Om du tittar på DeFi-ekosystemet genom en bredare lins kan du se att decentraliserade finansieringsprojekt fungerar och utvecklas i ungefär tolv riktningar. Att försöka flytta till en decentraliserad form av nästan allt som är relaterat till det traditionella finansiella systemet innebär också att försöka flytta så snabbt som möjligt till nya typer av interaktioner med finansiella instrument och decentralisering av dessa interaktioner.

En av de mest lönsamma och utvecklande sektorerna för decentraliserad finansiering är betalningslösningar, som är utformade för att skapa ett öppet, globalt ekonomiskt ekosystem och möjliggöra säkra, stabila och snabba transaktioner med smarta kontrakt..

I dagens artikel kommer vi att prata om applikationer, lösningar och protokoll som gör det möjligt för användare att göra gränsöverskridande betalningar utan mellanliggande avgifter och finansiellt interagera utan att ha tillgång till traditionella banksystem.

DeFi och direktbetalningar

Utseendet på Bitcoin och blockchain-teknik gjorde det möjligt att byta till kryptobaserade digitala betalningsmekanismer. En sådan lösning i Bitcoin-ekosystemet var Lightning Network, utvecklat och byggt som ett andra lagerprotokoll. Lightning använder smarta kontrakt för att öka genomströmningen i Bitcoin-nätverket.

Med tillkomsten av Lightning Network är det möjligt att göra snabba mikrobetalningar snabbare och med lägre avgifter än i fallet med Bitcoin-mainnet. Förutom billiga och omedelbara transaktioner minskar Lightning Network “block” -kedjan och ökar integriteten.

De viktigaste problemen som direktbetalningsfokuserade projekt försöker lösa är låg bandbredd och höga avgifter. Ethereum-nätverket kan för närvarande hantera cirka 20 transaktioner per sekund, vilket inte räcker för det ständigt växande antalet användare.

Det finns många sätt att lösa skalbarhetsproblemet, som on-chain och off-chain-lösningar, protokoll för konsensusmekanismer, öka blockstorlek och mer. Mångfalden av sådana lösningar och ett antal tillvägagångssätt för deras genomförande ledde till skapandet av ett stort antal projekt som arbetar med omedelbara gränsöverskridande betalningar med låga avgifter och användningen av smarta kontrakt.

Celer-nätverk

Celer Network är en andra skalningsplattform för snabba och säkra transaktioner utanför kedjan och smarta kontrakt. Celer är ett system som fungerar ovanpå blockchain, med en flerskiktsarkitektur som ger en hög nivå av skalbarhet och flexibilitet samtidigt som säkerhets- och integritetsaspekter bibehålls.

Celer tillåter utvecklare att snabbt skapa och hantera skalbara dApps. Den interna CELR-token, förutom att den används som en plattformsvaluta, används i PoLC, ett budsystem där användare kan blockera tokens för att tillhandahålla likviditet, liksom i LiBA-auktioner för att upprätthålla likviditetsmekanismer.

Celer kan integreras i alla befintliga blockkedjor och stöds redan av EVM-baserade blockkedjor. Plattformen ger användarna möjlighet att interagera med dApps 10 000 gånger snabbare, att göra omedelbara betalningar, handla på börser eller använda förutsägelsemarknader.

Matic Network

Matic Network decentraliserad plattform, vars utvecklare erbjuder en lösning för att skapa Plasma sidokedjor, sticker ut i de olika föreslagna lösningarna för att öka blockchain-skalbarheten. 

Dessa sidokedjor fungerar genom ett decentraliserat nätverk av ProSof-of-Stake (PoS) validatorer, som stöder systemet i utbyte mot belöningar.

Plasma används för att säkra digitala tillgångar samt ERC-20 och ERC-721-tokens på mainnet. Sidkedjor kan användas för att stödja decentraliserade finansiella protokoll som är tillgängliga i Ethereums ekosystem.

