Stortingsmeldingen som beskrev mekanismene til Ethereum-plattformen for å lage desentraliserte applikasjoner (dApps) basert på smarte kontrakter, dukket opp i 2013. Helt fra starten av prosjektet kom ideen om å lage en plattform for å introdusere blockchain-teknologi i tredje- festprosjekter ble akseptert og plukket opp av et stort antall startups og selskaper.

Ethereumhistorie (del 1)

I dag er Ethereum den nest største kryptovalutaen når det gjelder kapitalisering. Ethereum ble den ledende plattformen for utstedelse av mer enn 6 000 forskjellige tokens under ICO-boom i 2017. Ethereum omgår både TRON og EOS når det gjelder antall brukere og den totale kostnaden for dApps-transaksjoner … I dag er Ethereum plattform nummer én for en ny bølge av hype – DeFi.

I denne serien vil vi snakke om stadiene i hvordan nettverket ble dannet, de viktigste oppdateringene og endringene som finner sted under overgangen til Proof of Stake-algoritmen, og huske de viktigste hendelsene som spilte en rolle både for Ethereum-samfunnet og hele kryptosamfunnet som helhet.

Første steg

Ideen om å lage plattformen tilhører en kanadisk programmerer med russiske røtter, Vitalik Buterin. I 2013 publiserte Bitcoin Magazine, medstifter og redigert av Vitalik, et stykke som beskriver Ethereum-plattformkonseptet. I begynnelsen var hovedideen å lage en plattform for utvikling av dApps med integrering i Bitcoin-nettverket. Men dette forslaget ble avvist av Bitcoin-samfunnet. Opprettelsen og utviklingen av en egen blockchain for bruk av smarte kontrakter ble det primære målet for prosjektet senere.

Ethereumhistorie (del 1)

Ifølge Vitalik ble navnet “Ethereum” hentet fra Wikipedia og står for et “medium som gjennomsyrer universet og lar lyset reise.”

Kunngjøringen om et kommende prosjekt ble publisert 23. januar 2014 i artikkelen “Ethereum: blir nå offentlig“, Som inkluderte en beskrivelse av plattformen, smarte kontrakter, kryptovaluta og DAO.

I juni 2014 ble Ethereum Foundation, en ideell stiftelse, etablert for å støtte utviklingen av Ethereum-kryptokurrencyplattformen.

Prosjektets ICO fant sted fra 20. juli til 2. september 2014, hvor utviklerne var i stand til å samle rundt 31 500 BTC, noe som tilsvarte $ 18 450 000. Under forhåndssalget kan 1 BTC gi deg 2000 ETH.

Ethereumhistorie (del 1)

Plattformen har blitt testet siden begynnelsen av februar 2014, siden introduksjonen av Proof of Concept Ethereum.

A Proof of Concept (PoC) er en applikasjonsprototype designet for å teste at visse konsepter eller teorier har potensialet for selve applikasjonen.

Det første offentlige testnettet ble lansert våren 2015 og ble kåret til OL. Brukere spammet nettverket med transaksjoner, opprettet noder og prøvde å forstyrre nettverket. For sin innsats mottok brukere bounties betalt i ETH av stiftelsen. Olympic var den siste fasen i utviklingen av Ethereum før lanseringen av den grunnleggende nettverksimplementeringen – Frontier.

Økosystemdannelse

Hovedutviklingsfasen til Ethereum ble delt inn i deler, så utviklingsprosessen ble gjennomført jevnt og konsekvent. 30. juli 2015 regnes som lanseringsdagen for nettverket siden det var den dagen ‘den første versjonen av nettverket, Frontier Network, ble lansert.’

Ethereumhistorie (del 1)

Et viktig trekk ved denne versjonen var at utviklerne ikke garanterte plattformens sikkerhet og pålitelighet. Frontier var primært rettet mot utviklere og teknologikyndige brukere. Det var disse tidlige brukerne som måtte danne et aktivt økosystem. Med denne utgivelsen kan brukere starte transaksjoner, bryte, opprette og teste smarte kontrakter og dApps.

Et annet interessant trekk i denne versjonen var de såkalte “Kanariske kontrakter”. Dette er kontrakter som bytter mellom verdiene 1 og 0. Hver kontrakt ble kontrollert av medlemmer av utviklingsteamet. Faktisk, gjennom hele Frontiers levetid, har utviklere vært i stand til å angre brukernes handlinger på nettverket.

