Många kryptomedia presenterar rubrikerna om den blomstrande tillväxten och utvecklingen av blockchain-plattformar. Oftast ser vi referenser till Ethereum-baserade produkter, liksom rivaler Polkadot och Cosmos. Mycket mindre ofta hittar vi material om andra strukturella blockkedjor som i allt högre grad övervägs för migration av decentraliserade projekt som inte är nöjda med den nuvarande hastigheten, skalbarheten eller transaktionskostnaderna för de mest populära nätverken. Samtidigt kan många av dem erbjuda innovativ teknik, ta med nya trender på marknaden och utan tvekan ta över ledarskapet inom en snar framtid. Som folkvisdom säger, “Förvarnade betyder underarmade”, så har vi förberett en översyn av Solana-ekosystemet, som växer i en otrolig takt och redan leder när det gäller bandbredd bland alla befintliga blockkedjor. 

Vad är solana?

Solana är en höghastighets blockkedja i en nivå, som för närvarande stöder en maximal genomströmning på 59 000+ TPS med 400 ms blockeringstid. 

Solana blockchain är utformad för att skala transaktionsflödet i enlighet med Moores lag – fördubblar antalet GPU-kärnor vartannat vartannat år medan Ingen skärning krävs för att uppnå denna bandbredd. 

Det är inte för ingenting som Solana kallades det första blockchain-nätverket på Web-Scale eftersom detta ultrasnabba, säkra och skalbara nätverk är det mest produktiva i världen; den är speciellt utformad för högfrekventa och storskaliga applikationer. För att uppnå dessa mål krävdes flera optimeringar och ny teknik. Som ett resultat kan vi se ett genombrott i nätverkskapacitet, vilket signalerar ett nytt steg i utvecklingen av blockchain-teknik. 

Varför väljer användare Solana?

Vem är snabbast? Solanas ekosystem växer snabbt

Solana löser ett av de viktigaste tekniska målen: att skala en blockchain för global användning och ge möjligheten att länka mellan ekosystemprojekt, bibehålla en enda global stat när nätverket skalas. Detta medför ingen ytterligare komplexitet med skärning eller andra skiktlösningar. Solana’s flammande mempool-fri hastighet och låga avgifter (1 miljon transaktioner som kostar ungefär $ 10) skala när ekosystemet växer utan att behöva kompromissa med censurmotstånd eller säkerhet. Detta gör det möjligt för utvecklare att fokusera på sin verksamhet snarare än på deras blockchain-infrastruktur. Det finns inte längre ett behov att välja mellan skalning, säkerhet och decentralisering. Solana har löst detta trilemma åt dig. Skaparna av Solana Labs-protokollet har lång erfarenhet av världens mest framgångsrika företag, som Apple, Qualcomm, Intel, Google, Microsoft och andra. Faktum är att Solana är en riktig Web 3.0 med hastigheten på Web 2.0. De bästa och mest framträdande blockchain-relaterade teamen och företagssektorn välj solana för långsiktigt samarbete. 

–Förresten kan du enkelt utvärdera Solanas hastighet med ett speciellt nätverksstresstest som ger dig möjlighet att försöka Bryt solana

Projekt vid basen av Solanas ekosystem

Serum

För flera månader sedan bytte det ledande kryptoderivat FTX och Alameda Research lanserade Serumprojekt, världens första helt decentraliserade spot och derivatutbyte. Serum är inte som de andra, och det är dess styrka. Dess programvara möjliggör snabb DEX-handel; den stöder kedjeaktiviteter, stablecoins, inslagna BTC, BCH, BSV, LTC, ZEC, ETH och ERC-20 tokens, orderböcker och möjligheten att skapa nya finansiella produkter. 

Vem är snabbast? Solanas ekosystem växer snabbt

Till skillnad från de flesta nuvarande DeFi-produkter är det snabbt och billigt. Arkitekturen är inställd för att stödja nodoperatörer med incitament att delta i insatser tack vare SRM-inflation, handelsprovisioner och ett delegerings- / regissystem kallat “ledare”. 

Förutom ovan nämnda FTX och Alameda Research är bland de viktigaste Serumpartnerna så välkända företag i kryptoindustrin som 3Commas, Akg Ventures, Certus One, Genesis Block och andra. Många av dem är också serumvaliderare.

