Resan i DeFi-universum: decentraliserade marknadsplatser

Om du tittar på DeFi-ekosystemet genom en bredare lins kan du se att decentraliserade finansieringsprojekt fungerar och utvecklas i ungefär tolv riktningar. Att försöka flytta till en decentraliserad form av nästan allt som är relaterat till det traditionella finansiella systemet innebär också att försöka flytta så snabbt som möjligt till nya typer av interaktioner med finansiella instrument och decentralisering av dessa interaktioner.

Detta är den första artikeln i en serie, som tittar på lovande projekt inom vart och ett av dessa områden, talar om fördelarna och nackdelarna med dessa projekt och reflekterar över deras framtidsutsikter och möjligheter..

I dagens artikel kommer vi att prata om riktningen för decentraliserad finansutveckling inom ramen för decentraliserade handelsplattformar (DeFi Marketplaces), där deltagarna kan slutföra transaktioner direkt via p2p-nätverk.

Decentraliserade marknader

Enligt en färsk studie av The Block involverar DeFi-ekosystemet mer än 160 nystartade företag och protokoll som arbetar inom alla områden av decentraliserad finansiering. På Ethereum-plattformen i Marketplaces-segmentet har fyra lösningar byggts och för närvarande körs: Rare Bits, District0x, Origin och OpenSea. Av det totala antalet DeFi-projekt på Ethereum har marknadsplatser bara en marknadsandel på 1,8%. 

Eftersom det finns fler sådana projekt utanför Ethereum (enligt defiprime.com finns det sju lovande protokoll och marknadsplatsprojekt på marknaden), kommer vi inte att begränsa oss till en enda plattform. Vi kommer att beröra oberoende lösningar för p2p-handel och decentraliserade marknader.

Frånvaron av mellanhänder och, som ett resultat, relativt låga priser gör p2p-marknader attraktiva och mer populära dag för dag. Ett ekosystem utan kontroll från centraliserade strukturer är vad världen av blockchain och smarta kontrakt kan erbjuda. Trots att de decentraliserade marknaderna fortfarande är för unga är potentialen inom dem enorm. 

OpenBazaar

OpenBazaar är en av de äldsta decentraliserade online-handelsplattformarna, som lanserades i april 2016, långt innan DeFi blev populärt. Denna plattform är en gratis och öppen källkod, decentraliserad social marknadsplats. Projektet fick sin popularitet tack vare möjligheten att betala för varor med kryptovalutor. 

Utvecklarna har skapat ett tankeväckande och bekvämt gränssnitt som påminner om eBay och Aliexpress. Handel på plattformen regleras inte på något sätt; det finns inga provisioner och begränsningar för varukategorier. Förtroendet mellan användare baseras på den klassiska mekanismen beroende på rykte, som beräknas beroende på resultaten av utvärderingar för genomförda transaktioner, utförda av olika parametrar.

Beroende på varorna erbjuds tre betalningsalternativ när du gör ett köp: direkt, modererad utan tvist, modererad med tvisten. Detta tillvägagångssätt utökar möjligheterna att tillhandahålla tjänster, till exempel när det är omöjligt att göra betalning direkt på grund av personliga medel av säkerhetsskäl.

Vi kan beskriva plattformens möjligheter, men det är ingen mening eftersom det är ganska enkelt att prova själv om du har en internetanslutning och åtminstone några satoshis. Kryptovalutor är värdefulla eftersom de kan spenderas på varor och tjänster, och ju vanligare handeln är, desto högre är deras värde.

District0x

District0x är en decentraliserad marknadsplats som fungerar på Ethereum-, Aragon- och IPFS-plattformar. Plattformen ger möjlighet att skapa personliga decentraliserade marknader med smarta Ethereum-kontrakt.

Handelsplattformar och samhällen är decentraliserade autonoma organisationer (DAO) i District0x-nätverket. År 2017 lanserades ett decentraliserat arbetskraftsutbyte – Ethlance – som förbinder köpmän och kunder att tillhandahålla olika tjänster som betalas med ETH.

