Ett av de största hindren för att lösa blockchain-nätverkens skalbarhetsproblem är deras ineffektivitet i tvärkommunikation. Problemet med kommunikation mellan blockkedjor löses genom att skapa och tillämpa olika bindningar, såsom sidokedjor, broar, interaktioner med smarta kontrakt, atombyten och andra lösningar.

I dagens artikel kommer vi att prata om Polkadot-lösningen, som redan ger interaktion mellan olika plånböcker, projekt, tokens, orakler och DeFi-plattformar. Vi kommer att diskutera vilka fördelar protokollet erbjuder, hur det möjliggör kommunikation mellan olika blockkedjor och hur användbart det kan vara i samband med blockchain-teknikutveckling och decentraliserad finansiell expansion.

Nätverkets viktigaste funktioner

Polkadot (PUNKT) är ett protokoll och ett ekosystem utformat för att bygga och ansluta olika blockkedjor, så att de kan kommunicera effektivt. Polkadot tillåter olika plattformar att skala genom myntintegrering och tillhandahåller funktioner som: 

  • Överföra alla typer av data mellan blockkedjor;
  • Upprätthålla konstant kommunikation mellan nätverk;
  • Säkerhetskonsolidering; 
  • Bygga nätverk baserade på parallellt fungerande blockkedjor – fallskärmar.

Ett växande antal blockkedjor utvecklas för att möta specifika branschers behov. Projekten har olika tekniska egenskaper & implementeringar och kan fungera på olika samförståndsbyggande mekanismer. För att övervinna sådana inkonsekvenser och säkerställa smidig drift kombinerar Polkadot enskilda blockkedjor för att utföra ömsesidiga transaktioner och optimerar blockkedjor för specifika uppgifter genom en skärmningsmodell som de har utvecklat. Polkadot bygger på Substrat, ett blockchain-skapande protokoll, som har åtkomst till sina programmeringsspråk för ett stort antal utvecklare.

Säkerheten och nätverkens interaktion uppnås genom en reläkedja (den viktigaste blockkedjan). Denna huvudkedja samverkar med skärmade fallskärmar – enskilda blockkedjor med sina egna tokens.

En av huvuduppgifterna som Polkadot löser är överföringen av värde från en blockchain till en annan, varvid varje blockchain har sin egen token, tokenomics och operationsmekanism. Implementeringen av en värdeöverföringsrelämekanism uppnås genom att bygga ovan nämnda fallskärmar.

Förutom att möjliggöra interaktion inom nätverket tillåter Polkadot att “bygga” broar med sådana nätverk som Bitcoin och Ethereum. Till exempel Interlay-start har publicerat en specifikation som säger att den snart kommer att introducera PolkaBTC – en bitcoin insvept i Polkadot-nätverket för att stödja DOT-nätverkets interna token. 

Att bygga en bitcoin-fallskärm och implementera en BTC-aktiverad token görs via tillgångsplattformen, XKrav, utfärdar och löser in BTC-aktiverade tokens. 

Samtidigt utvecklas tre olika broar mellan Polkadot och Ethereum med Parity and Substrate.

Nätverkshantering och konsensus 

Polkadot blockchain använder en modifierad NPoS konsensusalgoritm. Förutom provisionering tillåter den interna DOT-token dess ägare att fungera som validerare för att hantera nätverket (ändra avgifter, genomföra uppdateringar, lägga till och ta bort fallskärmar etc.). 

Förutom validatorer hanteras nätverket av så kallade nominatorer, som säkrar reläkedjan genom att välja pålitliga validerare. Genom att rösta för en validerare delegerar nominatorer sina egna tokens. En del av belöningarna från blocken som utvinns av validerarna går till nominatorerna för att tillhandahålla sina medel.

Så kallade kollatorer deltar också i hanteringen av nätverket. De hjälper validerare att skapa giltiga parachainblock, behålla sina fulla noder och se till att nya block kan skapas & transaktioner kan utföras. En annan grupp marknadsaktörer är fiskare, som kan vara samlare eller ägare av fullständiga noder, som förhindrar skadlig aktivitet i nätverket.