Det neste trinnet i å få popularitet til plattformen var den Ethereum-baserte ICO. Konseptet med ICO (Initial Coin Offering) ble introdusert i 2013 under innsamling av MasterCoin-prosjektet (senere omdøpt til OmniLayer), en sikker transaksjonsløsning for Bitcoin 2.0. Ethereum er en plattform utviklet for å bli basen for smarte kontrakter med muligheten til å lage kryptovaluta-tokens. Det lar deg lage nye tokens på blockchain ved hjelp av ERC-20-protokollen. Den første Ethereum ICO ble avholdt 17. august 2015 og ble grunnlaget for Augur desentraliserte prediksjonsmarkedsprosjekt. I løpet av ICO har REP-tokens samlet inn over 5 millioner dollar. Denne hendelsen ga ICO-boom på Ethereum-plattformen drivkraft.

Ethereumhistorie (del 1)

Våren 2016 ble Homestead, den første stabile versjonen av protokollen, utgitt. I denne versjonen av nettverket ble “Kanariske kontrakter” deaktivert, og det ble gjort endringer i EIP (Ethereum Improvement Proposal), som forbedret beskyttelsen mot spamangrep og nettverkskompatibilitet for fremtidige endringer i protokollen.

EIP er forslag for å forbedre driften av Ethereum utenfor nettverket, i likhet med BIP (Bitcoin Improvement Proposal) i Bitcoin-nettverket.

Alle påfølgende oppdateringer siden Homestead har vært harde gafler, med sikte på å forbedre plattformen.

Samfunnsdeling

En av mulighetene for blockchain er etableringen av desentraliserte anonyme organisasjoner (DAO). Det er en ny type organisasjon basert på en smart kontrakt som styrer hvordan en organisasjon tar beslutninger. DAO-tokens gir stemmerett og kontrollrettigheter til sine eiere.

Ethereum-utviklingsteamet, sammen med en gruppe fra oppstarten Slock.it, utviklet “The DAO”, en desentralisert organisasjon bygget på Ethereum blockchain. For første gang i historien ble det opprettet en organisasjon hvis medlemmer kunne spore investerte midler i sanntid. Styringsprosessen utføres ved hjelp av automatiserte systemer. I hovedsak ble det opprettet et lokalsamfunnsdrevet digitalt selskap. Etter at DAO så sitt publikumsalg 30. april 2016, ble det samlet inn rundt 150 millioner dollar fra 20 tusen investorer.

Men 17. juni ble prosjektet angrepet. 3,5 millioner ETH ble stjålet. Angriperne brukte en rekursiv sårbarhet for samtaler, som mange medlemmer av samfunnet hadde advart om en uke før hacket, men teamet fra Slock. Det tok ikke uttalelsene på alvor, noe som kostet prosjektet $ 50 millioner (omtrent 15% av all ETH i sirkulasjon) og førte til DAOs kollaps.

Den rekursive anropssårbarheten tillot brukeren av smartkontrakten å ta ut dobbelt så mye eter som ble investert og overføre midler til barnet DAO. Dette skjedde på grunn av en typografisk feil i koden. De stjålne midlene kunne ikke trekkes ut på grunn av det eksisterende 27 dagers vinduet, som kreves når du oppretter DAO-er for barn. Utviklere brukte denne tiden på å finne løsninger på problemet. Det eneste som utviklerne kunne gjøre for å gjenopprette de stjålne midlene var å gå for en hard gaffel.

De største gruvebassengene stemte for å se om de var klare til å implementere hardgaffelen. De fleste av gruvearbeiderne var enige, så det ble besluttet å returnere den investerte ETH til brukerne. Alle DAO-tokens ble frosset og sendt til en ny adresse, som tillot folk å ta ut de investerte midlene.

Ethereumhistorie (del 1)

Splittelsen i samfunnet skjedde nettopp på grunn av majoritetens beslutning om å gjennomføre en hard gaffel. Det ble besluttet å returnere systemet til staten før opprettelsen av DAO, og dermed erklære den stjålne ETH ugyldig. Det var en kontroversiell beslutning som en del av gruppen som var uenig i beslutningen, kunngjorde at den ikke ville bryte med desentraliseringsprinsippet siden blockchain må være uforanderlig og smarte kontrakter må holde seg selvforsynt. Dermed endte kryptosamfunnet med to uavhengige blokkjeder – Ethereum, som returnerte midler til investorer, og Ethereum Classic, som bevarte den opprinnelige blockchain.

Det er verdt å merke seg at Ethereum Classic-samfunnet jobber for å forbedre interoperabilitet mellom de to blokkjedene og har sin egen begivenhetsrike utviklingshistorie..

Etter hackingen av DAO-prosjektet falt Ethereum-prisen med nesten 50% og svingte rundt $ 11.

I de følgende artiklene vil vi snakke om problemene som ventet utviklere etter “The DAO” -hendelsene, de mest kritiske oppdateringene som ble utført på nettverket, og hendelser knyttet til skiftet mot PoS-algoritmen..