Resa genom DeFi-universum: Decentraliserad identifiering

Om du tittar på DeFi-ekosystemet genom en bredare lins kan du se att decentraliserade finansieringsprojekt fungerar och utvecklas i ungefär tolv riktningar. Att försöka flytta till en decentraliserad form av nästan allt som är relaterat till det traditionella finansiella systemet innebär också att försöka flytta så snabbt som möjligt till nya typer av interaktioner med finansiella instrument och decentralisering av dessa interaktioner.

Blockchain-baserade identifieringssystem och decentraliserade finansieringsprotokoll är utformade för att ge användare tillgång till finansiella instrument utan anseende för finansiell verksamhet eller tillgång till traditionella finansiella instrument. I dagens artikel kommer vi att prata om den identifieringsrelaterade delen av DeFi-sektorn, KYC-förfaranden och hur man kan behålla kontrollen över de tillhandahållna uppgifterna.

Decentraliserad identifiering

För att identifiera oss online måste vi tillhandahålla information om oss själva för att bevisa att vi är exakt de vi säger att vi är. Identifieringsförfarandet krävs till exempel för att delta i en ICO eller för att skapa egna tokeniserade tillgångar. När du skickar mynt från din plånbok identifierar du dig med nycklarna som ägare av dessa medel. När du loggar in på ditt konto på börsen eller tjänsten identifierar du dig som ägare till detta konto med ett lösenord.

Identifiering av användare i finansvärlden görs genom proceduren som kallas KYC, eller ”Know Your Customer”, utformad för att spåra motparter och deras transaktioner för att bekämpa penningtvätt, bedrägeri, samt för att förbättra säkerheten för finansiella transaktioner. 

Under KYC-proceduren förmedlar användare en del av sin personliga information till en tredje part. Detta innebär att de inte längre kan kontrollera sina konfidentiella uppgifter och att de kan stulas, säljas eller användas för bedrägerier.

Å andra sidan berövar användaren möjligheten att använda tjänster som kräver identifikation genom att vägra tillhandahålla personuppgifter. Uppgifter som tillhandahålls till centraliserade myndigheter är inte 100% säkra, inte ens för de företag som tillhandahåller en hög säkerhetsnivå. 

Personuppgifter som postlåda, telefonnummer, ID, bostadsadress, plånbokadress, belopp, biometriska uppgifter, lösenord etc. – är extremt värdefulla på mörka marknader. Att få tillgång till sådan information kan leda till bedrägliga handlingar, stöld av medel, konton och andra olagliga aktiviteter. Att hålla dina privata data under kontroll är därför ett av de viktigaste utvecklingsområdena just nu.

Allt i världen är i process för digital transformation och integration, och framväxten av decentraliserad identifiering är ett svar på förändrade verkligheter. Tillbaka under 2017 har Microsoft tillsammans med Accenture och Avanade utvecklat ett system med blockkedjebaserade databaser för gemensam tillgång till data, och 2018 introducerade Microsoft DID – ett system för decentraliserad identifiering som heter ION, som arbetar med Bitcoin blockchain.

Decentralised Identification (DID) – är en uppsättning egenskaper som entydigt identifierar objekt, och DID för en enskild användare förblir enbart under hans / hennes kontroll. Idén med decentraliserad identifiering är att kryptera information om användare med privata nycklar. Detta tillvägagångssätt gör det svårt för obehöriga att få tillgång till personlig information. Ägaren av en DID behåller kontrollen över data och bestämmer själv vilken information som ska lämnas.

Medborgerlig

Civic är ett decentraliserat Ethereum-baserat autentiseringsekosystem som ger möjlighet att verifiera användarens identitet på begäran. Med hjälp av Civic-plattformen kan användare skapa sin egen digitala identitet och lagra personlig information om den på enheten.

Civic-plattformen ger möjlighet att skicka KYC en gång, med ytterligare tillhandahållande av nödvändig data på andra plattformar. Alla medlemmar i nätverket kan bli klient genom att mata in sina data i blockchain med hjälp av appen Secure Identity. Identitetsverifiering utförs av validerare som tillhandahåller data till tjänsteleverantörer för att verifiera användare och får en belöning i CVC-tokens. Smarta kontrakt används för att kontrollera finansiella transaktioner och certifiering.

Civics huvudidé är att skapa ett enda digitalt certifikat för varje användare, med möjlighet att komma åt olika tjänster, webbplatser, tjänster och organisationer. Den positiva sidan med denna lösning är full kontroll över de data som tillhandahålls av användaren. Uppgifterna lagras inte i en blockchain; istället lagrar den distribuerade huvudboken länkar för att komma åt certifikaten. Detta innebär att identifieraren som är registrerad i nätverket är ett bevis på dess äkthet. 

