitt gjennomført siden oppstarten viser evnen til å gjøre individuelle antakelser til prognoser. Forutsigelsesmarkeder lar folk samle objektiv informasjon uten forutsetninger som forstyrrer tradisjonelle prognosemetoder, for eksempel undersøkelser eller ekspertanalyser.

Mulighetene for slike markeder er mye bredere enn man skulle tro. Ethvert marked er først og fremst en mekanisme for å samle store mengder informasjon lagret av enkeltpersoner. Dataene som samles inn fra slike markeder kan tjene som grunnlag for beslutningstaking. Slike data brukes for eksempel på Hollywood Stock Exchange, som er et kino-relatert prognosemarked. I 1996 ble således 7 av 8 Oscar-vinnere spådd riktig.

Markedsvarslingsmekanisme

Virtuelle markeder brukes til å forutsi endringer i ulike samfunnsområder, pengespill, sportsbegivenheter, handelsvarsling, risikostyring eller forsikring.

Fremveksten av blockchain-teknologi har løst ett viktig problem i hvert prediksjonsmarked, nemlig datatransparens. Prognosemarkedene var tross alt sentraliserte parter, og brukeren kunne ikke være sikker på at resultatene ikke ville bli manipulert. 

Selvtillit

Orakler som vi allerede har diskutert i en av våre tidligere artikler, er en viktig del av de desentraliserte prognosemarkedene. De gir eksterne data samlet utenfor blockchain. Når det virtuelle markedet brukes, opprettes en kontrakt, og rett før den stenges, må nettverket motta informasjon om utfallet av den tilsvarende hendelsen. Oraklet er agenten som finner, bekrefter og overfører data om hendelsen.

Avhengig av type orakel er selvfølgelig også graden av tillit til de oppgitte dataene regulert. Den mest pålitelige måten er å bruke samstemte orakler – en gruppe orakler som får tilgang til informasjon fra sin egen kilde, uavhengig av andre. Gruppen av agenter må da oppnå enighet, som kan oppnås avhengig av plattformens forhold eller de som er spesifisert i kontrakten.

Prediksjonsmarkeder samler informasjon på to måter. Det første prinsippet, kalt “mengden av visdom”, sier at en gruppe mennesker med et tilstrekkelig bredt spekter av meninger samlet kan være smartere enn noen enkelt person. Men denne tilnærmingen vil være riktig hvis det er mange forskjellige meninger. Hvis dette ikke er tilfelle, kan uavhengige dommer forvrenges.

Den andre måten å samle informasjon på, antyder at det alltid vil være de som tror at publikum tar feil. Slike handelsmenn vil identifisere undervurderte kontrakter for å kjøpe og overvurderte kontrakter for å selge, noe som vil presse prisene til likevekt.

Riktig utformede prediksjonsmarkeder er en verdifull kilde til kollektiv kunnskap og nøyaktige prognoser. Prognosemarkeder får den mest verdifulle informasjonen når deltakerne tar egne beslutninger basert på ulike datakilder. 

Selv om det fremdeles er enorm forskning om psykologien til sosial atferd og beslutningstaking basert på denne oppførselen, blir prognosemarkeder stadig mer populære. Spesielt med fremkomsten av blockchain-teknologi, slik at beslutninger kan tas basert på helt gjennomsiktige eksterne data. 

PlotX

PlotX er en desentralisert ikke-forvaringsprediksjonsprotokoll som bruker en automatisert market maker-modell (AMM) i stedet for en ordrebok. Denne tilnærmingen gjør det mulig å opprette likviditetsbassenger for å støtte markedet og distribuere priser.

PlotX-protokollen bruker Chainlink og Provable oracles for å få tilbud. Prosjektet jobber også med Matic for å lage en andre lagsløsning og skalere videre. Foreløpig kjører PlotX i Ethereum Kovan testnettverk, og utviklere forbereder seg på å fullstendig starte prosjektet i hovednettverket. 

Augur og Gnosis

Augur er et prosjekt som er involvert i utviklingen av et desentralisert spådomsmarked på Ethereum blockchain. REP er et naturlig token som brukes som betalingsmiddel på plattformen og som et investeringsverktøy.

