Vitboken som beskrev mekanismerna i Ethereum-plattformen för att skapa decentraliserade applikationer (dApps) baserat på smarta kontrakt dök upp redan 2013. Redan från början av projektet kom idén att skapa en plattform för att introducera blockchain-teknik i tredje- partiprojekt accepterades och plockades upp av ett stort antal startups och företag.

Idag är Ethereum den näst största kryptovalutan när det gäller kapitalisering. Ethereum blev den ledande plattformen för utfärdande av mer än 6 000 olika tokens under ICO-boom 2017. Ethereum kringgår både TRON och EOS när det gäller antalet användare och den totala kostnaden för dApps-transaktioner … Idag är Ethereum den främsta plattformen för en ny våg av hype – DeFi.

I den här serien kommer vi att prata om stadierna för hur nätverket bildades, de viktigaste uppdateringarna och förändringarna som sker under övergången till Proof of Stake-algoritmen och komma ihåg de viktigaste händelserna som spelade en roll både för Ethereum-samhället och hela kryptosamhället som helhet.

Första stegen

Idén att skapa plattformen tillhör en kanadensisk programmerare med ryska rötter, Vitalik Buterin. År 2013 publicerade Bitcoin Magazine, som grundades och redigerades av Vitalik, en artikel som beskriver Ethereum-plattformskonceptet. I början var huvudidén att skapa en plattform för utveckling av dApps med integration i Bitcoin-nätverket. Men detta förslag avvisades av Bitcoin-gemenskapen. Skapandet och utvecklingen av en separat blockchain för användning av smarta kontrakt blev det primära målet för projektet senare.

Enligt Vitalik togs namnet “Ethereum” från Wikipedia och står för ett “medium som genomsyrar universum och låter ljuset resa.”

Tillkännagivandet av ett kommande projekt publicerades den 23 januari 2014 i artikeln “Ethereum: nu offentliggörs”, Som innehöll en beskrivning av plattformen, smarta kontrakt, kryptovaluta och DAO.

I juni 2014 grundades Ethereum Foundation, en ideell stiftelse, för att stödja utvecklingen av Ethereum-kryptovalutaplattformen.

Projektets ICO ägde rum från 20 juli till 2 september 2014, där utvecklarna kunde samla in cirka 31 500 BTC, vilket motsvarade 18 450 000 dollar. Under förförsäljningen kan 1 BTC ge dig 2000 ETH.

Plattformen har testats sedan början av februari 2014 sedan introduktionen av Proof of Concept Ethereum.

A Proof of Concept (PoC) är en applikationsprototyp utformad för att testa att vissa koncept eller teorier har potential för den faktiska applikationen.

Det första offentliga testnätet lanserades våren 2015 och fick namnet Olympic. Användare spammade nätverket med transaktioner, skapade noder och försökte störa nätverket. För sina ansträngningar fick användarna bounties betalade i ETH av stiftelsen. Olympic var den sista fasen i utvecklingen av Ethereum innan lanseringen av grundläggande nätverksimplementering – Frontier.

Ekosystembildning

Den huvudsakliga utvecklingsfasen för Ethereum delades in i delar, så utvecklingsprocessen genomfördes smidigt och konsekvent. Den 30 juli 2015 anses vara lanseringsdagen för nätverket eftersom det var den dagen ‘den första versionen av nätverket, Frontier Network, lanserades.’

Ett viktigt inslag i den här versionen var att utvecklarna inte garanterade plattformens säkerhet och tillförlitlighet. Frontier riktades främst till utvecklare och tekniskt kunniga användare. Det var dessa tidiga användare som var tvungna att bilda ett aktivt ekosystem. Med den här versionen kan användare initiera transaktioner, bryta, skapa och testa smarta kontrakt och dApps.

Ett annat intressant inslag i den här versionen var de så kallade ”Kanariska avtalen”. Det här är kontrakt som växlar mellan värdena 1 och 0. Varje kontrakt kontrollerades av medlemmar i utvecklingsteamet. Faktum är att utvecklare under hela Frontiers liv har kunnat ångra användarnas handlingar i nätverket.