3BOX

3Box är ett nästa generations decentraliserade datalagringssystem. Det gör det möjligt för utvecklare att utföra olika operationer för att identifiera användare och konton efter typen av att få en användaridentifierare (DID), länka nya adresser till DID och lägga till nya autentiseringsmetoder.

Varje 3Box-konto har ett unikt DID, kallat 3ID, vilket gör det möjligt för användare att hantera sina data och information i decentraliserade nätverk. För att skapa eller återställa ett 3Box-konto autentiserar användare genom att signera ett meddelande med sin nyckel. Antag att applikationer eller tjänster vill interagera med ett användarkonto på något annat sätt än genom att läsa offentligt tillgängliga data, till exempel skriva eller radera data. I så fall kommer de att behöva begära att användaren undertecknar samtycke-meddelandet med sina validerade nycklar, eftersom endast kontonägarens nycklar kan hantera den decentraliserade identifieringen.

3Box, med sin decentraliserade struktur, gör det möjligt för utvecklare att eliminera mycket av ansvaret för säkerhet och skydd av användardata. Data lagras av användare, vilket ger dem mer kontroll över sin känsliga data samt överför och interagerar med andra applikationer. Möjligheten att lagra data gör det möjligt för användare att enkelt dra nytta av andra applikationer, tjänster eller nätverk utan att behöva skapa nya data.

Blockpass

Blockpass-applikationen för identifiering, som möjliggör skapande och lagring av digitala identiteter, gör det möjligt för användare att skapa digitala identiteter med möjlighet att ansluta till banker, börser, handelsplattformar och andra reglerade tjänster. 

Tredjeparter verifierar dokument. När du använder en säljares tjänster som kräver bevis på din identitet är det upp till dig att tillhandahålla dina uppgifter till säljaren eller välja bort tjänsten.

Dessutom skapar utvecklare Know Your Device (KYD) och Know Your Object (KYO) protokoll för identitetsverifiering på “Internet of Things” och ett offline-verifieringsprotokoll för “Internet of Everything” (IoE).

Blomma

Bloom är en lösning för att skapa säker identitet och kreditbetyg baserat på blockchain-teknik. Protokollet består av tre huvudkomponenter:

  1. BloomID (Identity Attestation), som tillhandahåller global säker identifiering, vilket gör att långivare kan erbjuda lämplig kredit runt om i världen.
  2. BloomIQ (Credit Registry) är ett system för rapportering och spårning av nuvarande och tidigare skuldförpliktelser kopplade till en användares BloomID.
  3. BloomScore, vilket är ett mått på konsumenternas kreditvärdighet. Denna decentraliserade bedömning liknar den hos FICO eller VantageScore, låntagarens kreditvärderingssystem.

Bloom tillåter användare att skapa en kreditportfölj tillgänglig var som helst i världen och ger en decentraliserad metod för att bygga kreditindustrin på en blockchain med ökad säkerhet och bekvämlighet.

Slutsats

Det finns fler projekt, byggsystem och protokoll för decentraliserad identifiering, såsom:

  • Colendi, som utvecklar metoder för att bedöma kreditvärdighet och mikrokredit i finanssektorn, skapar ett system på Ethereum blockchain med sin egen ERC-20-token.
  • Hydro-projektet förbättrar applikationssäkerheten genom att tillhandahålla enkel och flexibel identitetshantering. Inkluderar autentiseringsprotokoll för dataskydd, dApp Store, en token, uppsättning smarta kontrakt och en plattform för att skapa betalningslösningar kopplade till användarens identitet.
  • Selfkey-projekt baserat på Ethereum- och ERC-20-tokens, för identitetshantering, baserat på blockchain och SSID, så att användare kan äga, hantera och kontrollera sina data efter eget gottfinnande.

Decentraliserad identifiering ger möjlighet att använda en enda digital identifierare med olika plattformar och tjänster utan att behöva mata in data igen. Blockchain garanterar säkerheten och integriteten för dessa data, och användarna får full kontroll över sin personliga information. Med DeFi: s växande popularitet och samhällets digitaliseringstakten kommer efterfrågan på identifieringslösningar bara att växa.

Ansvarsfriskrivning: Innehållet i denna artikel är inte avsett att vara ekonomisk rådgivning och bör inte behandlas som sådant. 3commas och dess författare tar inget ansvar för dina vinster eller förluster efter att du läst den här artikeln. Artikeln har presenterats för att ge läsarna allmän information. Det finns endast personlig erfarenhet som beskrivs här. Användaren måste göra sin egen oberoende forskning för att fatta välgrundade beslut angående sina kryptoinvesteringar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map