Efter år av förväntan är lanseringen av Ethereum 2.0 äntligen över oss. Den 1 december startade Ethereum 2.0-genblocket och inledde övergången från proof of work (PoW) till proof of stake (PoS). Även om vissa andra PoS-protokoll har fungerat i flera år nu, representerar Ethereums migration från PoW till PoS kulminationen på år av forskning och det största stresstestet på insatsmekanismer hittills. Jag kommer inte att gå i detalj om hur PoS fungerar i den här artikeln; i alla fall, Consensys har en fantastisk artikel som dyker in i hur denna nya konsensusmodell fungerar.

Bild för inlägg

Proof-of-Stake (PoS) har några tydliga fördelar med PoW som jag kommer att belysa snabbt:

  • PoS är MYCKET mer ekologiskt effektivt än bevis på arbete och lämnar ett betydligt mindre koldioxidavtryck än PoW-gruvdrift. För närvarande förbrukar det globala Bitcoin-nätverket mer än sju gigwatts elektricitet. Under ett år motsvarar det cirka 64 TWh eller terawattimmars energiförbrukning. Det är mer än Schweiz använder under samma tidsperiod!
  • Decentralisering i protokoll som använder PoW har attackerats de senaste åren, eftersom de företag som har kontroll över den senaste och mest effektiva gruvhårdvaran (kallad ASICS) har nästan ett totalt monopol på den inkommande BTC-leveransen. Du kan kolla in gruvtillståndet för BTC här. PoS tar bort gruvdrift från konsensusmekanismen och gör den konstanta jakten på den senaste gruvhårdvaran föråldrad. Även om PoS också kommer att ha sina utmaningar för att undvika centralisering (staking av karteller, centraliserade börser med stora mängder etc.), är konsensusmekanismen mycket bättre lämpad för en mer decentraliserad process.

PoS har dock en brist som förhindrar att protokollet uppnår sin fulla potential. Att ställa in din egen ETH 2.0-nod är både för komplicerat och dyrt för den genomsnittliga personen att delta bekvämt. Som jag nämnde ovan är en av de främsta problemen med PoW att den uppmuntrar centralisering genom att göra deltagandet i konsensusprocessen oöverkomligt dyrt genom konstant tillströmning av ny ASIC-hårdvara. I sin spädbarn står PoS-konsensus inför några liknande uppförsbacke strider för att förhindra centralisering.

Bild för inlägg

Här är en kort sammanfattning av vad som för närvarande är nödvändigt för att köra en ETH 2.0-nod och vara direkt involverad i att säkra nätverket (du kan lära dig mer här):

– Ett treårigt åtagande att sätta 32 ETH och upprätthålla en valideringsnod

– 32 ETH (plus <1 ETH för gaskostnader)

– $ 717,12 (treårig reserverad instansprissättning för en m5.xlarge instans) + 120 (ett års kostnad på 100 GB lagringsutrymme, konservativt förutsatt att nästan full lagringskapacitet) = $ 837,12 betalas under året till AWS

– MetaMask Extension

– Infura-konto

– Konfigurerad AWS-instans (tre års åtagande, kan vara mindre men du sparar pengar med mer tid och du är låst) med härdade säkerhetsfunktioner

– Importera verifieringsnycklar, kör Teku, konfigurera övervakning

Vid det aktuella ETH-priset är 32 ETH cirka $ 16.000. Kombinerat med det faktum att vem som helst som vill satsa på ETH 2.0 måste hålla det beloppet i ETH-insättningsavtalet i tre år gör detta till ett riktigt åtagande för den genomsnittliga personen! Utöver det är den tekniska kunskapen som behövs för att komma igång och undvika stora misstag en verklig hinder (även om det är mycket mer användarvänligt än att ställa in en BTC-gruvrigg). Tyvärr, om förbättringar inte görs för att göra åtkomstbarriären något lägre, kommer vi att se en enorm mängd centralisering eftersom de flesta användare bara väljer att hålla sina pengar på utbyten som kommer att spela för dem. Förutom att tappa på att satsa belöningar och inte ha full autonomi över dina medel, kan du hålla utbyten av dina PoS-mynt i utbyte enorm röststyrka i alla ändringar av protokollet som måste göras senare. I PoS är skönheten i konsensusmodellen att varje mynt du håller representerar din röst i protokollets riktning och säkerhet.

Bild för inlägg

Så hur kan vi bekämpa hindren som hotar att göra ETH 2.0 mer centraliserad och ge tillbaka kraft till den genomsnittliga användaren?

Tjänster som Friluftsbad, syftar till att hjälpa PoS att upprätthålla en mer demokratisk balans. Med Lido finns det inget minimikrav på insättning och alla insatta poletter är helt flytande, utan nödvändig låsningstid. Lido-användare får en enhetlig ström av insatta belöningar som returneras till dem, vilket håller användarna likvida och kan avsätta medel till andra investeringar eller bara ficka avkastningen. Genom att använda stETH-token, Lidos ursprungliga token som representerar de insatsbelöningar som erhållits från bidraget ETH, kan användare också delta direkt med andra DeFi-protokoll (utlåning, avkastningslantbruk etc.) för att dra maximal nytta av sitt kapital.

Om du vill lära dig mer om hur Lido fungerar i detalj, kolla vår blogg här!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me