Blockchain-teknologivekst har en ubestridelig effekt på utviklingen av kryptodrift. Den første algoritmen som ble brukt i kryptovalutaer var Proof-of-Work (PoW) som krever datakraft for å sikre nettverket og oppnå konsensus. Den ble erstattet av Proof-of-Stake (PoS) og dens modifikasjoner: DPoS, APoS og andre. De krevde store mengder tokens for å kjøre noden, men delegert innsats tillot å motta belønninger selv med mindre investeringer. Men med utviklingen av DeFi-økosystemet nådde gruvedrift et nytt nivå: lønnsomheten steg dramatisk uten behov for store investeringer. I forrige uke så vi allerede på forskjellige måter å passivt øke kryptovalutaposisjoner. I dagens artikkel vil vi se på hvordan DeFi-staking skiller seg fra PoS og lignende konsensusalgoritmer mens vi beskriver fordeler og ulemper ved hver tilnærming.

Typer av DeFi-gruvedrift

DeFi-markedet tilbyr finansielle tjenester som opererer autonomt på blockchain og fungerer som et alternativ til moderne banker. Slike systemer trenger ikke personale: verken veiledere eller ansatte. Derfor reduseres også kostnadene. Dette gjør at DeFi kan tilby mer tilgjengelige finansielle tjenester enn tradisjonelle banker kan.

Alle blockchain-transaksjonene kontrolleres av smarte kontrakter, som fungerer som plattformers garantister ved å blokkere tokens. Dette sikrer tokenholdernes sikkerhet. En smart kontrakt må imidlertid være 100% sikker: hvis koden blir hacket, kan angriperne ende opp med en betydelig sum penger. Dette er den kritiske risikoen for denne typen gruvedrift. Men la oss først vurdere hovedtyper av DeFi-gruvedrift og deretter gå gjennom fordeler og ulemper.

Avling oppdrett

Denne typen DeFi-gruvedrift er trolig den mest populære. Det kalles også likviditetsdrift. Essensen er at innehavere låner ut ETH til visse prosjekter og blir belønnet til en fast eller flytende rente. Med andre ord danner gruvearbeiderne et likviditetsbasseng. I den tradisjonelle finansielle sektoren spilles denne rollen av store aktører: investeringsfond, banker, venturekapitalister og store private investorer. Dette er oftest utilgjengelig for små investorer, men Yield Farming endrer alt og gjør markedet åpent for et bredt spekter av brukere..

Som regel avhenger renten av antall midler som er sperret på en smart kontrakt: jo større sum, jo ​​lavere er renten. Og innehavere kan bruke plattformtokener hentet fra likviditetsdrift for å reinvestere dem i likviditetsbassenger og så videre.

Kreditt

På blockchain-plattformer som Compound eller MakerDAO kan brukere motta og utstede flash-lån sikret av Ethereum (ETH). Sammensatte brukere kan tjene COMP-tokens ikke bare for innskudd, men også for å ta opp lån.

DeFi-mining fordeler og ulemper

Den største ulempen er provisjoner: Ethereum-plattformen takler ikke alltid belastningen, som har økt på grunn av DeFi-bommen. Dette førte til at transaksjonsgebyrene har nådd en enestående størrelse: på Ethereum-nettverkets topp nådde kommisjonen $ 14.

Anta at du har $ 1000 i ETH, og at du vil låse dem i Uniswap-likviditetsbassenget med 20% per år. I skrivende stund er gjennomsnittlig Ethereum-nettverksprovisjon $ 2,3, så du betaler $ 4,6 for å sette inn og trekke ut tokens. På slutten av dagen vil du bruke $ 6,9 for tre transaksjoner, som er 0,69%. Med en rente på 20% vil avkastningen være omtrent 0,05% per dag. Det vil ta minst to uker å nå break-even-punktet. Men du må også vurdere at provisjonene kan øke, og påvirke renten negativt, noe som vil kaste deg enda lenger. Jo lavere det investerte beløpet er, desto lenger er break-even-punktet.

