Rikdomskontroll speiler ofte maktkontroll. Frem til nå har fordelingen av rikdom vært utfordrende å spore. Folk skjuler ofte sin formue eller den faktiske mengden eiendeler de eier. Kryptovalutaer har gjort et stort sprang i gjennomsiktigheten av formuesfordeling. Dette er en helt ny klasse av eiendeler som lar deg grundig analysere distribusjonen av tilbudet helt fra begynnelsen.

Gitt at alle kryptotransaksjoner (unntatt noen anonyme mynter) er gjennomsiktige, verifiserbare og enkle å analysere, kan blockchain-data brukes til å beregne saldoen på en hvilken som helst adresse. Deretter kan vi estimere den totale distribusjonen av tilbudet ved å undersøke saldoen til individuelle adresser. I dagens artikkel vil vi fokusere mer på dette emnet.

 

Global fordeling av rikdom 

La oss starte med det tradisjonelle økonomiske systemet og se hvor rettferdig formuesfordelingen er. I mai 2020 spådde Verdensbanken at etter at pandemien er over, vil antallet mennesker som lever på mindre enn to dollar om dagen øke med 60 millioner. Mange artikler om fordelingen av verdens rikdom ble skrevet de siste ti årene. Tallene i disse artiklene er hovedsakelig hentet fra årsrapportene til Credit Suisse-banken. Tenk på følgende tall fra rapporten fra 2019, som ble utgitt tidligere i år:

  • Total global formue er estimert til $ 361 billioner.
  • Antall dollar-millionærer er rundt 47 millioner.
  • Gjennomsnittet for hver voksen er nær 71.000 i dollar.
  • Prognosen for total global formue i 2024 er $ 459 billioner.

Den ujevne fordelingen av formuen beregnes ved hjelp av Gini-koeffisient. I løpet av de siste 20 årene har denne indikatoren blitt forbedret over hele verden fra 91,9% til 88,5%, noe som representerer en gradvis fremgang mot en mer ærlig økonomi. Selv om 1% av den rikeste befolkningen fortsatt eier nesten halvparten av verdens eiendeler.

Er Bitcoin verre?

I følge Bitinfocharts eier så lite som 0,5% av adressene mer enn 85% av all BTC, noe som ser ut til å være ganske ujevn. Men alt er ikke så enkelt. Først og fremst er de største lommebøkene i Bitcoin-nettverket kalde lommebøker av børser som lagrer brukernes midler, og det er ikke riktig å ta dem i betraktning. Det er heller ikke helt nøyaktig å ta i betraktning flertallet av adressene som har svært gamle ubrukt output (2011 og tidligere). Ifølge eksperter vil de fleste myntene på disse adressene ikke bevege seg igjen. I tillegg er det veletablert at omtrent tre prosent av alle mynter går tapt av forskjellige grunner. 

Det er grunnen til at de presenterte dataene ikke er helt rettferdige. Hvilket er det mer nøyaktige bildet da? Den som er mer gjennomsiktig og forståelig? 

CoinMetrics rapportere kommer til unnsetning; i denne rapporten ekskluderte analytikere lange adresser, så vel som de som ble opprettet for forretningsformål, og konsentrerte seg bare om adressene som tilsvarer mer enn en ti milliarddel av den totale forsyningen eller $ 20,5 i skrivende stund. Analytikerne fant at antall adresser som har mer enn en tusendel av den totale sirkulasjonen i prosent har redusert fra 33% til 11% av all BTC mellom 2011 og 2020. Det samme gjelder for resten av de ganske store eierne ( mer enn en ti tusen, mer enn hundre tusen), deres verdier synker. Samtidig vokser antall små innskudd i nettverket. Det viser seg at over tid blir fordelingen av formue i Bitcoin-nettverket gradvis jevnere.

Hva har andre kryptovalutaer å tilby?

La oss se på andre kryptoaktiver for å sammenligne og forstå om denne analysen holder stand. I henhold til den første distribusjonen tilhørte de fleste myntene i Ethereum-nettverket opprinnelig et begrenset antall individer (utviklere, ICO-deltakere og teamet). I Ethereums tilfelle reduserte også andelen innehavere på mer enn en tusendel av en aksje fra 60% til 40% over tid. Det viser seg at formuesfordelingen gradvis jevner seg ut også over tid. Dette gir full mening fordi Ethereum-nettverket jobber med et stort antall produkter, og ETH brukes aktivt. Det er grunnen til at store langsiktige holdere, de såkalte “hvalene”, må skille seg fra sin formue og flere og flere brukere med små innskudd vises i nettverket. I tillegg kjører Ethereum på en kontobasert modell, i motsetning til Bitcoin, som bruker UTXO-modellen. UTXO er i utgangspunktet en modell av innganger og utganger, og den kontobaserte modellen ligner noe på en bankmekanisme for sporing av saldoer. En analog situasjon kan sees i Litecoin-nettverket, hvor den betydelige andelen hvaler nesten har halvert seg over tid fra 80% til 40%.

Når det gjelder BTC-gafler, ser vi det motsatte bildet i Bitcoin Cash – vi kan se at antallet “hvaler” øker over tid, noe som er et argument mot nettets allsidighet, og derfor et lavt nivå av interesse for myntene, skapt for den personlige berikelsen til skaperne. Det samme kan sies om Bitcoin SV: i store trekk slutter ingen nye brukere seg til BSV, og det er nettverkets ledende medlemmer som akkumulerer mynter. På XRP-nettverket ser vi om lag 80% av brukerne eier over en tusendel av aksjen. Dette stemmer interessant med den nylige studien som viste at så lite som 18 kontoer på Ripple-nettverket er ansvarlige for mer enn 50% av transaksjonene som ærlig talt ser ut som spam. Dette skyldes det faktum at bankene ikke bruker XRP-mynten, og fordelingsgrafikken for velstand i selve XRP er veldig lik fordelingen av global formue ifølge rapportene fra Credit Suisse. For å være rettferdig er det verdt å merke seg at, i likhet med den globale økonomien, forbedrer situasjonen seg også litt over tid. Stellar har nøyaktig samme situasjon, hvor mer enn halvparten av myntene er i hendene på Stellar Development Foundation.

Situasjonen med USDT er mer interessant. Situasjonen har definitivt endret seg til det bedre på Omni blockchain. Men USDT ERC-20 blir faktisk en betalingsmåte ettersom distribusjonen har blitt mye jevnere på bare ett år. Andelen adresser med mindre enn en tusendel har blitt tidoblet. I USDT TRC-20 er konsentrasjonen mye dårligere, rettferdig fordeling er utenfor bordet i dette tilfellet. Null overføringsgebyr er den eneste oppsiden av USDT basert på Tron blockchain. USDT TRC-20 ble imidlertid introdusert nylig (mai 2019); derfor er det relativt nytt for en slik analyse.

Takeaway

Krypto aktivaallokering gir en klarere forståelse av formuesfordeling enn noen tidligere aktivaklasse og bringer noen interessante innsikter og beregninger i gjennomsiktigheten til selve systemet. Den økende fordelingen av eiendeler som BTC og Tether er et positivt tegn på at disse eiendelene kan finne reelle brukssaker og til slutt havne i hendene på et større antall individuelle brukere. Generelt antyder dataene ovenfor at Bitcoin kan fungere som en base for en mer ærlig økonomi. Vi vil fortsette å analysere forsyningsfordelingen og rapportere våre funn i fremtiden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me