For tiden er den mest populære ikke-lokale informasjonslagringsløsningen skylagring som Google Disk, Dropbox, Mega og databaser som MySQL og MongoDB. Imidlertid kan selskaper kontrollere innholdet i disse arkivene, og informasjonen din kan bli sensurert.

I denne artikkelen vil vi gjennomgå måtene å lagre informasjon på blockchain, samt fordeler og ulemper.

Brukerinteraksjon med databasen

I praksis kommer brukerinteraksjon med depotet ned til tre trinn:

 1. En bruker laster opp data til selskapets server ved hjelp av et skrivebord eller en webapplikasjon;
 2. Selskapet importerer informasjon om nye data til informasjonssenteret;
 3. For å få tilgang til dataene sine, sender brukeren en forespørsel til datasenteret, som gir informasjonstilgang.

Utvilsomt har denne modellen flere fordeler:

 • CRUD – et akronym for fire grunnleggende funksjoner som brukes når du arbeider med databaser: opprette, lese, oppdatere og slette. Dette er en standard modell for brukerinteraksjon med databasen.
 • Ofte avhenger hastigheten på informasjonsbehandling bare av brukerens Internett-hastighet.

Ellers er slike sentraliserte arkiver ikke den mest pålitelige lagring av filer. Informasjon om filene du laster opp overføres til tredjeparter, og som sådan blir sentraliserte servere ofte målrettet av hackere. 

Datalager på en blockchain

Å bruke en blockchain for postinformasjon er ikke den beste ideen siden en block, en strukturell enhet i blockchain, har en begrenset størrelse. For eksempel er størrelsen på bitcoinblokken 1 megabyte; dermed er det ikke mulig å sende en fil større enn 1 megabyte til blockchain. Vi må også ta hensyn til kostnadene ved å sende denne filen.

La oss ta en titt på blokken 637352 i Bitcoin-nettverket.

 

Et gebyr for å legge til transaksjoner i blokken tilsvarte 0.47462040 BTC eller $ 4372. La oss anta at denne blokken er “full”, og dermed tilsvarer 1 megabyte. Det viser seg at for å sende en 1Mb-fil, må vi betale mer enn $ 4000. Vi må også huske at filen vil være synlig for alle nettverksdeltakere.

Imidlertid er Bitcoin-blockchain utmerket for å sende korte meldinger. Gjennomsnittssetningen på engelsk består av 15-20 ord, hvor ett ord i gjennomsnitt består av 6 tegn. Totalt får vi omtrent 140 tegn i en setning eller 140 byte informasjon.

Som et resultat får vi $ 0,5 per melding + provisjon for overføring av midler.

Peer-to-peer-filsystemer

Det mest populære peer-to-peer-filsystemet er IPFS eller Interplanetary File System. Denne blockchain-teknologien er bygget på BitTorrent-protokollen, som innebærer å dele filer i fragmenter og lagre flere kopier av disse filene på systemdeltakernes datamaskiner..

Denne metoden har flere fordeler:

 • Filen lastes ned av brukerne som er interessert i den.
 • Populære filer lastes ned / distribueres veldig raskt;
 • Dataene er adresseavhengig, så det er umulig å forfalske det interne innholdet i filen;
 • Det er en peer-to-peer-løsning.

Når vi vurderer mangler, kan vi merke oss at filer bare kan lastes opp til nettverket hvis brukeren er online, og som sådan serverer et system bare statiske data. Dessuten kan man bare få tilgang til filen hvis de vet navnet.

I denne ordningen brukes blockchain som et mellomledd som forbinder deltakerne og er ansvarlig for å verifisere ektheten og integriteten til filene.

Desentralisert skylagring

Dette er vanlige skylagringsalternativer som ligner på Dropbox. Bortsett fra at dataene ikke plasseres på bedriftens servere, men på enhetene til brukere som leier dem ut.

Ved å bruke slike løsninger trenger ikke nettverksdeltakere være konstant online for å sende informasjon. Det er nok å laste opp filen til skylagringen en gang. Slike lagre er stabile, raske og har enorm kapasitet.

Imidlertid er de bare egnet for visning av statiske data og støtter ikke søk etter innhold. Dessuten er de ikke gratis, ettersom deltakerne leier utstyr av hverandre.

Storj og Sia

Disse selskapene opererer etter handelsplattformene. De lover billig, rask og sikker lagring; Dette betyr imidlertid ikke at tjenestene deres er billigere enn gigantene som Google, Amazon eller DropBox. Det er bare at de får fortjeneste ikke bare fra leiepriser, men også fra provisjon for transaksjoner generert ved nedlasting og ekstrahering av data.

Driftsordningen til Storj og Sia er faktisk formidling mellom de som leier harddisker og de som leier dem. Blockchain brukes som et register over transaksjoner, økonomiske oppgjør og autentisering av filer i databaser. Samtidig lagres selve brukerdataene utenfor blockchain og kan slettes eller bli utilgjengelige når som helst hvis utleierne bestemmer seg for å slette filene eller bare koble enheten fra nettverket..

Filecoin

Filecoin er en plattform basert på de samme ideene som Storj og Sia. Forskjellen deres er bare i to detaljer:

 • Plattformen vil stimulere noder med middels kapasitet for å unngå trusselen om sentralisering fra store aktører og ustabilitet fra små aktørers side.
 • Systemet vil prøve å finne noder for lagring av data så nær brukerne som leier disse nodene som mulig. Dette vil øke nedlastings- og opplastningshastigheten, samt redusere muligheten for feil under dataoverføring.

Ved å bruke disse innovasjonene, samt en unik konsensusalgoritme som stimulerer en økning i nettverksdiskplass, har Filecoin til hensikt å løpe ut Google og Amazon når det gjelder lagringskapasitet de neste årene.

Maidsafe

Hovedideen til Maidsafe er å lage et fullkryptert P2P-nettverk som vil være en database for anonym utveksling av informasjon gjennom krypterte lag. Det er en analog av Tor for skylagring. Dette vil være mulig gjennom de tre elementene i Maidsafe:

 • Selvkryptering: data som krypterer seg selv. Når en fil lastes opp til Maidsafe-nettverksstrukturen, blir den delt inn i mange små fragmenter som er selvkryptert og distribuert i hele nettverket. I dette skjemaet blir filen uleselig for andre enn eieren.
 • Desentralisert datacaching. Data i SAFE Network lagres over hele verden, og ikke på serverne til et selskap eller bedriftens nettverk. Dette vil gjøre plattformen autonom og øke nivået på informasjonssikkerhet.
 • Datatilgjengelighet. Nettverket oppretter og vedlikeholder kontinuerlig duplikater av alle filene det lagrer. Denne funksjonen fører til overflødig informasjon, som skal beskytte den mot tap på grunn av frakobling av individuelle noder.

Konklusjon

Å bruke en blockchain for informasjonslagring har noen ulemper. For eksempel vil hastigheten på nedlasting av en fil fra Sia-lagring være betydelig lavere enn fra Dropbox. Dette kompenseres imidlertid av sikkerheten til brukerdata.

Det er for tiden en kontinuerlig utvikling for å øke hastigheten på filoverføringen og øke påliteligheten av desentralisert fillagring. Filecoin-prosjektet jobber i denne retningen og har allerede investert $ 275 millioner i å forbedre infrastrukturen i 2017.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me