Desentralisert økonomi har ført nye typer blockchain-baserte finansielle produkter inn i kryptovalutaområdet. En slik innovasjon i å skape nye aktivaklasser er såkalte “Elastic Supply Tokens” (EST), som vil bli diskutert i dagens artikkel.

Elastisk myntforsyning

Elastisiteten i tilbudet er definert som et mål som reflekterer en endring i tilbudet når en relatert parameter, for eksempel pris, endres. Når det er sagt, jo flere brukere svarer på prissvingninger, jo mer elastisk er myntenes tilbud.

Tokens er elastiske i forhold til pris hvis den totale tilgangen på disse tokens ikke er fast, men justeres regelmessig. Når prisen på token endres, utvides eller kontrakteres den totale tilgangen på mynter. Denne prosessen kalles “rebasing” og skjer algoritmisk avhengig av gjeldende pris for hvert token. 

I noen grad ligner tokens som rebaseres på stablecoins – begge typer eiendeler søker å matche målprisen, men på forskjellige måter. Stablecoins er basert på et fast valutakursprinsipp, som korrelerer med en valgt eiendel som kan beholde verdien. Dermed er stablecoins festet til (f.eks.) Amerikanske dollar i forholdet 1: 1 og beholder verdien i forhold til USD.

I motsetning til stablecoins sikter EST mot en målpris med en varierende tilførsel av mynter. Gjennom en prosess med forsyningsjustering (rebase) reguleres sirkulasjonen av tokens. Så for eksempel hvis prisen på et token er ment å være $ 1 men plutselig endres, vil den nåværende tilførselen av alle disse tokensene endres tilsvarende. Hvis prisen på et slikt token faller under $ 1, vil den nåværende mynttilgangen reduseres, verdien på hvert token vil stige, og omvendt. Det er verdt å merke seg at justeringer kan utføres med forskjellige frekvenser og forhold.

Rebasen i seg selv er en potensielt lønnsom begivenhet. Det er imidlertid verdt å huske at når du investerer i tokens med en elastisk pris, øker også risikoen for å tape penger. Elastiske forsyningstokener har dukket opp i DeFi-økosystemet relativt nylig. Likevel er det allerede et anstendig antall uavhengige prosjekter innen å lage slike aktivaklasser på markedet, hvorav noen vil bli beskrevet nedenfor.

Basis

De første algoritmisk justerbare eiendelene ble foreslått i 2017 av Basis-prosjektet, som forsøkte å lage tokens uten volatilitet.

Basis-protokollen tilbød en stabil valutamodell bestående av tre tokens:

  • Systemets hovedtegn, Basis, knyttet til dollar. Det var ment å byttes, og tilbudet var elastisk for å opprettholde pinnen til USD;
  • Obligasjonspenger var ment å auksjoneres bort da tilgangen på mynter økte. Prisen deres var alltid lavere enn 1 Basis, noe som gjorde det mulig å forvente fortjeneste når du kjøpte slike tokens;
  • Aksjetokener. Tilførselen av disse tokens var løst, og prisen var ikke bundet til noe. Disse myntene var ment å generere inntekt som utbytte.

Basis samlet inn 133 millioner dollar i en rettet emisjon i 2018. Til tross for økt interesse fra store hovedsteder ble prosjektet stengt av Securities and Exchange Commission da selskapets tokens ble definert som verdipapirer. 

Ampleforth

Ampleforth-prosjektet utstedte sitt eget algoritmiske AMPL-token på Ethereum blockchain. Men mens Basis tilbød obligasjonsmerker for å øke tilbudet av tokens, introduserte Ampleforth konseptet med rebase, en mekanisme for protokollen for å utstede tokens når en gitt terskel overskrides. Med andre ord, hvis AMPL-prisen overstiger målprisen, utløser protokollen tokenutstedelsesprosessen. Det er verdt å nevne at antall tokens per brukerens lommebok endres automatisk etter hver rebase-prosess.

Protokollen bruker Chainlink som et orakel for å bestemme AMPL-hastigheten, mens rebase-mekanismen aktiveres daglig. Tilnærmingen implementert av Ampleforth reduserer innvirkningen på symbolsk korrelasjon med eksterne eiendeler.

AMPL og lignende tokens kan ikke kategoriseres som stablecoins fordi sistnevnte er knyttet til andre eiendeler gjennom pris og er designet for å eliminere volatilitet fullstendig, mens AMPL har som mål å ha lavere volatilitet i stedet for å eliminere den. Ampleforth-prosjektet er det største og mest populære prosjektet som bruker elastiske forsyningstokener i DeFi-økosystemet. AMPL-tokenet er tilgjengelig på desentraliserte plattformer, som Uniswap, Balancer og Sushiswap, for å gi likviditet til bestemte par som en del av Geysers-kampanjen, som gir brukerne muligheten til å kreve AMPL “belønninger”.

YAM

YAM er et elastisk forsyningstoken som fungerer på samme måte som Ampleforth Model (AMPL). Spesielt brukes 10% av hver rebase-prosess til å kjøpe yCRV, LP-tokens i Curve and Yearn-bassenget for det samfunnstyrte Yam-fondet.