För närvarande arbetar utvecklare med två nya projekt: en p2p-plattform för utbyte av registrerade namn via ENS (Ethereum Name Service) – ENS Bazaar, och en plattform för skapande, släpp och utbyte av sällsynta digitala samlarobjekt på Ethereum blockchain – Meme Factory.

Inom området för decentraliserade arbetsmarknader utvecklas och utvidgas GitCoin-plattformen som en marknad där frilansutvecklare kan interagera med varandra och med kunder för fjärrprojekt med öppen källkod..

Öppet hav

OpenSea är den största marknadsplatsen för digitala varor som samlarobjekt, spelartiklar, domännamn, digital konst och andra tillgångar som kallas NFT-tokens – varor eller tillgångar endast i digital form, där varje sådan token är unik.

Plattformen har ett speciellt gränssnitt som låter dig skapa smarta kontrakt och visa upp OpenSea-butiken utan programmeringskunskap. Till exempel skapar en parisisk konstnär Pascal Boyart digitala samlarobjekt baserat på hans gatukonstmålningar, som är originalskapelser, varav en såldes för 25 ETH.

Ett liknande projekt i riktning mot skapande, utbyte och försäljning av NFT-tokens är Rare Bits-plattformen, som 2018 lockade 6 miljoner dollar för att stödja marknaden för samlingsartiklar och unika digitala tokens.

Ursprung

Origin-plattformen och två interna applikationer baserade på denna plattform, Marketplace och Dshop, ger en decentraliserad p2p-plattform för handel. En av plattformens huvudfunktioner är möjligheten att betala för varor och tjänster med USDC Circle och DAI MakerDAO, och alla ERC-20-symboler när man talar om kontraktsutvecklingsnivå.

OGN intern token är redan integrerad med andra stora DeFi-plattformar. Likviditetspooler som ETH / OGN finns redan på KyberSwap, Uniswap och Balancer. För några veckor sedan samarbetade Dshop med Uphold för att öppna Uphold Store baserat på Dshop, och den senare lades i sin tur till Upholds applikationskatalog för användning av 1,7 miljoner medlemmar i nätverket, som verkar i mer än 184 länder och accepterar över 30 typer av tillgångar.

I september 2020 lanserade Origin-utvecklare sin egen OUSD-stablecoin, kopplad till USDT-, USDC- och DAI-korgen. Origin hanterar bland annat stallcoins jordbruk i Compound-protokollet och den resulterande vinsten fördelas proportionellt mellan alla OUSD-innehavare. 

LocalCryptos

Sedan 2017 har LocalCryptos varit plattformen för p2p Ethereum-handel – LocalEthereum, men efter ommärkning under 2019 blev köp / försäljning och utbyte av BTC, ETH, LTC och andra kryptovalutor i mer än 130 länder tillgängliga på plattformen. LocalCryptos decentraliserade marknadsplats är LocalBitcoins direkta och närmaste konkurrent, samtidigt som den är fri från tillsynsmyndigheter.

Transaktioner på plattformen genomförs direkt genom smarta kontrakt och deponering, och inträdes- och utträdesavgifter betalas endast till gruvarbetare. Om det finns kontroversiella situationer beträffande transaktionen kan det smarta avtalet nås av en tredje part skiljeman, som kommer att avgöra resultatet av transaktionen. Det bör noteras att privata nycklar till en plånbok tillhör användare, vilket också gör den här webbplatsen mer attraktiv och censurbeständig.

Framtiden för decentraliserade marknader

Decentraliserade marknader eliminerar behovet av en tredje part att genomföra transaktionen, vilket i sin tur leder till minimiprovisioner eller frånvaro. En annan faktor som påverkar intresset för sådana plattformar är bristen på tillhandahållande av data och möjligheten till anonyma betalningar med kryptovalutorna. 

Trots den låga acceptansnivån blir decentraliserade marknader populär bland användare och investerare i sådana projekt. Blockkedjor och decentralisering kan hjälpa till att bygga verkligt censurresistenta marknader och plattformar där transaktioner kan göras med kryptovalutor eller någon annan digital tillgång.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map