Det er verdt å merke seg at det er tre typer arrangementer tilgjengelig på plattformen:

1) Binær – har to utfallsmuligheter (Ja / Nei);

2) Kategorisk – har mange resultatalternativer;

3) Scalarhendelser – har et antall resultater (verdiområde).

På Augur-plattformen kan du lage dine egne prediksjons- og prognosemarkeder med ytterligere finansiering, samt tjene REP-tokens for å delta i systemvedlikehold

Et interessant faktum er at Augur-brukere i desember 2019 forutsa tiltalen til president Donald Trump med 75% flertall. 

Gnosis er en alternativ desentralisert plattform for organisering av prediksjonsmarkeder på Ethereum-nettverket. Plattformen domineres av prediksjonsmarkeder i forsikrings- og finansmarkeder.

For tiden er Gnosis-prosjektet representert av tre plattformer for prediksjonsmarkeder:

1) Apollo – en plattform for prediksjonsmarkedet med mulighet for å opprette egne eiendeler;

2) DutchX – en desentralisert børs for auksjoner og eiendelhandel;

3) Gnosis Safe – en kryptolommebok og nettleser for interaksjon med Ethereum-applikasjoner.

Begge disse prosjektene skiller seg bare ut fra muligheter for brukere, med en felles visjon og retning.

Helena nettverk

Helena er en desentralisert Web 3.0-plattform som bruker prediksjonsmarkedene til å presentere blockchains kvantitative data i sanntid, opprettet som en xDai-sidekjede på Ethereum-nettverket. Helena ble bygget sammen med Maker DAO, der det innpakkede Dai-tokenet er et internt betalingsmiddel, og en autonom DAO-organisasjon administrerer selve plattformen. 

Plattformbrukerne har tilgang til 10 prediksjonsmarkeder. Her kan du finne prognoser for slike hendelser som ETH-hashrate, total Lightning-nettverkskapasitet eller total DAI i omløp.

Beslutningen om å opprette en egen sidekjede ble tatt på grunn av begrenset skalerbarhet i Ethereum-nettverket. Sidekjeden til xDai gir begrenset interaksjon med kjernen i Ethereum-nettverket, noe som resulterer i raskere transaksjoner og lavere gasskostnader.

Konklusjon

Det er mange flere nye plattformer innen prediksjonsmarkeder: Bodhi – en plattform for å skape prediksjonsmarkeder med fokus på Kina; Guesser – en plattform fokusert på politiske prognoser og hendelser.

I historien til desentraliserte virtuelle markeder, til tross for all snakk om fremtidsutsikter, har et prosjekt ikke klart å nå sine mål. En plattform for prediksjon av hendelser – Veil, ble stengt sommeren 2019 på grunn av et lite antall brukere, utilstrekkelig desentralisering og mangel på et brukervennlig grensesnitt.

En desentralisert tilnærming til å samle informasjon om fremtidige hendelser ved hjelp av blockchain-teknologi for gjennomsiktig og sikker lagring av disse dataene, er i strid med lovgivningsmessige standarder for gambling i mange land. Fremveksten av slike løsninger er et svar på sensur fra stater som har en eierandel i slike typer markedsorganisasjoner som bookmakerkontorer og spådomsmarkeder. Og med den økende populariteten til DeFi, vil de desentraliserte prediksjonsmarkedene, som gir alle tilgang til dem fra hvor som helst i verden, møte en ny bølge av brukere og mange applikasjoner basert på dem.. 

Ansvarsfraskrivelse: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment å være økonomisk rådgivning og bør ikke behandles som sådan. 3commas og dets forfattere tar ikke noe ansvar for fortjeneste eller tap etter at du har lest denne artikkelen. Artikkelen er presentert for å gi leserne generell informasjon. Det er bare personlig erfaring beskrevet her. Brukeren må gjøre sin egen uavhengige undersøkelse for å ta informerte beslutninger angående sine kryptoinvesteringer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me