Som nevnt ovenfor har tokens med elastisk tilførsel en målpris; så for YAM er målprisen $ 1 og perioden mellom rebases tilsvarer 12 timer. Yam-tokenet er distribuert gjennom avlsdrift og gir likviditet til Yam-bassengdeltakerne. Hovedegenskapen til YAM er retten til å oppdatere funksjonaliteten til YAM-protokollen: rebasing, YAM-fond eller orakler.

 

I august 2020 ble det oppdaget en feil som gjorde YAM og dets $ 750.000 yCRV-fond uhåndterbart og uforanderlig; det er derfor ingen måte å plassere YAM i likviditetsbassenger på desentraliserte børser trygt. YAM-token vil eksistere så lenge Ethereum opprettholder en tilsvarende kontrakt.

For øyeblikket har den nye Yam 3.0-protokollen ett likviditetsbasseng med et YAM / yUSD-par. YAM var et av de første prosjektene som ga en oppdrettsmodell med høy avkastning.

OUSD – Origin Dollar 

OUSD er designet som en forbedret stablecoin for Ethereum-nettverket, og prisene er basert på tre andre stablecoins: USDT, USDC og DAI. Origin Dollar gir avkastning gjennom distribusjon av underliggende eiendeler, og en elastisk forsyning tillater OUSD-innehavere å samle tokens som belønning.

OUSD-utviklere jobber med å implementere prosessen med utlån av stablecoins ved å integrere i Compound, Aave og dYdX-protokoller. Det er også verdt å merke seg at OUSD er en av betalingsmåtene på Dshop-plattformen.

Mithril kontanter

Den algoritmiske stablecoin Mithril Cash er en gaffel av Basis Cash-protokollen og består av tre tokens:

  • Mithril Cash (MIC), et token med en målpris på $ 1, ment å brukes som et byttemiddel og knyttet til MakerDAO Multi-Collateral USDT token;
  • Mithril Share (MIS) – et plattformadministrasjonstoken;
  • Mithril Bond (MIB) – et innløsningstoken for innehavere av Mithril Cash når MIC faller under $ 1.

MIS- og MIB-tokens er ment å øke MIC-prisen til $ 1. 

MIC-tokens distribueres for øyeblikket ved å deponere over 16 forskjellige tokens og stablemynter, hvoretter vi ser starten på distribusjonen av MIS-tokens til SushiSwap MIC-USDT-likviditetsleverandørene.

Tom sett dollar

ESD er en algoritmisk tilførselselastisk stablecoin hvis nymalte tokens brukes som et incitament til å opprettholde pinnen.

Utviklerne introduserte begrepet “kuponger”, som kan fås ved å brenne ESD-er og selge de samme tokens til en rabatt. Kupongene kan kreves i fremtidige ESD-utgivelser når prisen på sistnevnte når over $ 1.

I motsetning til andre rebasable tokens, i tilfelle ESD, er rebasing frivillig; Med andre ord, hvis brukere bestemmer seg for å koble til ESD-tokens eller blokkere likviditeten, vil de motta en nyopprettet ESD hvis rebase-prosessen er positiv. 

BASE-protokoll

Base Protocol (BASE) er en syntetisk krypto-eiendel hvis pris er basert på den totale markedsverdien av alle kryptovalutaer i et forhold på 1: 1 billion. BASE er nødvendig for å opprettholde markedsrenten, som er knyttet til den underliggende eiendelen, kryptoindustrien. Tokenens pinne til markedsverdi holdes stabil ved hjelp av en elastisk tilførselsprotokoll.

Brukere kan få BASE-tokens i Uniswap-likviditetsbassenger, og Base Cascade-kampanjen lar dem få belønninger for å låse tokens i likviditetsbassenger..

Protokollen gir universelle handelsverktøy som lar brukerne spekulere i hele kryptovalutamarkedet samtidig, ikke bare individuelle eiendeler. Base Protocol kan brukes som et kredittinstrument for sikret gjeld.

Perspektiver

Elastiske forsyningstokener er en innovasjon i den forstand at de gir en mulighet til å se strukturen til stallmynter fra en annen vinkel. Mekanismen for variabel myntforsyning for å gi en lenke til en underliggende eiendel med mindre volatilitet, åpner en mengde brukssaker for stabile tokens.

Det bør ikke glemmes at elastiske forsyningstokener er eksperimentelle eiendeler som kan ha kritiske feil i sin smarte kontraktskode, og noen prosjekter har anonyme grunnleggere bak seg. I alle fall utvikles elastiske forsyningstokener intensivt og tiltrekker seg mer og mer oppmerksomhet fra kryptoentusiaster og utviklere. I følge Coingecko-portalen er den totale kapitaliseringen av rebase-tokens for eksempel nesten $ 344 millioner, hvorav $ 302 kommer fra Ampleforth. 

Ansvarsfraskrivelse: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment å være økonomisk rådgivning og bør ikke behandles som sådan. 3commas og dets forfattere tar ikke noe ansvar for fortjeneste eller tap etter at du har lest denne artikkelen. Artikkelen er presentert for å gi leserne generell informasjon. Det er bare personlig erfaring beskrevet her. Brukeren må gjøre sin egen uavhengige undersøkelse for å ta informerte beslutninger angående sine kryptoinvesteringer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me