Fallskärmar

Polkadot stöder för närvarande ett begränsat antal fallskärmar (cirka 100) och delar dem därför upp i följande kategorier:

  • Fallskärmar på systemnivå, som inkluderar broar som leder till andra nätverk, hanteringsskärmar och fallskärmar, som ger nätverksvärde;
  • Parachain-auktioner, som bjuder slots som ska köpas med DOT-tokens. Ett intressant inslag i att använda fallskärmar är gruppplaceringen av många projekt på en enda fallskärmsplats, såsom broar eller plattformar som tillhandahåller relaterade tjänster;
  • Parathreads – tillfälliga fallskärmar som kan hyras ut under korta perioder och användas efter behov.

Anledningen till ett begränsat antal fallskärmar är begränsade resurser för att säkra och underhålla kedjorna. Fallskärmar på systemnivå definieras av ideella organisationer Web3 Foundation och för närvarande inkluderar Bitcoin-Polkadot, Ethereum-Polkadot-broar, Edgeware plattform för smarta kontrakt och vissa infrastrukturprojekt.

Kusama-nätverk

Kusama (KSM) är Polkadot-kanarinätverket, en tidig oreviderad version av protokollet som är utformat för att testa nya uppdateringar och modifieringar. Även om båda versionerna av protokollet delar den underliggande koden är de oberoende nätverk. Kusama har olika parametrar för protokollkontroll, vilket leder till snabbare implementering av uppdateringar och snabbare omröstning.

Kusama har också sina egna token, plattformshanteringsroller, community- och utvecklingsriktningar som ett fristående och tillräckligt protokoll. Kusama är något en “testplats” för olika experiment i en säker miljö.

Polkadot Parachain Rococo V1

De Rokoko testnätverket, som lanserades i december 2020, är ​​ett offentligt nätverk som stöds av Parity Technologies och Polkadot-utvecklarna för att testa fallskärmens interaktion. Rococo-nätverket är baserat på myndighetsbeviset (PoA) algoritm, där validerare säkerställer nätverkets funktionalitet.

Den officiella utgåvan av Rococo-nätverket innebär också att Kusama-nätverket och Polkadot-nätverket lanserar auktioner för fallskärmsautomater. Projekt som Acala Network, Ontology, ChainX, Edgeware och andra har redan meddelat att de deltar.

Framtidsplaner och framtidsutsikter

I skrivande stund, enligt Polkaproject portal, Polkadot&Substrat ekosystem består av 349 projekt, inklusive oracle data delivery protocol Kedjelänk, decentraliserat datautbytesprotokoll Ocean Protocol, skalningsplattform Celer Network, imToken och andra. 

För tillfället är Polkadot-nätverket värd för unika auktioner av fallskärmsautomater och tillhandahåller meddelandeförmågor mellan kedjor. Först kommer fallskärmarna att fungera i Kusama-nätverket, följt av slot-auktionerna. Efter att fallskärmarna är i drift på Kusama kommer den första auktionen att äga rum på Polkadot-nätverket.

Även den 21 januari, LD Capital meddelat lanseringen av Polkadot Ecosystem-fonden. Fonden, som har 10 miljoner dollar under förvaltning, kommer att fokusera på att bygga ett samhälle för utveckling inom en mängd olika områden. 

Förutom Polkadot utvecklar Cosmos-projektet lösningar för att förbättra interaktion och skala blockchains. Med en gemensam vision för framtiden för blockchain-interoperabilitet tar de två projekten olika tillvägagångssätt för att utföra uppgiften att interoperera och integrera olika blockkedjor. 

Det är också värt att notera att DOT-token-nätverket har flyttat upp till # 4 när det gäller marknadsvärde och ligger på 17 miljarder dollar; priset på token har mer än tredubblats på en månad. Enligt en studie av The Block har Polkadot-nätverket nästan 3 miljarder dollar i polletter låsta för insättning.

Polkadot är utan tvekan det näst mest aktiva DeFi-ekosystemet efter Ethereum. Utvecklare håller redan på att undersöka en ny version av Polkadot 2.0, som är utformad för att hantera begränsningarna i nätverksansikten i detta skede av dess utveckling.

Ansvarsfriskrivning: Innehållet i denna artikel är inte avsett att vara ekonomisk rådgivning och bör inte behandlas som sådant. 3commas och dess författare tar inget ansvar för dina vinster eller förluster efter att du läst den här artikeln. Artikeln har presenterats för att ge läsarna allmän information. Det finns endast personlig erfarenhet som beskrivs här. Användaren måste göra sin egen oberoende forskning för att fatta välgrundade beslut angående sina kryptoinvesteringar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me