Når det gjelder PoS, betaler brukerne en liten provisjon, som vanligvis ikke overstiger noen få cent. PoS-skript bruker høyytelses blockchain-protokoller som Cardano (ADA), TRON (TRX), Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM) og andre. På den annen side, med utgivelsen av Eth 2.0-nettet, vil kostnadene for transaksjoner synke betydelig, mens hastigheten vil øke betydelig. Imidlertid vil det oppdaterte Ethereum 2.0-nettverket ikke bli utgitt før 2021.

Sammenlignet med Yield Farming er avkastningen fra innsats betydelig lavere, og inngangsgrensen er ganske høy. Avkastningen fra PoS overstiger sjelden 10% per år. I tillegg må du konfigurere og kjøre din egen valideringsnode. Selvfølgelig tillater mange blockchain-plattformer deg å delegere tokens til validatorer, men de tar igjen en gjennomsnittlig avgift på 5% til 10% av inntekten.

I tillegg fordeles renter for likviditetsdrift oftere. PoS-baserte kryptokurver belønner deg med tokens for et bestemt antall sykluser, noe som kan ta fra flere dager til en måned. Dette avhenger av den spesielle blockchain. Likviditetsbassenger beregner renter på daglig basis, og eierne kan bruke den til å reinvestere og dermed motta høyere inntekt på grunn av sammensatt rente. Imidlertid, med små investeringer, negerer de høye provisjonene til Ethereum-nettverket praktisk talt denne fordelen.

Yield Farming er mer lønnsomt, men ikke glem risikoen: likviditetsdrift, i motsetning til PoS-innsats, garanterer ikke lønnsomhet. Som med Yield Farming, tilbyr klassisk innsats en typisk flytende rente. Men innehavere bærer ikke ytterligere andre risikoer enn et fall i valutakursen til en bestemt kryptovaluta og sannsynligheten for å hacke blockchain-kildekoden..

Mangler med PoS og likviditetsdrift, i forhold til innvirkningen på mottatt sats, er like: ettersom antall blokkerte tokens vokser, øker også risikoen for rente på grunn av eiernes ønske om å realisere fortjenesten. Hvis investorer akkurat nå begynner å trekke ETH i bulk fra DeFi-protokoller og selge dem på børsen, kan myntekursen lett falle med 50 prosent eller enda mer. Det samme gjelder PoS-kryptovalutaer. Likviditetsgruvearbeidere trenger imidlertid ikke å fikse fortjeneste i ETH-tokens: de kan bare selge ekstraherte plattformtokener for å tjene penger. Alt det ovennevnte avhenger hovedsakelig av store investorer: hvis de begynner å ta ut midler, vil mindre investorer sannsynligvis følge med.

Konklusjon

Vi kan definitivt si at den høye lønnsomheten til Yield Farming forårsaket en skikkelig røre på kryptomarkedet. Men likviditetsdrift innebærer ytterligere risiko, bortsett fra en mulig rente sammenbrudd. Det var tilfeller da brudd på protokollene førte til alvorlige negative konsekvenser. Et levende eksempel er situasjonen Sushiswap (SUSHI) og Maker (MKR). Sistnevnte har mistet 99% av likviditeten etter en stor tilstrømning av DAI-brukere, og stablecoin’s dramatiske 10% økning. Protokollen klarte ganske enkelt ikke å sikre tokenens pinne til USD.

Høy provisjon i ETH-nettverket gjør likviditetsdrift nesten ulønnsom for mindre aktører. For langsiktige investeringer er avkastningsoppdrett mer attraktivt når det gjelder avkastning. Men du må være forberedt på at april vil avta etter hvert som likviditetsbassenget vokser: jo større det er, desto mindre blir din andel.

Ansvarsfraskrivelse: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment å være økonomisk rådgivning og bør ikke behandles som sådan. 3commas og dets forfattere tar ikke noe ansvar for fortjeneste eller tap etter at du har lest denne artikkelen. Artikkelen er presentert for å gi leserne generell informasjon. Det er bare personlig erfaring beskrevet her. Brukeren må gjøre sin egen uavhengige undersøkelse for å ta informerte beslutninger angående sine kryptoinvesteringer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me