Nästa steg för att vinna popularitet på plattformen var den Ethereum-baserade ICO. Konceptet ICO (Initial Coin Offering) introducerades 2013 under insamling för MasterCoin-projektet (senare döpt om till OmniLayer), en säker transaktionslösning för Bitcoin 2.0. Ethereum är en plattform konstruerad för att bli basen för smarta kontrakt med förmågan att skapa kryptovaluta-tokens. Det låter dig skapa nya tokens på sin blockchain med ERC-20-protokollet. Den första ICE Ethereum hölls den 17 augusti 2015 och blev grunden för Augur: s decentraliserade prognosmarknadsprojekt. Under ICO har REP-tokens samlat in över 5 miljoner dollar. Denna händelse gav ICO-boom på Ethereum-plattformen drivkraft.

Våren 2016 släpptes Homestead, den första stabila versionen av protokollet. I den här versionen av nätverket inaktiverades “Canary contract” och ändringar gjordes i EIP (Ethereum Improvement Proposal), vilket förbättrade skyddet mot skräppostattacker och nätverkskompatibilitet för framtida ändringar i protokollet.

EIP är förslag för att förbättra driften av Ethereum utanför nätverket, liknar BIP (Bitcoin Improvement Proposal) i Bitcoin-nätverket.

Alla efterföljande uppdateringar sedan Homestead har varit svåra gafflar som syftar till att förbättra plattformen.

Gemenskapsdelning

En av blockchain-möjligheterna är skapandet av decentraliserade anonyma organisationer (DAO). Det är en ny typ av organisation baserad på ett smart kontrakt som styr hur en organisation fattar beslut. DAO-tokens ger rösträtt och kontrollrätt till sina ägare.

Ethereums utvecklingsteam utvecklade tillsammans med en grupp från starten Slock.it “The DAO”, en decentraliserad organisation byggd på Ethereum blockchain. För första gången i historien skapades en organisation vars medlemmar kunde spåra investerade medel i realtid. Hanteringsprocessen utförs med hjälp av automatiserade system. I huvudsak skapades ett samhällsdrivet digitalt företag. Efter att DAO såg sin publikförsäljning den 30 april 2016 samlades cirka 150 miljoner dollar in från 20 tusen investerare.

Men den 17 juni attackerades projektet. 3,5 miljoner ETH stal. Angriparna använde en sårbarhet i rekursivt samtal, vilket många samhällsmedlemmar varnade för en vecka före hacket, men teamet från Slock. Det tog inte uttalandena på allvar, vilket kostade projektet 50 miljoner dollar (cirka 15% av all ETH i cirkulation) och ledde till DAO: s kollaps.

Den rekursiva anropssårbarheten gjorde det smarta kontraktsanvändaren att dra ut dubbelt så mycket eter som investerades och överföra pengar till barnet DAO. Detta skedde på grund av ett typografiskt fel i koden. De stulna medlen kunde inte tas ut på grund av det befintliga 27 dagars fönstret, vilket krävs när du skapar underordnade DAO. Utvecklare tog sig tid att hitta lösningar på problemet. Det enda som utvecklarna kunde göra för att återvinna de stulna medlen var att gå till en hård gaffel.

De största gruvbassängerna röstade för att se om de var redo att implementera hårdgaffeln. De flesta gruvarbetare gick med på det, så det beslutades att återlämna den investerade ETH till användarna. Alla DAO-tokens frystes och skickades till en ny adress, vilket gjorde det möjligt för människor att ta ut de investerade medlen.

Klyftan i samhället inträffade just på grund av majoritetens beslut att genomföra en hård gaffel. Det beslutades att återlämna systemet till staten innan DAO skapades och därigenom förklaras den stulna ETH ogiltig. Det var ett kontroversiellt beslut som en del av gruppen som inte var överens med beslutet, meddelade att det inte skulle bryta mot decentraliseringsprincipen eftersom blockchain måste vara oföränderlig och smarta kontrakt måste hålla sig självförsörjande. Således slutade kryptosamhället med två oberoende blockkedjor – Ethereum, som returnerade medel till investerare, och Ethereum Classic, som bevarade den ursprungliga blockchain.

Det är värt att notera att Ethereum Classic-gruppen arbetar för att förbättra interoperabiliteten mellan de två blockkedjorna och har sin egen händelserika utvecklingshistoria..

Efter hacket av DAO-projektet sjönk Ethereum-priset med nästan 50% och fluktuerade runt 11 dollar.

I följande artiklar kommer vi att prata om de problem som väntade utvecklare efter “DAO” -händelserna, de mest kritiska uppdateringarna i nätverket och händelser som är förknippade med övergången mot PoS-algoritmen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me