Maskhål 

Maskhål, vilket ansluter Solana och Ethereum, är färskaste och ljusaste exemplet på en tillförlitlig bro. Detta är bara den första av många planerade kedjebryggor på Solana. Den konverterar ETH- och ERC-20-standardtoken till SPL-standardtoken på Solana blockchain, vilket gör det möjligt för befintliga projekt och plattformar att på ett tillförlitligt sätt flytta tillgångar mellan nätverk samtidigt som de utnyttjar den ultrasnabba och säkra webbskala blockchain. Att flytta till Solana eliminerar trängsel i nätverket eller höga transaktionsavgifter och låter dig fortfarande dra nytta av Ethereum-nätverket om det behövs.

Vem är snabbast? Solanas ekosystem växer snabbt

Akash

Akash är den första decentraliserade cloud computing-plattformen. Akash-plattformen syftar till att utnyttja 85% av datorresurserna i 8,4 miljoner datacenter. Akash tillåter vem som helst att köpa och sälja oanvänd kapacitet. Plattformen erbjuder en unik uppsättning erbjudanden för kunder som för närvarande använder molnet. Akash och Solana planerar att tillhandahålla interoperabilitet, så att tjänster i varje ekosystem kan beräknas med hjälp av Akash Token (AKT) eller Solana (SOL). Front-end-applikationer som interagerar med smarta Solana-kontrakt kan nu köras i ett decentraliserat moln (i stället för den nuvarande modellen som är beroende av centraliserade molnleverantörer som Amazon Web Services (AWS) eller Google Cloud Platform (GCP)), vilket gör dem till en verklig censur -resistenta.

Stardust

Stardust tillåter spelutvecklare att öka sina intäkter (via NFT, handelsplattformar etc.) och förbättra spelarnas spelupplevelse. Utvecklare kan ansluta till den sekundära marknaden för intäktsfördelning och spelutforskaren av Stardust-plattformen via API och blockchain-infrastruktur. Statistik

  • Fröfinansiering från Blockchain Capital 
  • Genomsnitt per månad – 50 000 till 70 000 aktiva användare 
  • 12 månader – Mer än 750 000 spelare har deltagit 

Terra

Terra är ett blomstrande betalningsnätverk som stöds av en korg med stablecoins som är knutna till världens största valutor. Idag passerar dessa stablecoins mestadels Terras flaggskeppsapplikation – CHAI, som har 1 miljon aktiva användare och mer än 3 miljoner dollar i daglig transaktionsvolym. Terra stöds av ett imponerande team och några av världens bästa investerare.

Ankare

Anchor är en tvåvägsplattform för PoS-tokeninnehavare. Systemet erbjuder sparkonton och utlåningstjänster. Framtida utveckling 

  • Ny symbol som heter Anchor
  • Distribueras inom fem år / ingen pre-mining involverad 
  • Anchor tillåter PoS-innehavare att deponera tillgångar på plattformen (som Compound eller MarkerDAO) 
  • Tjänar som säkerhet för stablecoin-lån (stablecoins skapade med Terra)

Audius

Vem är snabbast? Solanas ekosystem växer snabbt

Audius är ett decentraliserat musikutbytes- och streamingprotokoll som förenklar direkta transaktioner mellan lyssnare och skapare, vilket ger alla friheten att distribuera, tjäna pengar och strömma allt ljudinnehåll. För att möta den växande efterfrågan har Audius-teamet utvecklat och skapat proof of concept med mer än 20 lösningar för L1- och L2-skalning. Efter denna forskning valde Audius Solana för att skala upp nätverket. Under nästa år planerar Audius att flytta Audius Content Management System (CMS) till Solana.

RAMP DEFI

Med stöd av investerare i världsklass är RAMP DEFI en global decentraliserad finansiell lösning som fokuserar på att frigöra likvida kapital från digitala tillgångar som satsas. Med RAMP kan användare med insatta tillgångar fortsätta att få belöningar för sina insatta tillgångar, behålla potentialen för kapitaltillväxt i sin insatta portfölj och öppna upp likvida kapital för att investera i nya möjligheter samtidigt. 

  • Tillgänglig marknad för insatta tillgångar över 25 miljarder dollar
  • Syftar till att låsa upp 1 miljard dollar i ”Total Unlocked Value” (TVU) för användare i slutet av 2021.