Matic-utvecklare skapar ett ekosystem bestående av mobila applikationer, plånböcker och tillägg för enkel och bekväm överföring och lagring av tillgångar. Matic tillhandahåller ett användargränssnitt och betalnings-API för dApps, användare och utvecklare. Atomic swappar och Matic smarta kontrakt gör det möjligt för användare att betala med valfri token, och nätverket kan användas för att utbyta tokens med varandra genom att använda en likviditetspool.

xDAI stabil kedja

Den första xDAI Stable Chain-token som är kopplad till Dai möjliggör snabba och billiga transaktioner med xDAI-tokens. För närvarande fungerar den här lösningen bara i ett DAI-xDAI-paket, men i framtiden finns det en potential att skapa många andra stallmynt, till exempel xUSDT eller xUSDC.

Tekniken för att bygga tvärbryggor används för att implementera en sådan lösning, där inbyggda xDAI-stablecoins skapas efter att ha blockerat DAI-tokens i ett smart kontrakt. xDAI används både för betalningar och avgifter, med 500 transaktioner som kostar ca $ 0,01 att utföra.

XDAI-nätverket är helt kompatibelt med Ethereum-projekt och kräver inte komplexa operationer av Ethereum dApp-utvecklare för att slå samman sina projekt med xDAI blockchain. Det pågår utveckling för att implementera noll-kunskapsprotokollet i xDai för privata transaktioner och belöna xDAI-validerare via POSDAO-konsensusmekanismen med en separat STAKE-token.

Begär nätverk

Request är ett öppet nätverk för att begära transaktioner, så att alla kan skapa, lagra och få tillgång till peer-to-peer-betalningar i ett decentraliserat nätverk. Plattformen för decentraliserade betalningsbegäranätverk gör att du kan utföra alla typer av transaktioner, oavsett om det är en löneavgift, donation eller återbetalning. 

Begäranätverket kan användas för onlinebetalningar som eliminerar tredje part och höga provisioner, behovet av fakturering, redovisning och revision. Projektet arbetar redan med Civic för att möjliggöra användaridentifiering, samt Kyber- och 0x-projekt för att betala för varor och tjänster i konvertibla digitala tokens.

Whisp

Whisp-plattformen är en decentraliserad avvecklingslösning som syftar till att förenkla betalningsmetoder för frilansare och distansarbetare. Whisp tillåter användare att skapa digitala betalningsförfrågningar genom tydliga betalningsmekanismer med hjälp av kryptovalutor. Relativt enkelt att använda, Whisp-protokollet kan användas av företag för att minska kostnaderna för lönehanteringsverktyg, eliminera tredjepartsleverantörer och undvika förseningar och avbokningar från traditionella finansinstitut..

Användare kan komma åt plattformen genom att ansluta via MetaMask. Whisp stöder betalningar med DAI-, ETH-, DATA-, DGX- och DGD-tokens. En liknande lösning för att förenkla löneutbetalningarna är Sablier-projektet, som kan användas för betalningar och fördelning av medel i en förutbestämd takt.

Framtiden för betalningslösningar

Decentraliserade lösningar i det nuvarande genomförandet kan inte skala med den tillväxttakt som observerats på kryptomarknaden. Problem som begränsning av blockstorlek, långsamma transaktioner, höga avgifter, låg bandbredd, komplext gränssnitt etc. måste lösas innan massanpassning börjar.

Lösningar för omedelbara och billiga betalningar, med ett användarvänligt gränssnitt, hjälper till att popularisera kryptokurvor bland nya användare, och decentraliserade finansiella instrument kommer att bli mer fokuserade på att skapa ett öppet ekonomiskt ekosystem tillgängligt för alla användare runt om i världen. 

Ansvarsfriskrivning: Innehållet i denna artikel är inte avsett att vara ekonomisk rådgivning och bör inte behandlas som sådant. 3commas och dess författare tar inget ansvar för dina vinster eller förluster efter att du läst den här artikeln. Artikeln har presenterats för att ge läsarna allmän information. Det finns endast personlig erfarenhet som beskrivs här. Användaren måste göra sin egen oberoende forskning för att fatta välgrundade beslut angående sina kryptoinvesteringar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me