Cirkel (USDC)

Vem är snabbast? Solanas ekosystem växer snabbt

Cirkel integrerad USDC med Solana blockchain också. USDC är en av de snabbast växande fullt reserverade stablecoins i amerikanska dollar. Den baseras på öppna standarder och hanteras av Center-konsortiet, bestående av Coinbase och Circle. Hittills har över 2,8 miljarder USDCs släppts, och hundratals kryptoapplikationer är beroende av USDC för snabba och säkra betalningar. USDC spelar en avgörande roll i DeFi som en av de mest populära säkerhetstyperna som används i decentraliserade kreditplattformar, alternativa sparkonton, decentraliserade börser och mer. Samarbete mellan Circle, USDC och Solana Foundation öppnar utrymme för vidareutveckling av DeFi-produkter. 

Tjudra

USDT är det största stabila valutamarknaden och en av de mest använda stablecoins i DeFi-sektorn. Tether och USDT är viktiga infrastrukturkomponenter för alla framgångsrika blockchain-projekt och är bland de viktigaste elementen för plattformsberäkningar. Detta strategiska initiativ är ett viktigt steg för Solana och kommer att bidra till ytterligare nätverksutveckling. Hastighet och kostnad är två av de största hindren som håller tillbaka DeFi idag. Detta nya initiativ kommer att öppna upp ett helt nytt utrymme för design och användning av stallmynt i DeFi-ekosystemet.

Vem är snabbast? Solanas ekosystem växer snabbt

Arweave

Arweave är en typ av lagring som ger pålitlig och kontinuerlig datastöd, vilket gör det möjligt för användare och utvecklare att lagra data evigt. Arweave är en kollektiv hårddisk som tillåter användare och utvecklare att spara och lagra värdefull applikations- och historikinformation på obestämd tid. 

Torus

Torus tillhandahåller ett klick inloggning till DApps via användarkonton på Google, Facebook, Reddit, Discord, Twitch eller e-post utan ytterligare installationer. Torus-nätverket stöds för närvarande av en grupp validerare från Binance, Etherscan, ENS, Tendermint och andra parter. Torus-lösningen är kompatibel med alla blockkedjor.

Ficka

Pocket Network skapades som ett inkluderande relä-nätverk för API-förfrågningar mot de flesta blockkedjor. Projektet kommer att integreras med Solana för att möjliggöra kryptografiska primitiver i en ny, censurbeständig Web 3.0-teknikuppsättning.

dSäkring

dFuse är ett företag som är specialiserat på blockchain-API: er som tillåter streaminguppdateringar i realtid, utför omedelbara sökningar och ger försäkran om att transaktioner är irreversibla med ett enkelt API-samtal. dFuse implementerar sin API-lösning i Solana så att utvecklare enkelt kan skapa och underhålla effektiva applikationer ovanpå protokollet. 

Fortmatic 

Fortmatic har skapat ett SDK (Development Kit) som gör det möjligt för användare att komma åt decentraliserade applikationer med ett telefonnummer eller e-postadress utan att behöva installera webbläsartillägg. Fortmatic integrerar sin SDK i Solana för att ge användarvänliga alternativ till Web 3.0-plånböcker (som MetaMask) för slutanvändare och utvecklare.

Medborgerlig

Civic är ett decentraliserat ekosystem för identitetsverifiering som låter dig bekräfta din identitet på ett säkert och kostnadseffektivt sätt. Civic arbetar med Solana för att integrera en decentraliserad identitetslösning. Deras gemensamma arbete syftar till att ge billig och skalbar identitetshantering i tillväxtekonomier utan sådan infrastruktur.

Hummingbot

Hummingbot är en programvara som handlar med öppen källkod som låter dig handla kryptovaluta med hjälp av högfrekventa handelsstrategier som marknadsskapande och arbitrage. Hummingbot arbetar med Solana för att integrera sin Liquidity Mining-lösning så att underhållare / handlare kan få provision genom att förse Solana med likviditet på olika börser. 

Avslutande tankar

Solanas ekosystem växer väldigt snabbt eftersom det har så många positiva aspekter jämfört med Ethereum och andra. Om DeFi-projekt börjar flytta in i ett ekosystem där sådana snabba och billiga transaktioner är möjliga kan intresset för kryptovalutor snart bli ännu starkare eftersom den positiva upplevelsen kommer att spela en viktig roll i denna process. 

Till skillnad från många andra alternativ positionerar Solana sig inte som en “Ethereum-mördare”. Dessa tekniker kan samexistera och arbeta tillsammans för att bygga något viktigt. Det här är hela interaktionen.